СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 11

• 28 056
  • 835
  •   1
Отговори
# 810
  • София
Момичета идва ми малко в повече преекспонирането на СМГ, като вратите на райските палати. Детето ми се справя чудесно с математика, но в СМГ да я молят няма да я пусна да отиде. При толкова талантливи, гениални деца решаващи по 500 задачи на ден, само за удоволствие, защо всички те нямат по 100 точки на така лесното НВО. Питам като една средностатистическа майка на не гениално дете???

# 811
  • софия
Не приемам написаното в последния пост, защото не пише това, което мария си позволява да интерпретира и това е последното, написано от нея, което по някакъв начин коментирам.
Децата не се самозаписват. Нито децата се самонавиват и решават, че трябва да се явят на изпит с ясното съзнание, че резултатът от този изпит, не състезание, няма да се ползва за вход в съответното училище.

Последна редакция: вт, 25 фев 2020, 11:51 от zvаnchе

# 812
  • София
При изключително лесно НВО и това дете, което е решавало по 50 задачи на ден и това, което е решавало по 5, ще имат еднакъв резултат. Не е справедливо.

Въпросът е дали при сегашното ниво на сложност това е така. И да, и не. Нито децата, решавали по 50 задачи на ден реално постигат 100 т. на НВО /иначе нямаше да се повдига сега тази тема, защото все още 100 т. стигат за прием навсякъде/, нито сред децата със 100-те точки има такива, постигнали ги с решаване на по 5 задачи дневно. И да има, това са талантите, не са децата от 999 СУ. Проблемът идва оттам, че за 100 т. сега се иска да не се разсееш, или да не се объркаш, ако са ти лесни задачите. Но това също е въпрос на тренировка и при толкова много часове по математика би следвало да е оттренирано в МГ и паралелки. И важи за всички в деня на изпита. Когато от 160 деца от випуск в СМГ поне 100 от тях правят по 100 т. , тогава мога да приема, че НВО-то не струва. Засега това са около 40 деца от випуск, ако не греша.

Мария, подчертаното вярно ли е или съм в заблуда?

# 813
Inna_78, защото никой никога не е писал, че в смг са "толкова талантливи, гениални деца решаващи по 500 задачи на ден, само за удоволствие". Тук си го измислиха и решиха, че аз съм го казала, фръцнаха се обидени, обидиха деца явно и открито и аз съм гадната.

Призма, не зная колко деца правят по 100 от смг, всяка година е различно.

Господи, в какво се забърках, не е истина!

# 814
  • София
Inna_78, защото никой никога не е писал, че в смг са "толкова талантливи, гениални деца решаващи по 500 задачи на ден, само за удоволствие". Тук си го измислиха и решиха, че аз съм го казала, фръцнаха се обидени, обидиха деца явно и открито и аз съм гадната.
Много те моля чети внимателно какво съм написала. Някъде прочете ли в моят пост за децата от СМГ, защото аз не. Пиша за тези , които са талантливи, гениални и за тях под 95т е евентуален провал. Това , че са от СМГ е твоя интерпертация.

# 815
Е НВО няма как да оцени трудолюбието на децата. Ще отрази съобразителност, знания, бързина, умения да се изразяват, да разписват задачи.. , но не може да оцени че X e решил 20 сборника и 1000 пробни, а Y си е решавал по 50 задачи на седмица и сумарно 20 пробни.
Примерно моето магаре помни какви задачи е решавало и ако разпознае някоя задача и прасва отговор без много-много да я прочете и помисли, че може да не е точно същата. За него многото решаването е минус и го разбрахме по трудния начин.

Мария е права за едно, че годишна оценка 6  в едно училище не е равнозначна на 6 в друго. Деца от кварталното ни училище ходили на пробен - отличниците докарали по 50 точки, предимно от първи модул, а децата с 5 за срока от 11 до 25т.
От класа на детето ходиха няколко деца с 5 за срока - резултат под 85т няма.
И мен ме притеснява фактът, че завишените изисквания в училището може да го ощетят с 11 или дори с 22т, че и по БЕЛ не е розово положението

Последна редакция: вт, 25 фев 2020, 11:31 от Mama TAZ

# 816
Аз не мисля, че има обиди. Просто различни гледни точки. Трябва да научим децата да приемат различията. Не е възможно  винаги да са в изолирана среда...

# 817
Момичета идва ми малко в повече преекспонирането на СМГ, като вратите на райските палати.
Това изречение ме е заблудило.

