Майка в по -късна възраст?!

• 71 790
  • 1 026
  •   1
Отговори
# 285
В кардиологична та болница може да се отиде при проф. Паскалева с готови изследвания от тромбофилии, и тя да прецени каква да е терапията. Лошото е, че предварително се запазва час за след месеци. Предполагам, че може да се отиде и преди евентуална бременност за консултация и тя да си каже препоръките и след това по време на бременността също.
На мен ми се наложи от 32 г. С да слагам клексан след консултация с нея и преди това с Проф Лисичков(който е по-достъпен). До 32 седмица пих  почти нищо не съм пила, освен 2 седмици натаспин, защото бях забравила, че имам ниско рискова тромбофилия, а мойто аг, като му казах ме пита Ти сега ли се сети?
Така че вземете нещата във ваши ръце. Много малко АГ обръщат внимание на това. В болницата, когато Раждах, ме попитаха защо си слагам клексан и последва вечния коментар, че само в Бг под път и над път изписват клексан или фракси. Като им казах че имам мутация и че не мога да чакам 2 аборта, и тогава да взема мерки, както е по техния протокол, завеждащ ата на отделението ми обяснява, че клексанът имал повече значение за родилката, отколкото за детето, при ниско рискова мутация.
А аз си мисля, че родилката не е ли и тя важна...... Тоест, че и двата живота и на бебето и майката са важни.
Да не говорим, че ако една основна ниско рискова мутация, ако е придружена от още няколко ниско рискови, се превръща във високо рискова.
Има тема за тромбофилии те, от където се образоват много.
Забравих да кажа, че забременях на 43 по естествен начин след няколко опита инвитро и изкарах не лека бременност, но за много от проблемите се наложи сама да търся решение, тоест аг не бше водещ, затова дръжте нещата в свои ръце.

# 286
BCD, имам и аз чувството, че всеки си гледа неговата паница и не изказва никакви предположения в други области. Не само АГ, но май е масово явление. А нещата винаги са комплексни. Опитвам се да задавам въпроси, само че докторите не си падат по това. Мисля си, ако пак ми се случи да забременея, че трябва да сменя лекаря, клиниката, изобщо да търся със сигурност друг и то с ясната представа, че бременността след определена възраст е рискова и изисква повече внимание. А може би и на две места. Аз постъпих емоционално и отидох пак в същата клиника, пак при АГ, която изроди сина ми. Харесвам я, благодарна съм за сина ми, само че май там си струва да се ходи само с лека и безпроблемна бременност.

Lira81, благодаря! Ще пиша, ако имам нужда, то само да имам... дано имам отново шанса! Simple Smile

Buenadia, и на теб благодаря за информацията! Ще имам предвид проф. Паскалева, ако се окаже, че имам нужда! Естествено, че и двата живота са важни. Аз се чудя защо ние сами трябва да търсим проблемите и едва ли не да учим генетика, че да предотвратим нещо. Защо лекарите не допускат възможни проблеми и не взимат мерки навреме? Т.е. не би трябвало да изземваме тяхната роля. Или просто в голямата си част просто претупват и си знаят основни неща.

# 287
Абсолютно съгласна съм, че не гледат комплексно нещата, затова мисля, че е необходимо много да четем и да се интересуваме.
Това е от моя опит и добре, че ги има групите по отделни проблеми в Бг мама, за да може човек да се информира, било дори за това към кой специалист да се насочи.
Кукумицина, желая ти късмет и не се предавай!

# 288
  • София
Ще имаш,ще имаш. От сърце пожелавам! Но започни с лекаря, защото някои мутации изискват реакция още преди положителен тест,други веднага след него.
🤗🤗🤗

# 289
Имам 4 деца. След първите две имах загуба в 4 месец и макар да беше след пневмония, моят лекар се сети да ми пусне всякакви необходими изследвания. Излязоха ми някакви доста страховити резултати, че изобщо не усвоявам фолиева киселина. За съжаление не помня как се казва изследването нещо MTFHR или подобно. Е как съм родила първите две деца, не знам, по принцип излизаше голяма склонност към спонтанни аборти и т.н. После с третото пиех мета фолиева. С четвъртото бебе до 11 седмица не знаех, че съм бременна и чак тогава почнах да пия мета фолиевата. Мисълта ми е, че понякога и с някакви отклонения в изследванията явно пак може човек да износи и роди дете. Но е хубаво да се знае, ако има нещо предварително и да се вземат мерки. Аз до 35 годишна не се бях и замисляла по тези въпроси...

# 290
  • София
И аз като Бианка имам 4 деца и дори още преди първите 2 имах установени проблеми, вкл. тромбофилия, генетична склонност към спонтанни аборти, завишени NK клетки, аденомиоза, функционални кисти, хашимото.
Децата ми са живи,здрави, износени. Третото и четвъртото се получиха трудно, но са факт, дори и аз за четвъртото разбрах много късно.
В момента се готвим за 5-то с донорска яйцеклетка, заради възрастта ми. Докторката каза, че нито един проблем на хартия не означава, че може да е пречка на практика. Затова се правят тези изследвания, за да знаят лекарите кое да следят и как да реагират адекватно при евентуален проблем. Нищо повече.
С 3 от 4-те бременности не съм правила нищо по-специално от това да приемам фолиева киселина, желязо, аспирин протект и л-тироксин, като последните 3 медикамента ги приемам и без бременност.

