Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема 51

• 40 853
  • 744
  •   1
Отговори
# 255
  • Бургас
И това го правя, само защитен гел не ползвам, но ще попитам доктора и за това.
Много благодаря за включването! Имам нужда да "поговоря" и споделя с някой, попадал в подобна на моята ситуация.

# 256
Не е много по темата, но какъв е този защитен гел? Може ли да ми кажете марка?

# 257
Извинявам се, но не съм се изразила правилно. Под рутина имах предвид душ преди и след сексуален контакт, с подходящ интимен гел, отнася се и за пратньора, използване на презерватив, евентуално спрей, който предпазва шийката, ако лекара препоръча и др.
Какъв е този спрей, който предпазва шийката? Благодаря

# 258
Вчерашните ми постове съм ги написала така, че и аз не се разбирам, какво искам да кажа Satisfied Извинявам се. Flowers Bouquet  Спрей, гел, прахчета, препарати, които обикновено се коментират в темата и се продават без рецепта, но, разбира се, се прилагат след консултация с лекар :

https://apteka.framar.bg/30077328/%D0%BF%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D0%BB … -5-%D0%BC%D0%BB-7 ПАПИЛОКЕЪР вагинален гел
https://apteka.framar.bg/30025930/%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8 … -30-%D0%BC%D0%BB- ГЛИЗИГЕН СПРЕЙ
https://apteka.framar.bg/03005461/%D0%B2%D0%B8%D1%83%D0%B7%D0%B8 … B5%D1%82%D0%B0-21 Визуид
https://apteka.framar.bg/30065672/%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B2%D0%B5 … 83%D0%BB%D0%B8-10 Силвержин
https://apteka.framar.bg/30046957/%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%B3%D0%BB … 100-%D0%BC%D0%BB- БИОГЛАЙД ЛУБРИКАНТ СЕЙФ- това не сме го коментирали или поне нямам спомен

https://moeto-zdrave.com/%D0%92%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%83%D1%82-%D … D0%B2%D0%B8%D0%B5 Вираут
https://moeto-zdrave.com/%D0%A1%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%83%D1%82-hp … D1%80%D1%83%D1%81 Силаут

Фарматекс.

Последна редакция: сб, 07 мар 2020, 09:52 от Marsia_K

# 259
Здравйте, момичета. Имам готов резултата от цитонамазката, но ми се наложи да замина спешно за чужбина и ще мога да отида след две седмици на лекар. Бихте ли ми казали, дали е нещо сериозно. Благодаря ви!

# 260
Според мен си е добър резултата. Описанието е като за нормална находка. Не виждам нищо нередно. Групата я разчитам само като втора, ако разчитам добре, че съм от тел. и не мога да уголемявам.

# 261
Здравейте! Лубриканта и на мен ми го препоръча доктора и си го купих. Имам и глизиген спрей... Хубаво да се ползват, възможно е да предпазват до някаква степен.

# 262
Момичета, може ли да ме посъветвате как да постъпя. Имам час за контролен преглед в четвъртък при моята АГ лекарка - след отстраняване на полип от шийката, биопсия и кюретаж на канала. Лекарката искаше да провери как зараства след 2 менструации. Те минаха и имам час за четвъртък.

Но нещо съм се шашнала от коронавируса. Въобще сега се чудя дали да ходя на прегледа си или да го отложа за април месец. То и април не се знае какво ще е положението с коронавируса .. Мислите ли, че ще ми навреди нещо, ако контролният преглед е след 3 менструации?

# 263
Според мен си е добър резултата. Описанието е като за нормална находка. Не виждам нищо нередно. Групата я разчитам само като втора, ако разчитам добре, че съм от тел. и не мога да уголемявам.
Само добавям, че не е взет достатъчно материал от канала- в скоби под групата оск. СС.

.......... Въобще сега се чудя дали да ходя на прегледа си или да го отложа за април месец. То и април не се знае какво ще е положението с коронавируса .. Мислите ли, че ще ми навреди нещо, ако контролният преглед е след 3 менструации?
Не, не мисля.

