Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 219
  • 810
  •   1
Отговори
# 285
  • в рaя
Здравейте! Имам едно питане Simple Smile от края на февруари месец не живеем в апартамента, защото няма кой да ни гледа децата от началото на грипните ваканции. Още март уведомих домоуправителя, че временно няма да сме в апартамента, нямахме представа дали ще е за месец, или до септември, или до края на годината. Но не го направих писмено както пише в закона, ами просто му казах. Въпроса ми е сега дължим ли сумата за поддръжка на общите части (при нас 24 лв.) за периода, който не обитаваме апартамента?
Има си закон за управление на етажната собственост. Според него не дължите такси за периода, ако отсъствате повече от месец.
Това, което прочетох в закона е, че ако е решено на събрание и ако писмено съм уведомила, тогава мога да заплащам 50%.
Ще го видя живот и здраве наесен или когато там решат да върнат децата в училище Simple Smile

# 286
  • София
Какво се случва ако някой съсед оспори  писмено, както е по закон, съдържанието на  протокола  от ОС? Отговорихме чрез разяснения  по  всички точки.НО  оттук нататък? Приема ли се  за легитимно ОС и взетите решения   на него? След отговора, който изпратихме на въпросния съсед няма ново възражение.Не откривам точни инструкции при такъв казус в ЗУЕС а  ми е важно, тъй като взехме доста важни решения .

# 287
Пред кого е оспорил?

Отмяна на решение на ОС се иска пред Районен съд - вижте закона.
Има и срок.

Вие просто сте си кореспондирате.

# 288
  • Sofia
Кой точно се очаква да следи дали някой живее или отсъства от жилище? Никой не е пъдар в крайна сметка.

# 289
  • Добрич
Кой точно се очаква да следи дали някой живее или отсъства от жилище? Никой не е пъдар в крайна сметка.

Да, затова се иска писмено уведомление.

# 290
  • Sofia

Ако се подаде уведомление и все пак се живее в имота какво следва?

# 291
  • BG

Или касиера, при добро желание, ако забележи че в даден имот няма живущи, да попита писмено собствениците (ако ги познава).

# 292
Здравейте!
Със съседите решихме да си потърсим професионален домоуправител за блока. Причината е, че никой от нас не иска да се занимава с това. Разбираме, че може би поемаме риск, но на практика нямаме избор.
Ето защо Ви моля за мнения и препоръки за професионален домоуправител в София. Предварително Ви благодаря!

# 293
  • София
Ние сме с вход мениджър и НЕ ги препоръчвам, независимо какво ви обещават.

# 294
По-добре плащайте на някой от вас - поне да събира таксите.
Само ще си дадете парите така на чужди хора. А работа едва ли ще свършат.

# 295
  • в рaя

Ясно ми е, че е така по принцип. Но се чудя защо след като уведомих домоуправителя, той не ми каза нищо за писмено уведомление. Моя е грешката, че не съм чела преди това закона, защото до септември живеехме в къща и общо взето имахме 5 месеца в апартамента и не успяхме да се настроим и свикнем. Но няколко пъти докато местих багажа видях домоуправителя и говорихме, че няма да сме в апартамента, както и като ни извикаха да боядисаме стълбището пак му казах, че ще отиде поне до септември, но нищо не каза за писмено, но пък и пари не съм давала и наесен ще видим ще давам ли.

# 296
  • BG

Ясно ми е, че е така по принцип. Но се чудя защо след като уведомих домоуправителя, той не ми каза нищо за писмено уведомление. Моя е грешката, че не съм чела преди това закона, защото до септември живеехме в къща и общо взето имахме 5 месеца в апартамента и не успяхме да се настроим и свикнем. Но няколко пъти докато местих багажа видях домоуправителя и говорихме, че няма да сме в апартамента, както и като ни извикаха да боядисаме стълбището пак му казах, че ще отиде поне до септември, но нищо не каза за писмено, но пък и пари не съм давала и наесен ще видим ще давам ли.

А защо не напишете сега едно писмо, като започнете с: "Както говориме .............. (приблизително времето, в което сте говорили) ..... потвърждавам, че няма да живеем в апартамента от ..... до ....". Може да е малко позакъсняло уведомление, но поне е някакво свидетелство, че сте провели такъв разговор преди време (ако той не отрече, разбира се), а и все пак има време до септември.

# 297
  • в рaя
Много благодаря за съвета!

# 298
Не ви е казал защото не е чел закона. Това е. Малцина са тези които изобщо знаят и за съществуването му.

Уведомлението би ти свършило работа само ако вноските ви са две - фонд ремонт и режийни. Както е по закон. Отсъствието те освобождава само от вторите и но при опр.условия.

Ако вноската е събрана в едно...не виждам как ще ти отчислят едната част само..

# 299
  • Sofia
Здравейте!
Със съседите решихме да си потърсим професионален домоуправител за блока. Причината е, че никой от нас не иска да се занимава с това. Разбираме, че може би поемаме риск, но на практика нямаме избор.
Ето защо Ви моля за мнения и препоръки за професионален домоуправител в София. Предварително Ви благодаря!

След драмите с Вход Мениджър избрахме Сити Сървис - не са перфектни, но поне откъм пари няма крадене както беше с Вход Мениджър.

Общи условия

Активация на акаунт