Етажната собственост - такава, каквато си я направим 7

• 39 989
  • 810
  •   1
Отговори
# 435
  • Варна
Аз си направих външна изолация. Омръзна ми на ОС да се караме за 5 лева. Боядисах я в общия цвят на блока и не личи. Още нямаме технически паспорт и не знам дали в тоя живот ще вземем решение за цялостен ремонт. Замислям със съседите по етаж и си освежим боята. Вие как мислите? Нашите събрания са винаги дълги и рядко се взимат решения и все някой не иска да дава пари.

Последна редакция: ср, 16 сеп 2020, 09:03 от gpym4e

# 436
Направете си го да ви е чисто и приятно. Не можете да чакате вечно.
 Малко са тези, които наистина нямат пари и не дават заради това. Просто българинът си е мърляч и не намира за необходимо да дава пари за "глезотии". Важното е да има за масата. Те не се къпят, та ще дават пари за боя някаква!

Последна редакция: ср, 16 сеп 2020, 11:50 от petiaivanov

# 437
Здравейте,
Има ли резон в това да се събират (събрани са 4-цифрена сума) и да се държат ако случайно протече покрива (правен е преди няколко години), за да се избегне трудността при събирането на пари? Последно, като бях участник в събирането на пари (за смяна на щрангове), фирмите предлагаха лизинг (за 240лв...), даже едната безплатно да ми ги смени ако избера/ем нея...
Приблизително в какъв порядък е един ремонт на покрив (на плоча) за 4-5 етажен блок?
Ако решим на ОС да пренасочим другаде парите (и спрем да събираме фонд) -  предполагам тези фирми - ползват лизинг, тъй като може някой да не даде на момента пари... и после да го търсим с години да си доплати. И до колко е нормално да се държи в касата голяма сума, предвид инфлация и други рискове...  а не се използват за някои належащи нужди/ремонти и/или да се спре да се заплаща фонд ремонт.

Това ли е актуалното издание на ЗУЕС (най-вече за приемането на решения ни интересува)

# 438
  • Варна
Ние държим около 1800 лв във фонд ремонти понеже при нас проблемен е асансьорът, така че има резон, да. Последно нашият покрив беше ремонтиран за сумата между 3 и 4 хиляди лева, а сега цената ще е около 5000.

# 439
В lex.bg може да се следи актуалното издание...качват се промените.
https://www.lex.bg/mobile/ldoc/2135614516

# 440
Здравейте,
Има ли резон в това да се събират (събрани са 4-цифрена сума) и да се държат ако случайно протече покрива (правен е преди няколко години), за да се избегне трудността при събирането на пари? Последно, като бях участник в събирането на пари (за смяна на щрангове), фирмите предлагаха лизинг (за 240лв...), даже едната безплатно да ми ги смени ако избера/ем нея...
Приблизително в какъв порядък е един ремонт на покрив (на плоча) за 4-5 етажен блок?
Ако решим на ОС да пренасочим другаде парите (и спрем да събираме фонд) -  предполагам тези фирми - ползват лизинг, тъй като може някой да не даде на момента пари... и после да го търсим с години да си доплати. И до колко е нормално да се държи в касата голяма сума, предвид инфлация и други рискове...  а не се използват за някои належащи нужди/ремонти и/или да се спре да се заплаща фонд ремонт.

Това ли е актуалното издание на ЗУЕС (най-вече за приемането на решения ни интересува)
Има резон в това. Ние държим около 7 хиляди. И нашият покрив беше нов( на две години), когато преди три години един много силен вятър го повреди значително. Тогава нямахме такива запаси от средства, а зимата чукаше на врата. Няколко семейства имахме възможност да реагираме веднага и дадохме цялата сума. Другите после ни ги върнаха. Това беше една обица на ухото за всички и си събрахме резерв.
Зависи каква е площта отгоре и с кави материали ще се ремонтира, но под 5 хиляди надали ще е.

