Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 181
  • 810
  •   1
Отговори
# 120
Някой от Вас има ли опит със създаването на фейсбук група ( затворена) само за входа дали ще има добър ефект и по-добра комуникация със съседите?

# 121
  • BG
Някой от Вас има ли опит със създаването на фейсбук група ( затворена) само за входа дали ще има добър ефект и по-добра комуникация със съседите?

Много зависи от съседите ви. При нас е пълна лудница и без това, през мейла, та лично не бих създала затворена група (а и не всички от входа имат фейсбук акаунти). От друга страна, ако живеете сред хора ползващи фейсбук и разумни, би било наистина по-лесно за общуване.

# 122
Но всички имат Вайбър. Пак става и е по-лесно. Ние така комуникираме.

# 123
Aз направих ФБ страница, но после като се усетих колко много разправии са се отказах да се занимавам и не я ползваме.
И ние сме с вайбър, лесно е и е удобно и бързо. Много полезно. Сега домоуправителят не може да се скътава и да си измисля врели некипели, всичко е документирано и записано. Особено ефектно е да наругаеш някой Grinning всички си казват проблемите и виновният ще не ще, се коригира.

# 124
  • София
В нашият блок имаше предложение за такава комуникация /имейли, вайбър/, но аз като касиер категорично отказах. Писане със 136 апартамента, благодаря.
Но имаме вайбър група с техническата комисия /четирима/, домоуправител, ревизионна комисия /трима/ и е много полезна.
Всички по-наболяли проблеми и за суми над 500 лв - на събрание. Друг е въпросът, че идват 30-на собственици. Който не го интересува - много им здраве, да спазват приетото от ОС!

# 125
И от кога Вайбър е средство за официална кореспонденция?! Никой не е длъжен да има дори мобилен телефон, а пак съвсем не е длъжен да си дава номера на съседите. Може спокойно да си се скатава домоуправителят и още как.

# 126
Няма средство за официална комуникация в нашия случай. Като че ли в някой друг случай има.... И никой не говори за задължение, това да не е казарма. Само по желание се включват и то наистина със желание, хората се интересуват и се вълнуват. Има само няколко по-възрастни, които не ползват смартфони и те не са в групата.
Ние сме собственици на само 24 апартамента,  израснали сме заедно, познаваме се добре. В ЕС със 150 апартамента сигурно е различно, при нас всичко се знае и се вижда.

# 127
  • София
Вайбър ми се вижда неудобен вариант.Губи се  в поданиците.А и дразнят известията.Имаме Вайбър група от УС на Фейсбук групата е друго нещо
При нас почти всички съседи имат профили.Друг е въпросът колко са редовни в ползването му.Но активността (или пасивното четене на това ,което публикуваме за информация) ,се чете от 90%от членовете.Щом достига  до толкова хора,за мен е успешен метод.Имаме мейл на ЕС за официална кореспонденция.С две думи-доволна съм и препоръчвам.

# 128
Фри, аз за скатаването, което спомена в предишен пост, говорех. Човек реши ли да се скатава, никакви средства за комуникация няма да помогнат.
Ние сме още по-малък вход и в началото,  когато аз и още един човек се заехме, ни беше много трудно. Сега нещата вървят гладко и няма неплащащи. Даже и един, който не живее в жилището идва доброволно да дава таксите, но е видно колко много е свършено с парите и хората се отпуснаха- не са така настръхнали и войнствени като в началото и особено след "работата" на професионален домоуправител.
Последното ни събрание беше през декември и аз предложих малко да намалим таксите за фонд "ремонти" (ако искат а и малко да си поемат дъх тези, които се задъхват), понеже сега нямаме кой знае какво да ремонтираме. Те обаче всички гласуваха да не се намаляват таксите. Та аз и другия човек, който ни е официалния домоуправител, бяхме трогнати. Могат да се случват нещата, но се искат откритост, отчетност, честност и резултати.

# 129
  • София
Ние имаме и Вайбър и фейсбук, но във ФБ много рядко някой пише. Вайбър върши чудесна работа за всякакви проблеми - от купон/ремонт до гласуване дата за ОС.

# 130
И от кога Вайбър е средство за официална кореспонденция?! Никой не е длъжен да има дори мобилен телефон, а пак съвсем не е длъжен да си дава номера на съседите. Може спокойно да си се скатава домоуправителят и още как.

Можели на ОС да се вземе решение официално да се позлва Вайбър и т.н. или противоречи на закона? Аз не съм много веща в тези неща...

# 131
  • Варна
По закон се ползват имейли, но не виждам проблем неформално да си ползвате и социални мрежи.

# 132
  • Sofia
Аз направих затворена фейсбук група - определено по-лесно общуваме.

# 133
Здравейте,
относно:
Цитат
Разходи за управление и поддържане на общите части на етажната собственост
(Загл. изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.)
Чл. 51. (1) (Изм. и доп.- ДВ, бр. 57 от 2011 г., доп.- ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Разходите за
управление и поддържане на общите части на етажната собственост се разпределят поравно
според броя на собствениците, ползвателите и обитателите и членовете на техните домакинства
независимо от етажа, на който живеят

Това означава ли, че заплащането на месечните вноски не може да бъде изчислено на друга база - кв. м., на ап. и т.н.
Въпросът ми е, ако някоя ЕС е приела определн месечен бюджет и той се събира по-друг начин, а не по предвидения в ЗУЕС - равни вноски от всеки обитател, означава ли, че собственик може да не си плаща таксите и няма как да бъде търсен по съдебен път, понеже не е спазена разпоредбата в ЗУЕС и съответното събиране на такси е нелигитимно?

Доколкото аз разбирам според разпоредбите в ЗУЕС се определя стойност на фонд "Ремонт и обнояване", който се разпределя между собствениците според процента идеални части, който притежават. Определя се и фонд за управление и поддръжка, като при него решената сума се разделя по равно на всички живущи по етажната собственост. ОС няма правото да променя тези условия?

# 134
Според мен не, трябва да се види дали тази норма е императивна.. но по скоро е диспозитивна и ако ОС реши може да приеме и друго решение

Общи условия

Активация на акаунт