Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема 51

• 40 874
  • 744
  •   1
Отговори
# 480
Ще говоря с лекаря си, но това ще е чак октомври. Тогава се разбрахме да се видим. Но ако и следващия месец се повтори ще му се обадя.

# 481
  • BG
Аз също пия АНСС по схемата....за съжаление след първия месец го прекъснах,защото доставката се забави заради Ковид....и прекъснах 40 дни. Сега го пия по 2 хапчета на ден. С 3а резултат съм, положителен ЧВП , дисплазия....въобще кофти. Трябваше края на Юни да мина на преглед при Карагьозов,да се види до къде са стигнали нещата, но явно няма да ми се получи...

Следи за освободени часове, аз така се "класирах" за преглед. (ако проблемът е заети часове, разбира се)

# 482
  • София
Здравете,
Пиша ви с молба за съвет.
Миналата година, Октомври месец, на годишен преглед от работата ми излезе следният резултат от Цитонамазка: R 2с, Сс 1, с препоръка за микробиология. Направих такава през Декември и излеза чиста. Гинеколожката ми направи повторна Цитонамазка, при която резултата е ПАП 1-2 гр и каза, че едиснтвеното нередно е "плосък епител с умерена анизокариоза". Направих тест за ЧПВ, хламидии, микоплазми и уреаплазми. Всичко излезе отрицателно.
След 3 месеца, по съвет на гинеколожката, направихме отново цитонамазка, резултатите са следните:

Сега трябвало да се направи колпоскопия и евентуално биопсия. Много съм ратревожена.
На всички прегледи, гинеколожката ми казва само положителни неща, матка, яйчници, всичко изглеждало перфектно, нямам оплаквания. Когато ми взе последния секрет даже ми каза, че резултата от цитото според нея ще е добре и ще можем да започнем бебеправене...
Бихте ли ми препоръчали лекар за колпоскопия и биопсия. Моята гинеколожка каза, че не извършва такива манипулации.

# 483
  • София
tremble, Карагьозов от Вита, Димитров от Щерев.

# 484
Аз имах такова запване 3 години. Оказаха се полипи, махнах ги и всичко се оправи. Може при теб да е хофмонално. През това време съм правила опити без да се притеснявам.
Аз пък пак имам едно зацапване между циклите..Вече за 3ти или 4ти път ми се случва, но не последователни месеци. По календарчето дето си отбелязвам датата, днес ми изписва плодороден прозорец, вероятно съм в овулация, но въпреки това съм притеснена. Последната цито ми беше 2  група, колпоскопа беше добър. Притеснено ми е..

# 485
Момичета, привет на всички! Имам нужда от мъничка консултация:

Днес разбрах, че резултатът от цитонамазката ми е 3А. Взета е в неподходящ ден, но нямаше друг начин, отидох за преглед, с оплакване, и решихме да вземем и секрет за цитонамазка. Бях седмица след овулация.

Последната ми цитонамазка е отпреди почти 2 години, когато лекувах бактериална вагиноза доста дълго време...Тогава беше 2Б. По принцип, винаги ми е била 2ра група досега.

Микробиологията и директната ми микроскопия  в момента не показват проблем. Всичко е чисто. НО последните месеци съм между бактериална вагиноза и кандида...Сегашните ми чисти резултати са след лечение с Флажил.

Питането ми е - освен колпоскопия (за която ми споменаха от клиниката), какво друго се очаква да търсим и изследваме..? При чиста микробиология и липса на оплаквания, какво се изследва и какви са вариантите?

Благодаря на всеки, който ще се включи със съвет.

# 486
Здравейте момичета,

следя ви от близо месец, тъй като ми се наложи да се сблъскам с тези проблеми и реших да се включа и аз, ей така да си го излея пред други минали по този път.
След профилактичен преглед по повод съвсем леки оплаквания откъм по-обилно течение и резултат от цитонамазка II към III A група и наличие на "раничка", чаках резултат от биопсия 1 месец. Днес излязоха резултатите и съм класифицирана с цин 1, лека дисплазия.
Утре ще ходя на второ мнение и евентуално повторни изследвания в Онкологична болница София при проф. Галина Чакалова/не съм сигурна за фамилията/.
Пускаха ми микробиология - няма бактерии или гъбички, но излиза II-ра степен влагалищна чистота, предполагам се дължи на тази "раничка" и наличните изменения от нея.
Изследвах и всички щамове високирискови HPV - излязоха отрицателни. Пуснаха ми и хламидия,трихомони, микоплазми,уреаплазми - всичко отрицателно.
Съмняват ме отрицателния резултат за HPV. Наясно съм, че при последният си партньор е имало наличие на вируса преди години.Смятате ли, че мога да се доверя на резултата и не е нужно да пускам пак?

