Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 180
  • 810
  •   1
Отговори
# 705
  • Сф
Чакайте малко.Какво ще рече нещо като касиер?Домоуправител нямате ли? Не тръгвайте напред с рогата, да не ви глобят и ЕСто. И при нас имаше нелегално нещо покрай асансьора, направи се ОС, домоуправител нов се избра, нова фирма се каза че ще се търси и така, по ред.А, да ..понеже предстоеше ремонт за над 1000 лв, та по принуда стана.И се оказа че старият техник нищо не е правил с години и е лъгал и не е легитимен и тн.! Та избрахме легитимна ф-ма , с договор, с подписи на домоуправител, поддръжка цена и тнт.Сега всичко е в ред с асансьора поне.И най- важното-сигурно е че е безопасен за ползване (оказа се че му е липсвало въже дори).Няколко от мъжете се хванаха да следят, защото малко от малко разбират и да не се натресем на някои фалшиви отново + управителния съвет на входа  имаше обсъждане  кои да са новите и какво ще се прави по асансьора.
Та така, действайте по ред. Успех! И не правете нещо само на своя глава, да не патите!

# 706
ами имали сме само едно ОС на което уж избрахме домоуправител, но нищо нямаме черно на бяло протокол.. Sad имаме  списък с лица, присъствали на ОС, Покана имаме.. Протокол написахме на ръка.. и какво стана с него не знам.. освен да търся да ги напиша нови, ако трябва..

# 707
Не всяка фирма иска да подържа определени асансьори. Имат изисквания и те. Но ви съветвам да изберете фирма, която има офис и издава регулярно фактури, комуникацията е на ниво, реагират бързо на повиквания. При първоначален оглед идват и проверяват машината на различни места /кабина, машинно отделение, шахта/ и много бързо преценяват как и дали е добре обслужвана.

# 708
Според мен самолично човек не може да решава такъв въпрос. Дори и касиер да е. Касиерът събира пари за поддръжка и ремонт и плаща при нужда. За подобни сериозни действия и суми е задължително да има решение на ОС. Няма такова нещо като "аз да търся", "аз да прекратявам със старата" или "аз да избирам и сключвам договор с друга фирма"!?

Последна редакция: пн, 18 яну 2021, 13:36 от птица

# 709
Съгласна съм. Пробелма е сериозен. Само да напомня, че домоуправител носи вина при не дай Боже инцидент с асансьорите. Трябва да си оформите всичко документално, после да оправите асансьора. затова ти казах да не бързаш. Подготви се

# 710
  • гр. Варна
да имам, издават си ни фактури..
както съм набрала на всичко днес, моментално бих изпратила копие на фактурите на адреса на агенцията по метрология.
И на НАП (проверка дали фактурите са заведени в дневника.)
И на КЗП (лицензия, договор)

# 711
  • София
Как стои въпроса с тех. паспорт на блок, който е от няколко входа? Всеки вход си действа единично или трябва всички входове заедно?

# 712
Привет отново на всички. Някой може ли да препоръча фирма професионален домоуправител за Варна?

# 713
Здравейте, имам нужда отсъвет за следния казус. В дъждовете покривът на кооперацията протече в моето таванско помещение през таванския прозорец, който е с изгнила рамка, в лошо състояние е, за смяна е. не мога да определя дали тече точно от прозореца или от обшивката, но си тече.
Комшиите се опитват да ме убедят, че да, покривът е обща част, но понеже е в моето помещение, аз трябва да поема смяната на прозореца. Таванското помещение не е обитаемо, просто склад.

# 714
Прозорецът къде е не разбрах...на самия покрив, или е страничен...

Ако е горе, бих попитала така...ако протече на място, под което е ничие помещение, над стълбище да речем, кой ще поеме разходите?

# 715
Здравейте, имам нужда отсъвет за следния казус. В дъждовете покривът на кооперацията протече в моето таванско помещение през таванския прозорец, който е с изгнила рамка, в лошо състояние е, за смяна е. не мога да определя дали тече точно от прозореца или от обшивката, но си тече.
Комшиите се опитват да ме убедят, че да, покривът е обща част, но понеже е в моето помещение, аз трябва да поема смяната на прозореца. Таванското помещение не е обитаемо, просто склад.

На майка в блока имаха тавански помещения/стаи и ги ползваха кой за каквото иска, най-често за багаж. Ако е нещо такова и е протекъл прозорец, аз бих си го оправила сама. Но може и да не съм права, просто ми заприлича на случая с блока на родителите ми.

# 716
Прозорецът къде е не разбрах...на самия покрив, или е страничен...

Ако е горе, бих попитала така...ако протече на място, под което е ничие помещение, над стълбище да речем, кой ще поеме разходите?

На самия покрив е, тавански прозорец, капандура

# 717
За мен да протече покрив или капандура на покрив, е едно и също. Все е покрив.
Без значение чия собственост е помещението отдолу.
По аналогия - при плосък покрив без тавански стаи, като протече, ще протече върху апартамент, собственост на някой.
Той ли го прави ремонта тогава на покрива? Или собствениците на покрива, всичките?
Така разсъждавам...

# 718
Както са ти казали и другите потребители - щом е покрив, включително капандурата, е обща чакт и трябва етажната собственост да плати ремонта. Това по закон.
На практика трудно ще ги накараш да дадат пари за ремонта. Давам личен пример - след градушка се счупи стъклото на капандурата на нашия таван. Хич дори и не сме помисляли да искаме пари за смяната на стъклото от етажната собственост. Сменихме си го сами, бързо и за наша сметка. Ако бяхме чакали етажната собственост, сигурно щеше да протече вече и на етажа под тавана.
Така че съветът ми от личен опит е вие самите (ако имате сръчен мъж в семейството) или майстор да ви оправи капандурата. Като поразбута нещата, ще се види къде е течът.
Ако викате майстор, искайте му фактура/разписка или някакъв документ за парите, които ще дадете. И след това се пробвайте да ви възстановят парите от общата каса. Направете снимки, първоначално състояние, като е разбутана капандурата, да се види какъв е бил проблемът. Но няма гаранция, че ще ви дадат пари от касата.

# 719
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
един въпрос - фасадата е обща част, за това нямаме спорове, нали?
а дограмата на прозорците на стаята ви, на тая същата фасада, от етажната собственост ли се поемат?

при нас историята беше такава.
сменя се покрива, решава се всички капандури да се запечатат с новия покрив, за да се избегнат всякакви течове и трима отказват. искат си светлината.
след година протича през капандурата на един и той иска пари от ЕС за ремонт.
някак не ми е приемливо.

Общи условия

Активация на акаунт