Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 39
Здравейте. Моля за съвет!
Работя в държавна администрация (служебно правоотношение). Явих се на конкурс и спечелих място на друга държавна работа. Въпроса ми е как да прекратя служебното си правоотношение с работодателя, без да спазя 1месечно предизвестие. Очаквам проблем от сегашния работодател, тъй като до сега на всички напускащи правят мръсотии т.е. няма да ме освободи преди изтичане на 30дни.
 Съгласно резултатите от спечелиения конкурс, четиримата, които заемаме местата, следва да се явим на 14.02.2020г за подписване на служебно правоотношение, въз основа на спечеления конкурс.
Погледнах ЗДСЛ и по конкретно чл. 103 и чл.105, но няма основание за напускане, което да не включва предизвестие от 30дни, поради възникнало друго правоотношение. Работодателя ще настоява да изтече този срок, като проблема е, че на 17.02. следва да започнем едномесечен курс от новата работа....
Моля за съвет, как да го направя защото очаквам в понеделник, като отида на работа да си пусна предизвестие и ми се иска да е формулирано правилно.

# 1
 • Мнения: 1 691
В трудовия ти договор трябва всичко да е упоменато. Просто няма да получиш последната си заплата, в най- лошия случай. От моя опит мога да кажа, че срокът за предизвестие трябва да се спазва, иначе е несериозно и за двете страни.

# 2
 • Мнения: 2 868
Всъщност, по Закон те са длъжни да ви изплатят последната заплата, а вие сте длъжни да си платите ако не спасите предизвестието. Имаше един член от КТ за освобождаване по желание на работника/служителя с частично предизвестие. В този случай можете да си работите до последно, а да платите предизвестие за остатъка от дните, които не сте отработили.

# 3
 • Мнения: 725
В ЗДСЛ пише, че двете администрации трябва да се разберат по между си за датата. От новото работно място не могат ли да съдействат за постигане на въпросното споразумение с настоящия работодател?

Последна редакция: пт, 31 яну 2020, 01:11 от Doro

# 4
 • Мнения: 339
Важно е по коя процедура сте участвали. Предполагам мобилност и тогава наистина двете администрации се договарят.  Ако е конкурс а те в момента не вървят тогава по-сложно. Принципно погледни в КТ, и вашите ЧР ще ти кажат, но напускаш по ЗДСл

# 5
 • Мнения: 1 014
Като гледам, ти си по чл. 103 ал.9 от Закона за държавния служител.
9. (нова - ДВ, бр. 24 от 2006 г.) поради преминаване на държавна служба в друга администрация с писмено споразумение между държавния служител и органите по назначаване на двете администрации; в този случай служебното правоотношение се прекратява, след като на държавния служител бъде връчена заповедта за назначаване в администрацията, в която преминава.

Така че втората администрация също е страна и направо тях ги питай.

# 6
 • София
 • Мнения: 905
С тристранно споразумение между теб, нов и стар работодател, изготвя се от новият работодател, като включва всички въпроси, които те касаят и след като бъде подписано от стария - в рамките на 3 работни дни те назначават със заповед в новата и от този момент следва да отидеш в старата и да си вземеш заповед за прекратяване; в случай, че старият работодател не го разпише, връщаш го на новият и той ти предоставя 2 странно споразумение между него и теб, което депозираш при старият работодател и се счита за предизвестие, съгласно описаното в него (разбира се, си пускаш болничен за цялото това време, ако искаш) Обикновено държ. адм. назначават от 01 число, но не винаги.
Това е при обмен, предполагам и "при чист" конкурс е същото, т.е. приравнява се заповед за назначаване с трудов договор и при представянето й, ти издават и заповед за прекратяване, но попитай в НОВАТА адм., защото старата ще стане малко обидена😂
Важно е да знаеш, че не могат да те принудят да си вземеш неизползваната отпуска, както се случи при мен, защото тя автоматично се прехвърля към новата😉

