Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 40 011
  • 810
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Колко би струвала услугата ревизия от външен човек (счетоводител)? За няколко години назад...
Трябва ли да се гласува на ОС - кой да я извърши или по презумпция си я прави външен?

Последна редакция: сб, 12 сеп 2020, 12:03 от Starrydream

# 421
При нас се избра нов контрольор ( мъжът ми), бяхме новодомци там, направихме ревизия, която беше ясно какъв ще е резултатът де, но обстойна ревизия ( то и аз съм с икономическо образование,а той е бил домоуправител дълги години). Безплатно.
Гласува се обаче за това решение. Поне при нас.
Едва ли има нужда да се плаща на други лица. То е елементарно.

# 422
  • София
При нас се избра нов контрольор ( мъжът ми), бяхме новодомци там, направихме ревизия, която беше ясно какъв ще е резултатът де, но обстойна ревизия ( то и аз съм с икономическо образование,а той е бил домоуправител дълги години). Безплатно.
Гласува се обаче за това решение. Поне при нас.
Едва ли има нужда да се плаща на други лица. То е елементарно.
10г назад, няколко хиляди събрани...

# 423
  • гр. Варна
относно ревизия>
Цитат
Общото събрание, контролният съвет или избраните лица от Общото събрание са в правомощията да се обърнат към нас за провеждане на ревизия
https://www.universumv.com/index.php/common-space-services/audit … tajna-sobstvenost

# 424
  • Добрич
В нашия вход от години етажите се боядисват самостоятелно и никой няма нищо против. И никой никого не уведомява. Ние също събрахме пари и направихме нашия етаж, вече не помня кога беше.
Какво толкова ви притеснява смяната на дограмата? После няма да ги включите, като сменяте на другите етажи и готово. Вярно е, че зимата наближава и е добре да се смени дограмата. Ако чакат да решите и съберете пари за входа, сигурно доста време ще мине. Смяната да дограмата не е промяна на фасадата. Никой не иска разрешение, като си сменя дограмата на прозорците в апартамента.

# 425
Ако са хитри, могат да го минат като належащ. Примерно счупени са прозорците и дограмата...но нужно ли е

Tака са написали в обяснението-належащ/неотложен ремонт, защото идвала зимата-дъждове, вятър....и за да се спести на органите заниманието по търсене на оферти,избор, надзираване..., те поемали всичко, пък после ще се уреждат финансовите отношение с общата каса. Истината е, че останалата дограма не е в по-добро състояние, но да, хитреят и най-вече се опитват да го скрият, докато не се монтира новата дограма, когато ще сме вече пред свършен факт.

ОК, неотложен ремонт, но на фасадата, която е обща част. Съгласно ЗУЕС и ЗУТ фасадата не може да се променя без решение на ЕС, това означава, че растерът, отваряемостта и цвета на новата дограма трябва да е идентичен с този на старатадограма. И все пак трябва да получат съгласие от ЕС.

# 426
А ако не получат, да седят така...

# 427
Ако са хитри, могат да го минат като належащ. Примерно счупени са прозорците и дограмата...но нужно ли е

Tака са написали в обяснението-належащ/неотложен ремонт, защото идвала зимата-дъждове, вятър....и за да се спести на органите заниманието по търсене на оферти,избор, надзираване..., те поемали всичко, пък после ще се уреждат финансовите отношение с общата каса. Истината е, че останалата дограма не е в по-добро състояние, но да, хитреят и най-вече се опитват да го скрият, докато не се монтира новата дограма, когато ще сме вече пред свършен факт.
Точно защото им е писнало от такива като вас и затова го правят хората. Омръзнало им е да им вее заради безхаберници. Вместо да сте им благодарни, че искат да направят нещо, вие сте тръгнали с рогата напред. Да си стоите в мизерията ви е по-добре, така ли? Ами хайде, какво се мотате, събирайте парите и сменяйте на целия вход! Покажете им, че можете.

# 428
А ако не получат, да седят така...

Ако не променят цвета и растера на дограмата, не виждам основателна причина да им бъде отказано от ЕС.
Но съм свидетел на големи простотии при смяна на дограмата, всеки слага цвят и растер какъвто му скимне, без да се съобразява с цялостното решение на фасадата.

# 429

ОК, неотложен ремонт, но на фасадата, която е обща част. Съгласно ЗУЕС и ЗУТ фасадата не може да се променя без решение на ЕС, това означава, че растерът, отваряемостта и цвета на новата дограма трябва да е идентичен с този на старатадограма. И все пак трябва да получат съгласие от ЕС.

ЗУТ казва че се иска съгласие, и разрешение за строеж, за СЪЩЕСТВЕНО засягане на общи части. Не за всяко пипане. Чл. 185 ЗУТ.
А какво е съществено и кое е несъществено - съд.практика е крайно противоречива 😉 и нееднозначна. Също и законът е неясен...така че за растера и цвета на дограмата аз не бих била толкова категорична, че е съществуно засягане 😉

# 430
  • София
Пък аз съм се запритеснил, че ще ми кажат нещо ако си сложа плочки на етажа ми.

# 431

ЗУТ казва че се иска съгласие, и разрешение за строеж, за СЪЩЕСТВЕНО засягане на общи части. Не за всяко пипане. Чл. 185 ЗУТ.
А какво е съществено и кое е несъществено - съд.практика е крайно противоречива 😉 и нееднозначна. Също и законът е неясен...така че за растера и цвета на дограмата аз не бих била толкова категорична, че е съществуно засягане 😉
Растерът и цвета на дограмата са важни са цялостното звучене на фасадата. Фасада има свой геометричен ритъм. Вие представяте ли си колко "красиво" би било, всеки да си направи дограма според своя вкус - един в сив цвят, друг в бял, трети в кафяв, един прозорец на единия етаж трикрилиен, над него двукрилен, над него двукрилен с напречни гредички. Разбира се, че дограмата е съществена част от фасадата.

# 432
Аз си го представям. Ама в съда като вляза само с представяне не става. Четем закона и го тълкуваме. Та  съдията може изобщо да не чуе това звучене на фасадата...

Иначе ви разбирам. Житейски и архитектурно вероятно сте права.
Но юридически....може и да не сте.

# 433
Аз си го представям. Ама в съда като вляза само с представяне не става. Четем закона и го тълкуваме. Та  съдията може изобщо да не чуе това звучене на фасадата...

Иначе ви разбирам. Житейски и архитектурно вероятно сте права.
Но юридически....може и да не сте.
Затова в съда има вещи лица. Съдията не може да разбира и от архитектура. Но ако е корумпиран, ще реши в полза на плащащия.

# 434
Щом хората са тръгнали да го правят на собствени разноски, значи явно положението вече е нетърпимо. Надали ще сложа розова дограма за разкош. Най-вероятно става дума за някакви нормални ПВЦ дограми без скъпи механизми, сто вида отваряне и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт