Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 165
  • 810
  •   1
Отговори
# 750
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
за коя такса питаш дали е на апартамент?
Sad

# 751
Здравейте, моят въпрос по темата  етажна собственост е  следният: Имам апартамент , който не е обитаван  една година, редно ли е да плащам такса асансьор и чистачка  със задна дата 12 месеца назад?
Благодаря  на запознатите  с казуса ми предварително .

# 752
И към двете питащи дами - прочетете ЗУЕС, чл 51 мисля че беше. Линк към закона има на 1 стр.

# 753
Добро утро!
Имаме проблем,4 апартамента трябва да платим разликата от 25 кубика вода  за януари.Останалите ползватели не  дават изразходваната вода,не са намерени на място и както каза инкасаторката ,ВиК не губи.
От 6 апартамента  4 живеем постоянно,в др два идват от време на време.На партерния етаж и гараж има чешми,които се ползват,а преди година  тоалетната   течеше постоянно.След жалба ,се провери и установи,те платиха разликата.
Как да ги принудим,да си платят водата?!Все пак 25 кубика не са малко !
Приятен ден ви желая!

# 754
Инкасатор минава всики месец..така ли?
Ако да, пишете до ВИК и настоявайте да се прилага наредбата - инкасатор е длъжен да постави съобщение 3 дена преди да мине за деня на проверката, ако не намери Х, е длъжен да пише показание от преден месец, а не 0 куб.

Чл 35, ал.4 , ал 5 и 6 искайте да прилага вик-то: и то стриктно както е разписано:

Чл.39 вижте също...самоотчети.
Ако не се е самоотчел, и не е влизано, му начисляват служебен разход.

Също така, имате интерес вие от четирите ап, някой от вас да минава заедно с инкасатор и да влиза заезно с него да гледа водомера. Не само да записва каквото му кажат, а да се влиза реално вътре и лично да се проверяват показанията.

Също така направете ОС и поставете ребром въпроса.

Общите чешми е добре да се спрат, или да се ограничи достъпът до тях /да се заключи ако може помещението/, щом е трудно да следите кой кога колко изразходва там.

Ето я наредбата
https://www.lex.bg/mobile/ldoc/2135493123

Чл.32 - ако разликата е повече от 20%, са длъжни да ви уведомят. Прави се проверка.

Изобщо напишете писмен сигнал до ВИК, в него цитирайте тези текстове от наредбата. Пишете че искате вик да ги спазва и прилага стриктно!

# 755
Ако е подадено, че в апартамента не се живее се начислява 0 и 1-2 пъти годишно пускаш някакъв самоотчет. При продължително никакво или минимално потребление, общите води не ги начисляват на тези имоти.
Имам такъв апартамент и ме бяха опукали с 300 лв някаква вода в един момент, писах жалби до Вик и ми ги махнаха, не съм се интересувала как са ги разпределяли после. Идва комисия от Вик да ми засича водомера, че няма потребление и да провери дали е в срок.
Съсед няма как да пусна, ако ми тръгне на нож да ме проверява, като какъв, инкасатора е длъжностно лице - какво съседа ще проверява инкасатора да не лъже и мен като какъв се явява, любопитния съсед и с какво е упълномощен да влиза.
Освен на добра воля това няма начин да стане по друг начин.

# 756
Имаме тякава баба като теб...подава по 1 кубик месечно. Инкасатар не влиза, звъни и каквото му кажат. Омръзна ми да плащам общи кубици. Не съм пуснала още жалба, за да не развалям крехките междусъседски отношения.

ОК, няма да влиза съсед, но може да минава с инкасатор и да изчаква на стълбището, докато дл лице е вътре.

Нула показания да се пишат, няма по наредба. Ако няма достъп съответния месец, се пише средно аритм.от миналата година.

# 757
И какъв е смисълът съсед (в преобладаващия случай съседка-клюкарка) да стои пред жилището, докато инкасаторката проверява вътре? За да е сигурен, че е влязла вътре реално?
Аз също не бих допуснала съсед/ка да ми влиза в жилището и да ме проверява. За да обсъжда след това какво ми е в жилището.
И само да уточня - чувам всяка година как съседката  врътка/обръща водомера за топлата вода преди посещението на топлинния счетоводител. Но въпреки това смятам, че не е моя работа да влизам в жилището ѝ и да установявам каквото и да е, това е работа на инкасаторите. Тези манипулации нямат отношение към отчитането към Софийска вода, защото тя е на база към тях. И от минимум 15 години не си е сменяла водомерите. А аз 2 пъти съм ги сменяла, защото им е изтичал срокът за метрологична проверка и ми е било по-лесно да сложа нов, отколкото да свалям, нося за проверка и слагам отново и пломбирам стария водомер. Обикновено аз съм тази, която отваря на инкасаторката и помещението с общия водомер. Реален отчет към Софийска вода ми правят 3 от 4 отчитания годишно. Пиша това, за да не последва бърз извод, че така мисля, защото крада вода/топлинна енергия.

