Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 63

• 32 217
  • 747
  •   1
Отговори
# 510
Някой може ли да ми помогне със съвет? 😕Имах час за утре при моята АГ, в болница Вита, обадиха ми се да ми кажат, че всички часове се отлагат две седмици и не се знае нищо до второ нареждане и да си търся лекарката. Опитвах се да звъня на лекарката ми, писах и във вайбър и все още нищо. В 33 г седмица съм, минах трета морфология преди седмица и трябваше да имам и преглед утре за още нужни изледвания и да подготвим документите на 23 март да изляза в майчинство по закон и как и къде ще раждам. Обаждах се в болницата да търся и сестрата, която ми води болнични и е с АГ-то ми, където се следя на две седмици, месец от както забременях та и преди това все ходя в тази болница и нея я няма на работа. Та ако нещо ми се случи и почна да раждам не знам какво ще правя, стоя само вкъщи и избягвам всякакви контакти заради този вирус, но почнах много да се притеснявам какво се случва изобщо и как ще родя и при кой дори не знам какво да правя ? Някой може ли да ми помогне със съвет, да сте минали или ви предстои също раждане скоро?  Благодаря предварително на всички, които ми пишат! Пазете се и бъдете здрави!
В Майчин дом никой няма да те върне, спокойно, не е толкова страшно. Защо не пробваш да се свържеш с някой лекар там? Или някой друг на частно?

# 511
Здравейте и от мен! Как стои при вас въпросът с раздвижването и разходките? Излизате ли навън за разходка?
Знаете ли дали може велоергометър може да се кара? В края на 10 г.с. съм и се чудя бавно, ако въртя педалите и без да качвам пулса, вредно ли е ?

# 512
Здравейте и от мен! Как стои при вас въпросът с раздвижването и разходките? Излизате ли навън за разходка?
Знаете ли дали може велоергометър може да се кара? В края на 10 г.с. съм и се чудя бавно, ако въртя педалите и без да качвам пулса, вредно ли е ?

Привет,
ако нямаш проблемна бременност не би трябвало да ти навреди, разбира се пак можеш да се консултираш с АГ. Като говорим за раздвижване, не за спортуване.. Аз с първата бременност след 15гс, тъй като до тогава имах проблеми започнах дълги разходки, ходехме на походи (с повече почивки) и се чувствах добре.

# 513

Ако нямаш проблемна бременност, мисля че няма проблем. Аз тренирах до 6 месец (фитнес и народни танци), но започнах да получавам контракции и АГ-то каза да почивам повече, та тогава и спрях, но признавам си, че си се натоварвах.

# 514
Момичета, в момента положението е ново и извънредно и е ясно, че не може да се помисли за всеки отделен случай. Но след като има спешни и дежурни кабинети и можете да отидете, ако имате проблем, който трябва да се проследи, кое ви притеснява? Доколкото разбирам, има работещи дежурни и спешни кабинети и можете да отидете при нужда. Но доводът "отдавна не съм виждала бебето" е абсурден. 80% от бременните подскачат от страх при всяко боцкане, което не означава, че случаят е за спешен кабинет. В тази ситутация трябва да се отсяват ползите и рисковете. При безпроблемните бременности без някакви сериозни оплаквания, ползата "да се успокоя" е несъществена пред рискът "да се заразя". Правите ли разлика?

По-назад имаше мнение къде е по-вероятно да се заразиш, но явно съществено не сте разбрали ситуацията. Риск от заразяване има навсякъде, където има струпване на хора. А в лекарски кабинет, където отвън има опашка, а вътре пациентите и лекарите пипат всичко, рискът е огромен. Вирусът е много заразен и това е и причината да е обявен за пандемия. Един болен, ако се разхожда свободно, за няколко дни може да зарази до 800 човека.

Да, няма данни засега вирусът да се предава вътреутробно, но вие все пак може да се заразите, а това е голям риск за една бременна жена, която е уязвима. Да, бебетата и малките деца са най-малко рисковата група, и опасното е, че те може дори да нямат симптоми, а само да заразяват околните. А ако пламне епидемия в България, здравната система може да не издържи, и последствията ще бъдат фатални. В Италия болните вече се лекуват в палатки, апаратите за обдишване не достигат за всички и се налага да избират на кого от тези в критично състояние да помогнат. Затова има и толкова смъртни случаи. Те са в това положение заради ненавременното вземане на мерки. Така че при нас много адекватно се взеха мерки още отрано, преди да е пламнала епидемия.

