Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 25

• 32 333
  • 743
  •   1
Отговори
# 720
Еlsefi , какво ядеш в момента? Аз освен за марули и ядки, друго не се сещам за сувороядството през зимата. Дай моля те едно , две примерни дневни менюта

# 721
  • София
Елсефи, ок са, а ти при суровоядство би ли припомнила какъв е режима ти - плодове и зеленчуци?

# 722
Аз за 6 мес на режим и Глюкофаж намалих общият холестерол и вдигнах добрият. Пикочната ми киселина си стои същата, но триглицеридите паднаха доста добре.

Кажете, моля ви, стойности на този Феритин, Желязо и ЖСК колко трябва да са жена? Имам изследвания и искам да се ориентирам как са защото още не съм ги коментирала с ендото. Имам ужасен косопад, а щитовидни и тестостерон са ми наред.
Редактирам се: Нямам изследван феритин, само Желязо и ЖСК.

Последна редакция: пт, 28 фев 2020, 08:10 от simpatiuh4e

# 723
Хах, това със замразената пица май е камък в моята градина Simple Smile Нищо че на всяка страница обяснявам, че вече съм отслабнала, свалила инсулина, а със захарта проблем не съм имала дори в началото. Когато трябваше да съм стриктна - била съм. Суперстриктна при това - всяка хапка се записваше и калкулираше първата година. При това не съм пила хапчета, изцяло с режим и движение съм си постигнала резултатите. Във всеки пост ли да обяснявам, че в момента искам да разбера как и доколко човек може да се върне към някакъв не толкова ограничаващ режим на хранене, след като си стабилизира състоянието? Та нали някои твърдят, че се дебелее от много ядене, а не толкова от вида на храната? В случая при мен се получи период, в който съм на калориен дефицит, с еднократно хранене и ми е любопитно какво ще се получи. Освен това при мен също се вдигна холестерола, и ето, сега не съм от доста време на високо мазнинно хранене и ще проверя и това дали ще се отрази.
Роналд, с пикочната киселина би трябвало да е временно, но холестеролът може и по-дълго време да остане висок. Някои и него го свалят бързо, но аз например не съм така.

# 724
Скрит текст:
Елсо, ти па кога мина режим бре, беше от най-върлите противници тука. Прояде месо здраво, а?
Тва суровоядство, ако хрупаш само салати, всичко щи е 6, то е ясно.

Роналд, ами,
на НВ режим съм и докъдето може високомазнинен (растителни мазнини)
Скрит текст:
и освен това ям риба, това съм ти го казвала. То тоя холестерол не се е покачил от зеленолистните, нали? Simple Smile А как стои въпроса с инсулина и захарта не си писал? Лично аз ще си вкарам умерено бавни въглехидрати след време, просто защото не ми понася режимът, на който бях един месец. Не се чувствам добре. Особен проблем ми е сутрешното ходене до тоалетна, което никога не ми е  било проблем, но сега със суровоядството отново всичко е ок. Ще суровоядствам 20 дни и след това 10 ще се захраня, не съм казала, че ще е за цял живот, но имам позната, която преди години суровоядстваше 1 година и се отърва от редица здравословни проблеми. Като приключа, ще се изследвам отново, пък да видим.
Напълно възможно е високия LDL да е заради наситеността на растителните мазнини с омега 6....

Скрит текст:
Аз съм писала за себе си, всички показатели, включително и холестерол, и пикочна киселина, спаднаха.
След няколко дни започвам пета година  ВМ НВХ.До 1-2- месеца ще пусна изследвания, че не съм правила май повече от година.Последните си бяха отлични, затова не си давам кой знае какъв зор....
90% храната ми е месо, риба, яйца, масла-зехтин, кокосово, краве, патешка  и свинска мас, зеленчуци, плод.Ядки рядко, обикновено когато съм навън и нямам време да сядам някъде да ям, ям печени ядки-орехи, бадеми.
10% е храната за удоволствие....торта по повод, при излизане с приятели, празник....В събота на Задушница ядох жито и питка, родителите ми са починали, не го смятам за грях.На 08.03. също ще се почерпя, на Великден ще ям козунак, аз си ги правя....Не знам коя поредна година грипа и всякакви есенно-зимни настинки ме подминават, енергия на МАХ, тонус също, кг стабилни.Обикновено си варират 1-2 кг нагоре-надолу, но си се въртят около 62-64.
Доволна съм, харесва ми, сита съм, продължавам си така.
Рапорт даден!   Smiley

# 725
Бледолилава, какви бяха резултатите при теб? Правила ли си натоварване с глюкоза ? И колко врем изкара на режима за да възстановиш добрите нива на инсулина ?

