Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 25

• 29 727
  • 766
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Аз да кажа за млечницата ( другото за меда изобщо няма да го коментирам ) - моят младеж си беше постоянно с млечница, не много, но имаше. Висеше ми постоянно на гърдите, но те всички са така, вода не съм давала. И тъй като Фунгостатинът е отврат, а и нищо не прави, защото е по-добре засегнатите участъци да се намажат, а сиропът си отива в гърлото и ефектът не е като при мазането, аз направо си взех мазило. Можех го или с чист пръст, или със силиконов накрайник за зъбки. Гърдите ги можех рядко, като се сетя и не съм ги мила повече от един път на ден  с ежедневния душ. Лошото е, че докато мажеш изчезват, спреш ли пак се появяват. На мен накрая ми писна и го оставих на мира. Не са били проблем, не са му причинявали дискомфорт ( но пак казвам бяха малко и то предимно отстрани на бузките ), а след като го захраних сами се изчистиха. А пък ваксините сме ги слагали и никой нищо не ми е казвал даже. Виж, ако са повече и има дебел налеп на езика, ще трябва повече упоритост и търпение, но пак ще се оправят с времето Simple Smile

# 121
За пореден път, благодаря, момичета! Ще се мажа и аз, за да не си прехвърляме гъбите. Дано мине скоро Unamused

Sunny_kid, много ти благодаря за споделения опит.

Скрит текст:
Фунгостатинът наистина е отврат. Аз не бих се лекувала с него. Мразя горчиви лекарства...

Само за протокола слагам една снимка, малко е размазано, но е голям късмет, че успях дори и това да снимам. Бялото е само по езика. Сега огледахме и бузите от вътрешната страна, няма такива бели налепи

# 122
Dark_chocolate и синът ми имаше.Оправихме се с Дактарин за 4-5 дни.Повече не сме имали след това.Педиатърка ти много неадекватно е постъпила.Гъбичките са упорити ,трябва си антимикотични препарати.

# 123
Здравейте, бебка след няколко дена ще стане почти на месец и е изцяло почти на АМ. На гърда вече не стои повече от 3 минути ни аз и ит начало няма почти кърма. Скагам в от самото начало, пробвах чайове, компреси, помпа и се отчаях. Онзи ден за пас изцедих към 20мл от двете и то предимно от едната. Честни казано спрях на нея да и давам зор и аз не кисна на помпата понеже юи казаха че нямало много смисъл. Та въоросът ми е след като е минало почти месец от раждането има ли шанс да ми сеувеличи кърмата ако преустанивя всичко усилия и съвети и пак се захвана да стимулитам и всичко? Или вече е късно?

# 124
Lallzz, изобщо не е невъзможно да увеличиш кърмата и дори да минете само на кърма. Количеството кърма е на принципа търсене/предлагане, т.е. колкото повече бебето суче, толкова повече кърма се произвежда. Дохранването с АМ води до намаляване на кърмата и в един момент-до отбиване на бебето. Може да започнеш да кърмиш много, ама много често, с идеята постепенно да махнеш добавката. Цеденето с помпа не е съвсем същото, защото с помпата обикновено не изцеждаш толкова, колкото бебето би изсукало. Започни да кърмиш на много кратки интервали, като след кърмене доезцеждай, дори и на празен ход. Това е единственият начин да увеличиш кърмата. Има жени, които успяват да "върнат" почти спряла кърма, но се изисква много упоритост. Момичетата ще се включат с още съвети. Препоръчвам ти и да се свържеш с консултант по кърмене-правят чудеса и домашни посещения. Simple Smile

Pebals, съжалявам, че ще го кажа, но съм потресена. Да оставим настрана чайовете и млеката, които сменяш и тъпчеш новородено бебе, но да му даваш мед, това вече е безотговорно и опасно. И това, че е бабите са го правели, не значи че е безопасно. Просто не са имали достатъчно информация. Сори за спама, но трябва някой да ти налее здрав разум. Бебето не е играчка за експерименти.

