Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 132
  • 810
  •   1
Отговори
# 390
Вероятно се цели избягването на струпване на много хора, което е напълно разумно... Нормативното го оставям на други за мнение.

# 391
Няма проблем относно струпването, защото има голяма площадка с пейки до блока и може да се проведе там. Интересува ме дали е законосъобразно, защото от години закона се пренебрегва напълно от Домсъвета. А това разделяне на малки групи отнема правото на общо обсъждане. А става въпрос за много пари.

# 392
Няма такъв ред в закона - по етажи.
Кворум трябва да има за да е легитимно събратието и взетото решение. Как ще го смятат тоя кворум...един етаж няма как да стига за кворум и нама как да вземе легитимно решение.

# 393
Да и аз съм на това мнение. Интересува ме, има ли начин няколко души да направим нещо. И да е законово обосновано. Първата дата е 08.09

# 394
Здравейте, честит празник на групата.
Имам нужда от помощ. Ще съм много благодарна, ако изразите компетентно мнение. Налага се бързо да се вземе решение. Казусът е следния:
Собственик на апартамент съм в блок с 80 апартамента. От 40 години една жена не напуска управлението на блока. Първо беше домоуправителите много години, а в последните 10 години е контрольор, но всъщност управител в сянка. Управителния съвет се състои от управител (нейна приятелка), има касиерка и контролния съвет се представлява от нея и един съсед, който е проформа. С две думи от нея зависи всичко. За всичките години е успяла да вербува повечето хора, а по-младите и новодомци ги обработва постоянно. Целта е да има подкрепата им. Проблема е, че от повече от 5 години не е имало ОС в блока. Тя си взима еднолични решения. Няма никаква отчетност. В пълно нарушение е на ЗУЕС. Никой няма достъп до никакви документи. Сега се получи ситуация, при която трябва да се събират големи суми пари за асансьорите според наредбата и за крайно належащ ремонт на фасадата. И двата ремонта са нужни от години, но никога не са планирани. Това съответно налага свикване на ОС. Ще приложа самата покана, с молба за мнението ви, защото според мен и още 5-6 души от блока това е поредното безумие и нарушаване на закона с цел да си вземе решение с няколко души от обкръжението. Моля за мнения как да се подходи. Извинявам се за дългия пост, но батака е огромен.

Последна редакция: нд, 06 сеп 2020, 18:30 от Zumma_10

# 395
Здравейте, в процес на закупуване на апартамент сме. Интересуваме при ремонт трябва ли да искаме разрешение от общината (къртене на лети мивки, къртене на плочки в банята)?
Също трябва ли да уведомяваме домоуправителя?
Не сме имали собствено жилище до сега и не ни са ясни порядките.

# 396
Не.
Може да уведомите съседите и просто да се извините предварително за лекото неудобство ☺...като жест на добра воля и стопляне на отношетията един вид .

# 397
Цитат на: teta75 link=topic=и1176971.msg41341129#msg41341129 date=1599399535
Не.
Може да уведомите съседите и просто да се извините предварително за лекото неудобство ☺...като жест на добра воля и стопляне на отношетията един вид .
Даже сме решили с кутия бонбони да им го съобщим на тия около нас Simple Smile , но до колкото разбрахме и трите апартамента  (над, до и под нас са с малки деца и дано ни влязат в положението ...

# 398
  • София
Някой захващал ли се е с траен ремонт, но само на етажа си и изисква ли съгласие на ЕС (67%).
За подова настилка, стени...
Понеже има спорове, че това е последна грижа... по принцип ремонта как се прави, от долу нагоре или обратното?

# 399
Съседката си боядиса около нейната врата, ние боядисахме остатъка от етажа. Никакви проблеми. И
Мием си врата на асансьора на нашия етаж, и я боядисахме ...сега с епидемията си мием етажа допълнително.
Настилка чак не знам . Но тези дребни неща имат също ефект, хубаво е

# 400
Здравейте!
Каква е процедурата и какви са необходимите документи за регистриране на ЕС в общината? (гр. София)

# 401
Какво е ЕС ( извинявам се за въпроса, но сме кандидат новодомци и следя от скоро темата )?

# 402
  • София
Какво е ЕС ( извинявам се за въпроса, но сме кандидат новодомци и следя от скоро темата )?
Етажна собственост.

# 403
Протокол от общо събрание, където 66 % от хората са се разписали, че са съгласни еди кои си 3-5 човека да са домоуправител и членове на домсъвета. Там са посочени хората с трите си имена и кой апартамент са. Подава един от тях, май трябва нот.акт да си носи.

# 404
Здравейте,
Нуждая се от съвет/мнение.Два етажа решават самосиндикално да си сменят дограмата на входа за тяхна си сметка.Всичко се извършва без знание на домоуправител.По думите им не желаят възстановяване на пари,докато не се започне събиране на средства за смяна на дограма за останалите етажи. Каква е правилната реакция на домоуправителя, когато случайно научава за това-уведомяване на останалите собственици, нарушава се външната фасада на блока-трябва ли да се уведомява общината и изобщо колко е допустимо всеки да предприема действия в общите части без уведомяване на управляващите органи в ЕС? Предварително ви благодаря за мненията и съветите.

Общи условия

Активация на акаунт