Другото, на което ме е яд на себе си и на лекари е, че тази раничка са ми известявали, че я имам още на 21г, сега съм на 25. Питала съм какво значи това и как трябва да процедирам, а отговора беше да изчакам да родя и ще ми я изгорят. Ходила съм в рамките на тези години на 4-5 гинеколога и това ми е казвано единствено. Приела съм го съответно за нещо, за което не трябва да се притеснявам и дори не съм си направила труда да проверя сама..

На цитонамазка от преди година ми е излязла I група, както и на предишните. Може би това е била причината да не ме насочат към някакво лечение - не зная.
Микробиологии също са ми били чисти освен че съм имала нарушена микрофлора, която сега осъзнавам вероятно е била нарушена в следствие на раничката.

Кажете какво мислите за повторен тест на високорискови HPV? Да пускам ли изследване и за нискорисковите?

# 487
Ева Методиева, ако резултата е  дисплазия - Цин 1, най доброто решение е да се изреже участъка или конизация. Много по- добре от колкото да чакате ..
д-р Чакалова ще ви вземе биопсия и според нейния  резултат ще действа.
Спокойно всичко ще се нареди!

Cafe del mar, направи нова цитонамазка и колпоскопия, изчакай си резултатите и според тях ще са и последващите действия.

Момичета не бързайте, искайте второ ако трябва трето мнение и без биопсия и пълни изследвания, които потвърждават дисплазия, не се подлагайте на интервенция!

Последна редакция: пт, 22 май 2020, 11:08 от AnMary

# 488
Ева Методиева, ако резултата е  дисплазия - Цин 1, най доброто решение е да се изреже участъка или конизация. Много по- добре от колкото да чакате ..
д-р Чакалова ще ви вземе биопсия и според некния резултат ще действа.

Да, благодаря ти за съвета! И аз смятам да се отърва от това нещо, а не да чакам да мине от само себе си.
Бипсията отново ли ще отнеме около 3 седмици, това ли е стандартния срок? Много време ми се стори, че изтече  докато чаках първия резултат и сега, ако трябва пак.. но какво да се прави.

# 489
Ева Методиева, ако резултата е  дисплазия - Цин 1, най доброто решение е да се изреже участъка или конизация. Много по- добре от колкото да чакате ..
д-р Чакалова ще ви вземе биопсия и според некния резултат ще действа.

Да, благодаря ти за съвета! И аз смятам да се отърва от това нещо, а не да чакам да мине от само себе си.
Бипсията отново ли ще отнеме около 3 седмици, това ли е стандартния срок? Много време ми се стори, че изтече  докато чаках първия резултат и сега, ако трябва пак.. но какво да се прави.

Около 10-12 работни дни съм чакала за биопсии, понякога и по-дълго се чака.

Моята втора конизация мина в понеделник и вече съм вкъщи. Ще си чакам резултатите и аз. Simple Smile

# 490
Femme fatale  пожелавам ти бързо възстановяване и хубави резултати!

Биопсията се чака 2-3 седмици, но може и по-бързо да стане.

# 491
Фем, къде ти правиха конизацията?

# 492
Фем, къде ти правиха конизацията?

В Онкологията в София.

# 493
Ева методиева, преди време една от потребителите тук беше споделяла (ако не греша) че при цин1, точно Чакалова й беше казала да изчака.
  Относно раничките на маточната шийка, това е много размито всякаш понятие. Понякога става въпрос за тъкан от канала, която излиза върху повърхността на шийката, мисля че не казваше псевдоерозио.
 Според мен най важното в случая е да си намериш способен гинеколог, който да прецени за каква точно раничка става въпрос, да прецени дали има а типични участъци и т. Н.
 Друго, което се сещам да те по съветвам е да правиш цитонамазка всяка година, за да имаш по добър контрол над нещата:)
 Желая ти успех и всичко да бъде наред Simple Smile

# 494
След дългите години четене за проблема с шийката, мисля, че при ЦИН 1 не се предприема нищо. В много висок процент от случаите, организмът сам се справя с проблема.

Общи условия

Активация на акаунт