И аз да попитам нещо, ходили ли сте на мамолог по време на кърмене? Някъде бях чела, че е добре да се отиде чак няколко месеца след спиране на кърмене, но дали пречи да се отиде и по време на кърменето?

# 125
  • София
Здравей, Lallzz . Имали сте премеждия и доста трудности. Въпреки всичко и досега си успяваш да я слагаш на гърда и да изцеждаш.
Смята се, че 6 седмици след последното кърмене започват да умират рецепторите и жлезистата тъкан да изчезва. До тогава е възможна и пълна релактация-т.е. кърмата да се увеличи толкова, че бебето отново да е само на кърма.
Зависи ти какви цели имаш и колко си мотивирана. Добра идея е, да не кажа, че е най-добрият вариант, да се свържеш с консултант по кърмене. Може да е от доброволците на Ла Лече Лига или НАПК(имат национални телефони, където да поговорите предварително) или да е IBCLC . Повечето майки, които са с по-големи трудности , обикновено се свързват с IBCLC, които са платени, защото те идват на място у дома, помагат за позициониране, засукване, дават насоки и след това проследяват случая. Доброволците правят същото безплатно, но могат да дойдат вкъщи само ако имат възможност.
Ще трябва да цедиш често през деня, на интервали сякаш кърмиш бебе, за да увеличиш кърмата толкова, че бебето да суче с интерес. С консултант може да се обсъди и дохранване на бебето с домашна система със сонда. Това е една малка тръбичка, единият и край е в шише с мляко, а другият е мушнат в устичката на бебето, докато то е засукало гърдата. Това е най-щадящия начин за дохранване, като едновременно с това бебето стимулира и гърдата.
Ти казваш, че бебето все още засуква и това е страхотно.  
Помисли, звънни на телефоните на ЛЛЛ и НАПК, за да ти обяснят какво ще е нужно и действай..имаш още време и реална възможност Simple Smile

Happy_mommy, Lallzz споделя, че бебето е почти само на АМ. В такава ситуация не е препоръчително то да се спре и бебето да е само на гърда, дори да е с много чести кърмения. Бебето суче кратко и вероятно се отказва, заради слаба струя и усилията, които трябва да полага. Бебе, което не може да суче адекватно и усилено, трудно ще се нахранва, дори да го слагаме много пъти на гърда. Добре е бебето да бъде слагано, разбира се, но и да приема адаптирано мляко и/или изцедена кърма, за да се храни и да наддава. Същевременно майката да цеди, за да увеличи количествата и струята да се засили, за да се заинтересова бебето.
В момента, в който се види, че количествата се увеличават, бебето суче по-активно, започва плавно намаляване на добавката.
Уточнение само Simple Smile  Ти си права, за случай, в който има достатъчно кърма и бебето суче стабилно.

Последна редакция: чт, 13 фев 2020, 21:02 от Дези.

# 126
Happy mommy, аз съм ходила на мамолог, на ехомамография, само гърдите трябва да са възможно най-празни. Аз ходих, защото напипах топче, оказа се киста, но иначе за профилактика по-скоро не ходете, защото мамолозите не са доволни да гледат лактиращи гърди, не е много информативно. Ако си имате някакво образувание за следене, тогава идете като преди това изцедите до дупка.

# 127
Здравейте! Бебето ми е на 3 месеца и от три дни вечер след баня отказва да суче, плаче на гърдата извива се все едно и давам отрова, през останалото време всичко е наред. Започнах да изцеждам предварително малко за да увелича струята да не би да се дразни, но пак не иска.Сега я приспах и заспа гладна. Четох за кърмаческата стачка, но няма ли да е през целия ден?

# 128
Стачкуват бебета, които имат друг източник на храна, различен от мама. Кога е яло последно, преди това неискане, т.е. колко време се събира на детето да не е яло? Прави ли други по-дълги интервали без сукане?
Банята изморява и бебето може да е твърде изморено и да иска само да спи. Може да къпете детето през деня, когато е най-свежи и да видите как ще е вечерта или един деп хич да не къпете то и без това не се е търкаляло навън, че да се изцапа. Аз винаги съм си къпела децата денем и то не всеки ден, та те не са мръсни. Само дупето се мие редовно. Като проходят и започнат да се цапат навън си е друго.

