Студенти в UK - 12

• 70 710
  • 764
  •   1
Отговори
# 615
  • София
И аз съжалявам за новите условия след Брекзит от следващата учебна година.
При ~  40К GBP/година (тук включвам такса + разходи за наем и храна) се чудя, дори и със заем, тези 120К за колко време ще се връщат и избщо струва ли си да се влагат за бакалавърска степен.

# 616
  • Бургас
raika, в кой от двата университета ще учи детето и каква специалност?

# 617
  • Варна
Все си мисля/ и на база четене къде ли не/, че за студентите от ЕС таксите ще се ревизират и няма да са равни на тези извън ЕС и Европа.
Но пак ще са по-високи от сегашните, не, че и сега са ниски за нас.

raika, за моята дъщеря не съм ок за пътуването сега по този начин. Какви са другите варианти?
За първи път и с големия багаж ... не знам.
Иначе, сина ми пътува постоянно така, и с т.нар. споделено пътуване и тук и в Европа. Но е по-голям ... и пак за мен не е ок. Поне се примири да ми дава инфо, поне номер на колата, такива неща. Sad

Какви са другите варианти?
Пак казвам, като за първи път и ако ще е сам, бих предпочела по-скъпо но сигурно/според мен/ пътуване.

# 618
Като отворихме тема за разходите - някъде назад бях чела, че преди време таксите са били по 3000паунда на година. Кое е предизвикало трикратното увеличение? Струва ми се, че от една страна раздават щедро кредити при изгодни условия за обучението, от друга са вдигнали таксите. Търся някаква логика...

Открих една статия по темата за вдигането на таксите.
https://www.dnevnik.bg/sviat/2010/11/04/987679_angliiskite_unive … site_do_tri_puti/

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 11:17 от online

# 619
  • Попово
Здравейте!
Вълнувам се и аз от темата, защото ще изпращам първокурсник следващата седмица. Благодаря за събраната полезна информация!
Искам да ви питам дали бихте се доверили за транспорт в UK на нерегламентиран превоз. Синът ми ще лети до Манчестър, но след това  трябва да се придвижи до Шефийлд, както и да си намери сам общежитието в последствие. В българските групи има обяви за такива трансфери от частни лица, чудя се дали да рискувам...
Дъщеря ми също се кани да лети до Манчестър и от там с влак до Шефилд. Щом синът ви е първи курс ще има осигурен транспорт от летището, ако го заявите и мисля се плащаше. Ако  ще бъде за ориентацията няма да го настанят в постоянното общежитие, а във временно, само за ориентационата седмица. Поне така беше ние като започвахме. Говоря за Университета на Шефилд. За Халам нямам информация.

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 11:22 от borianayordanova

# 620
raika, университетите предлагат посрещане на летищата и помощ при настаняване. Тази година няма ли такава опция? Знам, че от университетите стоят на летището с техен превоз и закарват студентите в кампуса/ поне до мин.година беше така, сега заради ковид не знам дали има промяна, но си струва да проверите/

# 621
  • Варна
Последният набор който се възползва от ниските такси в Англия беше 92-ри. 
А иначе таксата за обучение в университетите в Шотландия досега е била 1820 паунда за студентите от ЕС. Ако я запазят или поне не я вдигнат драстично си мисля, че не е чак толкова недостижимо обучението там.

# 622
  • София
Здравейте!
Вълнувам се и аз от темата, защото ще изпращам първокурсник следващата седмица. Благодаря за събраната полезна информация!
Искам да ви питам дали бихте се доверили за транспорт в UK на нерегламентиран превоз. Синът ми ще лети до Манчестър, но след това  трябва да се придвижи до Шефийлд, както и да си намери сам общежитието в последствие. В българските групи има обяви за такива трансфери от частни лица, чудя се дали да рискувам...
Според дъщеря ми която учи в Престън и често ходи до Манчестър най-удобен и уреден е влака.

