Дълги болнични заради отказ от медицинско лечение

• 5 428
  • 217
  •   1
Отговори
# 90
А кои сме ние, за да определяме начина на лечението й. Не става въпрос да я съжаляваме, просто да не я обсъждаме в негативен план, защото ползва болничен. Защото наистина колелото се върти, не знаеш утре какво ти е приготвила съдбата. Не може като се разболееш по-сериозно да напускаш работа, за да не пречиш на работодателя си. То ако можеше така ехе.....

# 91
Не, сериозно не разбирам защо постоянно измествате фокуса от нелекуването върху взимането на болничен.
Тук не се обсъжда болничният, а че тя не се лекува и се хвали с това, че не се лекува.

# 92
Те много хора ползват болничен, но се лекуват.
А тя не.

# 93
  • софия
По моята логика болничният е за да оздравееш. За да оздравееш в повечето случаи трябват лекарства. Отказвайки да спазваш предписанията на лекаря ти все едно казваш, че не искаш да се излекуваш. А щом не искаш да се излекуваш защо ти е болничен? И още по-безумното е да  се хвалиш с това, че не се лекуваш. Всеки има право да избере дали и как да се лекува. Но да разправяш из офиса, че не се лекуваш докато си болничен за мен може да е само за да дразни колегите, които работят вместо нея. Или пък просто е глупава.

# 94
И защото парите, които тя получава, докато е в болнични, не падат от небето, те са от данъкоплатците. Най- меко казано, тя има задължението да се лекува, не да си почива, не да си гледа кефа.

# 95
Сега коментираха предложените рестрикции при болничните.
Казаха, че ще се следи дали се спазва предписания режим и ако не, болничните няма да се изплащат.
Което е пряко свързано с идеята на тази тема. Че когато човек не се лекува, не му се полага болничен.

# 96
Аз нямам против, но как точно ще се осъществи контрола за това дали си вземаш лекарствата?

# 97
  • софия
Те хубаво са измислили да има контрол, ама интересно как ще го налагат. Ако са ми предписали лекарства и аз казвам на лекаря, че ги пия, как някой ще докаже,че аз реално не ги пия? Ако ми е назначен режим на седене вкъщи и да ме проверят дали съм си в нас няма как да дежурят по цял ден пред вратата на апартамента ми. Аз си мисля,че тоя контрол няма да даде голям резултат, защото си остава трудно за доказване, че болничният е ненужен или че не се спазва. А за да откажат да ми го изплатят трябва убедително да докажат твърденията си. И пред кого точно ще се доказва това ми е интересно.

# 98
Ами в нашата фирма има случаи да ги снимат по кафета и да им откажат после болничния.

# 99
  • софия
А за какво е бил болничният? Аз не ги разбирам много де, защото за 10 години трудов стаж съм имала 3 болничния - сега за счупения глезен, един за шарка и един за грип. Та примерно при сегашния вече от 2 седмици ходя на кафе всеки ден до близкия мол, защото вече сравнително ходя. И шефовете ми много добре го знаят, защо имаме офис във въпросния мол. Но не е проблем, защото знаят ,че възстановяването ми все още не достатъчно,че да съм се върнала на работа, тоест възстановяването за да можеш да ходиш напълно нормално отнема повече време. Това не ми пречи да излизам на кратки разстояния. Мисля си, че и в други случай това с кафенето няма да е показателно,а и работодателят не знам има ли право да взима решение дали си спазва някой болничния или не.

# 100
  • Варна
Ами аз например за сума години работа съм взимала два пъти болничен. И двата пъти заради проблеми с кръста, които стигат дотам, че не мога нормално ни да седя, ни да ходя, ни да лежа. При това положение би било тъпо да ме видят на кафе след като имам предписание за домашно лечение с куп инжекции и обезболяващи. Та има и такива случаи.

# 101
М, да, след всеки болен по един частен детектив да заснема кой кога и къде ходи.... За лекарствата как ще се доказва само ми е чудно?!?!

# 102
С касови бележки за закупените лекарства става контролът, това е най-лесното. Даваш болничен, даваш касова или фактура за лекарствата. Даже НАП ще намаже. Което обаче ме подсеща, че са ми изписвали скъпи противогъбични, а аз си карах с Клотримазол, който е също толкова ефикасен и е в пъти по-евтин. Дали биха ме погнали за подобна замяна при заболяване с болничен? Аптекарите май не можеха да заменят лекарства.

# 103
  • Варна
Гал, касовата бележка не е гаранция, че ги пиеш. Като дамата тук. Изписват й лекарства, тя си лочи чая с литри и мисли, че ще я вдигне на крака.

# 104
  • софия
Ама Галче,аз може да имам лекарствата вкъщи от предишен път и да не трябва да ги купувам пак -как ще ме задължат примерно всеки път като имам температура да си купувам нови опаковки парацетамол, аналгин или каквото там се пие? Идеята е добра, ама според мен няма как да я осъществят. Хубаво е да има контрол на болничните,защото според мен има доста фалшиви, но според мен много трудно ще стане това.

Общи условия

Активация на акаунт