Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 25

• 29 555
  • 766
  •   1
Отговори
# 675
Тренди,тези рани в началото говорят за неправилно засукване. Коригирано ли е към днешна дата?

# 676
Тренди,тези рани в началото говорят за неправилно засукване. Коригирано ли е към днешна дата?

Да, с много мъки и си купих протектори за зърна и стана работата. Simple Smile

# 677
Здравейте,
бебчето ми е на 2 месеца. Храня го с изцедена кърма.
Използването на антицелулитни кремове/гелове( Кройтерхоф),  с активни съставки - кофеин и карнитин, съвместимо ли е кърмене?
Благодаря! Simple Smile

# 678
Да, съвместими са, то Кройтерхоф не е да нещо много концентрирано.

Аз снощи успях да пропусна цеденето, детето те се сети и за млякото в чаша, освен това спа цяла нощ. Това ми подкрепя мнението, че децата се будят защото им се пишка, ама събудени искат мляко и така до безкрай. И голямото ми дете беше така, и малкото е така.
Само пак да кажа, че е за дете на 2 години, някой да не спре нощното храанене на бебе с надеждата да спи, защото няма да стане.

Последна редакция: нд, 05 апр 2020, 10:54 от Ваня А.

# 679
Дами,моля за помощта ви! Дъщеря ми е на два месеца и се храним смесено, защото нямам достатъчно кърма. Как мога да увелича кърмата ? На нея и харесва да суче,но когато няма достатъчно кърма почва да дърпа гърдата и да се извива,понякога дори проплаква.Така се принуждавам да дохранвам всеки път с АМ.

# 680
Обадете се на консултант по кърмене и си направете онлайн вайбър/скайп консултация. Няма как през форум с никаква налична информация да ви дадем насока.

Бихме могли ако разкажете по-подробно - как протече раждането,кога детето беше сложено на гърда,как се храни,на какъв интервал,по какво се съди за "малко кърма", защо и кога се даде добавка, колко наддава детето, вие стимулирате ли по някакъв начин лактация, защо чак сега се търси помощ или вече е обсъждано с консултант. Имате ли заболявания, операции, специфика на анатомията на гърдите?
Смятам за по-разумно да се свържете с консултант,защото е загубено достатъчно време и ще трябва доста усилие тепърва да се навакса темпото и нуждите на детето. Но не  невъзможно.

# 681
Живея в чужбина, остров,на който консултантка по кърмене ме насочи да давам АМ. Родих секцио, защото бебето така и не се обърна. Засука веднага почти,след около час от раждането си. Първите два дни се кърмехме,но на третата нощ,още в болницата не спря да пищи и сестрите ме накараха да дам АМ. На следващия ден консултантка установи,че нямам кърма и ми каза,че държа детето си назад и не му позволявам да се развива,тъй като не желаех да давам АМ. Тогава се пречупих и започнах да давам АМ на всяко хранене.
Храним се на интервал от 3часа,през нощта 4-5 часа. Изяжда около 120 мл АМ,когато не я кърмя и около 60-70 след кърмене. Аз успявам да изтискам около 60-70 мл кърма с електрическа помпа.
Нямам заболявания или някаква специфика на гърдите,нито операции.

# 682
Тая консултантка не е била мноо истинска...
Първо, интервалите са големи. Хранете на поискване или на около 2 часа. Нощем може 3 часа почивка. Намалете АМ на половина и оставяйте детето да поиска по-често да суче. Според може и да го поспрете, ама надали ще го направите. Пийте мноо вода, гушкайте бебето и кърмете често, дори и на 30 мин.
70 мл не са толкова малко мляко, ако имате реално жеелание да увеличите кърмата и понамалите и спрете дохранването, то за около седмица ще има ефект.

# 683
Не мога да приема,че консултант е казал подобно нещо. Най-важната мисия на един консултант е подкрепата. Без да искам да омаловажавам разказа ви, сертифициран консултант или ла ле лече лига консултант винаги ще ви даде най-малко инфото,което ви даде Ваня. Тук историята е  непълна и се представят само едни лоши жени,които са ви казали,че нямате кърма. Не давате никакви подробности защо са ви го казали. Има хормонални нарушения,които резултират в неразвита благородна тъкан на гърдите и тогава да, няма да може физиологично да има кърма или ако има- ще е много малко. Какво обясни консултнтката? Защо няма,как се разбра,че няма? Прегледа ли ви гърдите,помогна ли да сложите детето на гърда? На детето устата огледа ли за анатомични особености?
Не давате и подробни отговори на моите въпроси.
Нали разбиратече ако детето  губило тегло е нормално да се дава АМ? Или ако се е родило ниско тегло. Изобщо не казвате как наддава това дете.
Аз не се наемам да ви дам съвет,докато не разкажете всички детайли. Защото информация липсва.
В първи пост в закованият текст ще намерите нужното базисно инфо. Български консултанти е ви направят консултация онлайн,както вече споменах.
Кърменето е несъмнено най-доброто за едно бебе. Но ако бебето не се храни добре и не наддава, е важно да го нахраним и после да работим за спасяване на кърменето.
Не ви питам от любопиство, няма как да се даде обективен срлямо вашата ситуация съвет без подробности. И всеки консултант ще ви пита същото. На практика нещата седят както е описала Ваня,но всяка жена е различна и това няма да проработи,ако има някакъв проблем,който се неглижира или премълчава. Опишете моля всички детайли или се свържете с консултант на НАПК онлайн.