# 623
  • Бургас
Благодаря ви за отговорите! Притесненията ми не свързани с цената на пътуването, а по-скоро с ориентирането на място. Синът ми ще учи в University of Sheffield, Civil Engineering. Пътува с още двама първокурсници, с които ще са и съквартиранти. За съжаление няма посрещане от университета толкова рано през септември, въпреки че им писаха по възможност до 07.09. да са там заради карантината. Аз съм сигурна, че с влака всичко е добре уредено, но после в Шефийлд от гарата до адреса с големите куфари се боя да не се объркат и залутат. Виждам, че има Moovit за Шефийлд, дано им е достатъчно като помощ.
Като цяло не съм почитател на споделени пътувания със случайни хора, дори и в България. Шофьори всякакви. Просто не знам в този случай дали все пак не си заслужава да се рискува...

# 624
Последният набор който се възползва от ниските такси в Англия беше 92-ри. 
А иначе таксата за обучение в университетите в Шотландия досега е била 1820 паунда за студентите от ЕС. Ако я запазят или поне не я вдигнат драстично си мисля, че не е чак толкова недостижимо обучението там.
И в Шотландия, и в Уелс ги вдигнаха на същите нова.  Няма и заеми.

# 625
  • Попово
Благодаря ви за отговорите! Притесненията ми не свързани с цената на пътуването, а по-скоро с ориентирането на място. Синът ми ще учи в University of Sheffield, Civil Engineering. Пътува с още двама първокурсници, с които ще са и съквартиранти. За съжаление няма посрещане от университета толкова рано през септември, въпреки че им писаха по възможност до 07.09. да са там заради карантината. Аз съм сигурна, че с влака всичко е добре уредено, но после в Шефийлд от гарата до адреса с големите куфари се боя да не се объркат и залутат. Виждам, че има Moovit за Шефийлд, дано им е достатъчно като помощ.
Като цяло не съм почитател на споделени пътувания със случайни хора, дори и в България. Шофьори всякакви. Просто не знам в този случай дали все пак не си заслужава да се рискува...
От гарата не е далече, дъщеря ми винаги се е придвижвала пеша, с или без багаж. Но могат да си хванат такси също, не е скъпо. А и щом не е сам изобщо не се притеснявайте. Може би сте чували, че Шефилд е най - безопасния град във Великобритания... 😄 Това сериозно го твърдя. Ще се изненадате колко оправени са ни децата. Предварително проучват всичко в Гугъл и после нямат проблеми, а и могат да попитат. Навсякъде има хора, които да упътят, да помогнат. Ние имахме осигурен транспорт, но в последствие се оказа, че и сама е щяла да се оправи. Има стресов момент, но след това се учудва на себе си защо си си го причинил. Желая успех на детето! Доколкото разбирам е инженерна специалност... Дъщеря ми живя цяла година в къща със съквартиранти инженери и всички бяха азиатци. И до сега смята, че инженерството е запазена специалност на китайците. 😄 Е, ще и кажа, че не е така.

# 626
  • Бургас
Благодаря за коментара! По-спокойна съм вече Heart Eyes

# 627
  • SO 15
Отново се включвам с въпрос:

-Относно PCR теста,дали го искат при тръгване от България?
И кой го иска-авиационната компания,Университета или граничните власти на Великобритания?

п.п.
Предоставям нещо полезно от друга тема тук.
Това е какво трябва да попълним преди тръгване за Великобритания.

https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 14:32 от Qattus

# 628
  • София
Няма опция за влизане в ЮК с отрицателен PCR засега. Има задължителна карантина.
Откъде тази информация?
Точно тази форма попълни дъщеря ми преди тръгване.

# 629
  • гр. София
[п.п.
Предоставям нещо полезно от друга тема тук.
Това е какво трябва да попълним преди тръгване за Великобритания.

https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk
[/quote]

Oceans, Много полезна информация! Благодаря за споделеното! Sparkling Heart

Общи условия

Активация на акаунт