Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

НУКК /Италианския лицей/ в Горна баня - мнения, подготовка, изпити - 3

 • 65 006
 • 778
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 201
al.ruseva, мисля, че неволно вкарвате в заблуждение, четящите темата. Отнемането на точки при прекъсване важи само за преминаването на лабиринти ( по -0,25 т. за всяко вдигане на химикалката, ако правилно си спомням). При лабиринтите се отнемат точки и при докосване на стените, както и при навлизане в грешен коридор.
При задачите за довършване на фигури вдигането на химикалката не се отчита като грешка!
Лабиринтът от снимката би затруднил еднакво децата, без значение с коя ръка пишат, тъй като посоките се редуват по редове.
Относно това, къде и дали са разписани правилата за оценяване на работите на децата - нямам информация. Но аз лично получих всички детайли относно оценяването, при прегледа на работата на 6-годишното ми (преди време) дете. Но реално съм съгласна с поставените въпроси. Редно е да има информация за оценяването на работите и родителите да имат достъп до нея още при записването на децата за изпит, а не само пост фактум.

О, това би било прекрасно! За посоката е така, при лабиринт се работи във всички посоки, но при довършване на шарки - само в едната. Но това би отпаднало като притеснение, ако там не се отнемат точки. Много благодаря за информацията, оправихте ми деня! Flowers Rose
Извинявам се, ако съм всяла прекалена паника Innocent


Времето ли не е достигнало за довършване на лабиринта? И сътветно колко минути са им дали за този конкретно? Като за входно ниво

Да, всички задачи са за време, подобни задачи с лабиринти или задраскване/ограждане на нещо не са с цел да се направят целите, а да се види кой до къде е стигнал. Нямам идея обаче колко точно са им дали като време. Това е задачата, която е правена от музиканта в близнашката двойка, този с лошата фина моторика. Явно времето не е било много, защото брат му - който е художника в семейството, е стигнал до 4-тия ред (не го е завършил), няма нито едно прекъсване или докосване до стена и има резултат 56.88%, а на него фината моторика му е силата. Това им е най-слабата задача и на двамата.

Последна редакция: пт, 07 фев 2020, 17:19 от Фран

# 16
 • Мнения: 476
На сайта на НУКК пише 'Ръководството на Учебния комплекс не препоръчва допълнителна частна подготовка от специалисти, незапознати със спецификата на учебното съдържание.'
Какво ще да рече  това ? Има няколко начина, по които можем да го тълкуваме, но най-някакси ми изглежда, че казват препоръчаваме да правите частна подготовка само при специалисти, които са наясно със спецификата на изпита в Лицея,а  е не с "общопрактикуващи" педагози.
Синът ми няма време за посещение на курсовете, за които Ruseva спомена, защото е твърде късно.
Ако някой има координати на учител от НУКК от предучилищната и/или началната подготовка, за който знае, че подготвя деца за изпита за първи клас в НУКК, ще се радвам да сподели име.
Поне да направя една-две-три или там колкото трябва консулатации по поставените от мен процедурни въпроси.

# 17
 • Мнения: 41
Аз имам следния въпрос. Има ли някакъв начин да се запознаем с ПРОЦЕДУРНИТЕ правила на изпита. Доколкото разбирам, това са  неща, които никъде не са официално регламентирани, нито в наредбата на НУКК,нито и в друг документ, но според мен са много важни. По-конкренто визирам неща от рода на:
1. Колко пъти се чете условието на задачата на децата?
2. Ако има дете, което не е разбрало условието, има ли право на питане?
3. Колко задачи има по време на изпита?
4. Колко като времетраене е целият изпит?
5. Какво следва да направят децата, ако са сбъркали и искат да поправят грешката си?
6. Имат ли право да ползват чернова/помощно листче и т.н.?
7. Имат ли право да си водят някакви "записки" при решаването на задачата върху самия лист, където е задачата, напр. да си записват брой срички встрани или да си ограждат еднаквите фигури при броенето в чадър и др.под.?
8. Как следва да знаем кое се брои за грешка и кое не? За много от задачите грешките са очевидни, но срещнах в темата коментари, че  например при довършване на фигурки, всяко вдигане на химикала, където се получава нещо като точица, се брояло за грешка.

