Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 172
  • 810
  •   1
Отговори
# 720
Моето разбиране е такова

Ако течът е покрай капандурата, значи ремонтът на покрива не е бил направен качествено. Покрай капандурите се слага обшивка и изолация и се покрива с керемиди/шиндли, от каквото е там покривът. Така се прави/ремонтира покрив.  Т.е. теч покрай капандурата трябва да е за сметка на ЕС. Ако още е в гаранция ремонтът на покрива, може да се извика фирмата да си поеме гаранционният ремонт.

Ако тече заради прогнила/ръждясала рамка на капандурата (дограмата да я наречем), заради изронен маджун около стъклото, или защото стъклото се е счупило от градушка (като в моя случай), собственикът на таванското помещение да благоволи да си ги оправи оправи за своя сметка (както направихме ние).

От личен опит - при частичен ремонт на покрива над мое таванско помещение заради теч не от и покрай капандурата с голям зор събрах пари от съседите за ремонт на покрива. Аз си платих за обшивката на капандурата (онези въпросните ламарини), както и за нова капандура (алуминиева рамка и стъкло). Не че беше редно, ама нямаше как да взема пари И за това от етажната собственост.
Скрит текст:
Една пенсионерка се беше стиснала и врякаше, че няма да даде пари, защото не бил течът (от покрива, не от капандурата) над нейния таван. А преди (неизвестно преди колко десетилетия), когато били събирали пари за не знам какво си, еди си кой не бил дал пари и тя била дала и за него.  Та внукът ѝ се съгласи да плати, тайно от нея, ама разсрочено (плащаше на вноски цели 8 месеца след приключване на ремонта).

При следващ частичен ремонт на същия покрив, в друга негова част, майсторите са включили в офертата и подмяна на обшивката около всички капандури, не само около моята. Като част от офертата за етажната собственост. Аз казах, че обшивката на моята капандура няма нужда да се прави, защото си е ОК. Но всички обшивки са сменени и платени от ЕС. Аз също платих моята част от общата сметка.

# 721
Да, де, но момичето не говори за обшивка, а за изгнила рамка на прозореца.
Според мен си е неин проблем. Ако обаче е покривът около прозореца - да, търси е етажната собственост.

# 722
На пръв поглед и то от жена (аз също съм жена, да не се обиди някой), не винаги може да се прецени от какво е течът. Капандурите понякога са и на високо, без стълба няма как да ги погледнеш отблизо.
Ако наклонът на покрива не е добре направен, изолацията, която се слага, е резната грешно (спестили са едни 5-10 см.), ламаринената обшивка и тя хлопа, ще подлива между покрива и дограмата, примерно. Казвам го съвсем примерно, точно защото имам известен опит с капандурите по таваните. В никакъв случай не твърдя, че този случай е такъв.

# 723
  • гр. Варна
В дъждовете покривът на кооперацията протече в моето таванско помещение през таванския прозорец, който е с изгнила рамка, в лошо състояние е, за смяна е. не мога да определя дали тече точно от прозореца или от обшивката, но си тече.
Ако тази капандура съществува в строителната документация, а не е някакакво преустройство, то тя е част от покрива, т.е. е обща част. Снабдете се с документи, евентуално от Общината.

# 724
Здравейте,
Домоуправител съм от декември, 2018 г. Мандатът ми е изтекъл, ще свикам събрание след 10 дни, на което ще бъде избран нов управителен орган. По закон продължавам да си изпълнявам функциите до избора на нов домоуправител. Има ли санкция за това просрочване? Също имам "получен" доклад от контрольор за дейността на касиера и домоуправителя, който меко казано е негативен и не съм съгласна с него ( най-малкото не са проверявани физически документите, нито са питани въпроси кое какво е през годината,т.е. няма никаква сериозна обратна връзка през проверявания период от страна на конкретния контрольор). На предстоящото общо събрание как е правилно да се постъпи в случай, ако при гласуване не бъде приета дейността на действащото ръководство както правилна?  Какъв би бил правилния процес при смяна на старото с новото ръководство и какво следва, ако доклада на домоуправителя/касиера или контрольора не бъде положително гласуван?
Благодаря ви предварително за отговорите.
Прекрасен ден ви желая.

# 725
Извинявам се за въпроса, но от къде се е взел въпросния контрольор... ?
Нашата домоуправителка нито прави събрания, нито се сменя в срок... / на практика е несменяема от поне 8 години../ Кой изобщо може да я контролира ?!

# 726
Извинявам се за въпроса, но от къде се е взел въпросния контрольор... ?
Нашата домоуправителка нито прави събрания, нито се сменя в срок... / на практика е несменяема от поне 8 години../ Кой изобщо може да я контролира ?!

Здравейте,
Миналата година на общо събрание се избраха трима контрольори.
Иначе в ЗУЕС има варианти, при които да се свика събрание не само от домоуправител, но и от живущите ( мисля някъде чл 12, 13......)

# 727
Здравейте,
Домоуправител съм от декември, 2018 г. Мандатът ми е изтекъл, ще свикам събрание след 10 дни, на което ще бъде избран нов управителен орган. По закон продължавам да си изпълнявам функциите до избора на нов домоуправител. Има ли санкция за това просрочване? Също имам "получен" доклад от контрольор за дейността на касиера и домоуправителя, който меко казано е негативен и не съм съгласна с него ( най-малкото не са проверявани физически документите, нито са питани въпроси кое какво е през годината,т.е. няма никаква сериозна обратна връзка през проверявания период от страна на конкретния контрольор). На предстоящото общо събрание как е правилно да се постъпи в случай, ако при гласуване не бъде приета дейността на действащото ръководство както правилна?  Какъв би бил правилния процес при смяна на старото с новото ръководство и какво следва, ако доклада на домоуправителя/касиера или контрольора не бъде положително гласуван?
Благодаря ви предварително за отговорите.
Прекрасен ден ви желая.

то няма какво да му се гласува на доклада. Ако излиза ,че липсват пари или неправомерно сте харчили, е добре да сте подготвени с документи, за да докажете, че не е така

# 728
то няма какво да му се гласува на доклада. Ако излиза ,че липсват пари или неправомерно сте харчили, е добре да сте подготвени с документи, за да докажете, че не е така
[/quote]

Проверка на касата от този контрольор не е правена. Въпросът е трябва ли да се гласуват тези доклади - както на контрольора, така и на домоуправителя/касиера или е достатъчно просто да бъдат прочетени на събранието и приложени като съпътстваща документация към протокола?

# 729
  • София
Търся фирма, с която да сключим договор за поддържка на асансьор.Тепърва ще го въвеждаме в експлоатация.За какво да гледам? Какво да искам? Колко струва ? За София ми е питането .Всякакви препоръки  съвети са добре дошли

# 730
Препоръчвам да се чете темата. Скоро се коментира.

# 731
Първо трябва да знаете какъв ви е асансьорът /марка производител, дали е с машинно, имате ли заверени ревизионни книги/. После започвате да търсите в интернет фирми, които са регистрирани в метрологията. Обаждате се на избрани и питате какви са им таксите /на етаж или друг метод на ценообазуване, с/ без ДДС/. Идват на място и си казва условията /някои не приемат плащания в брой, други не работят с полуавтоматични врати и т.н. и т.н./. При сключване на договор ще опишете кога идват за месечно посещение за поддръжка, в какви срокове реагират в делник и празник, каква е цената за вадене на ключове в шахта и всичко, което ви е важно/. Те ли ще се занимават с годишното заверяване на книгите и каква е таксата за вас. Мога да препоръчам фирмата, която поддържа при нас. Има и още подробности, но е важно да ви се струват сигурни и стабилни в работата си.

# 732
  • София
mama na nana, много благодаря за споделеното инфо! Точно от такъв тип съдържание на услугата имах нужда, за да зная какво търся. Ще се радвам ако споделите и името на фирмата, от която сте доволни.
(teta75,блгадаря за препоръката.Чета темата, но явно има какво да питам и каква информация да се допълни Wink )

# 733
ОК. Защото на предната страница е говорено точно това. Помислих че не си го видяла. За това.Hands V

# 734
Търся фирма, с която да сключим договор за поддържка на асансьор.Тепърва ще го въвеждаме в експлоатация.За какво да гледам? Какво да искам? Колко струва ? За София ми е питането .Всякакви препоръки  съвети са добре дошли

нашата е 180лв за 3 месеца. По принцип знам, че се търсят фирми, които работят в същия район(ако е за София) - за да идват по-бързо, особено при заседнали и повреди. Ако има блокове наоколо, минете и погледнете лепенките, за да видите имената. Ако намерите и отзиви от съседи, още по-добре. Нашите примерно ако се развали асансьор през уикенда, с топ не можеш да ги изкараш да го погледнат

Общи условия

Активация на акаунт