Изпит по етика

• 61 985
  • 789
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте,
Аз и една приятелка решихме да кандидатстваме следващата година в МУ- Пловдив за специалност "Медицинска сестра" и от прочетеното по тази тема разбрах всичко за кандидат-студентския изпит и записването, но имам няколко въпроса. Ние ли си избираме в коя болница да е преддипломният стаж или те ни разпределят? Болницата за стажа трябва ли да е в Пловдив, защото следваме в Пловдив? Възможно ли е да е някоя болница извън града, ако избираме ние? Държавният изпит е под формата на тест, има ли устна част, развиване на тема? След дипломиране и започване на работа, ние ли избираме в кое отделение да работим или работодателят определя това? Трябва ли някаква специализация, ако имаме интерес към анестезиологията или операционната? Има ли нещо вярно в това, че повечето доктори се държат към медицинските сестри по-грубо и се имат за нещо повече?
Ще бъда много благодарна, ако някой запознат с тези неща ми отговори.

# 661
Здравейте! Като една притеснена майка, бих искала да Ви задам следният въпрос от името на дъщеря ми, която възнамерява следващата година да кандидатства в медицинският колеж в Пловдив с първо желание помощник фармацевт. Темите по етика си ги чете в момента и се подготвя. Но единствено не ни е ясно /предварително се извинявам за глупавия въпрос/, но от къде или как ще се пише това мотивационно писмо, Вие как се подготвяте?

# 662
Здравейте! Като една притеснена майка, бих искала да Ви задам следният въпрос от името на дъщеря ми, която възнамерява следващата година да кандидатства в медицинският колеж в Пловдив с първо желание помощник фармацевт. Темите по етика си ги чете в момента и се подготвя. Но единствено не ни е ясно /предварително се извинявам за глупавия въпрос/, но от къде или как ще се пише това мотивационно писмо, Вие как се подготвяте?

Здравейте!
Аз се подготвям по този учебник: Философия 9 кл., Галя Герчева-Несторова, Райна Димитрова, Румяна
Тултукова, Бойчо Бойчев, изд. Педагог 6, (всички издания от 2018 г. до момента)
- Тема 1 и Тема 2, касаещи етическа проблематика.
Трябва да следим кога ще излезе сборник с темите за изпита от самия университет. Може да се поръча и онлайн от книжарницата на университета. Качена е информация в сайта, че изпитът ще е на 5 юли 2023г.
За мотивационното писмо - аз лично видях в сайта, че пише така: "Аргументирано описание на мотивацията на кандидат-студентите за избраната специалност/професия по първо желание", което ме довежда до мисълта, че може да се напише като есе. Моето го написах като есе. Написах защо съм избрала тази специалност, какво ще получа чрез образованието си и какво ще дам от себе си. Някъде прочетох, че е хубаво да споменем, че искаме да работим в България.

# 663

Здравейте!
Аз се подготвям по този учебник: Философия 9 кл., Галя Герчева-Несторова, Райна Димитрова, Румяна
Трябва да следим кога ще излезе сборник с темите за изпита от самия университет. Може да се поръча и онлайн от книжарницата на университета. Качена е информация в сайта, че изпитът ще е на 5 юли 2023г.
За мотивационното писмо - аз лично видях в сайта, че пише така: "Аргументирано описание на мотивацията на кандидат-студентите за избраната специалност/професия по първо желание", което ме довежда до мисълта, че може да се напише като есе. Моето го написах като есе. Написах защо съм избрала тази специалност, какво ще получа чрез образованието си и какво ще дам от себе си. Някъде прочетох, че е хубаво да споменем, че искаме да работим в България.
.   Благодаря Ви! Желая Ви от ❤️ успех с кандидат студентските изпити и дано бъдете приети в специалността, която най-много желаете! 🌺

# 664
Не се притеснявайте толкова,ще я приемат.По-скоро като я приемат ще е притеснителното.Аз сега съм в първи курс помощник фармацевт и е страшно.Преподавателите са ужас,материала страшно много,непрекъснато контролни,презентации,есета,извън човешките възможности.Не,че да ви плаша,но се подгответе психически.Иначе приемът не е труден

