Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 160
  • 810
  •   1
Отговори
# 90
  • София
В имотният регистър може да се проверят всички собственици.Деуг е въпросът как ще си съберете реално парите от тях.Може нотариална покана до тях например...

# 91
  • София
Този подземен паркинг към сградата ли е, или е отделен обект (с отделен номер в кадастъра)? Ако е второто, няма за какво да ги търсите със сигурност. Това си е отделна ЕС.

# 92
Към сградата е.

# 93
Мили дами, ние пък имаме проблем с лекарски кабинет в кооперацията и търсим начини да го закрием. Имам отделна тема за това - https://www.bg-mamma.com/?topic=1184328 и там ме насочиха към тази тема.

Има ли начин да разкараме кабинета чрез някакво решение на общото събрание или нещо подобно? Ако можете да ми дадете насока - ще ви бъда благодарна. Simple Smile

Не можете, бившият апартамент е самостоятелен обект с променено предназначение и тогавашното разрешение на съседите е било достатъчно за смяна на статута. Ако собственикът реши, може да направи ново преустройство и да го превърне обратно в апартамент, ЕС обаче няма никакво влияние върху това. Дори и да се  продаде имота, той пак ще остане медицински център и ще може да функционира като такъв. Смяната на статута е приета спрямо изискванията за медицински център към времето на промяната, няма законови основания за ЕС да иска преразглеждане на база на нови изисквания за мед. център.

# 94
  • София
Здравейте!
Един интересен казус - в нашият блок има апартамент, в който живеят наематели вече 12 год. Преди 10 год. собственикът е починал и няма никакви наследници. Тези хора остават да живеят там .... безплатно в апарнамент с актуална пазарна стойност 70 000 евро.  Плащат си сметките и общите разходи. Сега се налага подмяна на щранговете, както и на водосточни тръби, които минават през терасите-лоджии и те отказват всякакво съдействие съдействие. По какъв начин да ги накараме? И изобщо каква е съдбата на това жилище без собственик Confused

# 95
Ами как така съвсем без наследници.Втори, трети, тридесет и трети братовчеди?  Явно никой не се е  сетил за горкия човек.

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 10:17 от kriakla

# 96
  • София
Здравейте!
Един интересен казус - в нашият блок има апартамент, в който живеят наематели вече 12 год. Преди 10 год. собственикът е починал и няма никакви наследници. Тези хора остават да живеят там .... безплатно в апарнамент с актуална пазарна стойност 70 000 евро.  Плащат си сметките и общите разходи. Сега се налага подмяна на щранговете, както и на водосточни тръби, които минават през терасите-лоджии и те отказват всякакво съдействие съдействие. По какъв начин да ги накараме? И изобщо каква е съдбата на това жилище без собственик Confused
Здравейте!
В случай, че почине български гражданин, който не е оставил свои наследници нито по права, нито по съребрена линия или пък наследниците откажат да получат наследството, то държавата и общините са универсален правоприемник на неговото имущество. Съгласно чл. 11 от Закона за наследството „Когато няма лица, които могат да наследяват съгласно предходните членове, или когато всички наследници се откажат от наследството, или изгубят правото да го приемат, наследството се получава от държавата…” Посоченото е предвидено неслучайно – разпоредбата цели да не бъде оставяно имущество, принадлежало на покойника на произвол и безстопанственост. Има обаче още една законодателна особеност – чл. 61, ал.2, от ЗН постановява, че „Държавата приема наследство само по опис…..”
В  общината по постоящ адрес може да се провери дали лицето има наследници по права или съребрена. Ако на домуправетеля не му дадат тази информация, адвокат със сигурност ще я получи, а и ще ви даде насоки как да действате в случай, че държавата или общината са правоприемник на неговото имущество.
А има и нещо друго, щом те плащат сметките, а може би и данъка на жилището, както пишете човекът е починал от 10 години, те могат да придобият по давност имота след 10 години. Проверете и това също.

# 97
Здравейте, знаете ли как стои въпроса с вписването на наематели в домова книга, прави ли се? Или само се вписва, че еди кой си апартамент е собственост на някой си? В нашия блок двама собственици имат по два апартамента, в единия си живеят, а другия дават под наем, т.е имаме две семейства наематели, те си плащат за текущи разходи, но не са вписани като живущи в домовата книга, когато аз бях домоуправител им занесох домовата книга да се впишат, още когато се нанесоха,но едното семейство ми отказа с мотива, че били гости. Гости, ама втора година живеят. Чудя се дали това не се прави, защото нямат договор със собственика за наем, той пък от своя страна не иска да ги легализира, че ако го направи би трябвало да подава данъчна декларация, че взема доходи от наем и иска да пести от данъци- поне така мисля аз де. Според мен всеки, който обитава трябва да се впише или пък това е домова книга само на собствениците - какво мислите вие?

