Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 153
  • 810
  •   1
Отговори
# 75
Въпрос и от мен. Над нас живее една малоумна с няколко котки. Всяка нощ се прибира в полунощ и вдига страшен шум, блъска врати, ходи с обувки, тропа като кон и ме буди... Оправдава се с котките, но това не е шум от котки, тя просто си е луда - дори прахосмукачка е пускала в 23:30ч. Спалнята над нас е преустроена в кухня-дневна. Освен всичко друго заради лошо изпълнение на Вик-то ни наводни и вече е нетърпимо.
Къде точно в общината мога да подам жалба за това? В коя стая или отдел там, архитект или кмет, нямам никаква идея.
Благодаря.

# 76
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
за силен шум в "тихите" часове към полицията, за другото - никъде.

# 77
За нерегламентирано преустройство на апартамента с прекарана вода и канал в спалнята не може да ги глобят?

# 78
мисля, че могат да имат претенции, ако са събаряни стени, но не и ако предназначението на стаите се смени. и ако преместят тоалетна над стая с общо предназначение.
а "преустройството с прекарване на тръби" може да е само обръщане на тръбите към другата страна на стената, това няма как да го знаем.

# 79
Ще звънна днес в ДНСК и ще разбера.
Само тоалетна ли би било проблем? А не мивка? Каква ли е разликата..?

# 80
"фекални води" е различно от "мръсна вода".
Навремето съм чела някъде (даже го използвах за да накарам един от апартаментите да си оправи банята), че за теч от тоалетна може да се потърси съдействие от ХЕИ (което сега е май РИОКОЗ или РЗИ) и апартамента с теча да се запечата.
За извеждане на собствениците и запечатване на апартамент заради теч от мивка не съм чувала. Simple Smile

# 81
Извеждане и запечатване?- не съм споменавала такова нещо, не ща да я извеждат. Искам да е там и да я спукат от глоби от всички инстанции. Оказа се, че вече е взела и голямо куче освен котките...

Въобще не съм чула и реален случай на извеждане де, само ЕЖК и градски легенди досега.

# 82
  • Добрич
Ще се самоцитирам от старата тема:

Цитат
Ние на общо събрание избрахме комисия, която мина с ВиК инкасатор и засече всички водомери. Задължихме всички да осигурят достъп. Освен това решихме, че общата вода ще се разпределя пропорционално на броя живущи. Занесохме копие от протокола със заявление до шефа на ВиК, както и приложение с брой живущи. При промяна в броя на живущите, даваме новия списък на инкасатора.

Освен това, за апартамента, който не осигуряваше достъп, на събранието решихме да му пишат по 5 куб. м. на месец служебно и го протоколирахме. След два месеца осигури достъп, защото той консумира по-малко. Един пенсионер е.

Това беше преди няколко години. Сега от ВиК искат нов протокол, защото "решението важело за една година". Ние не сме посочили срок. Освен това, трябвало да няма неплатени задължения във входа. А ние имаме апартамент със 108 и друг със 750 неплатени лева.... Та явно пак ще има разправии...

Последна редакция: пн, 02 мар 2020, 11:38 от Вела

# 83
  • BG
Ще звънна днес в ДНСК и ще разбера.
Само тоалетна ли би било проблем? А не мивка? Каква ли е разликата..?

При нас има няколко апартамента с такъв вид преустройства, като над спалня съседите са си направили кухни и нищо не можаха да направят ощетените, откъм шум, съседи.
Ще съм благодарна ,ако споделиш как се развиват нещата при вас.

Последна редакция: пн, 02 мар 2020, 11:59 от Stephy

# 84
от решение по дело

от форуми

а най-добре да се попита в РЗИ http://www.mh.government.bg/bg/ministerstvo/vtorostepenni-razpor … ravni-inspektsii/

# 85
  • София
Здравейте, в банята на съседите ми има теч, който от години не отстраняват защото смятат, че не е от тях и че проблема при мене е от конденз. Гледах изронената мазилка 5 години, направих ремонт и пак се напука мазилката. Но сега проблема се появи и при съседа на долния етаж, който сам се зае да отстрани проблема. В жилището на сеседите има наематели и те не са стъпили да погледна какви щети са сътворили от тази си безотговорност. Имам ли право на някакво обезщетенив по закон за нанесените вреди?

# 86
Мили дами, ние пък имаме проблем с лекарски кабинет в кооперацията и търсим начини да го закрием. Имам отделна тема за това - https://www.bg-mamma.com/?topic=1184328 и там ме насочиха към тази тема.

Има ли начин да разкараме кабинета чрез някакво решение на общото събрание или нещо подобно? Ако можете да ми дадете насока - ще ви бъда благодарна. Simple Smile

# 87
Здравейте,
Имам нужда от съвет.
Към нашия блок има подземни гаражи, проблемът е, че са собственост на външни лица и не поддържат контакт с нас. Съответно не можем да се свържем с тях и да ги накараме да си платят вноските, соито дължат. Сега се извърши доста скъп частичен ремонт на покрива и ние не можем да си съберем парите от тях, съответно тежестта за собствениците на апартаменти тежестта се увеличава.

Дайте идея как да ги изнамерим. Вече над година наетият домоуправител не се справя с тази задача.
Благодаря!

# 88
Ver4eto, по закон собствениците трябва да са вписани в домовата книга, питайте домоуправителя няма ли някакви телефони за контакти.

# 89
Няма. Аз се заех да й помагам да ги издирим. Защото ме хванаха бясовете

Преди ни беше домоуправител вного възпастна жена, която едва събираше таксите. Съответно тези долу абсурд  да ги хване. Сега уж ДО с опит ама нейсе, 1 години и нищо.

Общи условия

Активация на акаунт