Дълги болнични заради отказ от медицинско лечение

• 5 436
  • 217
  •   1
Отговори
# 135
Работодателят ги плаща 70%. Тя е на загуба, не само той.

# 136
  • софия
Абе зависи си от това на колко те осигуряват. Мен ме осигуряват на максималното и тези 70% хич не ми идват зле. Ако и нея я осигуряват на добър доход то тези 3 дни болничен няма да я ощетят особено, така че смело си взема болничен. Някои хора злоупотребяват с болничните, именно защото са преценили,че не ги ощетява толкова.

# 137
При мен тези 3 дни са поне 50 лв. надолу, защото и други бонуси ми се намаляват. Осигуровките ми са на реални суми.

# 138
При мен за операция на ръката ми даваха 30 дни болничен, но аз поисках само 15. И тези 15 дни ми бяха минус около 200 лева за месеца. Осигуряват ме на реалната заплата. Та тия с фалшивите болнични явно не работят за заплатата.

# 139
  • софия
Aко си с бонуси да, аз също имам разни бонуси и реално в болничен не ги взимам. Но мисълта ми бепше, че ако си на фиксирана заплата тези 70% тъй като са от брутната заплата не те ощетяват особено, което според мен се иползва при фалшивите болнични.

# 140
Ами 70 % са 70, както и да ги смяташ.
Вече за повече от 10 дни е по-различно, защото пък данъкът е по-малко.
Това са моите наблюдения.

# 141
  • софия
На болничния не ти удържат данък преди да го преведат. Точно затова на мен сега ми се получава толкова,колкото и ако съм на работа - 70% от брутния доход на мен ми се пада колкото е за един ден ако съм на работа, тъй като там ми удържат данъци и осигуровки. Не винаги е така де, говоря за случаите когато те осигуряват на реалната заплата и осигурителният доход е висок. Ако не те осигуряват на реалната е ясно, че е прецакване с болничния. Също и ако бонуси и подобни не влизат в осигурителния доход.

# 142
На реална заплата е, няма бонуси, за нея няма минус в случая. Работодателят обаче се прецака докато го играе шеф и определящ какво и как. Вместо да й даде 2 дни отпуска, тя го нажули с поне 3 болнични по 3 дни.

# 143
  • софия
Ами Галче то тук ни работодателят ни служителката са изрядни. Работодателят се е опитал да я прецака като не я пуска отпуска и после тя го прецаква като си взима болничен. Така той е без служител не 2, а 3 повече дни, а тя не е ощетена финансово. Ето затова е най-добре всеки да спазва правилата по Кодекса - имаш право на отпуска -работодателят да ти е дава, стига разбира се да си я заявил навреме. Така няма да се налагат фалшиви болнични. Не би трябвало и лекарите да дават такива. Ама общо взето май нищо реално не е както би трябвало.

# 144
Така е.
Доколкото знам, няма никакъв проблем тя да отсъства 2 дни, има кой да я замести, но шефът се е запънал, че така не може. Понеже тя е поискала отпуска от днес за утре, а не е дала желан график в началото на годината и шефът е отказал с този довод и с довода, че няма кой да я замести (което не е вярно).

# 145
Странно е, но има доста хора, които работят не основно заради заплатата си. Тежко им на колегите им.

# 146
Дариела, първите 3 дни са от работодателя. Превеждат се със заплатите. Как не ти удържат данък преди да ти го преведат?

# 147
Върху обезщетението за болнични от работодателя и с само осигуровки, няма данък. Не се изравнява с нетото без болнични, но поне малко намалява разликата. Причината да няма данък не е това де Joy

# 148
  • софия
За следващите, които превеждат от Нои, говорих аз. На тях не ти удържат. За първите 3 дни не знам.

# 149
Е то тия от НОИ пък се изчисляват съвсем различно Wink

Общи условия

Активация на акаунт