МОН - промените продължават (4)

• 67 263
  • 754
  •   1
Отговори
# 390
Ако голяма част от учителите, които имат възможност за ранно пенсиониране,решат да се възползват от нея, е вероятно да възникнат определени затруднения в системата.

В София заплатата на учител може и да не е атрактивна, но ела да видиш във Варна колко желаещи има, за по-малките градове няма да говорим.
Тук има друг проблем, че пенсионерите не искат да си тръгват ... Учителката в ДГ на детето ми беше пенсионер, когато детето беше в 3та група, сега детето е 7 клас - има няма 8-9г. Директорката на ДГ също, друга учителка отиде в инспектората и тя е там вече поне 7-8 г след пенсия..
През това време през ДГ минаха много млади хора стажанти, искаха да останат, но места няма .. Дали ако бяха почнали преди 5г , нямаше сега да имат и опит

# 391
За протестите - карат ги от заводите от провинцията, и то зорноволно. Ако не идат, ги пускат е неплатена за неопределено време. Протестите са инструмент за обслужване на нечии интереси просто
Това е така от заводите на Домусчиев = праща хора за протеста в защита на Баце

# 392
Ако голяма част от учителите, които имат възможност за ранно пенсиониране,решат да се възползват от нея, е вероятно да възникнат определени затруднения в системата.
А пък, ако се пенсионират и работещите пенсионери...Хич не искам да започнем дистанционно.
Не знам как изглежда от страни работата ни, но при вскички случаи за мен е по-лесно физическото присъствие в училище. Преподавам на 5, 8, 9, 10,11,12 клас по история. Като историята е профилиращ предмет, съответно се  учи с по 4 часа седмично в 9,10,11 клас и 5 часа седмично в 12 клас. Класовете са по 26 ученици в горен курс и по 28 ученици в 5 клас. Всяка работа съм я прегледала и съм върнала коментар. Очите ми изтекоха...можте да сметнете колко работи минаха  пред очите ми.
На всичко отгоре всеки от нас трябваше да си осигури технически, защото децата можеха да учат чрез допълнителни материали, ама учител без компютър и интернет няма как да работи. Окупирах семейния лаптоп, увеличихме таксата за  интернет, защото имам и деветокласничка.
От друга страна в яслите и детските градини децата са десетина в група, а някъде и по-малко. В училище нещата стоят по друг начин и как ще се процедира, ако излезе положителен резултат един Господ знае.

# 393
  • Dope Reach
Точно такива учители като теб визирах в коментара си по-назад, Грета. И да, пропуснах да отбележа, че освен всичко вече споменато, проверката на контролни и домашно е ужасяваща бумащина. Която иначе върша с удоволствие дори, пиша рецензии, там където трябва и мога, ограждам, очертавам, работя с няколко цвята химикал... Но не и в рамките на дистанционно обучение. Винаги искам на децата да им е интересно, но тя работата вървеше не на 5 часа работни на ден, а на двойно, та тройно повече.

И аз не искам да започваме годината дистанционно. Дано всичко е нормално.

# 394
  • София
От друга страна в яслите и детските градини децата са десетина в група, а някъде и по-малко.

Къде са тези градини? В София са средно по 30 деца в група, като в 3 и 4 почват да ходят почти всички, защото се водят предучилищна.

Като родител на срвн малки ученици, вкл. бъдещ първолак, съм наистина в пълен потрес от ситуцията и не виждам полезен ход.
Дори чисто физически не го виждам как да стане.
Проветряване?!? В БГ училище?!? Шегувате ли се?!? Дори на родителските срещи буквално се налага да седя до прозореца, за да го браня от останалите родители и да поддържам отворен и да не се удушим от жегата...
Хигиена? При налична една тоалетна на етаж, сапун - мираж, липса на мивки по стаите...
Дистанция? При нещо като 27 деца в клас и мънички класни стаи, обикаляне по кабинетите за по-големите ученици, едновременно за цялата смяна...
Дистанционно обучение? Кой родител може да напусне работа, за да е до малките си деца, особено неграмотните бъдещи първолаци, които на всичко отгоре е и незаконно да остави сами у дома? Нали тия деца трябва и да ядат, наем да се плаща, не говорим за море или глезотии...
Който има възможността да работи от къщи, той точно това и прави - работи. Малко професии имат тази изумителна гъвкавост, която очевидно се предполага да е масово достъпна и налична за всички.

Въпроси, въпроси, въпроси, а отговори няма...
Благодаря, че ме изслушахте.

# 395
  • Върху лъчите на Слънцето.
Докато за всяко отсъствие от училище се иска бележка от лекар, няма как да се спре присъствието на сополиви деца. Трябва да може да се обади родител и да каже, че детето му не се чувства добре и ще си остане вкъщи. Съжалявам, но не мога за всеки сопол да търча на лекар само заради пустата бележка.  Едно че се губи страшно много време, половин работен ден отива за нищо, и друго, че рискуваме да си лепнем нещо допълнително докато видим пред кабинета.
След като има електронни дневници и лекарите вписват всичко на компютрите си, е КРАЙНО време системите да се свържат. Така няма да има висене пред кабинети за бележка, писането на фалшиви такива от учениците ще намалее, учителите няма да звънят по сто пъти на родител да се молят за бележка, социалните ще си получават по служебен път информацията. Толкова ли е трудно?! Blush

# 396
Имате ли представа каква може да е причината в проект на Решение на Министерския съвет за приемане на Списък на иновативните училища за учебната 2020/2021 година да присъства училище, което е закрито преди две години?

# 397
Copy/Paste 🙄

# 398
Проверих миналогодишния списък. Там го няма.

# 399
Възкръснало е 😁

# 400
Е, кой знае как са компилирали новия файл. И как си наименуват файловете. Виждала съм да се получават доста нелепости, когато последното се прави без мисъл.
Техническа грешка явно.

# 401
Дидева, кое е това училище? Дай да се разровим...

# 402
Тези около него, под и над в списъка, макар и съществуващи, може да се окаже, че не им вярно написаното, ако съм права.

# 403
# 404
  • София
Твърде е рано да се каже как наистина ще започне учебната година...

Общи условия

Активация на акаунт