Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 63

• 32 190
  • 747
  •   1
Отговори
# 540
И не е необходимо да се правят асоциации с недалечна Италия, всички имаме телевизори и сме наясно с положението, но подобно сравнение само изнервя допълнително. Съмнява ме тук да има някоя неинформирана дама относно обстоятелствата и рисковете. Също така не е необходимо жени, които към момента не са бременни, да се намесват в дискусията по въпроса, раздавайки нравоучения. Повече от ясно се вижда, че такива дами са много далеч нашите тревоги и е лесно да се дават наставления от хора, които не се намират в същото положение и чиято бременност не е протекла в подобна обстановка. Благодаря.

1. Ситуацията в Италия не само, че трябва да се намесва, а и трябва да послужи като пример за това какво може да ни се случи, ако не сме дисциплинирани.
2. Напротив, все още е пълно с неимформирани хора, защото ситуацията е нова за всички и много хора все още не са наясно със заразността на вируса.
3. Пиша отдавна в темата и ще продължавам да пиша, без значение на кого му е приятно и на кого-не. Да, в момента не съм бременна, но съм била бременна и съм наясно с много неща. С две малки деца у дома, в момента не съм по-малко притеснена от обстановката, сещаш ли се? При безпроблемна бременност, една бременна няма кой знае за какво да се тревожи в сравнение със страхът, който ще изпитва за детето си, когато се роди, при всеки грип, вирус и т.н.

Аз не оправдавам лекарите, които не си вдигат телефона, но предполагам, че и за тях е настанала суматоха. Но е пълно с болници, частни и държавни, които са пълни с лекари и при добро желание една бременна може да се свърже с лекар и да отиде на преглед при нужда. Ако бях бременна, бих отишла само за ФМ, ако не търпи отлагане за 1-2 седмици, т.е. ако срокът, в който може да се направи, изтича. Според мен, тези прегледи не е редно да се отменят. Извън ФМ, бих отишла само при кървене, раждане, силни болки. Ако ми трябва консултация с лекар, ще звъня по телефона. Ако моят АГ не ми вдига, ще звъня в някоя АГ болница. Няма как да няма дежурни лекари, след като раждат много жени в момента и болниците си работят. Относно спешните кабинети, не знам какво точно влагате в "спешен кабинет" , но и в частните, и в държавните болници има дежурни кабинети, които едва ли биха върнали бременна жена в нужда. Съмнявам се да има хора на опашка там в момента. Ако, пък, искате да проследите предходен проблем, не виждам какво пречи да отидете в дежурен кабинет и да си платите прегледа. Идеята ми е, че има начини за справяне с проблемите, но не можете да очаквате, че в извънредна ситуация, някой ще помисли точно за вашия индивидуален проблем. Трябва всички сами да си помогнем.

# 541
Аз отидох с кървене и в последствие зацапване вчера в Токуда и въпреки, че съм техен пациент, ми се скараха защо идвам. Трябвало да дойда само, ако била " обилна яркочервена кръв, която не спирала". Аз бях екипирана с маска, очила и ръкавици, но такова отношение не очаквах.

# 542
Чудя се като съкращават служители могат ли да съкращават и бременни,които работят или бременни в болничен 🤔🤔🤔

# 543
Чудя се като съкращават служители могат ли да съкращават и бременни,които работят или бременни в болничен 🤔🤔🤔
Не, не могат.

# 544
Току що АГ ми звънна и каза ,че все пак можела да ми пусне 45 дневния болничен. Голямо разиграване. Попитах за прегледи,тя ми се сопна и каза когато кабели,че може тогава. А ето това четох преди малко

# 545
Не, не могат.

Това не е точно така.
Ако бременната се опасява, че работодателят може да постъпи некоректно с нея е необходимо да вземе документ от следящ АГ, в който е упоменато, че тя е бременна в съответната седмица. Така ще може да се възползва от правата си на такава, които са посочени в Кодекса на труда, като право на платен отпуск за прегледи и др.
Бременна и майка на дете до 3год възраст може да бъде съкратена с разрешение от териториалната Инспекция по труда. Процедурата не е трудна. Работодателят пуска писмено известие, че обект или част от предприятието ще бъде закрит. Инспекция по труда издава становище дали е правомерно освобождаването на лицето.  Отнема около седмица, за да се сдобие работодателят с такова разрешение.