Някакси все ми се струва, че това са неща, за които следва да има официален ред, правила и т.н., които да са предварително известни на родителите,  а не да се питаме едни други и кой каквото дочул или комуникирал с друга майка. Може би децата, които ходят на курсове при преподаватели от НУКК, са наясно с тези процедурни правила, защото самите учители им ги разясняват и ги разясняват на родителите.

Бяхме година и половина на частни уроци при Надя Симеонова, написала е книжките за подготовка за градината. В момента посещаваме и въпросните курсове. Никой не ни е дал разяснение по нито един от тези въпроси. Всъщност може би не е лошо да попитам децата, може на тях да са им обяснили поне част от въпросите, на мен лично не са. Единствено това за прекъсването на химикала аз го написах по-горе, защото беше отбелязано като грешки на входното ниво на едно от децата ми. Както ще видите на снимката, прекъсванията се получават само в посока отдясно наляво, защото поради факта, че е левичар, в тази посока си е вдигал ръката, за да гледа накъде продължава лабиринтът.

Времето ли не е достигнало за довършване на лабиринта? И сътветно колко минути са им дали за този конкретно? Като за входно ниво

# 18
 • Мнения: 201
Аз всички тези въпроси ще ги задам в понеделник и ще споделя дали и какво са благоволили да дадат като отговор, но си мисля, че няма да е излишно да подготвим децата да питат в деня на изпита. Назад из темите бях срещала на няколко места, че ситуацията в различните стаи е различна - някъде повтарят условията, другаде май не. Разбира се, всичко това е по разкази на деца, но според мен най-добре ще бъде наистина те да си попитат на място, защото явно официален стандарт няма или той е дълбока тайна.

На изпита в Питагор моите бяха в различни стаи и единият, който е изключително контактен, оправен и не си оставя магарето в калта, твърди, че е помолил госпожата за помощ и тя му е помогнала да си реши судокото. Не съм твърде убедена, че е вярно, съмнявам се, че Питагор биха си позволили подобно нещо, но в същата стая имахме дете от нашата градина и го попитахме. То потвърди, че Марти е задал 5647 въпроса и госпожата е отговорила търпеливо и любезно на всеки един от тях. След изпита се обадих по телефона да обсъдим задачите им и на судокото имаше максимален брой точки. В същото време другият близнак в друга стая е плакал през цялото време, защото не е с брат си, отказал е да работи, никой не го е попитал защо не работи или защо плаче. Не го изведоха предварително, плакал си е един час.

Та предполагам, че и на този изпит ще има вариации по стаите.

# 19
 • Мнения: 476
А може ли да споделите как "третирате" времето, когато решавате задачи с детето? Аз често засичам на моя син колко време му отнема за задача от Наръчниците на НУКК и с ужас всеки път установявам, че много радко се справя само за 5 мин със задачата. Ако изпитът е 1 час и има 10 задачи в него, това грубо прави по 6 мин на задача. Предполагам, че няма да дават еднакво време за всички задачи и ще разпределят времето според сложността на задачата (но това са само някакви мои съждения). Засичали ли сте за колко време децата ви решават задачите от клижките на НУКК. Има задачи, на които той се бави даже и по 10 мин, което е абсолютно недопустимо и честно казано този тайминг незнам как ще го оправим.