Има нулево потребление, ако предходната година е нямало потребление. Колко необитаеми апартаменти има - те с какво потребление са, според теб?

# 758
На 10г вик са длъжни да правят проверка на водомери. По наредба.

Не коментирам вашите отношения.
Отговарям на питащата дама.
Как ще се разпредели разликата, е работа точно на ЕС. ВИК са до общия водомер, въпреки че имат разписани задължения и за отчитането.

Ако всички тарикатеят и пишат по 1 кубик на месец, а реално разходват по 10, разликата ще отиде при всички, и много бързо тогава ще стане работа на всички съседи 😉

# 759
В кой член от наредбата има опция ЕС да решава как да се разпределя разликата?
На 10 години ВиК е длъжен да направи проверка на общия водомер, не на индивидуалните. За индивидуалните отделните потребители си носят отговорността - дали ще ги свалят и носят на метрологична проверка или направо ще ги сменят с нови.
ЕС може да реши да махне или затапи всички чешми в общите части, това е така. За да няма хитряги, които ползват вода в общите части за лични нужди, колкото и невероятно неудобно да изглежда.

# 760
как се разпределя "общата вода", което е разликата между общия и индивидуалните водомери е записано в наредбата, която цитира по-горе.
не е решение на ЕС и дори да има такова, взето с мнозинство, от В и К няма да го приемат, защото наредбата е нормативен документ и има по-голяма сила.

"връткането" на водомера се казва манипулиране. и инкасатора би трбявало да го хване при отчитането, защото има пломба и при такава манипулация тя се къса.
водомер с изтекъл срок на метрологична проверка - също.
което значи, че инкасатора не си върши работата.
пуснете сигнал до местния клон, с копие до регионалния и изискайте комисия.

водомерите са метрологично проверени търговски средства за измерване и ако срокът им е изтекъл се начисляват служебно кубици на собственика.
не се разхвърлят на съседите.
по спомени - 10 кубика първия месец и по 10 на живущ всеки следващ. Wink за стимулиране бързата им подмяна.

# 761
В кой член от наредбата има опция ЕС да решава как да се разпределя разликата?

Отговарям ти с цитат, и ви оборвам че да, и управител може да влиза и да отчита.

Аз не съм се обръщала към вас, не коментирам вашите ЕС, странно защо се припознахте.

Помагам, поне се опитвам, на дамата която пита.

Интерестно ми ВИЕ - Мандарина и Зари65 как ще й помогнете и какво ще я посъветвате.

# 762
На 5 години Софийска вода сменя общия водомер.
На 10 години се сменя/проверява личния водомер.
Коректните платци плащат на некоректните водата, защото разликата между лични водомери и общ се разпределя пропорционално на реално отчетените и служебно отчетените потребления. Така е най-лесно на монополиста да получи своето, без да се налага да контролира личните водомери. Дрязгите са оставени на съседите.
Когато инкасатор не е допуснат повече от 1 година в имот, няма сила, която да накара потребителя да го допусне /имам писмен отговор по темата от СВ и от омбудсмана/ .
 Освен с решение на ЕС да се направи комисия, която да направи проверка за годността на пломби и липсващи водомери....
А проблемът се решава само с една промяна на конкретен член от закона за измервателните уреди. Само една малка промяна, а ще има качествена разлика в отчитането на коректни и некоректни потребители на монополната услуга ВиК.

И да, потвърждавам, че може да се присъства на отчет на инкасатор по домовете съвсем законно.

# 763
Тета, прочети си това, което постна, управителя може да ви влиза при определени условия, ако те са налице няма да има инкасатор. Не е работа на инкасатора да следи за манипулирани водомери, тия неща се правят по друг начин.
Задължение на потребителя е да си следи срока на водомерите. След изтичането му те слагат на база. В тоя смисъл бабата като е един човек си плаща базата като на един човек, която мисля че беше 2 или 3 кубика.

# 764
когато абонат откаже да допусне инкасатора до имота си, му се връчва, може и със залепване на входната врата, предписание за осигуряване на достъп и предупреждение за начисляване на служебен разход.
ако пак не осигури достъп,  дружеството начислява служебно кубици на същия и те се трупат.
когато не ги плати, му се изпраща една покана за доброволно плащане.
когато не плати се дава на съд.

никъде не съм срещала "разпределение на неизплатените суми върху изрядните платци".

точно инкасатора следи за скъсани пломби и изтекъл метрологичен срок, в тези случаи връчва предписание за подмяна и начислява служебно на брой лица.
по спомени от 2005 - 2015 - 10 кубика на лице студена вода + 2 - топла.
влизала съм с инкасатора във всички апартаменти, с решение на ОС. Wink
изисквала съм комисия, докладвала съм за нарушения и съм изисквала административно наказание на инкасатор...

Общи условия

Активация на акаунт