Последна редакция: сб, 01 фев 2020, 12:51 от mishoto

# 7
 • Мнения: 319
От прочетеното  разбирам, че не става въпрос за споразумение, а за конкурс. В този случай за съжаление няма много варианти за действие. Единствено може да се договорите с новата администация, в закона е написано, че трябва да постъпите в някакъв срок след класирането от конкурса, но има и точка, че може да се забави този срок, ако има някакви причини за това, както във вашият случай има причина. Звъннете на ЧР в новата администрация и им обяснете от кога можете да започнете, за да няма неприятни изненади за тях. В настоящата администрация си пускате молбата за напускане в деловодството, за да го има черно-набяло и пишете "Моля да ми бъде прекратено служебното правоотношение, считано от някаква си дата, ако искате другата седмица и допълвате, в случай че молбата ми не бъде удовлетворена, нека същата да се счита за едномесечно предизвестие по еди кой си член.

# 8
 • София
 • Мнения: 905
При мобилност също се явяваш на конкурс😉, наистина не става съвсем ясно авторката дали е кандидатствала по този начин или просто се е явила на конкурс без мобилност.
Щом си се явила и спечелила, настоящият ти работодател знае/очаква, че ще напуснеш, нали все пак си си искала копие от служебната книжка от ЧР, при подаване на документи, а и зависи от нивата на адм. по принцип избягват да се създават проблеми, особено ако отиваш по-високо🤗

# 9
 • Мнения: 319
Да, вижте ясно ми е ,че и при споразуменията си има процедура по подбор, която няма нищо общо с конкурс, но все пак  Grinning, иначе сте права за нещата, които сте описала относно мобилността. Относно съдействието между администрации...мисля, че много зависи от конкретната администрация, вариантът е по-скоро новият работодател да поиска съдействие от старият, но от написаното от авторката не се очаква такова..за съжаление много неща трябва да са по някакъв начин или в повечето случаи са по определен начин, но на някои места не са така..

# 10
 • София
 • Мнения: 905
Това, което съм написала си е мой, личен опит и да, била съм си на конкурс, макар и с мобилност, ако при вас е било различно -би било интересно защо не е спазена процедурата за подбор?
При предишният си работодател пък съм влизала в над 100 конкурса, като член на конкурсна комисия, така че ми е до болка познато кое/как става и защо.
Спирам, бъдете здрави!

# 11
 • Мнения: 319
Мисълта ми е чисто като име, че едното се нарича конкурс  Grinning  Иначе как веднага решихте, че нещо някъде не е спазено, веднага някакви изводи си правите.И мисълта ми, че няма нищо общо е относно това, че един конкурс е доста дълга процедура, която е описана много подробно в закона за държавната администрация, докато една процедура по мобилност, съответният подбор е доста по-кратка процедура, обикновено включва преглед на документи и събеседване.  Не мисля, че има база за сравнение между двете, но това си е мое лично мнение. Благодаря Ви за пожеланието да съм здрава, това е най-важното  Simple Smile

# 12
 • София
 • Мнения: 905
Моля, моля.
Преглед на документи и събеседване е единствено, когато има само 1 кандидат, а за добрите позиции обикновено са по 5-10 и автоматично се провежда "конкурс", който включва тест и ако го минеш - събеседване върху материята и дребни казуси от практиката. И обикновен конкурс и този по обмен отнемат около 6 месеца от момента на подаване на докладна за започването му до момента на назначаване на съответният служител.

# 13
 • Мнения: 319
Явно не сте отваряли скоро портала за мобилност, не ми се изпада в тъпи спорове, приемаме, че Вие сте права и най-знаеща, от мен хубав ден Grinning

# 14
 • Мнения: 508
Най-просто - плащаш им една брутна заплата и напускаш веднага без предизвестие. Може да си направиш сметка струва ли си. Дори да е на загуба за 1-2 месеца, евентуално след година ще си струва "инвестицията".

Общи условия

Активация на акаунт