# 129
  • София
Напълно възможно е да е кърмаческа стачка, някакъв скок в растежа.
Нещо променило ли се е в ежедневието? Да имате близък на гости, който да участва в къпането...или да сте сменили нещо от към режим? Да давате някакъв медикамент или нещо друго за консумация на бебето?
Ако нищо не се е променяло, вероятно просто бебето се променя Simple Smile Може да опитате смяна на режима на къпане-по-рано или по-късно, да пропускате някои дни, ако се изнервя(зима е, бебетата не се потят особено по това време и са доста чисти, нямат нужда от всекидневно къпане). Да затъмнявате стаята, да лягате заедно голи кожа до кожа, за да усеща топлината ви и да се успокоява. Някои майки пеят и полюшват, докато кърмят и си сядат, като засуче бебето. Може да опитате да дадете малко изцедена кърма с чашка или залъгалка, колкото да се успокои и след това да дадете да суче.

# 130
Нищо не се е променяло, яде горе долу през 2 часа, пауза прави по-голяма през нощта 5 часа, яде 8-9пъти на денонощие. Сега я сложих полузаспала на гърда и си изяде всичко. Час и половина след хранене я къпя.

# 131
Според мен не е притеснително. Щом не иска, не давайте....3 месечно бебе няма да седи гладно. Оставете детето да спи, то ще си промени режима малко и ще се нагоди.

Последна редакция: чт, 13 фев 2020, 23:11 от Ваня А.

# 132
Ваня,аз съм пила витамини група B, да ти кажа не съм и проверявала като ги пих. Не мисля,че има какво да те притеснява, те са си добавка на практика.

# 133
Да, добавка са, но тези соито харесах, на Джеймисън, са с високи концентрации и се притеснявам да не увеличат прекалено концентрациите в кърмата.

# 134
Happy_mommy, Lallzz споделя, че бебето е почти само на АМ. В такава ситуация не е препоръчително то да се спре и бебето да е само на гърда, дори да е с много чести кърмения. Бебето суче кратко и вероятно се отказва, заради слаба струя и усилията, които трябва да полага. Бебе, което не може да суче адекватно и усилено, трудно ще се нахранва, дори да го слагаме много пъти на гърда. Добре е бебето да бъде слагано, разбира се, но и да приема адаптирано мляко и/или изцедена кърма, за да се храни и да наддава. Същевременно майката да цеди, за да увеличи количествата и струята да се засили, за да се заинтересова бебето.
В момента, в който се види, че количествата се увеличават, бебето суче по-активно, започва плавно намаляване на добавката.
Уточнение само Simple Smile  Ти си права, за случай, в който има достатъчно кърма и бебето суче стабилно.

Явно не сме се разбрали. Аз написах, че идеята трябва да е постепенно да намали добавката, а не да я спре веднага. Според мен, в този случай, постепенното увеличаване на кърмата(с много стимулиране), трябва да доведе до постепенното намаляване на АМ.

Lallz, ето полезна и окуражителна статия: https://www.puls.bg/bebe-krmene-c-37/krmeneto-s-asia-demireva-mo … -mliakoto-n-29272

Happy mommy, аз съм ходила на мамолог, на ехомамография, само гърдите трябва да са възможно най-празни. Аз ходих, защото напипах топче, оказа се киста, но иначе за профилактика по-скоро не ходете, защото мамолозите не са доволни да гледат лактиращи гърди, не е много информативно. Ако си имате някакво образувание за следене, тогава идете като преди това изцедите до дупка.

Благодаря. Да, и аз имах киста и покрай бременностите и кърменето спрях да я следя. Може би ще отида за всеки случай.

Общи условия

Активация на акаунт