ОСМОКЛАСНИЦИТЕ Баба Марта ще закичи, да са здрави и засмени ученици

• 30 032
  • 736
  •   1
Отговори
# 720
Не искам да връщам сериозната тема, но имам питане към лекар - не може да си нямаме в темата пряк или косвен участник /татко някой, неизкушен да списва при активна мама/. Въпросът ми дойде по този повод:

Водих вчера кучинка на профилактика - жлеза, нокти, вътрешно и външно обезпаразитяване. Надлежно сложих маска, за да не дишам в устата на човека /тя моята си пада малко звяр и лекинко се борим с нея върху масата/. Той - без нинакво предпазно средство. Заприказвахме. Това - казва - и сочи моята маска - купена н,ам си кога, при някой грип, за да пазим  майка - жена на възраст - има само плацебо ефект. Хем нищо не спира , хем дишате трудно /последното си е вярно - аз през такова чудо не мога да дишам, задушавам се, изпотява ми се лицето и започвам да си ближа осолените устни, което пък си е ужасно, защото отмива полепналото по кожата преди поставяне на маската/. Та докторът отново повтори, че маските са за болни. Възразих, че при дългия инкубационен период никой не може да знае.
Отговорът беше, че през време на инкубацията човек е носител, но не ПРЕносител на вируса. ЗарАзен става след проявата на първите симптоми. Така ли е? Защо тогава карантината при всички заразни болести съвпада с инкубационния период /спомените ни от детските варицели и затворените групи/класове/?

# 721
  • Sofia
Ей, прекрасно весело е в нашата тема! Русалче, благодаря за римите (чудесно обобщаващи) Revolving Hearts , а на Fair Lady за рецептите (видя ли мая, плаша се и се отказвам Grin)! Аз също нищо не се запасявам. Имаме продукти за 2-3 дни, когато надяваме се хората да се поукротят. Тестено не ядем, бобови не ядем, ориз/картофи - рядко.... какво да запася Scream Виж тоалетна хАртия винаги имаме по много Laughing Също вчера разказах на децата какво беше в онези зими с празните щандове. Това сега си е ѝмане.

Шарлот, хич не можах и аз да го схвана - можем ли да го носим, без да се развие, преносителили сме в този период...но и не чета детайлно, признавам си Relaxed Чакам ММ да ме информира - той по-ги следи нещата.

Друго се ядосвам аз - затварят градините, сестра ми - сам родител на две близначета в градинска възраст, служител в международна одиторска фирма, управлявана от БГ и....оти, които в понеделник щели да решават дали може и как да стане да се работи дистанционно. Пуснаха СЕ по-висшестоящите, а по-редовите счетоводители ще ги решават дали/или. Кой да ѝ гледа децата? Нямаме баби, аз не съм на разположение по дифолт.... Къде ще мога да се оплача, ако в понеделник решат нещо неадекватно?! Rage Горе-долу съм си наумила де, но ги чакам, може пък да проявят разум Rolling Eyes
Едит - чета мерките в сайта на фирмата-майка и са адекватни. Да видим "наШТе" дали ще ги приложат Rage

За набора чакаме да им бъде възложено нещо. Подсетихте ме да проверя неговия профил в Школо Wink

Последна редакция: сб, 14 мар 2020, 08:50 от aniK

# 722
  • София
Отговорът беше, че през време на инкубацията човек е носител, но не ПРЕносител на вируса. ЗарАзен става след проявата на първите симптоми. Така ли е? Защо тогава карантината при всички заразни болести съвпада с инкубационния период /спомените ни от детските варицели и затворените групи/класове/?
Това хуманните лекари не го знаят още, не знам ветеринарът как го рзбра. Има хора, най-вече деца, които го карат безсимптомно - дори не биха разбрали, че са болни, ако не се изследват.

# 723
  • Там, където мечтите се сбъдват
При варицелата е друго, там си заразен известно време преди да избият пъпките и докато избиват. И да, следи се инкубационен период, защото варицелата може в зависимост от имунната система да доведе до сериозни усложнения. Синът ми лежа с двустранна пневмония, когато изкара варицела. Помня, защото първа от варицела се разболях аз, после дъщеря ми и накрая сина ми. Аз я изкарах най-леко.

# 724
Безсимптомните заразяват при близък контакт. На въздух и върху кожата вирусът издържа малко , до 3-4 минути. Но ако се целувате примерно или си дишате лице в лице се предава. Доста е голям, така че и обикновен плат/шал може да го спре. Пийте топли напитки, за да отмиете към стомаха, ако нещо се е прилепнало. Аз си промивам и носа след прибиране.
Не съм се запасила с нищо, снощи сглупих да вляза в един доста задушен магазин, че нямаше какво да готвя. Поне нямаше тълпа. Моите ядат по малко, няма да трябва много често да им пазарувам.
Вчера се ядосвах с един безсмъртен татко на дете от бившия клас. След пътуване в чужбина било важно да отидат на логопед. Щото в самолета били с маски и значи всичко им е ок.

# 725
Брат ми днес лети от Дюселдорф за Варна, каза, че никога не е виждал летището толкова празно. Не е имал контакт с болни (доколкото знае), но ще си наложи карантина 14 дни и няма да се виждаме. Пуснали са ги в платен отпуск до 25 април, той работи в круизна компания и се очаква сектора да понесе много щети. Снощи ми писа приятелка от Америка, не сме само ние тук в паника, разказва, че и там са пощурели да се презапасяват, огромни опашки по магазините, във Флорида са удължили пролетната ваканция за учениците с още седмица, ще работят от вкъщи...