Аманда, благодаря! Просто една майка ме попита за моята гледна точка и я написах. Колко пъти трябва да се оправдая не знам.

# 818
  • София
Мария, просто справедливо НВО, когато се използва вместо изпит, не може да съществува.
Разбрахме всички несправедливости в различните училищни оценки, различния начин на преподаване.. И т.н
И пак стигаме до това, което разбуни духовете: за едно е несправедливо лесно, за други трудно НВО- то.
Едни деца не могат да се преборят за собственото си добро училище, защото НВО математика е лесно, други ще изпаднат от средната хубост училище и трябва да попаднат в чужда за тях среда, защото не са математици...
И пак стигаме до това, че генералният проблем е вход за средно образование да е не изпит, а НВО, което няма как да се измисли да е справедливо за всички.

# 819
  • Там, където мечтите се сбъдват
Момичета идва ми малко в повече преекспонирането на СМГ, като вратите на райските палати. Детето ми се справя чудесно с математика, но в СМГ да я молят няма да я пусна да отиде. При толкова талантливи, гениални деца решаващи по 500 задачи на ден, само за удоволствие, защо всички те нямат по 100 точки на така лесното НВО. Питам като една средностатистическа майка на не гениално дете???

Миналата година имаше задачи, при които липсата на концентрация + бързина водят детето до грешен отговор, който обаче е сред изписаните такива. Синът ми, не е ученик от СМГ, но разбиращ математиката допусна една такава грешка в първия модул, който беше решил за 15 минути (аз не знам колко пъти повтарям, че това не е състезание по бягане, но кой ли ме слуша) и една грешка във втората задача на втори модул при описанието. По негови думи задачите и от двата модула са били лесни, но именно лесното подхлъзва някои или както казваше един негов учител по шах "Когато винаги търсиш сложното, се объркваш от лесното!"

# 820
  • у дома...
Проблемът си е в нас, родителите. Колко биха си признали честно, че те правят избора вместо децата си къде да кандидатстват? Пешко иска да учи фризьорство, но мама - не! ТУЕС, 1 АГ, НЕГ или в краен случай ФЕГ. Ма, че Пешко иска да е фризьор не е важно! Щото, нали, трябва детето да учи в елитно училище и да се хвалим сред родата и в махалата. Или се кандидатства в определени училища, защото е модерно този випуск.
Мислите ли, че на 13 години децата ни не са способни да  вземат сами решения за училището си? Или се съгласяват с НАШИЯ избор, само и само за да ни угодят?
Нека не проектираме нашите собствени амбиции и комплекси върху децата ни.

# 821
  • Велико Търново
Време е за нова тема Simple Smile С мир и спокойствие!
Разбирам, че с наближаването на НВО всички/или поне повечето/ са изнервени, предаваме това и на децата си, и всичко това с неизменното чувство за несправедливост на днешната система. Може  ли  тя да се промени? Очевадно - не, поне в настоящата година. Така, че да сипваме от пусто в празно е ненужно, според мен.
Аз съм се примирила с това, което е прието - писа се, говори се, резултат от МОН - няма. Няма и да има до юни.
Децата се стараят колкото могат, пък да става каквото ще. Аз поне се отказах да повтарям на моето "колко е важна тази учебна година", сякаш ако не се справи задоволително, ще дойде края на света. Насърчавам упражняването, но е излишно пренатягането и уплътняването на всяка свободна минута в писане и четене.

# 822
Не мисля, че Мария е искала да обиди някой. Показа каква е нейната гледна точка и се аргументира. За мен винаги е полезно да чуя/ прочета различно( от моето) мнение и да погледна нещата от друг ъгъл.
Абе, не е лесно форумното общуване.

# 823
  • София
2019: "По математика цели 35 наши ученици имат максимума от 100 точки.
В цяла България има едва 141 ученици със 100 точки по математика, което прави постижението на нашите деца още по-ценно. " (от сайта на СМГ) -  тук вече СМГ са с една или две паралелки повече спрямо предходните години/160 ученици/.
2018: "Статистиката показва, че по Математика в СМГ с максимален резултат от 100 точки са 20 ученици от випуска"

Тези резултати не говорят в полза на ужасно лесното за 100 т. НВО, което е постижимо за всеки.

# 824
Така е. Моят е същият. Решава бързо. И се подхлъзва лесно. Толкова е узрял психически.
Мария, и аз ти се извинявам. Няма повече за пиша по въпроса също. Така или иначе каквото ми трябва, го намирам. Тестове и дати. От насетне...бон шанс

Общи условия

Активация на акаунт