Майчинството счетоводно-84

• 35 592
  • 737
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте, мили дами,

Предварително ви благодаря за отделеното време и помощта, в тези неспокойни дни. Преди година и половина ви писах с молба за консултация, и отново съм тук.

Самоосигуряващо лице (СОЛ) съм на тавана. Днес излезе съобщение в НАП относно икономическите мерки в тази ситуация (няма да ги коментирам). Отделно, действията на управляващите не ми вдъхват сигурност и се замислям да преустановя дейността си. Не че няма да се справим – ще се справим, но с големи лишения, при това в неизвестност докога това ще продължи.

Ще си платя осигуровките за март месец и авансовия данък за първото тримесечие. Ако реша да прекъсна дейността си от 1-ви април, следва да подам онлайн „Декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице“, като отбележа „Прекъсвам дейността“ от 1-ви април, като мога да го направя в 7-дневен срок, нали така? След това и Декларация образец 7, пак считано от същата дата?

При по-голяма икономическа сигурност, ще възобновя дейността си пак по същия ред и на същия праг. Освен това скоро планирам бременност.

П.П. Последните 4 години съм се осигурявала непрекъснато (почти) на тавана. За първи път обмислям такова прекъсване.

Бъдете здрави!

# 316
  • София-Младост
Здравейте, бременна съм в 21 г.с. и се налага аборт по медицински причини. Имам дете на година и 9 месеца и бях подала декларация за промянав обстоятелствата и до сега бях в болничен. Как се процедира от сега нататък? Може ли да има пак промяна в обстоятелствата и да съм в майчинство до навършване на 2 г. на детето?
Да, може отново да се върнете в отпуск за отглеждане на дете до 2 г възраст. Процедурата е същата, молба и приложение до работодателя. Детето обаче не трябва да посещава детска ясла, докато вие ползвате този отпуск.

leo75
Да, вярно е написаното. Това обаче при положение, че нямате назнач.ени лица

# 317
Здравейте  имам болничен до 05.04.2020  а този 45 дена преди раждането трябва да се издаде но 9 април по термин какво трябва да направя за да не прекъсне нещо.

# 318
  • София-Младост
Здравейте  имам болничен до 05.04.2020  а този 45 дена преди раждането трябва да се издаде но 9 април по термин какво трябва да направя за да не прекъсне нещо.
Или да ползвате още няколко дни болничен, или платен отпуск.

Galeona
Постоянен адрес е този вписан в личната карта. Другият е настоящ адрес.

# 319
Здравейте, миналата година приключи майчинството ми, пуснах 11 месеца неплатен отпуск ( моя и на бащата) който приключва до края на м. Март.
Работното ми място е в хотелски комплекс, който според заповедите не работи, всички служители са подали молби за 1 месец неплатен отпуск, та въпроса ми е аз имам ли право на този неплатен отпуск, като тях по там съответния член, който да ми се води стаж, при положение, че съм ползвала другия от 11 месеца?
Ще се радвам ако някой може да ми помогне с компетентен отговор, понеже говорих днес със счетоводителката и тя каза, че не знае. А реално няма как да се върна на работа, включително и за това че няма кой да гледа детето.

# 320
  • София-Младост
Да, имате. Но при него само 30 работни дни се зачитат за трудов и осигурителен стаж.

# 321
Да, имате. Но при него само 30 работни дни се зачитат за трудов и осигурителен стаж.
Много Ви благодаря Ала Бала, бърза и точна както винаги. Т.е. Ако от 01.04 пусна 30 работни дни неплатен отпуск, а след това 28 дни платен отпуск който имам натрупан, няма да имам прекъсване в стажа и всичко в точно по закон?
Не искам да ощетявам работодателя сега в това трудно и за него време, затова искам като другите служители първо неплатен.

# 322
  • София-Младост
Според мен да.

# 323
Здравейте,
знаете ли колко е глобата ако се закъснее с подаването на документите в НОИ? Аз съм самоосигуряващо се лице и подавам документите си на място(нямам електронен подпис) и в момента се притеснявам да ходя лично до офис.

# 324
Здравейте, моля да ми разясните по следната тема: Най- вероятно ще остана без работа от 1 април. Правим опити за бебе от няколко месеца, но поради извънредната ситуация вариантите ми са два: или трябва да стопираме опитите или да забременея /ако стане разбира се/ , докато съм безработна.
Някой има ли идея как стои въпроса с бременността и безработицата, как се изчислява майчинството, откога започва да се изчислява  и също така ако започна работа и забременея след това, как се смята този прекъснат трудов стаж при майчинството? Аз досега имам непрекъснат трудов стаж 6 години
Благодаря.

# 325
Здравейте, моля да ми разясните по следната тема: Най- вероятно ще остана без работа от 1 април. Правим опити за бебе от няколко месеца, но поради извънредната ситуация вариантите ми са два: или трябва да стопираме опитите или да забременея /ако стане разбира се/ , докато съм безработна.
Някой има ли идея как стои въпроса с бременността и безработицата, как се изчислява майчинството, откога започва да се изчислява  и също така ако започна работа и забременея след това, как се смята този прекъснат трудов стаж при майчинството? Аз досега имам непрекъснат трудов стаж 6 години
Благодаря.
Майчинството се изчислява 24 месеца назад.За месеците без работа се взема минималната работна заплата за периода.За да имаш право на майчинство и болничен трябва да си на трудов договор.

# 326
  • ВАРНА
Моля за помощ. Как стои въпросът с отпуск за отглеждане на дете до 8г възраст - имам 2 деца на 6г и на 11г, към момента няма кой да остава с тях вкъщи. От друга страна работодателят планира да ме задължи да се прехвърля в друг обект на фирмата, в койне не бих желала да работя,заради намаляне на работното време на нашия обект. Не съм ползвала досега такава отпуска, ако подам молба за неплатена за отглеждане на дете до 8г възраст - има ли основания да я отхвърли ? Другият родител е извън страната,роднини в града нямаме.

# 327
Здравейте, бременна съм в 12 гс, в болничен съм и ще съм така до края на бременността. Интересува ме ако в създалата се ситуация фирмата, в която работя фалира, какво се случва с изплащането на болничния ми или вече майчинството, ако се случи по-напред във времето? Не искам да мисля, че ще се стигне чак до там, но все пак искам да съм подготвена за вариантите.

# 328
  • София-Младост
morgana07
Този отпуск не може да бъде отказан.

# 329
Здравейте! От 16.03 имам болничен от ЛКК за 30 дни, които е до 14.03 включително. Днес проверих и НОИ са ми превели една сума, но тази сума ми се вижда малка за целия период. Възможно ли е тази сума да е само до края на февруари или е за целия болничен.

Общи условия

Активация на акаунт