Отговори
# 180
  • Terra incognita
Градинските вируси са моят наай- колям кошмар.

# 181
Здравейтее на най-информираните и запалени мами, както и на всички бъдещи такива! Blush
Голяма фенка съм ви, и най-накрая се присединявам с термин 25.09. Честно казано, паниката е голяма, след един спонтанен аборт в много ранна бременност преди 6 години. Беше доста неочаквано, все още бяхме студенти и чак сега се осмелихме да пробваме пак.
Тъй като съм в Пловдив от скоро, благодарение на прекрасния ви форум се насочих към страхотния д-р Борислав Иванов. Потвърдихме бременност в 8г.с. в понеделник и ще се видим отново след 2 седмици.
Понеже бях наистина доста притеснена и исках само да чуя, че всичко е наред на този етап, забравих почти всички въпроси, които си бях наумила да питам. Grinning 
Това, което основно ме тревожи е дали този невероятно мил и обяснителен човечец провежда ЖК по здравна каса. Изчетох други теми, в които се споменаваше, че водел, но при всяка среща се заплащат допълнителни 50лв за ехограф, около 120 за ФМ, което не е проблем.
Но как стоят нещата с изследванията, които се полагат по касата? Какви са и кога се правят? Как и кога става записването за ЖК въобще? Ще ходя при ЛЛ следващата седмица, за да пусна хормонални изследвания по съвет на док, и ако трябва да направя още нещо докато съм там, ще е супер ..понеже работя и не ми се иска да ходя през ден, че това гадене адски ме мори. За Бога, какво въобще трябва да правя от тук нататък от документална гледна точка? Ще съм изключително благодарна на всякаква помощ. Дамите тук сякаш наистина знаят всичко, за което ви се възхищавам. Disappointed Relieved

# 182
sunshiney ще споделя това, което аз знам. Лекарите обикновено записват за ЖК след 12та седмица (някои и по - рано). Това, което трябва да направиш е да вземеш направление за избор на АГ за ЖК от личен лекар. Когато отидеш при АГ даваш направлението,  ще те прегледа, ще ти направят картон/досие не знам как точно се води, ще ти премерят коремчето, килограмите и ще ти дадат направления за кръвни изследвания, урина, хив, сифилис, кръвна група, токсоплазмоза, хепатит, също така ще ти вземат секрет за цитонамазка и микробиология. Имаш право на 2 ехографски прегледа по здравна каса, останалите се плащат (понякога зависи и от лекаря, може да направи повече безплатни ехографски прегледа). За конкретния лекар не знам, дали работи със здравна каса. Май е това, което се сещам за момента.

Добавям още нещо: феталната морфология не се заплаща от касата цените са в този порядък 120-170.
Във втори и трети триместър също се правят кръвни изследвания, урина предполагам и някакви други изследвания се правят, но това ще го обсъждате със следящия АГ.

# 183
Здравейтее на най-информираните и запалени мами, както и на всички бъдещи такива! Blush
Голяма фенка съм ви, и най-накрая се присединявам с термин 25.09. Честно казано, паниката е голяма, след един спонтанен аборт в много ранна бременност преди 6 години. Беше доста неочаквано, все още бяхме студенти и чак сега се осмелихме да пробваме пак.
Тъй като съм в Пловдив от скоро, благодарение на прекрасния ви форум се насочих към страхотния д-р Борислав Иванов. Потвърдихме бременност в 8г.с. в понеделник и ще се видим отново след 2 седмици.
Понеже бях наистина доста притеснена и исках само да чуя, че всичко е наред на този етап, забравих почти всички въпроси, които си бях наумила да питам. Grinning 
Това, което основно ме тревожи е дали този невероятно мил и обяснителен човечец провежда ЖК по здравна каса. Изчетох други теми, в които се споменаваше, че водел, но при всяка среща се заплащат допълнителни 50лв за ехограф, около 120 за ФМ, което не е проблем.
Но как стоят нещата с изследванията, които се полагат по касата? Какви са и кога се правят? Как и кога става записването за ЖК въобще? Ще ходя при ЛЛ следващата седмица, за да пусна хормонални изследвания по съвет на док, и ако трябва да направя още нещо докато съм там, ще е супер ..понеже работя и не ми се иска да ходя през ден, че това гадене адски ме мори. За Бога, какво въобще трябва да правя от тук нататък от документална гледна точка? Ще съм изключително благодарна на всякаква помощ. Дамите тук сякаш наистина знаят всичко, за което ви се възхищавам. Disappointed Relieved

