Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 915
  • 810
  •   1
Отговори
# 630
аз не съм виждала блок, панелен или не, в който всички апартаменти да са еднакви.
Има, има Simple Smile Първите и по-стари блокове са така. В блока на родителите ми: 1 вход - 2 тристайни, 2 вход - 2 тристайни и 1 двустаен, 3 вход - 2 тристайни...

Аз мама2, закръгляте до цяло левче - 7, 8, 12 лв. Simple Smile Не вярвам някой да направи въпрос за стотинките, ако ли пък направи, в края на годината изравнявате.

# 631
  • София
Аз не зная самото изчисление спрямо идеалните части как да стане.Да не говорим че имаме съсед, който притежава само  гараж.И реално от него не събираме пари че става сложно.Гласувахме по 10 лв на апартамент всеки месец за фонд ремонт и обновление, че е лесно за смятане.Иначе имаме и ателиета от по 40 кв, и апартаменти от 180.Това е положението докато някой не се наеме да прецизира.Единствено ме притеснява евентуално оспорване от някои съседи.Особено когато става дума за други суми, които  са по-крупни и събираме за конкретна дейност и разпределяме отново по равно между всички...

# 632
По никаква логика не може да е по равно.  Не може един ап.150 кв.м да плаща колкото такъв от 50 кв.м. Както за чистачка - плащаме на брой живущи, независимо от квадратурите. Две различни формули.

# 633
  • София
Зная принципа, но на никой не му  се занимава да прецизира.Изхождат от идеята че  еди кое си  е на всички.( пример- ще асфалтираме  улицата пред блока ни и , тъй като всички я ползват, затова по равно трябва.Същата логика се вади и  ако трябва да се смени капака към таваните.Той е на всички!)
Ако някой има формула под ръка, ще се радвам да сподели

# 634
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Аз не зная самото изчисление спрямо идеалните части как да стане.Да не говорим че имаме съсед, който притежава само  гараж.И реално от него не събираме пари че става сложно.Гласувахме по 10 лв на апартамент всеки месец за фонд ремонт и обновление, че е лесно за смятане.Иначе имаме и ателиета от по 40 кв, и апартаменти от 180.Това е положението докато някой не се наеме да прецизира.Единствено ме притеснява евентуално оспорване от някои съседи.Особено когато става дума за други суми, които  са по-крупни и събираме за конкретна дейност и разпределяме отново по равно между всички...

не е чак толкова сложно. по най-груба сметка ако апартамент от 40 кв.м. плаща 6,50лв
апартамент 180 (4,5 х 40)кв. м ще плаща 4,5 по 6,50лв.

# 635
Простото тройно правило, май. Което за мен е и винаги е било безкрайно сложно. Но все пак би трябвало да се намери поне един ИТ или човек, който е бил добре с математиката в училище, за да го сметне. Или пък да вложи формула в Ексел или нещо такова.

При нас е по-лесно - по един 2-стаен и един 3-стаен на етаж.

# 636
  • София-в сърцата на моите деца
Във всеки един нотариален акт най-накрая на описанието пише и х% идеални части. Примерно при нас гарсониери 2.8%; двустайни около 4% и тристайни 5..2%. Гласувате една сума на тристайните- 14.40лв примерна % х2/ и от там двустайните 8лв и гарсониерите 5.60/ всичко после закръгляте- едност.-6лв; двустайни- 8лв и тристайни 15лв.Всичко е примерно, но крайния резултат е справедлив и е според ЗУЕС!

# 637
искам да попитам - нова кооперация, слабо населена, никой не иска да е домоуправител и нещата така си висят. примерно още не можем да открием индивидуални партиди за вода, пада чудене кой ще плати тока на стълбището и т.н. Един съсед твърди, че от общината ще назначат служебен домоуправител срещу заплащане разбира се - това на истина ли е така?

# 638
  • София
Дидиела, принципно сиправа.НО при нас има 7 ! различни по площ жилища.Отделно има идеални части и към  гаражите,които са с различна площ.
Принципно сте длъжни да направите регистрация на етажната собственост в общината.Колкото до партидите,може всеки да отиде в софийска вода и въз основа на сключен предварителен  договор за присъединяване, всеки да извади партида за себе си.Проверете каква е процедурата точно
Колкото до тока на стълбището, всички го ползвате- делете помежду си.Или сваляйте бушона и ходете на тъмно.То пък ако  от началото на съвместното си съжителство няколко  апартамента не може да се разберете,не зная какво ще е като се насели  блока....

# 639
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
от общината могат служебно да определят един от вас за домоуправител.
не да сключат договор с частен вместо вас или да определят суми, плащания и т.н.

# 640
  • София
Здравейте може да е разисквано, за което се извинявам, но може или да ми отговорите
Трябва ли да плащам по закон за ремонт на асансьора ако живея на 1етаж и не го ползвам?
На общо събрание на ЕС е решено ние и втори етаж да не плаща такса на месец, но сега е изгорял мотора и искат от общите пари, събрани за текущи ремонти да платят за асансьора! Имам ли право да възразя моите пари да се използват така, или не
Благодаря

# 641
  • гр. Варна
Трябва ли да плащам по закон за ремонт на асансьора ако живея на 1етаж и не го ползвам?
Да, трябва да плащате.

# 642
За месечни такси освобождаване може, но ремонт не се освобождава. При нас преди няколко години се наложи смяна на въжета. Месец преди ремонта в  две семейства се родиха бебета, едното на втори етаж. Дали не започнаха да ползват?  Два месеца без асансьор бяхме докато се разберем.

# 643
Може ли да се прави общо събрание в момента?

# 644
  • Сф
Може ли да се прави общо събрание в момента?
Да.Няма изрична забрана,питах в общината (Сф) преди 30 дни. Ние проведохме на 7.12.

Общи условия

Активация на акаунт