Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема №4

• 52 490
  • 806
  •   1
Отговори
# 735
Ренко, безсмислено е да правиш сравнение между град от южна и от северна България. Нищо общо нямат. Нощем в Балкана в северна България температурите стремглаво падат, дори и лятото, докато в Пловдив или по равнинните места, каквото е денем, това е и нощем като температура...
Докато в равното слънцето грее и няколко часа повече, то в балкана заради планините се стъмва и доста по-раничко.
Него приемай лично. Аз всъщност коментирах поста на Нелина...

# 736
Не мога да разбера защо ѝ се дразниш.Приеми го тогава така,че с нея при почти еднакви външни температурни условия,имаме коренно различни сметки.И пак казвам,че това са по-скоро изключения.(в градче до Пловдив съм от известно време,и тук слънцето се скрива по-рано,но лятото е същия ад като в големия град)
И честно казано,не знам какво провокира първоначалното ти изказване,или просто си "дращиш"

# 737
  • Пловдив
Ех ,teta..нашите съседи на климатици нямат сметки под 400лв за по-малка квадратура от нашата ,с нови къщи. А,тези на газ имат по 600-800лв.Всички са нови къщи с изолация.Не е от града, не се втелявай толкова .
И при нас слънцето е това йкоето топли.

# 738
В грешка си, не се втелявам..а си пиша мнението. Мисля може, нали..всеки да пише?  по темата е.

# 739
  • Пловдив
Илюзии са, че Пловдив е топъл зимата. Понякога нощем и сутрин е по-студено даже от северни градове.
Всяка сутрин поглеждам Пловдив, Ямбол и София, ние задължително сме по-ниски градуси от Ямбол. Имало е дни, в които и през деня е по-студено от София. Така че, за съжаление, Пловдив е по-топъл само лятото, когато никой не иска това Simple Smile
Не може да се сравнява с населени места в планината, разбира се - там е много по-студено, независимо дали са в Северна или Южна България.
Сега по темата - разбрах че много зависи кой с какво се отоплява. Аз живея в нов блок с добра изолация, южно изложение, отоплявах само спалнята, с маслен радиатор - сметка 180 лв от 15.01 до 15.02. Синът ми в северна голяма стая на стара къща без изолация, с високи тавани -114 лв ток с климатик (без да се готви там, но се пуща пералня и миялна).
Сега съм се преместила да спя в дневната на климатик и ще чакам след половин месец новата ми сметка, надявам се по-малка Simple Smile

# 740
Ето нощни температури в Пловдив

Ето в Троян

Според мен има разлика.

# 741
  • Пловдив
Да, да, аз затова написах, че няма как изобщо да се сравняваме с планински град.

# 742
От изолацията и ефективността на уредите е.

# 743
  • Пловдив
Точно от това е.
Проектът ни е сметнат на  -15° .Толкова е изчислителната температура за Пловдив .И тогава сметката за отопление щеше да е 80-100лв ,вместо 40-50 лв . като сега .Затова когато дадох сравнение я сравних със стандартен апартамент ,дори и в северна БГ .Все пак , 260 м2 (210 м2 без стени  ,при височина 280 -340 см) ,може да го сравните с 3 пъти по-малък апартамент, ако щете в най-студения север район. Когато изолацията е стабилна и 4 часа да има  слънце ,температурата се запазва ,дори и при външни минусови температури и климатикът се включва не по-рано  от  22 h -01 h  .
 Колкото до капиталовложението при Нискоенергийна къща ,има смисъл само ако строите нова къща .Моята калкулация е ,че сме вложили около 5 хил.лв повече от изискването по закон ,като поне 2 хил.лв от тях са се спестили  от закупуването на отоплителни уреди с по-малка мощност.При Стара къща ,сметката не излиза ,защото санирането е доста скъпо ,подмяната на дограма също .

# 744
Колкото до капиталовложението при Нискоенергийна къща ,има смисъл само ако строите нова къща .Моята калкулация е ,че сме вложили около 5 хил.лв повече от изискването по закон ,като поне 2 хил.лв от тях са се спестили  от закупуването на отоплителни уреди с по-малка мощност.При Стара къща ,сметката не излиза ,защото санирането е доста скъпо ,подмяната на дограма също .
А вашата изолация каква е?
Интересува ме за нова къща, затова питам Simple Smile
Каменна вата? Друго? Може ли модел, ако помниш?

# 745
Nelina _London,  много сте права. Опитвам се в няколко поста да обясня колко е важно жилището и изложението. Ние като търсихме ни беше водещо. Да е тухла, да е светло т.е да е на 4,5,6 етаж да е среден апартамвнт и да не е северно изложение и това ни се отплаща в ниски сметки за ток.

# 746
С добра изолация сме и супер дуперски прозорци. Вратите на спалните и офиса не се затварят, а другото е огромно отворено пространство. Парното/конвекторът се е изключил в 5.30 сутринта. В момента в най-студената точка е 21,8. За София става дума. Предполагам, че към 10 ще се вкл отоплението.
Сметката за последния месец е 253.10
Да инвестицията ни е голяма, но с цените на тока, бързо ще се изплати
Имаме доста загуби, че имаме и паралелна линия на 110волта

# 747
  • Пловдив
А вашата изолация каква е?
Интересува ме за нова къща, затова питам Simple Smile
Каменна вата? Друго? Може ли модел, ако помниш?
Изолацията на Стените е 20 см EPS на Баумит  ,на еркерите е 33 см EPS .На пода има 12 см XPS ,а на тавана 35 см минерална  вата Ursa SF38 .
 Дали изолацията е от каменна вата или стиропор ,няма разлика в коефициента на топлинно съпротивление.С ватата печелите негоримост и по-добро дишане ,сметките за отопление ще са същите .
Извинете за офтопика.

# 748
Нели, 20см изолация на стените, поставена откъм външните стени, нали?

# 749
  • Пловдив
Да ,само външна изолация .Отвътре е по-добре без ,за да може тухлите да акумулират топлината.

Общи условия

Активация на акаунт