Това, че вие и бебетата ви не сте в рискова група, не е единственото определящо. Всички вие имате роднини над 60 годишна възраст, които вие потенциално можете да заразите. Когато спазвате мерките, пазите вас, вашите роднини и околните.

И пак казвам, при нужда, има къде да се отиде. А това, че ви се създава неудобство да звъните насам натам, и да се поинтересувате какво да правите във вашето конкретно състояние и положение, е несъществено, пред по-сериозния проблем, пред който светът е изправен. По-добре да се изолирате за 2-3 седмици и да отшуми опасността, отколкото да раждате в епидемия, в която може и да няма кой да ви лекува при нужда, и всеки от околните да е зарАзен.

Последна редакция: ср, 18 мар 2020, 10:34 от Happy_mommy

# 515
Не е ясно за колко време ще отшуми. Мерките се взимат, за да не се повтори ситуацията с Италия. А не, за да отшуми.
С останалите неща съм съгласна.

Но е притеснително това отменяне на фетални морфологии (скриининга включвам тук също), първите две са особено важни, не са притеснение в стил - не съм виждала бебето скоро.

# 516
Аз съм на мнение, че без да се създава излишна паника трябва да се спазват предприетите мерки, като самоизолация и така нататък, но същевременно не може и да се пренебрегне нуждата от наложителните прегледи при следящия АГ. Смятам, че най-адекватно би било при нужда първо да се консултираме по телефона с нашия АГ и той да прецени дали ситуацията изисква преглед. И ако изисква такъв, то прегледът да бъде в определен ден и час, за да се избегне неопределено чакане в чакалните. Според мен рискът да отидеш до спешния кабинет в държавната болница при нужда и само по собствена преценка създава значително по-голям риск. Наистина трябва да бъдем отговорни, за съжаление, както виждам тук, не всички следящи АГ вдигат телефон, което допринася за повишаване на напрежението и това наистина не го разбирам. Това, че трябва да сме отговорни и да спазваме наложените забрани, не означава, че трябва да бъдем небрежни към нуждите си на бременни. И не е необходимо да се правят асоциации с недалечна Италия, всички имаме телевизори и сме наясно с положението, но подобно сравнение само изнервя допълнително. Съмнява ме тук да има някоя неинформирана дама относно обстоятелствата и рисковете. Също така не е необходимо жени, които към момента не са бременни, да се намесват в дискусията по въпроса, раздавайки нравоучения. Повече от ясно се вижда, че такива дами са много далеч нашите тревоги и е лесно да се дават наставления от хора, които не се намират в същото положение и чиято бременност не е протекла в подобна обстановка. Благодаря.

# 517
Бременна съм, но повече ме притеснява коронавируса, а не дали ще ми отменят прегледа в четвъртък! Притеснява ме какво ще стане в дългосрочен план и дали няма да продължат проблемите и след раждането, защото тогава ще имаме много повече тревоги!
Контактувам постоянно с хора, които са в контакт с болни от коронавирус и това което чувам от тях далеч не е успокояващо!

# 518
  • Пловдив
Здравейте.Аз до преди да затворят фитнесите си тренирах и на кростренажора си тренирах...Няма проблем,освен ако нямаш забрана от лекар...В 30 седмица съм

# 519
  • София
Мен ме притеснява това, че са ми отменили прегледа естествено и не е, защото съм някаква лигла, която ако не отиде на преглед ще изпадне в паника, а защото до дни седмици мога да родя и не зная дори къде, защото лекарката ми изчезна при която се следя от първия ден, първо в тази държава съм блъскала денонощно години да си плащам осигуровки и няма кой да ми пусне майчиството, да ми издаде болничния за март дори,  плащам всеки път по толкова много пари за прегледи, изследвания и какво ли не и преди дори да забременея и нямат никакво отношение между лекар и пациент. За съжаление всичко е пари и толкова, на никой не му пука. Последния месец се следят тонове на бебето, правят се изледвания при нужда, дори токсоплазма и други не са ми пускали, на мен никой нищо не ми е казал, последно ме гледаха преди ще станат два месеца, добре, че ходих на трета морфология та казаха, че всичко е наред и да има дежурни и като отидеш се почва, защо не си при лекаря, който те следи? И аз какво да правя сега нямам лекар, нямам болнични, нямам майчинство, нямам преглед и затова ли толкова пари и тичане и доверие към един лекар да не знаеш нищо и накрая ти изтичат водите и раждаш някъде при някой, който виждаш за първи път, който е на смяна и в един момент здравей аз ще те изграждам др. Х! Ами много хубаво!