Повечето лекари записват записват ЖК от 12г.с. За да можеш да ползваш изследванията, които те се полагат по здравна каса, трябва следящият ти АГ да е по ЗК или да се следиш на частно и отделно и по ЗК. Катл наближиш 12г.с. си взимаш направление от личният и го даваш на избрания АГ и до края на бременността повече за него не ти трябват направления. АГ издава направление за кръв, урина и прави Цитонамазка в тези седмици и после имаше около 5-6м пак кръв и урина и след това 45 дни преди раждане отново. ФМ ранна с БХС се прави между 11-13гс не се покрива от ЗК струва между 100-200лв зависимост къде се прави. След 12гс може да ти пусне АГ болничен, ако искаш да изкараш до края в болнични се издават за 30 дни от комисия, аз лично не съм ходила само си оставях документите и след няколко дни ги взимах подпечатани. За ехографските прегледи, в началото ме гледаха на 2 седмици после всеки месец и от 8м пак всяка седмица, за ехограф не съм плащала.. По принцип знам, че много момичета и за болничен плащат, на аз не съм дала нито стотинка през цялата си първа бременност, с изключение на БХС и ФМ. Като цяло документи освен направление от ЛЛ и после от АГ за изследвания, няма. Чак 45 дни преди раждане ти дават болничен и подготвят документи за влизане в болница, АГ издава картон и с него отиваш да раждаш. Не се сещам в момента друго, ако нещо се сетиш да питаш казвах! Успех и лека бременност 🍀

# 184
sunshine, обяснили са ти подробно. Само да вметна да си търсиш полагаемите изследвания. На моята първа жк трябваше сама да си искам всичко, да не говорим, че нито веднъж не ми е мерено кръвно, корем, кг. Но пък не съм плащала за болнични и ехограф всеки месец. Само че след като ми даде документите за 45дневния, ми каза, че повече нямам право да ходя при нея, не ми даде никакви насоки кога да ходя на тонове, за раждане и т.н и се наложи сама да се спасявам. Така че нз дали не бих предпочела да давам по някой лев за ехограф, ама да получа адекватно следене.

# 185
  • Пловдив
Ако не води по здравна каса, може да ходите на частно и да си намерите друг по здравна каса, така ще имате две мнения, аз така направих. А с д- р Иванов имам среща на 10.03 за биохимичен скрининг.

# 186
И аз съм така ,един по здравната каса,които ме следи и ще ми пуска всички необхими изследвания които могат да минат по каса,друг на частно,които е запознат с проблемите ми и се надявам в най скоро време да се върне други специалист в София които е най-запознат с нашите проблеми.С първата бременност,бях само при един и ми беше напълно достатъчен но сега уви.Надявам се да намеря и добър хематолог в нашя град и да завърша "цикъла".Че ще ми е трудно на 2 седмица да ходя до София.

# 187
Благодаря за експресните, изчерпателни отговори, прекрасници! Heart Eyes В крайна сметка не изглежда толкова сложно и е хубаво, че има варианти, дори и докторът, който съм избрала, да не работи със ЗК. Ще го обсъдим на следващата среща, когато ще бъда в 10г.с. и ще имам все пак време за реакция. Ще взема и да си записвам най-съществената информация, понеже като чуя тупкащото сърчице, ме облива такова страхотно вълнение, че сякаш забравям за целия свят. Heart
Леко бременеене на всички! Наистина, въпреки ужасното гадене и празнен стомах, чувството е някак.. Вълшебно!

# 188
  • Пловдив
sunshiney
Има тема за д-р Борислав Иванов - https://www.bg-mamma.com/?topic=995516.75
Води ЖК по ЗК, на мен ЛЛ ми даде направление за следене още в 6г.с и още от тогава моят доктор ме води на ЖК /не съм при този АГ/, тогава ми пуснаха всички изследвания и безплатен преглед, всеки следващ си го плащам по 40лв. Мисля ,че по ЗК се падат 3 безплатни прегледа във всеки един от триместрите. Сестрата е много прилежна с документацията и всичко каквото ми се пада безплатно си ми казва Grinning
Днес бях на ФМ /при моя си доктор/ и платих 50лв. Изпрати ме във ВМИ на БХС - там е безплатно.
Всичко по бебчето е наред, каза, че ще е Blue Heart

# 189
pepina, браво! Много хубави новини 🌼
Момичета, ако искате нещо да се променя или добавя за първа страничка, сигнализирайте 😊 Поставих вече и едно сигурно синьо щъркелче 👣

# 190
Момичета, абе усещате ли промяна в миризмата на урината си??? 🤔🤔🤔 Аз усещам и направо с извинение ми застава на гърлото 🤣😂😂😂

# 191
Аз усещам, нощем най-вече, ужас е, все едно мъж е ходил до тоалетна 😂🙈

# 192
  • Terra incognita
Пийте повече вода.

# 193
Момичета според мен причините може да са няколко. Недостатъчен прием на вода, прием на витамини и добавки, инфекция ( знам че е една от причините за смяна на миризматабез да искам да ви плаша или нещо подобно), както и хормоналните промени.
В случая съм по склонна да вярвам, че е от някакви витамини. Приемате ли такива?
Не е лошо и да споделите на лекаря си Simple Smile

# 194
Момичета според мен причините може да са няколко. Недостатъчен прием на вода, прием на витамини и добавки, инфекция ( знам че е една от причините за смяна на миризматабез да искам да ви плаша или нещо подобно), както и хормоналните промени.
В случая съм по склонна да вярвам, че е от някакви витамини. Приемате ли такива?
Не е лошо и да споделите на лекаря си Simple Smile

А не може ли да бъде просто, защото сме бременни???

Общи условия

Активация на акаунт