Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

МОН - промените продължават (4)

 • 39 932
 • 589
 •   1
Отговори
# 570
 • София
 • Мнения: 6 594
Там, където профилиращите предмети са 3, може да се добавят 2ч.ФУЧ, който може да се променя в 12 клас.
Само че тя не говори за ФУЧ, а за профилиращи предмети. А те не могат да се сменят в 12-ти клас. Нито един от тях. Или не е разбрала, че четвъртия предмет не е профилиращ, а е ФУЧ, или не е разбрала, че профилиращите предмети не могат да се променят.

# 571
 • Мнения: 577
Честно, нямам претенции как ги наричат.
Това което ме вълнува е какво става с хорариумите в различните варианти.
Напр избираш математика за профилиращ и география за факултстивен. А в 12 клас сменям география с история, защото преподавателят е по-добър.
А какво става, ако реша да кандидатствам нещо с биология и химия - имам ли необходимия хорариум? При положение, че не съм учила химия и биология в 11 и 12 клас?...

# 572
 • Майничка
 • Мнения: 9 524
Е как да знаем за хорариумите, като още никой университет не е подал нишан.
С бг университетите едва ли ще има проблем, а в 10 клас обикновено вече имат идея с какво биха искали да кандидатстват навън. Някак не виждам логика да готвиш история и философия, примерно, но изведнъж в 12 клас да ти щукне "Абе, чакай да пробвам да запиша една медицина в САЩ или в Германия!".
Но, примерно, хващаш 3ти профил химия и и в 11 клас си откриваш идеалната специалност, за която ти трябва математика, химия и физика. Имаш ООП математика, профил химия и буташ 2ч. ФУЧ физика, което ти надгражда хорариума до необходимия.
Или нагласяш в 11 клас профил биология и ФУЧ химия, но откриваш, че никой не ти иска хорариум - сменяш в 12ти ФУЧа с БЕЛ и си се готвиш спокойно за ДЗИ в училище.

# 573
 • Мнения: 6 007
Може ли да пуснете линк с реален учебен план на клас, който има профили, нито един от които не е география, но пък има фуч география? Мисля, че коментирате нереални неща. Кое дете ще запише профили примерно: 2 езика, математика и ит и ще се запише на фуч география/история? Ако му се учеше география, то щеше да се запише на профил география.

# 574
 • Мнения: 388
Не знам по каква причина този изумително неадекватен въпрос беше асоцииран с тази тема. Ще трябва да се отпиша от собственото си творение.
Авторката на въпроса беше озаглавила първоначално своята тема "Каква е тази глупост в сайта на МОН" или нещо подобно. Явно някой администратор е сметнал, че е за тук.

# 575
 • Мнения: 183
Не знам по каква причина този изумително неадекватен въпрос беше асоцииран с тази тема. Ще трябва да се отпиша от собственото си творение.
Авторката на въпроса беше озаглавила първоначално своята тема "Каква е тази глупост в сайта на МОН" или нещо подобно. Явно някой администратор е сметнал, че е за тук.

Беше просто тема за дискусия.  По написания начин изглежда, че човек може да се обучава за някаква хубава професия и без матури и ми стана чудно, така да го кажа... Не знам кой е изместил темата или защо.

# 576
 • Майничка
 • Мнения: 9 524
Мария007, няма как да има ФУЧ при профилиращи 2 езика, математика и ИТ. Това са 4 профилиращи, т.е. плътно разпределени 20 часа (4х5). ФУЧ и то само 2ч. може да има само в училища, гласували 3 профилиращи предмета.
При нас има такива случаи: 2 езика + физика профилиращи в 11 клас и ФУЧ география, защото харесват преподавателя. Но в 12 клас си сменят ФУЧ на БЕЛ, заради ДЗИ.

# 577
 • Мнения: 577
Ето снимка от нашето писмо от гимназията
Физика напр въобще няма. Защо? А Мин година е имало...
Езиците са допълнение към всяка друга наука....
БГ и математика са “разпределени” в 2те форми...а Мин година има разширено и на 2та предмета
Сега писах ферман писмо на Директорката... да видим!

Последна редакция: ср, 05 май 2021, 23:16 от MarietaYo

# 578
 • София
 • Мнения: 6 594
Значи училището е с 3 профилиращи предмета. Четвъртият не е профилиращ, а ФУЧ.

# 579
 • Майничка
 • Мнения: 9 524
MarietaYo, не разбрах, детето Ви иска профил физика или по принцип сте за по-широки възможности? По наредба, училището преценява какви профили може да предложи. Обикновено математиката и физиката вървят заедно, така че, при такива профили, логично би било догодина, за 12 клас, да се предложи разширена подготовка по физика, която да допълни хорариума от първи гимназиален етап.

# 580
 • Мнения: 577
В друго училище, зная че Мин година е имало допитване до децата/родителите какви профили и разширени форми искат.

В нашето нищо не казват.

За да изберем профил и разширена форма трябва да знам какви хорариуми излизат в края на 12 клас в различните варианти.
А това явно е почти тайно!

Фактът, че търсим знание и спасение тук по форумите не говори нищо добро за образователната система.
Аз мисля, че директорите трябва да се скъсват да правят консултации с деца и родители и да разясняват. А не родители да копаят информация и да им се молят...
А с настоящото поведение те просто те хвърлят в ръцете на фирми за консултации за избор на университети.

# 581
 • Мнения: 6 007
Аз съм скептична, че западните университети ще се задоволят само с хорариум. Предметите фуч са без оценка и стоят малко като кръжоци.

# 582
 • Мнения: 577
Като разбера повече - ще кажа

# 583
 • Майничка
 • Мнения: 9 524
Аз съм скептична, че западните университети ще се задоволят само с хорариум. Предметите фуч са без оценка и стоят малко като кръжоци.
Обикновено университетите искат оценка или/и хорариум. Ако нямат проблем с броя проведени часове и ги устройва оценката от първи гимназиален етап (която не влиза в дипломата, но влиза в приложението към нея) - ок. Ако си искат специална оценка в дипломата от втори гимназиален етап, опцията е матура по желание (която в случая би била в/у материала от 8-10. клас). Това не е проблем. Проблем има, когато университетът иска определен брой часове по този предмет и бройката им в 8-10. клас е недостатъчна. Тогава, при 4 профилиращи предмета и нулев свободен ресурс, ученикът или ще трябва да смени профил, с разрешение от МОН или да търси училище, в което евентуално има същите три профила, плюс желания четвърти. Това при положение, че разбере за проблема в 11. клас и има време да реагира за 12.
Най-зле са сегашните единадесетокласници, доколкото все още няма инфо от университетите. Другите със сигурност ще имат време да се информират.

# 584
 • Мнения: 6 007
Така е, но материалът, върху който е оценката вероятно ще бъде поискан да е описан. Примерно за медицина няма как да е конкурентно дете с матура по биология върху ПП и дете с матура по биология на материала 8-10 клас, нищо, че и двете деца имат оценка и минимален изискуем хорариум.
Но наистина в момента гадаем. Няма как да знаем какво ще искат университетите в чужбина след година. Личното ми мнение е, че за ЕГ е по-добър вариант с 4, а не с 3 профила.

Общи условия

Активация на акаунт