Нашите орхидеи – тема 28

• 31 691
  • 742
  •   1
Отговори
# 465
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
и на моите във висящите саксии не се оттича и остава дълго в кашпата. Wink въпрос на "настройка" е.
харесва ми, че е стъклена и тежка.
лично на мен не ми харесва да се виждат корените и субстрата.

и непоискано мнение - субстрата ми изглежда дребен и сбит, а орхидеята забита в него прекалено дълбоко.
както писа преди време една съфорумка: "Това е орхидея, не ряпа, няма нужда да я натикваш дълбоко."
Simple Smile може и да греша, снимана е от далеч. Simple Smile

# 466
Че ще замине бързо.. като не се оттича водата и остава отдолу, както е и на снимката.
На снимката е току що полята, иначе не се задържа, бързо се изпарява.

# 467
Издърпай я по-нагоре, нека листата да са навън. Много дълбоко е засадена, ще загние така, иначе и аз имам растения в стъклени вази, развиват се добре.

# 468
След като тази година ми се наложи да спасявам цели 4 , гледам прекалено скептично на задържаща се дълго вода. При мен беше заради гаден субстрат, прекалено ситен който задържаше водата. Засега една изхвърлих. С другите още се тормозя.

# 469
  • Мадрид / София
Здравейте,
Аз минавам да се похваля с тази моя спасена гордост и да попитам какво Ви е мнението за този тип саксии (вази) за орхидеите? Благодаря Simple Smile
Имам такива във вази, в които водата не се оттича и се развиват много добре, но субстрата ми са керамични леки топчета ( помагайте за названието им), които се овлажняват при поливането, без да задържат много вода. И слагам много малко вода - 1-2 пръста на дъното. Корените почти да не допират водата, или ако я допират да е само 1-2 коренчета. От топлината водата се изпарява и с това орхито поема влагата. Полива се много по- рядко отколкото при друг субстрат. Тъй като изпечената земя не се разлага, не се и развиват  разни микроорганизми дето да повредят растението. Само при едно мини дето е в стъклена чаша има водорасли, но минито се развива много добре, сега вади листенце, както при останалите. Имам и две без корени, на които също им влияе благотворно (при положение, че пробвах всякакви други варианти и този беше вече от отчаяние.
Негативната страна (то не може да е само положително) е, че от време на време трябва да изливаш събралата се вода, да оставиш така известно време и после пак да полееш. Няма как да я поливаш с много вода, както при другите саксии и субстрати и да се оттича тази вода. Тоест, този вид посаждане действа, но ако не е твоето, тогава я премести в друга саксия и друг субстрат.

# 470
RuminaPetrova,
Този начин на отглеждане се нарича "затворена система". Можеш да прочетеш повече за него в нета. Но ако така си спасила и отгледала орхидеята до това чудесно състояние, не си губи времето, справяш се отлично.

# 471
  • Русе
све, как ги лъжеш да цъфтят?
моите досега все еднократни бяха - прецъфтят и заминат в зеления рай. Sad
И аз имам загуби Добри, но са малки в сравнение с изгубените фаленопсиси, поради неизвеждане на химична борба с вредители от моя страна.
demmy., разсмя ме! Grinning

# 472
  • Оптимист по принуда
имам 2 дендробиума, ще ги третирам с акатара. Да ги вадя ли от субстрата / не съм го сменяла след купуването/ и как да ги обработя - да ги потапям ли?

# 473
Че ще замине бързо.. като не се оттича водата и остава отдолу, както е и на снимката.
На снимката е току що полята, иначе не се задържа, бързо се изпарява.
Няма как да се изпарява бързо. Дори държи конденз по стените. Няма вентилация. Като се махне конденза ви се струва че всичко е сухо но то е отвън, където виждате. Вътре си още влажно, наистина този начин на отглеждане се нарича затворена система. И се прави от хора с опит поне година в отглеждането. При новаци води  90% от случаите до гниене. Пробвайте се за затворена система с някое ново младо цвете. Ще имате повече успехи.

# 474
  • София
Angela61, керамзит се наричат керамичните топчета. Би ли показала снимка ня някое растение в керамзит? Казваш, че се развиват чудесно. Моят опит с този тип отглеждане доведе до 100% смъртност (3 растения)

RuminaPetrova, от колко време живее във вазата? Любопитно ми е тези цветоноси по време на живот във ваза ли ги отгледахте или са от преди това?

Последна редакция: пн, 02 мар 2020, 13:51 от a.n.d.r.e

# 475
За тези които се интересуваха от папагалите, в орхидеи бг има 3 броя в магазина на пътеките, тъкмо ги видях 😉

# 476
  • Варна
И на мен не ми харесва, че е прекалено надълбоко, дори да оставим настрана момента с огромната вероятност от загниване. Но чак мен ме заболява като ги видя тези свити листа, дето не могат дъх да си поемат, наврени във вазата.

# 477
Angela61, керамзит се наричат керамичните топчета. Би ли показала снимка ня някое растение в керамзит? Казваш, че се развиват чудесно. Моят опит с този тип отглеждане доведе до 100% смъртност (3 растения)

В библиотеката имаме материал за полухидропонното ( семихидропониката ) отглеждане. Той се прави само с керамзит. Но това не е затворена система.
А оначе керамзит се използва във всякакви начини на отглеждане

# 478
имам 2 дендробиума, ще ги третирам с акатара. Да ги вадя ли от субстрата / не съм го сменяла след купуването/ и как да ги обработя - да ги потапям ли?
Да,потапяш и не ги вадиш от субстрата.Ако субстрата е ок,няма нужда да го сменяш.Предполагам,че става въпрос за нобиле.Моето го пресадих преди най-малко година в seramis и не се оплаква засега,даже и цъфна.Успех в борбата!

# 479
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
вчера най-накрая успях да я хвана на слънце и под подходящ ъгъл Simple Smile

а това е Незнакомка - не помня да съм купувала такава Simple Smile

и подарък от колежка - няма да повярвате, но е била в тази саксия заедно с китайска роза и е така от половин година.

страх ме е да си помисля в какво състояние са корените Sad

Общи условия

Активация на акаунт