# 726
  • София
Бледолилава, при мен тенденцията е покачване, не само застой на винаги повишените ми нива, което е странно. Като плюс отчитам обаче, че триглицеридите ми за пръв път са под 1 (0,99 - ама го броя под 1 Simple Smile )

# 727
Тук съм си аз, чета, ама не пиша, че по въпроса за феритина нямам какво да кажа. Иначе и аз щях да напиша че високият холестерол не е показател за наличие на проблем или заболяване, напротив, високият холестерол се свързва с дълголетие. Няма добъри  лош холестерол, много погрешни са тези определения.

По повод пикочната, тя не се вдига от ядене на месо и мазно пер се. Тя е антиоксидант и повишаването ѝ е по-скоро свързано с вътрешно възпаление на организма - съответно открийте си какво от храните които ядете го предизвиква, за да се покачи тя. Аз все давам примери с майка ми, но тя беше с подагра и доста високи стойности на пикочната и получаваше кризи от зеленолистни. С режимът, пикочната ѝ спадна до нормални граници и не е имала пристъпи от тогава - повече от година, а холестеролът винаги ѝ е бил нормален и въпреки това инсулт, сърдечни проблеми, диабет и т.н. всички екстри.

# 728
При последното ми виждане преди 2 седмици с ендото си коментирахме точно тези проблеми с пикочна киселина и бъбреци при ниско-въглехидратна, високо-мазнинна диета. Тя ми каза, че на моята възраст - 29 години не би трябвало да има проблем дори 1 година да спазвам диетата. При възрастни хора обаче би дало лош ефект, и въпреки това  ми препоръча за всеки случай да изследвам след 6 месеца креатинин, фосфор и ако искам пикочна киселина.

# 729
Бледолилава, какви бяха резултатите при теб? Правила ли си натоварване с глюкоза ? И колко врем изкара на режима за да възстановиш добрите нива на инсулина ?
Натоварване не съм правила, имах много висок инсулин на гладно и беше ясно. В движение съм и днес, като съм пред компютър ще си погледна таблицата с резултатите от изследванията. Изследвах се много често първата година. Или може би направо ще изчакам новите резултати (в понеделник смятам да пусна изследвания) и ще дам ъпдейт. До тогава вероятно ще сме в новата тема Simple Smile Тъкмо ще седна да напиша едно резюме, да не обяснявам през страница какъв ми е случаят.

# 730
  • София
Миоки, какво разбираш под "вътрешно възпаление" и как да разбера имам ли такова - в същото изследване СУЕ -3, СРП -под 1. Уж тия два показателя ги даваха за инфекции.

# 731
Ами да, тези и общо състояние на организма. Не съм сигурна, че тези изследвания които правят могат да покажат всичко.
Не се вторачвам в изследвания, а следя как се чувствам и какви промени забелязвам в състоянието на тялото си.

# 732
При последното ми виждане преди 2 седмици с ендото си коментирахме точно тези проблеми с пикочна киселина и бъбреци при ниско-въглехидратна, високо-мазнинна диета. Тя ми каза, че на моята възраст - 29 години не би трябвало да има проблем дори 1 година да спазвам диетата. При възрастни хора обаче би дало лош ефект...

Аз съм на 53 години, пета година започвам на ВМНВХ, само ползи имам досега.

