Дълги болнични заради отказ от медицинско лечение

• 5 435
  • 217
  •   1
Отговори
# 150
  • софия
От НОИ просто са 80% .

# 151
  • На остров
Аз сега се сетих, какво стана с предложението първият ден от болничният да не е платен ?

# 152
  • софия
То не беше ли за първите 3 дни, точно тези ,които сега са от работодателят? Още не е прието, за щастие.

# 153
Защо за щастие? Много глупаво мнение. Защото гадният работодател се прецаква ли... Не е прецакания той, а ние. Не си ли даваш сметка, че това ти се сваля от заплатата? Не официално, разбира се. А държавата в лицето на ББ се бие в гърдите колко се грижи за бедните работници като гърчи работодателя изедник.

# 154
Отпадна това предложение.

Фри, за щастие за нас. Не за работодателите.

# 155
  • София
Викаш, когато изобщо не се плаща, не ти сваля от заплатата.

# 156
  • софия
Фри, не разбрах логиката ти ? "За щастие" е от наша гледна точка като работещи, защото ако приемат да не ми плащат първите 3 дни това ще ме ощети финансово. Не разбрaх как прецени,че ще сме по-добре,ако не ни се заплащат първите 3 дни от болничния...

# 157
Ако не ги плаща работодателят ще ги плаща осигурителят, какво нелогично има в това? Аз за какво плащам осигуровки? Да си плащам сама болничните ли?

# 158
Проектът беше да не се заплаща изобщо първия ден от болничните, втори и трети - по 70%, след това от НОИ.
Рано или късно ще го приемат, даже подозирам, че ще намалят % на обезщетението.

# 159
  • София
Ако не ги плаща работодателят ще ги плаща осигурителят, какво нелогично има в това? Аз за какво плащам осигуровки? Да си плащам сама болничните ли?

Това е идеята на предложението. Не да не го плаща работодателят, за да бъде прехварлен на НОИ. Идеята е първите 3 дни изобщо да не се заплащат или поне първият, а другите 2 на по-ниска ставка. Целта е да се плащат само продължителните болнични, които са над 3 дни, но тези 3 дни да си ги извади от джоба работещият, независимо, че плаща осигуровки. С други думи - точно сам да си ги плаща.
Но никой не обсъжда правото на избор изобщо да не се осигуряваш, ако не желаеш.

# 160
Точно така.
Не да ги върнат към НОИ, а никой да не ги плаща. С цел да се ограничат болничните и злоупотребите.

# 161
  • софия
Те така ще се ограничат, ама ще са потърпевши и истински болните. Пак не е доизмислено добре.

# 162
Тогава пък много хора няма да се лекуват, докато не стане късно.....

# 163
  • София
Всъщност няма да се ограничи нищо. Тези, които злоупотребяват с болнични, пак ще си взимат дни, дори ще почнат да си вземат по-дълги болнични. Особено, когато болничният им не се отразява върху бонусите и социалните придобивки. Хората, които нямат право на отпуска, но взимат болнични с цел да заместят отпуската, също ще си вземат, независимо дали ще получават или не пари. Единствените реално потърпевши ще са съвестно плащащите и реално боледуващи. И тези, за които 1-2-3 дни без пари са от значение и ще са готови да търпят неприятните усещания от болестта и да заразяват колегите си, но да не изгубят нито един лев.

# 164
Всъщност няма да се ограничи нищо. Тези, които злоупотребяват с болнични, пак ще си взимат дни, дори ще почнат да си вземат по-дълги болнични. Особено, когато болничният им не се отразява върху бонусите и социалните придобивки.

Е, как няма да се ограничи при положение, че сега който взима болнични без да е болен, го прави именно защото болничните се плащат. В противен случай би трябвало да си "хабят" платения отпуск или да вземат неплатен, което съвсем не им е опция.
В борбата с фалшивите болнични най-важно е да се помисли как да не се ощетят наистина болните хора.

Общи условия

Активация на акаунт