# 520
Мен ме притеснява това, че са ми отменили прегледа естествено и не е, защото съм някаква лигла, която ако не отиде на преглед ще изпадне в паника, а защото до дни седмици мога да родя и не зная дори къде, защото лекарката ми изчезна при която се следя от първия ден, първо в тази държава съм блъскала денонощно години да си плащам осигуровки и няма кой да ми пусне майчиството, да ми издаде болничния за март дори,  плащам всеки път по толкова много пари за прегледи, изследвания и какво ли не и преди дори да забременея и нямат никакво отношение между лекар и пациент. За съжаление всичко е пари и толкова, на никой не му пука. Последния месец се следят тонове на бебето, правят се изледвания при нужда, дори токсоплазма и други не са ми пускали, на мен никой нищо не ми е казал, последно ме гледаха преди ще станат два месеца, добре, че ходих на трета морфология та казаха, че всичко е наред и да има дежурни и като отидеш се почва, защо не си при лекаря, който те следи? И аз какво да правя сега нямам лекар, нямам болнични, нямам майчинство, нямам преглед и затова ли толкова пари и тичане и доверие към един лекар да не знаеш нищо и накрая ти изтичат водите и раждаш някъде при някой, който виждаш за първи път, който е на смяна и в един момент здравей аз ще те изграждам др. Х! Ами много хубаво!
Възможно ли е да подадете някъде оплакване?

# 521
Положението с болничните е тежко... Издаване на първичен болничен е почти немислимо. Вариантите са : или личния издава, или го минават като частен преглед или влизаш в болница..

# 522
  • Пловдив
Аз нямам АГ, защото се отменят часове, та реално няма на кой да звънна. Добре, че успях да мина БХС вчера та да знам какво се случва. Вчера съм чакала за болничен при личната, където имаше достатъчно хора, докато, ако АГ работи, ще записва регулярни часове без да има струпване на хора.
Плащам си редовно здравните осигуровки, а цял съзнателен живот частни кабинети ползвам. На почти 30 съм, вчера съм взела първите си три болнични дни, чак лекарката вика ти до сега не си излизала в болничен.

# 523
  • София
Не знам, те в болницата не ми вдигат телефон, прехвърлиха ме към акушерка за майчинството и тя не вдига ...... казаха да си търся лекарката и с нея да се разбирам и лекарката не вдига .....

# 524
И какъв е проблема да отидеш да раждаш без да познаваш лекаря? Само да ти кажа ,че аз точно така ще направя. На мен също не са ми пуснали 45 дневния,плюс това имаш време до 10.04 да го предадеш,ако е с мартенска дата. Преди два дена трябваше да съм на преглед,но го отмениха и стоя и чакам. Не знам за какво си плащала,аз за цяла бременност съм дала само за взимане на кръв пари и два пъти по 60 лв за ФМ,а и три пъти за болничен по 10 лева. Ако нямаш оплаквания в спешен кабинет, макар,че според мен при АГ трябва да има по-малко хора,ако е с разредени часове и ,ако приема по спешност,в сравнение със спешно в болницата. Трябваше просто да разредят прегледите при АГ-тата ,а не да ги отменят нацяло. Моята вчера е дала на мъжа ми картона за проследяване на бременност ,Ами за какво ми е ,нито болничен имам,нито направление за хоспитализация нищо. Нито сме обсъждали нормално раждане или секцио. Вчера една позната е родила,а термина и беше за 08.04. тя също беше с отменен преглед при същата АГ. Това вече ме притесни, макар,че съм за 28.04. Трябва да се измисли нещо с тези прегледи.

Общи условия

Активация на акаунт