Момичета, тези дни попаднах на интересна дискусия между лекари в credoweb за ЧПВ, самоочистването и лекуването при пациентки с доказано носителство или инфекция. Ако ви е интересно, мога да цитирам някои по-интересни мнения. Както и информация за новото изследване OncoHPV Е6/Е7 mRNA ( тестът предоставя по-висока чувствителност и специфичност по отношение на риска от развитие на цервикален карцином, детектира онкогенна HPV активност, подобрява колпоскопската прогноза. )- случаите, в които лекарите биха го препоръчали.

# 264
Само добавям, че не е взет достатъчно материал от канала- в скоби под групата оск. СС.

Това значи ли, че ще трябва да правя нова цитонамазка?

# 265
# 266
Благодаря много. А според вас ще ми бъде ли назначено някакво лечение?

# 267
Марсия, цитирай от това което казваш. На мен ще ми е интересно. Благодаря.

# 268
Слагам няколко цитата от дискусията за ЧПВ в credoweb, които за мен бяха интересни. Това е линк за самата нея https://www.credoweb.bg/discussion/119088/genitalna-hpv-infektsi … na-samoochistvane

Цитат

- Здравейте професор Пехливанов, имам 2 въпроса по темата :Кои са рисковите фактори за персистиране на H. P. V? и другия ми въпрос е при положение че при 90 %от случаите ще настъпи само излекуване, не е ли логично лечение да се проведе само при жените, които останат положителни след този период?

проф. Б. Пехливанов :
Към рисковите фактори биха могли да се причислят:
   промискуитета
     имуносупресивни състояния
    тютюнопушенето - канцерогените, съдържащи се в тютюна, допринасят за  прогресията на тумора в инфектираните клетки с HPV; рискът се увеличава с интензивността и продължителността на периода на излагане; ,
    бременност - поради промяна на имунната система
     орални контрацептиви.
Инфекцията е преходна и краткотрайна и в почти 90% от случаите и настъпва самоочистване от 18 до 36 месеца, особено тези, свързани с по-малко активните вируси. 10% от инфекциите са персистиращи, по-често тези, причинени от най-активните вируси. Самоочистването от вируса може да се отдаде на естествения имунитет, специфичните механизми на който не са напълно изяснени. Естественият имунитет обаче не е достатъчен, за да се гарантира окончателна защита и е възможно е възможна отново зараза със същите  или с други генотипове на вируса. Това се дължи на факта, че преодоляването на HPV инфекцията няма имунизираща функция, така както ваксинацията.

Още няколко в скрит текс:
Скрит текст:
Цитат
д-р Николай Николов :
Здравейте, колеги! Благодаря Ви за интересната дискусия! Благодаря и на проф. Пехливанов, че още в заглавието е поставил думата „самоочистване“ като алтернатива на всичките ни усилия да лекуваме предрака на шийката на матката. Думата „самоочистване“ винаги е предизвиквала в мен чувство на несигурност и загуба на контрол. Тя е някакво съчетание на неосъзнато незнание и нелогичен оптимизъм. Добре, че юристите в България не разбират от гинекология и се надявам нито един колега да не бъде обвинен в престъпно бездействие.
Аз започнах да употребявам Papilocare почти веднага след като разбрах за съществуването му. Употребявам и го и до днес, защото той съчетава няколко полезни свойства. Поддържа нормалната бактериална флора на влагалището, ускорява епитализацията и дори се бори с инфекцията на HPV, колкото и да е неизвестен механизмът, по който това става. Започнах да го употребявам при пациентки, които са били подложени преди това на LEEP или ДТК (хистологично 2ра или 3та степен на дисплазии). Всички те имаха един или няколко щама на вируса. Две от тях показаха липса на вирус още на 3-тия месец от началото на лечението и категорично отказаха продължаването на терапията. Няколко пациентки дойдоха на контролен преглед след 6-тия месец и споделиха, че сами са прекъснали терапията през 2-рия, 3-тия месец.
Въпросът ми е можем ли да въведем като алгоритъм контролно изследване на третия месец от лечението, най-малкото, за да възстановим мотивацията за прилагане ако вирусът персистира, а защо не и за да добавим имуномодулатури пер ос?  При липса на вирус, можем ли да прекратим по-рано терапията с Papilocarе?
Отдавна съм спрял да се предоверявам на цитонамазката. Според статистиката достоверността на една цитонамазка е от 50 до 62%. Тази година се навършват 100 години от първата публикация на Ханс Хинзелман, посветена на колпоскопията. Колпоскопията е стар метод за диагностика, а много от българските гинеколози считат себе си за  добри колпоскописти. Тогава защо пациентките в по-голямата си част искат   само цитонамазката, а „лошата“цитонамазка продължава да е основен мотив за изследване на НРV, често без колпоскопия? Не е ли време колпоскопията да придобие по-масово приложение и да  стане водеща при взимането на решение на коя жена да се предложи диагностика на HPV?

Цитат

Д-р М.Райчева :
Високорисковата инфекция с ЧПВ е в тясна връзка с развитието на дисплазии и рак на маточната шийка. Независимо от напредването в скрининга и лечението на тези заболявания, ракът на МШ е на пето място по разпространение при жените на Европейския контитент. 

Диагнозата се базира на цитологична, колпоскопска, биопсично-хостологична оценка и при наличие на съответни критерии - препоръки за деструктивно лечение при доброкачествени и преканцерозни изменения на МШ; както и строго прецизирано поведение  при инвазивен карцином на МШ в различните стадии  – след обсъждане на мултидисциплинарно ниво.

Дискутабилен е въпросът за прилагане на препарати за перорална и локална терапия. 80% от сексуално-активните жени се срещат с вируса през живота си, като повече от 90% от тях се справят с него в рамките на 12-24 месеца. Съществуват данни за 60% причинно-следствена връзка на туморите на врата и главата с ЧПВ. 

През 2012 и 2013 г. в София гостува проф. Албърт Сингър,, почетен профересор в Лондонския университет, който проведе два последвователни колпоскопски курса и сподели Британския опит. В Обединеното кралство до 25 г. възраст при носителство на ЧПВ, но при липса на колпоскопски атипизъм и дисплазия, не се назначава лечение. На пациентките се препоръчва ограничаване и/или спиране на тютюнопушенето, общоукрепващ двигателен и хранителен режим, антиоксиданти. Периодични контрол на ЧПВ и колпоскопия. Конвенционалната цитонамазка е с 50% верификация, препоръча използването на течнобазирана цитология.   

Тъй като Полша, Румъния и България са с най-високо регистрирана смъртност от РМШ в ЕС, се препоръча повишаване на скрининговия обхват до 80% на женската популация от 25-75 г. възраст, към този момент той е около 30%. Прави  впечатление наличието на повече от един ВРТ на ЧПВ при млади жени, под 25 годишна възраст. Често в комбинация с една или повече  бактериални инфекции.

У нас са регистрирани и достъпни препарати с антивирусен ефект и за перорално, и за локално приложение. Считам, че е удачно използването на целия арсенал от локални и перорални средства, както за превенция, така и съпътстващи деструктивното лечение на дисплазиите на МШ. Техният антиоксидантен, омекотяващ и реепителизиращ ефект е съчетан и с възстановяване на нормалната биоценоза на влагалището, както и със създаването на защитен слой в ЗТ. Последният намалява риска от проникване на ЧПВ в дълбочина.

В заключение ще спомена случай от моята практика, 26 г. пациентка в процес на лечение - със 7 типа ЧПВ - ниско, средно и високо-рискови, ТБЦ - III A гр. , кондиломатоза на маточната шийка и ВПО, хламидиална и уреаплазма парвум инфекция. Хистологична верификация на кондиломите. Провежда комбинирано лечение по утвърдените схеми. Предстои проследяване.

Цитат
проф. Златко Кълвачев- Вирусолог
Повод да се "намеся" в дискусията е въпросът относно тестването за HPV при мъже и  мнението на CDC (https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv-and-men.htm), с което не съм съгласен... Темата се дискутира от години, като битува понятието, че няма HPV-тест за мъже, което принципно не е вярно! Изследването за HPV представлява откриване (или не) на специфични вирусни ДНК-секвенции в клетката. Т.е., изследват се клетки, което няма нищо общо с пола на изследвания! При мъж с кондиломи и/или суспектни лезии в устата, фаринкса, папиломи на ларинкса и др. се взема материал (клетки) по същия начин, както при жената - с тампон, четка, или късче тъкан, поставят се в транспортен буфер и се изпраща за изследване. Тестовете/китовете (PCR; real-time PCR, DNA-hybridization) са същите, с които се изследват клетки от PVCU/CC за HPV. "По-интересното", според мен е друго: какво се прави при мъж, който няма никакви видими измемения (кондиломи), но се предполага, че е носител на HPV (партньoр с HPV+). Изхождайки от това, че за изследването са нужни клетки и че гостоприемника на HPV е кератиноцита, логично е да се вземат клетки от уретрата. Обаче, вкарването на тампон в уретрата на повече от 1.5 см не е проста работа (аз давам тампона на мъжа, сам да го направи), и дори да се вземе качествен материал, резултатът ще е дискутабилен. Имам предвид, че ако резултатът е (-) отрицателен, той ще е реален/верен, но по отношение на изследвания материал; не се знае, дали няма HPV на 3-ия; 5-ия и т.н. сантиметър... В този случай, по-достоверна информация бихме получили, ако изследваме клетките в първата сутрешна урина по понятни причини... Нещо повече - понеже се занимавам с вируси-причинители на репродуктивни проблеми, вкл. HPV, си позволявам да споделя, че нерядко търсим и откриваме HPV в сперма... Казвам го, защото до преди 10-ина години се считаше, че сперматозоидите нямат рецептори за HPV, но сега сме 2020 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6518472/)...

Препоръките за назначаване на  Onco HPV E6/E7  тест са:
    Алтернатива на цитологията при скрининг за рак на маточната шийка
    Уточняване на прогнозата при цитологични находки ASCUS/LSIL/HSIL+
    Уточняване на прогнозата при положителен HPV ДНК тест
    В допълнение на HPV ДНК теста (отрицателен или положителен) за прецизиране на риска от развитие на преканцерози и цервикален карцином
HPV  ДНК тест – целят продуктивна (транзиторна или персистираща) HPV инфекция, категоризирана като вирусоносителство и нямат възможността да установят налична онкогенна вирусна активност. HPV тестовете се прилагат като скринингов метод за превенция от развитие на трасформационна форма на HPV инфекцията и прогресия към абнормни цитологични находки, докато Onco HPV E6/E7  тестът се използва като допълнение на HPV ДНК теста за прецизиране на риска от развитие на преканцерози и цервикален карцином, той използва биомаркер Е6/Е7 mRNA, койте се експресира само в клетъчни линии, при които вирусната ДНК е интегрирана в човешката ДНК, предизвиквайки онкогенни мутации, геномна нестабилност и клетъчна пролиферация.

Запазила съм граматиката, която е леко смущаваща на моменти Smirk

# 269
Момичета, много моля за мнение, че треперя и не мога да го осмисля. Както знаете съм бременна след Цин 1 (цито 3А, чпв 16, биопсия Цин 1) и това ми е първата цитонамазка след обгарянето на Цин-а, вече съм в 5ти месец. Микробиологията ми е чиста, без бактерии и гъби, но с липса на лактобацили.

Общи условия

Активация на акаунт