# 665
Не се притеснявайте толкова,ще я приемат.По-скоро като я приемат ще е притеснителното.Аз сега съм в първи курс помощник фармацевт и е страшно.Преподавателите са ужас,материала страшно много,непрекъснато контролни,презентации,есета,извън човешките възможности.Не,че да ви плаша,но се подгответе психически.Иначе приемът не е труден

Здравейте! И аз така чух, че има много материал и има много изпити в един семестър (мисля, че са по 10/11). А в какъв смисъл преподавателите са ужасни? Така да го кажем, дават много излишни неща или просто обичат да се правят на интересни? 😅

Здравейте!
.   Благодаря Ви! Желая Ви от ❤️ успех с кандидат студентските изпити и дано бъдете приети в специалността, която най-много желаете! 🌺

Много Ви благодаря! 💖 Желая и аз много успех! 🍀 Ще се справим! 💉💊

Последна редакция: ср, 30 ное 2022, 08:33 от #Tess

# 666
Здравейте!
Искам да кандидаствам в Медицинския университет-Пловдив.
Можете ли да ми обясните за изпита по етика.
Как да се подготвям? Какви материали да ползвам? Само тест ли представлява изпита или има и устна част, ако има устна част, какво представлява? Четох за мотивиционно писмо, но не разбрах за университет в Пловдив или на друго място.

# 667
Здравейте!
Искам да кандидаствам в Медицинския университет-Пловдив.
Можете ли да ми обясните за изпита по етика.
Как да се подготвям? Какви материали да ползвам? Само тест ли представлява изпита или има и устна част, ако има устна част, какво представлява? Четох за мотивиционно писмо, но не разбрах за университет в Пловдив или на друго място.

В сайта са започнали да качват информация и изпитът ще е на 5 юли 2023г. Трябва да следим, за да видим кога ще излезе сборник с темите за кандидат-студентския изпит по етика. Сега ще приложа и темите от миналата кандидат-студентска кампания:

ПРОГРАМА ПО ЕТИКА
за ОКС „Бакалавър” (Медицинска сестра, Акушерка, Лекарски
асистент) и „Професионален бакалавър” (специалностите в
Медицинския колеж) за учебната 2022/2023 г.
1. Ценности и блага
2. Норми и традиции
3. Етика и морал
4. Добро и зло
5. Добродетел
6. Добродетели и задължения към самия мен
7. Добродетели към другия
8. Свобода и воля
9. Свобода и избор
10. Отговорност
11. Справедливост
12. Достойнство
13. Уважение
14. Смисъл на живот и дълг
15. Щастие и смисъл на живот
МЕТОДИЧНИ УКАЗАНИЯ
Кандидатстващите за придобиване на образователно-квалификационна степен „Бакалавър” по специалностите „Медицинска сестра”, „Акушерка”, „Лекарски асистент“ и образователно-квалификационна степен „Професионален бакалавър” за специалностите в Медицински колеж полагат анонимен писмен изпит,
който се състои от две части:
1. Решаване на тестови задачи, от които:
- 20 тестови задачи от затворен тип с четири възможни отговора, от които
само един е верен;
- 5 тестови задачи от отворен тип (със свободен отговор).
- 1 задача за създаване на текст върху зададен етически въпрос (свободен
аргументиран отговор на етическия въпрос).
2. Аргументирано описание на мотивацията на кандидат-студентите за
избраната специалност/професия по първо желание.
Изпитът е с продължителност 2 астрономически часа (120) минути.
Тестовите задачи са съобразени изцяло с учебния материал по „Философия” за 9 клас (общообразователна подготовка): Тема 1 и Тема 2, както
и уроците с етическа проблематика.
Оценяват се фактически знания; основни логически и аналитични умения;
обща хуманитарна и гражданска култура; умения за аргументиране; езикова
култура, стил, грамотност. Необходимо е кандидат-студентът да използва правилно етическите понятия, като посочва смисъла, който влага в тях и да защити
аргументирано мотивацията си за избора на професия.
Оценката от изпита се формира по точкова система, която се преобразува в
окончателна цифрова оценка.
УЧЕБНИЦИ ЗА ПОДГОТОВКА
1. Тестове и задачи по Етика за кандидат-студенти (по новата програма), проф. Биянка Торньова, Райна Манчева, изд. „Артграф”, 2021 г., (за Медицински университет-Пловдив).
2. Философия 9 кл., Галя Герчева-Несторова, Райна Димитрова, Румяна
3. Философия 9 кл., Иван Колев, Райчо Пожарлиев, Христо Стоев, Розелина Найденова, изд. Анубис, (всички издания от 2018г. до момента) - Раздели:
„Философия, ценности, норми“ и „Свобода, норми и човешки цели“, касаещи етическа проблематика.

Аз си взех този учебник: Философия 9 кл., Галя Герчева-Несторова, Райна Димитрова, Румяна
Бях направила запитване до инспектора на специалността като получих тази информация. Ще излезе нов справочник за 2023г. и ще видим какви ще са темите и изискванията. Мисля, че ще са същите.

# 668
Здравейте!
2023 мисля да кандидатствам във филиала на му във Враца с профил медицинска сестра
Моля за мнение за тоз филиал
И искам да попитам дали някой знае дали има изпит по етика ,защото нещо бях чула че имало ,но няма много информация...

# 669
Здравейте!
2023 мисля да кандидатствам във филиала на му във Враца с профил медицинска сестра
Моля за мнение за тоз филиал
И искам да попитам дали някой знае дали има изпит по етика ,защото нещо бях чула че имало ,но няма много информация...

Здравейте!
В МУ София няма изпит и предполагам, че и във Враца няма да има. Обадете се до учебен отдел и попитайте, за да не ви подведа.

# 670
Здравейте! Първо да пожелая за много години на всички съфорумки, бъдете живи и здрави и дано всички да бъдат приети в специалностите, които най-много желаят! 🙂🌼 Бих искала да Ви попитам, дали някой знае да е излезнал сборника по етика със задачи и тестове за кандидат студенти. Аз не намирам нова информация за сборника, моля ако някой е запознат и има информация нека сподели и да прикачи по възможност линк със сборника. Благодаря предварително, още веднъж успех на всички на изпитите! 🌼

# 671
Здравейте,
Аз съм 1 курс мед.сестра в МУ Пловдив.
Изпита е лесен, научете тестовете от книжката,  и се подгответе с въпросите които са посочени в книжката, за да може на изпита да пишете без да мислите какво точно да напишете по темата. Относно мотивационното писмо,  е под формата на есе, но не по формуляра за прием на работа. Следете кога ще пуснат дата за курс, много е полезен най вече с въпросното мотивационно писмо.

# 672
Здравейте,
Изпита е лесен, научете тестовете от книжката,  и се подгответе с въпросите които са посочени в книжката, за да може на изпита да пишете без да мислите какво точно да напишете по темата. Относно мотивационното писмо,  е под формата на есе, но не по формуляра за прием на работа. Следете кога ще пуснат дата за курс, много е полезен най вече с въпросното мотивационно писмо.
   Здравейте! Благодаря за отг. Ви! Flowers Hibiscus За тестовете от ''книжката'' да разбирам ли, че става въпрос за сборника по Етика със задачи и тестове? В момента никъде не може да открием новият сборник със задачи по Етика, моля ако някой има информация да сподели. Успех на Всички, на които им предстоят изпити! Flowers Four Leaf Clover

# 673
Да за сборника става на въпрос, следете в сайта на университета, там веднага излиза инфо когато е наличен
Успех на всеки които иска да кандидатства

Здравейте,
   Здравейте! Благодаря за отг. Ви! Flowers Hibiscus За тестовете от ''книжката'' да разбирам ли, че става въпрос за сборника по Етика със задачи и тестове? В момента никъде не може да открием новият сборник със задачи по Етика, моля ако някой има информация да сподели. Успех на Всички, на които им предстоят изпити! Flowers Four Leaf Clover

# 674
Здравейте,
Някой знае ли в медицински колеж София има ли платена форма на обучение по специалност Помощник фармацевт?

Общи условия

Активация на акаунт