Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 148
  • 810
  •   1
Отговори
# 405
  • София
По назад бяха ми писали че всеки може да си сменя настилка, боядисва...без да има ОС. Разбира се за своя сметка.
А дограмата поне е една...общо взето, едва ли слагат кафява с 4 крила...

Навремето съседа беше намазал стените без изобщо да ни пита (на един етаж сме).

# 406
Здравейте,
Нуждая се от съвет/мнение.Два етажа решават самосиндикално да си сменят дограмата на входа за тяхна си сметка.Всичко се извършва без знание на домоуправител.По думите им не желаят възстановяване на пари,докато не се започне събиране на средства за смяна на дограма за останалите етажи. Каква е правилната реакция на домоуправителя, когато случайно научава за това-уведомяване на останалите собственици, нарушава се външната фасада на блока-трябва ли да се уведомява общината и изобщо колко е допустимо всеки да предприема действия в общите части без уведомяване на управляващите органи в ЕС? Предварително ви благодаря за мненията и съветите.

Замяната на стара дограма с нова, не е промяна на фасадата, а ремонт. Съответно няма причина да се уведомява общината, да се иска РС и подобни.

# 407
  • София
Трябва да имаш 3 оферти, другото... викаш познат + комисион за теб и после осребряване, хитро. Grinning

# 408
Аз казах за боядисване без проблем, но не е правено заради комисион...Боже...а защото не се прави нищо с години и децата ми живеят в тази мизерия. И просто питахме съседите-възраст и хора, имат ли против. Те нямат, напротив, зарадваха се, и пари предложиха. Не им взехме пари, намазахме останала от ремонта на дома ни боя. Стана една идея по чисто и свежо. И стените на етажа си мия, и вратата на асансьора си мия и боядисвам на етажа ми. Вратата на асансьора е толкова гнусна иначе...
Честно казано вече предпочитам някой да взима комисион, но да прави каквото и да е, вместо нищо. Назад се оплаках от ситуация в която попаднах в момента, в жилище и блок, в който 20на години не е правено нищо. 0. Кръгла нула. Няма чистачка, ремонти, такси, нищо. Ми отвратително е, абсолютно отвратително!

# 409
  • София
Ами те оценителите не напразно започват от общите части... Blush
Аз ако взимам нещо едва ли ще е в такъв вход, представям си ако протече покрива...

# 410
  • гр. Варна
Два етажа решават самосиндикално да си сменят дограмата на входа за тяхна си сметка.
Скрит текст:
Всичко се извършва без знание на домоуправител.По думите им не желаят възстановяване на пари,докато не се започне събиране на средства за смяна на дограма за останалите етажи. Каква е правилната реакция на домоуправителя, когато случайно научава за това-уведомяване на останалите собственици, нарушава се външната фасада на блока-трябва ли да се уведомява общината и изобщо колко е допустимо всеки да предприема действия в общите части без уведомяване на управляващите органи в ЕС? Предварително ви благодаря за мненията и съветите.
Все пак ще искат "възстановяване" на пари!?!
Мое мнение: ОС решава дали да се правят такива ремонти, избор на фирма, цена и т.н.
Тези, които са направили ремонта, понеже не е в графа неотложен, то не могат да искат възстановяване на средства.(Драго 2008 ме осветли, за което съм благодарен) Дограмата (нова) трябва да "копира" старата като отваряемост и размер, което е обвързано с пожарна и др. безопасности. Относно "промяна" фасада - не знам, но има разпоредба(за Варна четох такава, за дадени улици/райони даже какъв е допустимият по RAL цвят за дограми и врати...). За уведомяване - да, необходимо е, както и да се разреши такова действие, даже и като дарителски акт да е, той трябва да бъде приет, с благодарност! Simple Smile

# 411
Ако са хитри, могат да го минат като належащ. Примерно счупени са прозорците и дограмата...но нужно ли е

# 412
Ако са хитри, могат да го минат като належащ. Примерно счупени са прозорците и дограмата...но нужно ли е

Tака са написали в обяснението-належащ/неотложен ремонт, защото идвала зимата-дъждове, вятър....и за да се спести на органите заниманието по търсене на оферти,избор, надзираване..., те поемали всичко, пък после ще се уреждат финансовите отношение с общата каса. Истината е, че останалата дограма не е в по-добро състояние, но да, хитреят и най-вече се опитват да го скрият, докато не се монтира новата дограма, когато ще сме вече пред свършен факт.

# 413
Вероятно просто после няма да дадат пари и да се сменя и тяхната, вече подновена дограма
Какъв е проблема?
Ако ви е такъв проблем,защо не се задейства смяна на дограмата на целия вход?

# 414
Вероятно просто после няма да дадат пари и да се сменя и тяхната, вече подновена дограма
Какъв е проблема?
Ако ви е такъв проблем,защо не се задейства смяна на дограмата на целия вход?

Именно заради това "вероятно". Във входа са задействани няколко бъдещи ремонта и се събират пари за тях, иначе. Ако е толкова ок, защо просто не го споделят с всички живущи?

# 415
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
и аз се чудя. те са сменили собствената си дограма, нали? не вашата и даже не обща?
при нас един ред от апартаментите (по вертикала) смени тръбите си заради многото течове. на места не е имало даже ръжда, да имитира наличие на тръби.
когато след това се събрахме да сменяме тръбите във входа просто не ги включихме.
не са искали обезщетения за това, че тяхната смяна им е излязла по-скъпа, отколкото на останалите.

# 416
Е не знам защо не са уведомили
Като боядисах нашия етаж, не съм обявявала на другите. Де да знам. А вие как разбрахте?

# 417
  • гр. Варна
Заради счупен прозорец (около 10лв)-"належащ ремонт" да се сменя цяла дограма за около 180лв?
Tака са написали в обяснението-належащ/неотложен ремонт, защото идвала зимата-дъждове, вятър....и за да се спести на органите заниманието по търсене на оферти,избор, надзираване..., те поемали всичко, пък после ще се уреждат финансовите отношение с общата каса. Истината е, че останалата дограма не е в по-добро състояние, но да, хитреят и най-вече се опитват да го скрият, докато не се монтира новата дограма, когато ще сме вече пред свършен факт.
Цената за осем еднакви прозорци е с около 35% по-ниска, отколкото за два (на брой).
Покрай насоките на Драго намерих това> Неотложен, необходим и основен ремонт на общите части>
https://stanchevlegal.com/2018/07/20/%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D1%82%D0 … 0%BE%D0%BD%D1%82/

# 418
Е не знам защо не са уведомили
Като боядисах нашия етаж, не съм обявявала на другите. Де да знам. А вие как разбрахте?

Съвсем случайно от съсед, който ми го сподели между въпроса за крушките..)

# 419
Някой спомена за мръсните асансьори... Ей ... В нашия вход най-редовно има пикано, локва ... в асансьора ... ходù разбери дали е от куче или човек, а пък нов блок, всеки месец поддръжка плащам, ама съседи и комшии няма как да си избираме, простотия ...
Аз не ползвам тъпия асансьор, но тия находки редовно ги поства някой съсед във фейса...

Общи условия

Активация на акаунт