# 20
 • Мнения: 45
И мойто дете някои задачи ги прави много бавно.Нямам намерение да го тормозя чак толкова,че и време да му засичам.Не ми е болна амбиция на всяка цена да влезе в това училище.Ще го пусна на изпита и каквото стане:)

# 21
 • Мнения: 45
На сайта на НУКК пише 'Ръководството на Учебния комплекс не препоръчва допълнителна частна подготовка от специалисти, незапознати със спецификата на учебното съдържание.'
Какво ще да рече  това ? Има няколко начина, по които можем да го тълкуваме, но най-някакси ми изглежда, че казват препоръчаваме да правите частна подготовка само при специалисти, които са наясно със спецификата на изпита в Лицея,а  е не с "общопрактикуващи" педагози.
Синът ми няма време за посещение на курсовете, за които Ruseva спомена, защото е твърде късно.
Ако някой има координати на учител от НУКК от предучилищната и/или началната подготовка, за който знае, че подготвя деца за изпита за първи клас в НУКК, ще се радвам да сподели име.
Поне да направя една-две-три или там колкото трябва консулатации по поставените от мен процедурни въпроси.

Аз преди няколко месеца попитах за учители от лицея,които дават уроци и ми казаха че не предлагат уроци,подготовки и курсове.Всички трябвало да се готвят по сборника от книжарницата.А някой знае ли кога точно ще е изпита?

# 22
 • Мнения: 476
Датите за прием на документи и за изпита са вече на сайта. 24.04 ми се върти в главата, но погледнете го, защото не съм сигурна.

# 23
 • Мнения: 69
Датата на изпита е обявена на сайта на НУКК и е 24.04.
Няма квота за момичета и момчета- децата се подреждат по успех и се приемат всички по ред до запълване на бройката. В класа на моето дете, доколкото си спомням, са 11 момчета и 15 момичета.
Относно времето за решаване на задачите, на курса, който посещаваше им бяха дали едно листче, на което беше посочено примерно време за решаване: Лабиринт- 2'; 3-4 ' (за по-сложните); Концентрация на внимание- 2'; Звуков анализ- 6'-8'(според броя на картинките); Откриване на думи по първи звук- 4'; Прерисуване на фигури- 6'-8'; Математически задачи- 6-8'; Логическо мислене- 6'(класификация, аналогия); Откриване на разлики - 4'-5'; Пространствено мислене - 5-6'.
За да се ориентирате как се оценява лабиринта, прикачвам задача, от един от пробните изпити, които правеха на курса:

# 24
 • В Страната на Чудесата
 • Мнения: 2 061
Доста щедро оценяване на лабиринта. На моето дете преди няколко години му бяха отнели 1 точка за навлизане в грешен коридор. За "тремор" -0,25 т. Тогава приемаха деца само за 3 паралелки и моето остана под чертата, основно заради лабиринта.

# 25
 • Мнения: 69
Доста щедро оценяване на лабиринта. На моето дете преди няколко години му бяха отнели 1 точка за навлизане в грешен коридор. За "тремор" -0,25 т. Тогава приемаха деца само за 3 паралелки и моето остана под чертата, основно заради лабиринта.
Да не забравяме, че това все пак е оценяването от курса, а не от изпита.  Основното, което обясниха на децата е да няма прекъсване на линията, да бъде плавна и да няма ъгли, независимо от формата на лабиринта, както и да не се допира.

# 26
 • Мнения: 5 851
Този лабиринт за 1 клас ли е или за ДГ?

# 27
 • Мнения: 32
Ние освен в Нукк ще пробваме в 32,18,30 и 134

32-ро и 18-то са страхотни училища стига да са ви в района. Ние сме в съседния район и съм се примирила, че нямаме шанс.

# 28
 • Мнения: 32
От учителка в НУКК чух, че от тази година ще намалят паралелките за 1-ви клас с 1. Тоест конкуренцията ще е голяма.
Sad Sad Sad

# 29
 • Мнения: 45
От учителка в НУКК чух, че от тази година ще намалят паралелките за 1-ви клас с 1. Тоест конкуренцията ще е голяма.
Sad Sad Sad
Да се надяваме,че не е разбрала тази учителка:)

Общи условия

Активация на акаунт