# 684
Да, бебето губеше тегло Little Cactus, затова и дадох АМ. Гърдите ми просто ги стисна и ме накара да сложа бебето да види как засуква. Каза "чудесно" и това беше. Кърма наистина нямаше тогава. Явно беше рано. Иначе да ,имам Хашимото,но е в норми сега и би трябвало да не създава проблеми. Не е преглеждала детето. То наддава прекрасно откакто давам АМ,а това е на практика от 3-ти ден. Роди се 3100,до преди да дам АМ беше стигнала до 2700. Не укривам умишлено инфо,а явно не знам какво би било от значение за вас,за да можете да ми помогнете.
Благодаря ви ,Ваня! Ще се опитам да спазя съветите ви,пък дано се получи. Въпреки,че яде от шише от ден 3,тя продължава да иска да суче и си мисля,че дори повече й харесва,а и на мен също ми харесва тази близост с нея. Понякога ме болят зърната, когато засуква само, възможно ли е да е заради погрешно засукване или е нормално?Не е нещо нетърпимо,но все пак да питам.

# 685
  • София
Здравейте момичета, не мога да намеря отговор на въпроса, който имам. Синът на моя приятелка, който е на 1,6 г от около месец  е кърмене само вечер преди заспиване, от 7 дни не иска и тогава. Приятелката ми днес сутринта се буди с кърма по бельото. Едната ѝ гърда е напълно мека и не е болезнена, другата обаче, от която е кърмата, стой по твърда, напрегната е болезнена при по- силен натиск. И въпросът е, да се изцеди ли малко или не? Има ръчна помпа.
Знам че ще получим компетентен отговор от вас, както винаги 🌹

# 686
В такива случаи се цеди до облекчение само.
Да споделя и моя опит за буденето. Моето дете, на 3г, не пишка през нощта, но понякога се буди и първото нещо е да поиска да пие.От нещо друго се буди, не заради млякото, но няма да се случи да си заспи ей така. Искам и аз сам да се отбие, но няма да се случи явно...

# 687
Ева,ако я боли, да. Малко, на ръка или с помпата, колкото да спре болката. И нека си сложи компрес със зеле или картоф.

Сиси,
Не бива изобщо да ти пипа гърдите консултантката, еле да ги стиска. Това е навлизане в личното пространство, много инвазивно и агресивно към тялото на родилката. Да не е била акушерка? Едно от нещата, които консултантите учат е как да покажат от разстояние, как да обяснят на жената как сама действа без да има такова пипане/стискане. Направо ми е невероятно консултант по кърмене да го е направил. Къде се развива действието, от любопитство?
Съжалявам,че си преживяла това. Много е неприятно. Била си под стрес от раждането и само допълнително са те стресирали, вместо да ти обяснят. А със стискане на зърното не се проверя, има си техника и тя не е стискане,но и тук по болници го практикуват това и е отвратително. И мен така ме "провериха". Сега, децата като се родят, губят тегло. Това е нормално и с всяко бебе се случва. Въпросът е като се храни - да почне да качва грамчета. Мисля,че се  получило някакво страшно недоразумение още в родилното. Не си получила никаква адекватна информация. Но няма значение. АМ не е проблем, смесеното хранене не е проблем, понякога даването на добавка спасява кърменето. Та,не се притеснявай. И аз се прибрах с АМ вкъщи. Но ето,кърмя още.
Обаче тази болка, която споменаваш, индикира проблем, неправилно засукване или детето може да е с къса юздичка/високо небце и от там неправилното засукване. Това обаче от тук няма как да ти помогнем да го установиш/коригираш.В първи пост има картинки, видеа и инфо как трябва да изглежда едно правилно засукване, има инфо как да се ориентираш,ако детето има проблем с френулума. Изчети, разгледай. Но една видео връзка с консултант ще помогне да се установи и да те насочи. Може да е нещо елементарно като корекция в поза,може и да не е. Но категорично не е нормално на този етап да те боли при сукане/слагане на гърда. Иначе Ваня е дала нужните насоки. В началото на темата съм писала един дълъг пост с насоки по идентичен казус,1-2 страница от темата, прочети го, ако искаш,че да не пиша пак ферман. Задължително и двете гърди на кърмене да даваш!

Последна редакция: нд, 05 апр 2020, 15:21 от LittleCactus🌵

# 688
LittleCactus, благодаря! Може и акушерка да е била,но тя се "грижеше" да покаже на всички как се кърми. Прочетох какво си написала ,изгледах и видеата. Установих,че малката не засуква правилно. Оправихме устичката и сега е доста по-добре,но това въртене на главата, докато суче си остава. Случва се към края,преди да пусне гърдата,има и цъкане. Предполагам,че или има къса юздичка детето,или се ядосва,че млякото не тече като в началото на кърменето. Коригирам се,сега пак го направи,стиснах лекичко гърдата о потече мляко на струя,значи не е второто. Поставих я
 пак и отново се изнервя.

# 689
Електра, на мен детето ми мина психологическата граница от 2 години кърмене. Честно казано ми писна, освен това напоследък предъвкваше, жулеше със зъби, кофти беше, а и започна да ми бърка в пазвата и да крещи, че иска мляко за всяко нещо, което я накриви. Реших, че е време да се спира кърменето и на този етап отбиването върви добре и без драми. Изчаках да и изкарат всички зъби, за да няма физически причини, поради които иска да суче. Също така вече яде млечни, не в големи количества, но поне не проявява алергия. Чакам да спра да цедя и да и го давам и да започна да ям всичко, все още се лишавам от ядки, защото имаше проблеми като бебе и от месеци не ям шоколад, защото направи реакция към какао...

Общи условия

Активация на акаунт