# 441
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Здравейте,
Има ли резон в това да се събират (събрани са 4-цифрена сума) и да се държат ако случайно протече покрива (правен е преди няколко години), за да се избегне трудността при събирането на пари?
Последно, като бях участник в събирането на пари (за смяна на щрангове), фирмите предлагаха лизинг (за 240лв...), даже едната безплатно да ми ги смени ако избера/ем нея...
Скрит текст:
Ако решим на ОС да пренасочим другаде парите (и спрем да събираме фонд) -  предполагам тези фирми - ползват лизинг, тъй като може някой да не даде на момента пари... и после да го търсим с години да си доплати. И до колко е нормално да се държи в касата голяма сума, предвид инфлация и други рискове...  а не се използват за някои належащи нужди/ремонти и/или да се спре да се заплаща фонд ремонт.

подчертаното много ми "хареса". Sad
това е една от причините хората да са подозрителни към избор, направен само от домоуправителя/съвета.

изразходването на парите става с решения на ОС на ЕС.
което значи да си направите едно събрание, да се предложи план за ремонтите и да се реши дали, кога и кое след кое да се поправи/смени.

със кворум на събранието и кворум за вземане на решения със съответните % от идеалните части, както е по ЗУЕС.

# 442
"Ти на мене, аз-на тебе".. в действие 😉😉😉, а?

4-цифрена сума не е много.

# 443
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте,
Има ли резон в това да се събират (събрани са 4-цифрена сума) и да се държат ако случайно протече покрива (правен е преди няколко години), за да се избегне трудността при събирането на пари?
Последно, като бях участник в събирането на пари (за смяна на щрангове), фирмите предлагаха лизинг (за 240лв...), даже едната безплатно да ми ги смени ако избера/ем нея...
Скрит текст:

подчертаното много ми "хареса". Sad
това е една от причините хората да са подозрителни към избор, направен само от домоуправителя/съвета.

изразходването на парите става с решения на ОС на ЕС.
което значи да си направите едно събрание, да се предложи план за ремонтите и да се реши дали, кога и кое след кое да се поправи/смени.

със кворум на събранието и кворум за вземане на решения със съответните % от идеалните части, както е по ЗУЕС.
Тези кворуми и % ид. ч ми се иска да ги разбера - затова търся акт. издание на ЗУЕС. Другият вариант е да разпечатам най-важните точки/

А ид. ч. в Общината ли се разбират? Нашите се различават с 5-6кв.м на апартамент. До сега не сме стигали до такова издребняване.
Ще разпитам някоя фирма как стоят нещата за лизинг. На мен не ми е ОК да държа депозит от 630  лв с години (5000 общо). Да, ако ЕС е от 20+ апартамента - тогава съм съгласен да се държат 5к на депозит.
PS: Приехме друга оферта. Без "комионната" Bowtie

Последна редакция: чт, 17 сеп 2020, 12:13 от taurus8

# 444
Първо прочети закона. После ела питай конкретно. Кворум за какво?
Прочети чл.17 и пак ела.

# 445
Първо прочети закона. После ела питай конкретно. Кворум за какво?
Прочети чл.17 и пак ела.
Кои точки /членове/ се изпозлват най-често?
По принцип по кое време в годината се прави ревизията и трябва ли да се гласува ако реши някой, че е необходимо външен човек да я прави?

# 446
  • Варна
В кметството ви по район има човек, който отговаря за етажната собственост. Намерете време и поговорете с него. Той ще ви изясни всички въпроси, които ви интересуват. Нашата е много любезна и винаги се отзовава.

# 447
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
всички се използват, зависи от случая.
последно не разбрах какво ти трябва - как се вземат решения за изразходването/"задържането" на парите? кворума? ревизията?

за това, че на теб не ти харесва не можем да помогнем, решенията се вземат от всички и се зачита мнението на мнозинството.
свиквай. Wink

# 448
Пич, май не си много_много по четенето?!
А ако накоя отходна тръба се спуска и мазето се напълни с л@@на,знаеш ли колко струва?

# 449
Аз нищо не разбрах от питането.
А да разказвам цял закон нито имам желание, нито време.
Разбираемо е написан..нека се прочете. Има го и на 1стр. Дадох и линк към него.
Човекът цопнал снимка на книжка със закона и чака съдържанието по магически път да се влее в главата му.

Общи условия

Активация на акаунт