Студенти в UK - 12

• 70 704
  • 764
  •   1
Отговори
# 630

Благодаря ви за отговорите! Притесненията ми не свързани с цената на пътуването, а по-скоро с ориентирането на място. Синът ми ще учи в University of Sheffield, Civil Engineering. Пътува с още двама първокурсници, с които ще са и съквартиранти. За съжаление няма посрещане от университета толкова рано през септември, въпреки че им писаха по възможност до 07.09. да са там заради карантината. Аз съм сигурна, че с влака всичко е добре уредено, но после в Шефийлд от гарата до адреса с големите куфари се боя да не се объркат и залутат. Виждам, че има Moovit за Шефийлд, дано им е достатъчно като помощ.
Като цяло не съм почитател на споделени пътувания със случайни хора, дори и в България. Шофьори всякакви. Просто не знам в този случай дали все пак не си заслужава да се рискува...
Ние сме ползвали gettransfer.com Можете да изберете и возилото и цената.

# 631
  • София
По повод "големия куфар" - много от познатите на сина ми ще пътуват само с раница в самолета, а изпращат куфара си по куриер, напр. Спиди. Така цената е 51 лв., а при нискотарифните компании, където се плаща отделно багаж, билетът за куфара е около 60-70 евро. Малко е рисковано така, но се спестява доста, а и е по-удобно за пътуване. Времето на доставка със Спиди е 5-6 раб. дни. Така че може да се изпрати още преди пътуването.
Иначе и синът ми не си е сложил ваксината.
Банкова карта ще ползва в началото такава към сметката на баща си, а там ще си открие местна. На няколко пъти чета, че се разглежда като доказателство, че си пребивавал в страната, напр. преди 31.12.2020.
Знаете ли кога за последно ревизираха списъка за карантинните държави? За да сметнем кога ще е следващото, нали се прави на 3 седмици. Все пак при нас случаите доста намаляха.

# 632
  • София
Ако питаш за ЮК, последно актуализираха списъка на 14.08.

# 633
  • София
Ако питаш за ЮК, последно актуализираха списъка на 14.08.
т.е. следващата ревизия вероятно ще е на 4.09. Надеждата умира последна..

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 17:59 от BFF_

# 634
  • София
Сега потърсих, май няма такава закономерност - https://www.traveloffpath.com/uk-to-remove-14-day-isolation-for- … lowing-countries/
Трябва да се следи постоянно. Дано отпадне в скоро време.

# 635
  • Стара Загора
Искам да помоля който е наясно със здравното осигуряване на студентите да се включи, че доста се обърках.
   Пише, че са здравно осигурени, но сякаш инфото е старо - това че не са в EU променя ли нещо? После като пристигнат трябва да се свържат с JP, ама нали са в карантина? И ако по време на карантината имат проблем към кой трябва да се обърнат и с какъв документ?

# 636
Кoni, за сега Англия е в ЕС.
В България студентите са здравноосигурени, и продължават да бъдат, нищо, че ще се запишете на JP и в Англия. Затова, когато започнат в Англия учебната година, изпращат академична справка от университета, че са студенти. Справката се превежда от заклет преводач и се носи в НАП. Така се продължават здравните осигуровки в България. /Междувременно сте посетили и платили вече в НАП здравните осигуровки на детето си за летните месеци от края на учебната година до началото на курса в университета. Ако има разлика в плащанията, тя се изравнява пак в НАП/.
В курса на дъщеря ми имаше българчета, които се записаха при JP в Англия чак към края на учебната година. Никой не ги принуждава, записва се който желае.
Дъщеря ми се нуждаеше от преглед при личен лекар в България при едно от връщанията й, обадих се на нейният личен лекар, който каза - да, продължават да са здравноосигурени в България, може да ползва направление.
В същото време се беше записала и в Англия за личен лекр още като пристигна. Бях с нея, когато попълва формата - стандартни неща име, адрес, ЕВРОПЕЙСКА ЗДРАВНА КАРТА  номер; име, адрес и телефон на познат в Англия /ако имате/, заболявания, които има. Дадоха й час за профилактичен преглед, и епруветки за кръв.
Веднъж допряхме до личния лекар там; по телефона я консултираха и прецениха, че няма нужда от преглед на място. Оказаха се прави. Оздравя само със сироп за кашлица/ нищо общо с нашите, дадоха й го в аптеката/ и стандартните прахчета.
Трябва да си извадите европейска здравна карта. Ние направихме допълнителна застраховка/ по наша преценка, и застрахователката ни извади европейската здравна карта/. Мисля, че се изважда всяка година/ не съм сигурна обаче/.
В Англия, ако имат проблем, когато са в карантина, се обаждат на номер на NHS. Но имайте предвид, че всеки университет оказва подкрепа на студентите си в такъв момент.
Да се надяваме да нямат нужда от помощ, докато са в карантина, защото нали виждате - държат ги на панадол и изолирани, докато или се оправят, или се влошат. В действителност, м.март в университета на дъщеря ми един от студентите се почувствал зле и бяха снимали как бяха дошли екипирани за ковид парамедици. Оказа се напразна тревога.
Надявам се, че в Англия вече знаят много добре как да действат, много от университетите са участвали в  изследвания във връзка с коронавируса и са доста по- опитни, отколкото през м.март.
Аз съм изпратила дъщеря ми с необходимите й лекарства, антибиотици и др. за да може да реагира, докато се свърже с лекар. Вероятно ще го направите и вие.

Последна редакция: ср, 26 авг 2020, 13:16 от i_nenova

# 637
  • Бургас
Европейската здравна карта е за една година. Аз се сетих почти в последния момент, но синът ми вече беше подал документи.
И да, както е писала i_nenova, децата са осигурени и в България. Само трябва да се заплати за летните месеци между свършването на училище и започване на университета. Това важи за всички студенти, а не само за приетите в чужбина. Като започнат да учат в Англия си вземат документ, че са студенти с който или родител/упълномощен/ или детето лично, когато си дойде за някоя ваканция отива в НАП и по този начин му вървят здравните осигуровки и в България.

# 638
  • Стара Загора
i_nenova, pafal благодаря за отговорите!
за допълнителна застраховка се опитвам да преценя дали е нужна ...

и другото за ваксините - искаме справка от личния лекар и я носим за заверка в РЗИ така ли? Превежда ли се нещо?

# 639
  • Варна
Там ще я преведат.

# 640
  • Бургас
Ние направо отидохме в РЗИ със здравната книжка. Но моят син настояваше да изпълни изискванията на университета и си сложи ваксина против менингит. И понеже поставянето ѝ е там, ние направо искахме документ и за всички останали. Имаше някакво заплащане и се вземаше след няколко дни.Не съм правила превод.

# 641
  • Варна
Последният набор който се възползва от ниските такси в Англия беше 92-ри.  
А иначе таксата за обучение в университетите в Шотландия досега е била 1820 паунда за студентите от ЕС. Ако я запазят или поне не я вдигнат драстично си мисля, че не е чак толкова недостижимо обучението там.
И в Шотландия, и в Уелс ги вдигнаха на същите нова.  Няма и заеми.
Бихте ли обяснили за таксите в Шотландия?Дъщеря ми е четвърта година и няма такса за обучение.Единственото условие е да си взема изпитите и да не прекъсва образованието си, в противен случай ще трябва да плати за него.

Последна редакция: ср, 26 авг 2020, 14:59 от gdlina32

# 642
  • Варна
Koni , i_nenova ти е  отговорила подробно, аз само ще допълня малко.

В Англия, ако имат проблем, когато са в карантина, се обаждат на номер на NHS. Но имайте предвид, че всеки университет оказва подкрепа на студентите си в такъв момент.

При здравословен проблем ,номера на който може да се обаждате е 111.

"You should call NHS 111 if:

You need medical help fast but it’s not a life-threatening emergency
You don’t know who to call for medical help or you don’t have a GP to call
You think you need to go to A&E or another NHS urgent care service but are not sure which one is most appropriate or closest
You require health advice or reassurance about what to do next
You have medication enquiries "

Те могат да преценят дали сте за изледване за Ковид и да ви дадат препоръки .

Всеки студент би трябвало да има  " съветник " в университета / advisor, tutorial /, може и към него да се допитвате какво да правите.

# 643
Мисля, че някъде писах за допълнителната здравна застрахова. Тя е различна, в зависимост от това какво си изберете да покрива. Говорила съм с една майка, която разказа как дъщеря й си навехва крака, звъни на номера от застраховката. От най- близкото лечебно заведение й пращат линейка, отива в болница - прегледи, манипулации - и я връщат в кампуса. Нищо не е плащала.
В нашата доп.застраховка бяхме включили и адвокат, и стоматолог. Сега може да има и за ковид нещо предвидено...
Това, което съм търсила във връзка с доп. застраховки и разбрах е, че май всички застрахователи работят с една компания - Coris
https://www.coris.bg/page/%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BD%D1%8C%D … D0%B0%D1%82%D0%B0

Последна редакция: ср, 26 авг 2020, 15:32 от i_nenova

# 644
  • Варна
Дали това са новите суми за обучение в UK? Това е от един финансов наръчник на кандидат-студента, който ми изпратиха от Интеграл. 

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт