Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 936
  • 810
  •   1
Отговори
# 615
  • Сф
За откриване на собственик,търсете съдействие от общината.А щом има и наематели,данъчното може да ги погне.Преди това съобщение, но не на вратата,подпъхнете го.При нас двама така много бързо се явиха.За третия проблемен мм ще се разправя скоро,още малко изчаква.
За въпроси с юристконсулта говорим,при нас е отзивчив.

# 616
  • София
Здравейте, имам следното питане- вноските към етажната собственост за кой месец са дължими по закон, за отмоналия или за предстоящия?. С други думи-предплаща ли се? Доколкото съм запоаната те спадат към т. нар. периодични плащания и би трябвало да стават дължими след стичането на месеца. Нашият домоуправител иска авансово да се внасят в началото на месеца за текущия месец. Законно ли е това?

# 617
  • София
При нас има списъци за фонд ремонт по партидата на всяко жилище и се отмятат сумите за всеки месец.Кога ще се събират е друга подробност, която зависи от касиета.ИМаме съседи , които превеждат по банковата сметка на ЕС и предплащат дори за година .Други вадят по-голяма банкнота и казват- отметни ми за два месеца....Чак такова издребняване до дата не правим.Важното е че са дадени  за покриване на дължимото  за съотвения месец и това се отбелязва.

# 618
Аз съм касиер от 1.11.2020. Събирам за 2 месеца наведнъж. С тази корона не мисля да се бутам всеки месец.
Сега ще мина февруари да събера за януари и февруари.
Минах ноември и събрах и за декември.

Последна редакция: ср, 06 яну 2021, 19:49 от teta75

# 619
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
в правомощията на ОС е да се определи кога ще се плаща.
при нас се предложи (и прие) да се плаща след 15 число, защото тогава превеждаха заплатите.
 Simple Smile  имаше такива, които плащаха по няколко такси наведнъж и такива, на които трябваше да напомням.

# 620
При нас се плаща след 10то до 15то число на месеца за предходния.

# 621
  • In the land of Never Never
При нас се събират вноските за входа за три месеца предварително. Домоуправителят е зает човек, и определя ден и час, да кажем от 19.30 до 20.00 във фоайето на входа, и всички трябва да дойдат да се издължат. Ако не можеш, уговаряш се с него кога е удобно и на двамата. Така човекът си пести времето. Ние нямаме нищо против такъв подход.

# 622
Ние събираме около 10то число за настоящия месец. Всеки доброволно решава дали да предплати месец два напред, за да не му звънят на вратата. Сега трябва да променим таксата за фонд ремонти, понеже минималната заплата стана 650 лв, т.е. 6,50 трябва да е минимума.Досега събирахме по 5 лв. За всички апартаменти събираме еднаква сума, ама незнам.... много сложно ще стане на всеки точно да се определи и събира.Вие как правите? Или да разделим на три суми- малки, големи и средни апартаменти и да има само три суми по фонд ремонт...

# 623
Моето скромно мнение  е, че най-справедллво е да се изчислява  на база  идеални части. Решава се по колко пари на идеална част ще се събират на ОС. Ние събираме по 1 лев на дял.

# 624
  • София-в сърцата на моите деца
Трябва да е спрямо идеалните части!!!

# 625
Всички сме с еднакви такси за фонд ремонт. От няколко имота имам наблюдение.

# 626
А имотите еднакви ли са? В повечето панелни блокове няма как да е другояче. Особено във входовете с еднакви апартаменти.

# 627
аз не съм виждала блок, панелен или не, в който всички апартаменти да са еднакви.
може и да има, не знам, но не ми се вярва да е масово.
в различните ни входове на етаж са: едностаен-двустаен-тристаен; двустаен-двустаен с трапезария-тристаен, или 4 апартамента с различни квадратури.

# 628
е добре и какво става- за ап.1 -6,53лв, за ап.2 -7,48 лв, за ап.3 - 11 лв....разбирате ли, голяма занимавка за касиера става...

# 629
това е минимума, никой не е забранил да се закръгли до цяло число.
важното е да се обясни и да се гласува на събранието.
с твоите цифри - 6,50/7,50/11.

Общи условия

Активация на акаунт