# 291
Аз забременях за първи път на 41 години. На рождения си ден видях положителния тест Simple Smile родих април тази година, почти на 42. Бременността ми не беше лека, въпреки че нямам заболявания. Ужасни бяха киселините и един отвратителен сърбеж по цялото тяло в последните месеци. И също така ковид. Иначе качих малко и си възвърнах килограмите от преди раждането. Абе бременността е тежко нещо, поне на мен ми беше трудно. Ако можеше да се спестят деветте месеца бих родила още бебенца Simple Smile Щастлива съм, че имаме дъщеричката си и нито за момент не съм се притеснявала от факта, че съм на над 40г с първо бебе.

# 292
Аз забременях за първи път на 41 години. На рождения си ден видях положителния тест Simple Smile родих април тази година, почти на 42. Бременността ми не беше лека, въпреки че нямам заболявания. Ужасни бяха киселините и един отвратителен сърбеж по цялото тяло в последните месеци. И също така ковид. Иначе качих малко и си възвърнах килограмите от преди раждането. Абе бременността е тежко нещо, поне на мен ми беше трудно. Ако можеше да се спестят деветте месеца бих родила още бебенца Simple Smile Щастлива съм, че имаме дъщеричката си и нито за момент не съм се притеснявала от факта, че съм на над 40г с първо бебе.
Направо вдъхващ кураж за 2-ро. Аз родих като навърших 35. Не лека  бременност, но по трудното е след това.
В момента обстоятелствата не позволяват, но като те прочетох се замислих, че мога да родя още едно...

# 293
Страхотни сте, момичета! Вдъхвате кураж определено! Simple Smile

Fever Ray, за фолиевата изрично питах дали да си я пия след аборта. Аг ми каза да си почина от медикаменти всякакви за малко и каза, че бабите ни едно време са раждали и без фолива киселина... което си е така всъщност и определено явно не е нещо определящо и съдбоносно. Мъжът ми изхвърли предния ден фолиевата в емоционален пристъп, да не я гледаме... Обаче се сетих, че още преди първата ми бременност взимах някакви витамини Актив мама. Дали е имало файда, нз. После, с установяването на бременността вече ми бяха предписали Неофолик мета.
Нямам представа това изследване на NK клетките отделно може ли да се пусне, или е някакъв пакет. В Геника нищо не намирам.

Alegra03 , тежко си е, така е. Даже и да си без никакви допълнителни "екстри" (заболявания). Обаче аз мога да кажа, че при мен беше един от най-хубавите периоди в живота ми, въпреки че качих много и ми се подуваха краката от 5тия месец. Накрая вдигнах и чудно кръвно от над 150 горна граница и киселините ми бяха в гърлото буквално. Simple Smile Сега последно се стремях като луда да не напълнея, да внимавам какво ям и т.н., пък то кво стана накрая.

Lira81, благодаря ти! Simple Smile

# 294
  • София
Кукумицина, фолиевата киселина може да се пие постоянно. Тя не вреди. Но и аз винаги си правя почивка от витамини и минерали. Лятото обикновено не пия, защото ям основно салати и плодове и съм дълго на открито. Събират се 2-3 месеца, в които си пия само Л-тироксина.
NK клетки аз изследвам при доц. Русев или в Надежда (забравих името на доцентката). Генетично изследване е. Самостоятелно. Има 2 типа - едното търси тези клетки в кръвта, а другото в матката (с биопсия). Кръвното става за около 2 седмици.

# 295
Fever Ray, мерси много! Ще погледна в Надежда как стои въпроса. За витамините - хич не си падам да пия всякакви хапове, обаче сега пия и Вит Д (заради недостиг), биотин и цинк (възобнових след аборта, че косата малко повечко пада от обикновено). Лятото нямах възможност да ям много салати, които много обичам, защото пазих диета за жлъчка - отстраниха ми я на 2 юни. Вит б12 ми е на долна граница и не знам дали да не пия и това. И последното, което пия е еутирокс - 25 мкг/ден.

# 296
  • София
И аз в клиника Малинов при доц. Русев пусках първите 3 месеца на всеки 21 дни NK-клетки,Д-димер,фибриноген,APTT,вит Д,Б12 и ТСХ. Само една консултация имах с него,но той попълваше коментар след всеки резултат. Направих и 3 вливания Интралипид заради NK клетките,че бяха леко завишени някои стойности. Веднага след като разбрах за тромбофилиите пуснах изследвания и добре,че така бързо действах,защото междувременно съм забременяла и имах готови резултати за назначаването на терапия. АГ ми изготви схемата. Впрочем и фолата следях в началото, защото се оказа завишен,а не било полезно. После го вкарахме в норма за около месец.

# 297
  • София
Аз витамини пия по предписание, когато е необходимо.
Сега ми предстоят изследвания на нивата на витамините, заради предстоящо ин витро с донорска яйцеклетка и тогава ще пия при нужда.
Фолиевата само пия. И също периодично биотин и цинк, геритамин, рибено масло, зимата вземам профилактично вит. Д.
От близо 10 години вкъщи се стараем да ядем здравословно, а от около година цялото семейство напълно си променяме постепенно цялостния режим на хранене и се надявам също да помогне. Четох много по въпроса в последно време.

# 298
  • Sofia
Нк клетките не е генетично, а имунологично изследване.
И аз изследвах моите в клиника Малинов при доц Русев.
Но, кукумицинке, това изследване не се прави директно след аборт. Хубаво е да минат около два месеца.

# 299
  • София
Нк клетките не е генетично, а имунологично изследване.
И аз изследвах моите в клиника Малинов при доц Русев.
Но, кукумицинке, това изследване не се прави директно след аборт. Хубаво е да минат около два месеца.

Да, моя грешка. Имунологично е. Исках да напиша, че затова го няма сигурно в Геника, ама нещо съм се отнесла.
Когато се изследва с биопсия, трябва да е и на определен таймиран ден от цикъла.

Общи условия

Активация на акаунт