Счетоводител в нужда се познава 16

• 32 414
  • 742
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Здравейте,
Има ли някакъв начин онлайн да се видят авансовите тримесечни вноски,които съм правил към НАП за доходи на физически лица от наем? Тъй като ми трябват за годишната данъчна декларация.

Ако Вие сте наемодателя и сте декларирали и внасяли авансов данък може да видите сумите от подадените декларации по чл. 55 от ЗДДФЛи чл.201 от ЗКПО.
/не става много ясно от въпроса Ви кой е наемодател и наемател/

# 181
Здравейте, моля за съвет. Имаме издавани фактури на клиенти с плащане по банка, сега искат да ги изплащат в брой, но сега сме със супто, а фактурите са издавани преди да въведем суптото, т.е. не са в тази система и няма как да издам касов бон за разплащане в брой за "несъществуваща фактура"

# 182
  • Whatever our souls are made of, his and mine are the same.
............
До 30.04.2020 трябва освен годишната декларация да попълните и подадете Декларация обр. 6.

А само да попитам, този срок за подаване на годишната Декл.6 го удължиха заради извънредното положение до 30.06 , нали така ?

# 183
  • София
............
До 30.04.2020 трябва освен годишната декларация да попълните и подадете Декларация обр. 6.

А само да попитам, този срок за подаване на годишната Декл.6 го удължиха заради извънредното положение до 30.06 , нали така ?

Не.

# 184
Снощи към 1-2 часа си попълних декларацията, остава да я проверя. Накрая ми излезе -0.048, т.е. че те имат да ми дават по-малко от половин стотинка. Надявам се, че е нормално да се получи такава разлика и че не съм сгрешила. Първият път, когато попълвах, май си ми се получи точно 0 накрая, но не помня добре.
Някой да ме успокои, че това е в рамките на грешката и е нормално   Simple Smile.
Нали им изпращам всичко, нямам намерение да ги лъжа, да си ги проверяват Grinning.

# 185
  • София-Младост
Виж си сумите...би трябвало да са до втория знак след запетаята.
Не е проблем, че се е получила разлика, и цяла стотинка да е няма да ти я върнат, сумата се закръглява към всеки пълен лев.

# 186
Добър ден. Миналата година си отворих фирма ЕООД, ноември месец. Внасях си осигуровки, като самоосигуряващт се на 560лв. без възнаграждение за всички рискове. Сега трябва ли да подам дан. декл. по чл. 50 за 2019г? Имал съм и ТД от 01.2019 до 10.2019.. Според мен не трябва, защото не съм имал изплащане на личен труд?

# 187
  • София-Младост
Щом нямате доходи, не подавате ГДД.

# 188
Щом нямате доходи, не подавате ГДД.
и аз така си мислех, но си е друго да получиш потвърждение от тук. Подавам год. декл 6 и приключвам. Благодаря ви за отговора

# 189
До втория знак са, да, но имаше едни суми, които трябваше да си сметна сама в Приложение 3, нямаше ги в служебната бележка и други в декларацията съответно:
Скрит текст:
От Приложение 3:

От Приложение 1, тук всичко е преписано от служебната бележка:

И част 4 от декларацията:

Видях всъщност защо се получават тези разлики, от закръгленията са, да.

Ала-Бала, благодаря!

# 190
Привет, мога ли да питам нещо... то не е много счетоводен въпрос, но може да имате подобна фирма и да ми кажете те как процедират.
Налага се с фирмения камион да доставим пясък от едно село. Има ли някакъв режим на пропуск между областните градове... защото тази декларация е само за пътуване до работа и обратно.. или може да се ползва и за такива случаи. Освен командировъчното друго не се сещам да се носи.

# 191
  • София-Младост
Шофьорът да има декларация и командировъчно.

# 192
Може ли малко помощ.. Не знам дали разсъждавам правилно и яко се замотах.
Производствено предприятие, работи на сумарно работно време. Сега заради ИП, работят на групи на смени 2 на 2 дни по 12 часа смяната.
Май месец се падат 3 официални празника, чета чл. 264 КТ за работа през дните на официални празници, независимо дали представлява извънреден труд или не, на работника или служителя се заплаща според уговореното, но не по-малко от удвоения размер на трудовото му възнаграждение. Това правило важи и при нормално и при сумирано работно време.
Т.е групата която се падне да работи на официален празник им плащам двоен надник?

А когато някоя група се падне да работи събота и неделя, коя ал. важи: (четвърта ли, защото мен ме интересува нормата за месеца?)Правилно ли разсъждавам..
 Чл. 262. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Положеният извънреден труд се заплаща с увеличение, уговорено между работника или служителя и работодателя, но не по-малко от:
1. 50 на сто - за работа през работните дни;
2. 75 на сто - за работа през почивните дни;
3. 100 на сто - за работа през дните на официалните празници;
4. 50 на сто - за работа при сумирано изчисляване на работното време.

И още нещо..Директора примерно си е на нормална работна седмица, не на сумирано работно време, за него вече важи следното: Ако работи събота или неделя: 75 на сто - за работа през почивните дни и 100 на сто - за работа през дните на официалните празници.
Това за целия работен ден ли е или ако работи извънредно над 8-те часа по договор? (примерно работното му време е до 18.00, а той работи до 21.00ч.)

Ох, много ми е объркано, даже не знам дали си зададох правилно въпросите...Neutral Face

# 193
  • В полите на Пирин планина
При СИРВ се доплаща полученият извънреден труд като часове с 50% увеличение, т.е., ако имаш 20 часа извънреден труд и нормалната ставка е 5,00 лева на час, за него ще се плати 5*1,5 = 7,50 на час или 20*7,5 = 150 лева.

За тези, които не са на СИРВ се процедира подобно, но ако е на официален празник примерно 8 часа заработката се увеличава двойно и ако е 5 лева на час, става 10 или 8*10 = 80 лева.

# 194
Т.е за тези които са на СИРВ не важи това, че работят ли на национален празник надницата трябва да се удвои?

Общи условия

Активация на акаунт