# 733
  • Пловдив
Използвам - авокадо, ядки, зехтин, сирене саламурено, крема сирене бая хапвах, яйцата също ги увеличих, просто никога не съм яла много яйца и нищо чудно сега организмът ми да е реагирал, от време навреме заквасена сметана, но по малко. Това, за мазнинините, докато бях на НВ и нещо като ВМ режим за месец:) Иначе, сега на суровоядство - ям салати от кореноплодни - цвекло, морков, ряпа, ям и чери домати, краставици, чушки (аз ги кисна, имам Канген устройство), пия зеленчукови фрешове, обикновено в режима включвам и плодове, но сега се въздържам (с изключение на берита), ядки, авокадо, копър, магданоз, босилек, де що е зеленина го ям, пресен лук, пресен чесън, лимони, Правя си сосове от ядки, магданоз, лук, чесън, копър, босилек, каквото има и лимон, пасирам го и става сос, с който подправям всяка една салата, която си направя. На този режим може да се ядат и крекери (от семена), но все още не съм си взела дехидрататор. Режимът не е подходящ за това време, хубаво е да се прави на пролет - есен, когато има много разнообразни сезонни плодове и зеленчуци. Истината е обаче, че се чувствам добре на него. И друг път съм казвала, че аз не огладнявам, както много тук споделят и имат проблем с това. Сега някой да не реши, че прокламирам как някой да си оправи ИР със суровоядство, не, отговарям на въпрос само. Сутрин пия зеленчуков фреш, на обед салата и вечер салата, това е. Нося си орехи в мен, ако нещо ми престърши следобед стомаха, хапвам малко. На всяка салата си слагам и по едно авокадо и много кълнове, които си правя сама.
Бледолилава, не се сърди, не го казах с лошо за пицата. Просто за мен е непонятно. Когато едно нещо е боклук, то си е боклук и дали ти си слаба, дали имаш ИР или не, няма значение. Защо му е на организма ти да експериментираш с него, той веднъж ти е показал до какво води яденето на буклуци. Ако толкова ти се яде пица, направи една вкъщи, където знаеш какво слагаш, пък вземи я направи примерно с пълнозърнесто тесто, а защо не и с кето тесто, пък си я хапни пак с кеф.
Роналд, Миоки е права за пикочната киселина, но другото, което е важно е, че рязкото отслабване също би могло да доведе до това, а Вие мъжете малко да влезете в режим и веднага почвате да слабеете, та нищо чудно от това да е. Освен това ти е малко завишена, не се вторачвй в това.

Последна редакция: пт, 28 фев 2020, 13:29 от elsefi

# 734
Днес изследвах още някои неща. По казаното от Миоки.. .аз трябва да живея много малко с общ холестерол 3,48 (<6,5, препоръчано <4,5)? Thinking "Добър"- 1,14, "лош"- 1,63, ВЛДЛ- 0,61 mmol/l. АСАТ- 13, АЛАТ- 16, ГГТ- 13 U/l.  АСАТ и АЛАТ- до 44, ГГТ- 5-38. Желязо (очаквано на дъното)- 8 (6-26 umol/l). ЖСК- 65 umol/l (47-77 umol/l). Феритин, както писах вече- 11,12  ng/l, хемоглобин- 130... Щитовидните и цинк още не са готови.

Редактирам,
Щитовидните са готови...
ТАТ- 0,37 (<4,11 IU/ml)
МАТ- 0,73 (0-5,61 IU/ml)
fT4- 1,070 (0,700-1,480 ng/dl)
TSH- 2,707 (0,350-4,940 uIU/ml)
fT4 (high)- 3,410 (1,880-3,180 pg/ml)
Нивата на ТСХ са почти колкото през лятото на 2017 г когато бях с хемоглобина 72, желязо около 3-4, ЖСК- пак така (считам) ок. И тогава имах известен косопад, почти невъзможно отслабване...Е, въглехидратите ми бяха повече отколкото през последните 2 месеца- но пък последните 2 месеца имах стрес и реших да кача донякъде въглехидратите, хем да видя как ги понасям. Ами изводът ми е ясен... Rolling Eyes
Обаче fT4  висок- какво означава? Т4 ли се преобразува в Т3 или е обратното???

Явно наистина има връзка между ТСХ, ниско желязо  (и феритин), както и при повече вгх.

Последна редакция: пт, 28 фев 2020, 14:31 от dolce miele

Общи условия

Активация на акаунт