Също така зависи от това лицето на какъв договор е назначено и дали изпитателния срок на лицето е изтекъл. Като уточнение, ако лице е назначено с 6месечен изпитателен срок и излезе в болничен, болничният удължава срокът на предизвестие, т.е. вие може да се върнете след 2 год на работното си място и още да сте в изпитателен срок. И друго много важно дали изпитателният срок е в полза на работодателят, както е стандартно в повечето договори(има такива, в които изпитателният срок е в полза на работещия, но такива почти не съм виждала).

В трудово правните казуси има много запетаи. Ако се чувствате застрашена за най-достоверна информация се обадете в Инспекция по труда. Попитайте за своите права. По форумите не може да бъдете сигурна дали ще получите максимално точен и верен отговор.

# 546
Здравейте, бременна съм в 6ти месец. От началото на този месец съм в болничен по бременност заплащава аборт. Разбрах от колеги, че фирмата задължава всички да минават на 4 часа и съответно намалят и заплатите. Ще ги накарат да подпишат някакви анекси, както правят обилновено. Чудя се след като аз съм вече в болничен и на постоянен договор може ли да ме пипнат и да ме карат и мен да подписвам нещо, макар че все пак не работя вмомента. Как мислите?

# 547
Най- правилно е да се входира уведомление за настъпила бременност с входящ номер. Аз така процедирах.

# 548
Здравейте! След 5 дни болки в стомаха и киселини от всимко, днес АГ  каза,че съм възпалила гастрит и ми изписа пробиотик и Фамотидин вечер. Не се съмнявам.в лекарката си, но в аптеката ми казаха,че не било подходящо за бременни. Някой пил ли е ?

# 549
Аз отидох с кървене и в последствие зацапване вчера в Токуда и въпреки, че съм техен пациент, ми се скараха защо идвам. Трябвало да дойда само, ако била " обилна яркочервена кръв, която не спирала". Аз бях екипирана с маска, очила и ръкавици, но такова отношение не очаквах.

Много неприятна ситуация. Аз на твое място сигурно щях да им тегля една. Мразя троснати лекари, но за съжаление има много такива. Може да подадеш оплакване в болницата.

# 550
  • София
Здравейте! След 5 дни болки в стомаха и киселини от всимко, днес АГ  каза,че съм възпалила гастрит и ми изписа пробиотик и Фамотидин вечер. Не се съмнявам.в лекарката си, но в аптеката ми казаха,че не било подходящо за бременни. Някой пил ли е ?

Не искаш ли да пробваш първо с хранителен режим? Има много изследвания и полезно инфо какво да се яде и какво да не се яде при гастрит.
На листовката на фамотидин наистина пише да не се взима от бременни, пък и са ти обърнали внимание в аптеката. Аз не бих го пила, но аз не ти и знам болката, така че може и да греша.

# 551
Здравейте, бременна съм в 6ти месец. От началото на този месец съм в болничен по бременност заплащава аборт. Разбрах от колеги, че фирмата задължава всички да минават на 4 часа и съответно намалят и заплатите. Ще ги накарат да подпишат някакви анекси, както правят обилновено. Чудя се след като аз съм вече в болничен и на постоянен договор може ли да ме пипнат и да ме карат и мен да подписвам нещо, макар че все пак не работя вмомента. Как мислите?
Обадете се в Инспекция по труда и обяснете казуса си. Там ще ви дадат Най-достоверна информация

# 552
Semana15,  Аз лично не се чувствам застрашена защото вече съм и в болничен на който си пише, че съм бременна не съм била и на изпитателен срок, а от доста години във фирмата. То и шефа ни като цяло не е тръгнал за сега да съкращава. Но оросто ми беше любопитно предвид сегашната ситуация в която доста хора загубиха работата си какви законови права имат работодателите.И благодаря за изчерпателния отговор.

# 553
Обадете се в Инспекция по труда и обяснете казуса си. Там ще ви дадат Най-достоверна информация

Докато сте в болничен и майчинство не могат да ви пипнат. Така или иначе не ви плащат те, а НОИ. Просто не прекъсвайте болничния до края.

# 554
Благодаря за отговорите на всички Flowers Hibiscus

Общи условия

Активация на акаунт