# 98
  • София
Разбира се че е задължително да се впише всеки обитател. Братовчеди на гости, друг път. Поне плащат ли си таксите за ЕС?
Над нас има едно ателие, собственост на баба, която ни проглуши ушите на всяко събрание, че никой не живее там. Да обаче снощи - купон до 3 сутринта. Оказа се че си имало наемател, но си трае, дали заради такси или за да не декларира или и двете, не знам.

# 99
Разбира се че е задължително да се впише всеки обитател. Братовчеди на гости, друг път. Поне плащат ли си таксите за ЕС?
Над нас има едно ателие, собственост на баба, която ни проглуши ушите на всяко събрание, че никой не живее там. Да обаче снощи - купон до 3 сутринта. Оказа се че си имало наемател, но си трае, дали заради такси или за да не декларира или и двете, не знам.
Да, плащат си за разходите, няма проблем за това, но не искат да се впишат в домовата книга, аз го разбирам, че искат да живеят нелегално.

# 100
  • София
Ето това пратих на нашата баба, може да ви свърши работа:

# 101
Ето това пратих на нашата баба, може да ви свърши работа:

Благодаря ! Ще го изпринтирам и май пак трябва да тръгна да доказвам, че съм права!

# 102
  • София
Може би някой домоуправител с опит може да помогне тук, но аз бих заплашила със сигнал в общината, че Еди кой си не предоставя данните на наемателите си. Поне да се стреснат, не знам дали би имало реален ефект.

# 103
Ще има ефект. И аз мисля да го направя, при нас също има недекларирали наеми. А уж собствениците са много богати и отворени, стискат се за някакви смешни пари от данъци.

Може и да има и негативен ефект обаче. Това ме притеснява, страх ме е, не вярвам на конфиденциалността на НАП. Съветвам те да го имаш предвид, възможно е засегнатите да ти "отмъстят" по-късно.

Преди няколко години подадох такъв сигнал за един пияница, който отдаваше апартамента на разни боклуци като него и не плащаше такси за входа. Ефектът беше, че интересно как веднага, апартаментът се продаде много бързо на някаква мутра за почти без пари. Като се игнорира съпругата на Пияницата - тя беше избягала от тормоза. Уж анулиран брак доказали и пр. Надявам се жената да успее да докаже собствеността си, но силно се съмнявам. Пореден пример за беззаконие и корупция в България.
Пияницата, както го нарекох по-горе, се търкаляше известно време по ливадите и около супермаркетите и впоследствие изчезна. Гарантирано мутрите са му взели парите и предполагам, че вече е в един друг по-красив свят....

# 104
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Може би някой домоуправител с опит може да помогне тук, но аз бих заплашила със сигнал в общината, че Еди кой си не предоставя данните на наемателите си. Поне да се стреснат, не знам дали би имало реален ефект.

опитът ми не е огромен и е от преди 4 години, но е личен, не чут от тук и там.

записах всички, собственици, обитатели, наематели, кучета, партерните магазини и отидох с домовата книга в полицията да направят необходимото и да ми дадат указания за единия от апартаментите, в който имаше периодично гостуващ роднина.
не знаех дали трябва да се вписва или не и очаквах в полицията да има разписани правила за задължителна регистрация след ХХХ дена.
оказа се, че никой в полицията не знаеше какво да прави с домовата книга, нямали указания да регистрират/записват/вписват или каквото и да било лицата, живеещи на някой адрес.
според дежурния и началника е без значение е дали са с постоянен, временен или изобщо нямат регистрация на тоя адрес.
в този смисъл, ако ви дават всичко, което дължат като обитатели не можете да направите много.
нямате лостовете да ги притиснете. дори в полицията да отидете не е сигурно, че ще съдействат - по-скоро обратното.
с НАП можете да ги заплашите разбира се, те най-вероятно ще се изнесат, няма да имате постъпления за режийни, а бабата ще ви прави номера на всяко събрание.

Общи условия

Активация на акаунт