# 726
  • София
Всички, които имат ученици в НПМГ, да проверят дали децата имат активиран профил в Школо. Аз току-що получих съобщение от ръководството, че от понеделник започват там да им пускат указания, упражнения, материали. На ученическите акаунти!
При нас от тази седмица започнаха, дори! Доста работа ще има младежът за уикенда.

# 727
  • нейде там, където ....
Русалке, Flowers Bouquet , точно и навреме.
dimitrina73, Flowers Bouquet

Еий, ще напълним на гърците джобовете с тези маслини. Дайте да мислим нещо да я побългарим тази рецепта. Без майтап, трябва да подкрепяме нашите производители.Animal Bee
Панирани джанки?
Взе ми думите от клавиатурата. По-близко от боба. Не че не става и той, де. И панираната коприва е вкусна, като може топеното сирене да се сложи между две листа и ей ти коприва-бюрек.

Fair Lady, благодаря за рецептите. Само се чудя, като нямам вентилатор как да пека питката, ама ще се оправя. Мама ми е на гости и ще помага. Мога да я питам и за други рецепти с нашенски продукти, ама ще е другия път.

От училище, на час по лъжичка, отделни учители писаха на децата до онзи ден. За всички ученици важи организацията за Microsoft teams, но нямам нищо от ръковоството още. Набора има профил в школото от есента още. Аз имам мейл само от математичката на баткото. БНТ 2 и 4 ще са каналите с уроци, а освен Просвета и други издателства са пуснали електронните си учебници свободно.

Каквото и да измислят, аз следващите две седмици поне ще работя от нас. Целият офис минава на такъв режим. Ще надзиравам и учебния процес, но не знам как ще сме с нета, като се вържем трима и работим сериозно, макар да сме на най-високата възможна скорост. Поне е платен до края на учебната година и не го мисля. Абонаментът в уча се е до девети април, май ще го удължа.

Като приеха вчера ИП, влизам аз в детската със сериозен глас и казвам, че това налага ИП и у нас, което ще доведе до някои промени. Тийновете ме гледат странно и едвам задават тихичко въпроса - какво ще значи това на практика? Е, как какво - изпъчвам се аз, с мойте метър и 50 срещу тях - установявам диктатура и ще слушате и изпълнявате каквото ви казвам, без право на обжалване. А наборът ми отговаря - и каква е разликата с преди? Grinning

Умни и разумни са ни децата, здрави и спокойни да сме всички, ще минем и през това.

# 728
Не е редно да работят. В Австрия един барман е заразил 19 човека, докато е безсимптомен. Кафета, сокове и някакви кифли е сервирал. Излагат се на риск много хора.
За паниране - и аз си блъскам главата, но имам няколко книжки със стари бг рецепти. Ще ги разгледам и ще предложа нещо нашенско.Blush
Чета ви от първи балкон постоянно защото съм от седмокласната 😊, но сега не издържах.
Може да панирате боб, а за по-търпеливите -леща😉

# 729
  • София
Слънчевата, по-бързо си от Школо-то. Точно видях поста ти и светна съобщението. Щерката изпадна в бурен "възторг". Но е за предпочитане да им върви програмата по седмичната. Поне ще си създаде режим Wink
jd, ако нямаш вентилатор (и аз нямам) може да отвориш вратичката и да духаш със сешоар. Или с уста! Stuck Out Tongue Winking Eye
Шегувам се, разбира се. Просто печем по-дълго време и наглеждаме по-често Heart Eyes

# 730
Ех, както винаги ми е уютно и хубавко при вас! Място и за разтоварване, и за сериозни теми! Успяваме някак да балансираме, браво! Two Hearts

Цитат
Произведения, които вероятно ще се паднат тази година:🤔🤓

1. Атанас Далчев - "Болница"
2. Димчо Дебелянов - "Един убит"
3. Йордан Йовков - "През чумавото"
4. Пейо Яворов - "Маска"
5. Елин Пелин - "На оня свят"

# 731
  • В средата на времето
Сиси, разсмя ме.Joy 10х.Simple Smile
От Първа - ни вест, ни кост още. Ако не се организират, от вторник посаждам набора пред ТВ-то, ББ каза - БНТ 2 или 4 и да се обучава от там.Joy

# 732
  • Варна
Моите днес казаха, че искат вече да им пращат домашни, нямало какво да правят. Малката оцветява цяла сутрин, има да учи Хайдути, но ми се струва че ще го пропуснем Simple Smile Наборката хвана да чете, сутринта си довършила домашното по АЕ по една книга.
Аз така или иначе си работя от вкъщи, а от фирмата, където ходя няколко часа седмично, вероятно ще ми сканират документите и ще работя отдалечено. Останаха ми 3-4 фирми още за годишното приключване.
Брат ми още не може да слезе от кораба, а и е в Щатите, докато успее и да се върне...
Само да сме здрави!

# 733
  • София
В началото се твърдеше, че заразни са само хора с изявени симптоми, след това взеха да твърдят, че това лавинообразно заразяване идва тъкмо от това, че хора, които не знаят, че са болни, защото нищо не чувстват, също го пренасят - децата, например.
Мисля, че общата логика - силна имунна система/ранен етап на зараза се свързват с ниска концентрация на вирусите и затова може да не си заразен. Но, тук, при този нов и непознат май не е така - много е летлив и прилепчив. Аз по-скоро се вълнувам вече (щото явно всички ше се докоснем рано или късно, явно или не до него) дали някакъв надежден имунитет се формира или ще си се въртим в тази центрофуга до слънце/лято/септември/извънземните решат 😁😜?

# 734
От цялата информация, която следя, разбрах, че точно в това се корени проблемът. Преносител е заразеният, дори без симптоми.
Пате, вярно, боба забравих, хем го препоръчват, като богат на цинк.

Общи условия

Активация на акаунт