Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема 51

• 40 800
  • 744
  •   1
Отговори
# 195
Тези в интимната зона нямат общо с тези по шията. Те са друг тип папиломи. Различни щамове били. Тези по шията не се предават по полов път. Не се притеснявай. Аз също имам доста по шията. Виж това към дупето е възможно да е кондилом. Спокойно. Взимаш мерки, така че ще се махнат.

# 196
На мен не ми прилича на кондилом... Прилича на папиломче... И се чудя дали и него да намажа с кондилина.. Да видя дали има ефект..ама малко не ми се рискува.

# 197
Здравейте, някоя от Вас лекувалали е хроничен цервицит - как и с какво?
За ЧПВ взимали ли сте пчелно млечице?

# 198
Лекарят ми каза за допълнително изследване за hpv, което говорело колко е наелязал вируса в шийката на матката, доколкото разбрах, се правело след няколко месеца... Имате ли представа за какво става въпрос, не можах да разбера точно, не е биопсия, не е и цитология

# 199
Да не е за ЧПВ тест?

# 200
Лекарят ми каза за допълнително изследване за hpv, което говорело колко е наелязал вируса в шийката на матката, доколкото разбрах, се правело след няколко месеца... Имате ли представа за какво става въпрос, не можах да разбера точно, не е биопсия, не е и цитология
Типизация?

# 201
Оказа се за онкогени Е6 и Е7, които предизвикват тези изменения. Истината е, че има оскъдна информация за това и изследването е сравнително ново

# 202
Вчера бях при Димитров.
При ПАП 2-3А и липсата на дисплазия при биопсия, било малоумно да се подлагам на Летз.
Била излишна и типизацията на вируса.
80 %от жените имали койлоцитни клетки, т. е. някакви изменения от ХПВ вирус.
Подлагат се на лечение само в случай на дисплазия - т. е. предраково състояние.
Моята шийка била нормална, няма нужда да се реже каквото и да е все още и да се следя на 1 година.
Има ли някой друг с моя случай? 🤔
Не знам какво да правя вече.
Да режа ли, или да чакам евентуално влошаване на цитонамазка? 🤔
Моля за съвет.

# 203
Не бързай да режеш. При ЧВП има възможността изменението на клетките да се влошава с всеки изминал път, та да не стане така, че ако се наложи да се реже пак - да няма какво да се реже вече. Сега - тотална липса на лечение според мен не е окей. Та, обмисли по-щадящ вариант като обгаряне с киселина или с ток, както и замразяване.

# 204
При група 3а без изменение на колпоскоп първо се  провежда консервативно лечение в повечето случаи и после се прави контролна цитонамазка. Защо изобщо се обмисля рязане?

# 205
Ами уж се реже изменения участък преди да стане с дисплазия.
Т. е. махаме проблемния участък и после се надяваме да не пробие другаде като засилваме имунитета.
Но Димитров ми каза, че няма смисъл да пия Кориолус, Биозин и т. н.
Да се следя на година и, ако настъпи влошаване (дисплазия), тогава да махам.
От темата обаче, както и от 2ма други лекари в нашия град, останах с впечатление, че е хубаво да се махне преди да има дисплазия.
Не, че знаеха как да ми отговорят на въпроса - какво правим, ако избие пак и до кога ще режем.
Всички, които сте се подлагали на рязане - Летз, конизация и т. н. - по - лоши цитонамазки ли сте имали?

# 206
  • София
На колко години си?
Ако си млада, не бих предприела нищо освен редовно следене.

# 207
Не се режи. Мен ме мазаха с киселина, която убива само увредените клетки и не засяга здравите. Най-щадящия начин е това. Дълго време само ме наблюдаваха, а то си се разрастна - почти целия цервикс. Слава богу повърхностно (след взета биопсия), та не препоръчвам да си седиш без да предприемаш никакви мерки. Не чакай да стане дизплазия.

# 208
Оооо, Змия - 40 правя утре. 😬😜
След 2 деца шийката си е изпълнила плана.
Точно това се двоумя сега. Какво да правя от тук нататък.
Има изменен участък, без дисплазия.
Моята лекарка иска да го маха (Летз), Димитров казва да чакам.

# 209
  • София
Аз съм пациент на Димитров, пристрастна съм и му вярвам.
Бих чакала, но може би бих се следила на 6 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт