Рак на белия дроб - тема 5

• 51 753
  • 761
  •   1
Отговори
# 630
За какъв карцином става въпрос? Това е доста необичайна втора линия при НДБК. Да не става въпрос за мети в БД с първичен произход някъде в корема (черво, панкреас, жлъчка, етц)?

Ако е второто, си е в реда на нещата.

# 631
Явно съм пропуснала да пиша от притеснение. Рак на дебелото черво открит февруари миналата година и веднага опериран. От 28 март 2019 започната химеотерапия.  Август тази година откриха метастази в белите дробове. Това наложи и промяната на лечението.

# 632
Fionna, ние докато се ориентирахме в началото, защото също имаше риск при по-инвазивна биопсия, ни бяха казали, че само във Варна се извършва някакъв конкретен тип биопсия с игла. Така и не съм проверявала тази информация, може би има в темата хора с пряк опит, които могат да споделят.

# 633
Да, за Варна говоря.....не се сетих да потърся специална тема за това.....благодаря.

# 634
Явно съм пропуснала да пиша от притеснение. Рак на дебелото черво открит февруари миналата година и веднага опериран. От 28 март 2019 започната химеотерапия.  Август тази година откриха метастази в белите дробове. Това наложи и промяната на лечението.

Ами Cyramza + FOLFIRI е една от възможните втори линии при метастатична болест. Принципно са много и се определя коя да е според първата линия и биологичния профил на заболяването. Не знам в подробности точно как се решава, защото не съм лекар и нашият опит е с НДБК.

Бих Ви препоръчал обаче при такава голяма стъпка (решение за втора линия) все пак да минете през още един онколог. На мен поне би ми било по-спокойно, ако двама специалисти са единодушни.

Относно Cyramza конкретно - използва се и във втора линия при НДБК с docetaxel. При някои пациенти има доста сериозен успех, но това варира от случай до случай и човек до човек. Пожелавам Ви и при Вас да доведе до хубави резултати.

# 635
Здравейте! При баща ми предстои започване на имунотерапия с Кейтруда, след като бе диагностициран с рак на бял дроб. В Токуда заключението е вероятно аденокарцином, уточняваме с морфология в още една лаборатория. PDL1 e положителен. Проф. Тимчева препоръча лечението да се провежда някъде по-близо до местоживеене (баща ми живее в североизточна България) и ни насочи към Св. Марина във Варна и доц. Цонев. Съображението ѝ е, че понякога има странични ефекти малко по-късно от деня на вливане и е добре пациентът да е по-близо до наблюдаващия лекар. Освен това в Надежа явно комисиите са външни и това би означавало малко допълнително забавяне преди започване на лечение. Има ли в темата някой, който си е правил вливките в Св. Марина? Колебаем се дали наистина да започнем там или в София, т.к. и двете със сестра ми живеем тук и все пак при нужда ще има близък човек, който може да реагира по-бързо, но пък пътуването ще е повече.

# 636
Ами предвид, че лечението с Кейтруда може спокойно да се провлачи 2 години, съветът на Проф. Тимчева изглежда доста далновиден. Все пак е на всеки 3 седмици вливането и от североизточна част до София са си 400км. А и кой знае какво ще се случи в този период и дали няма да решат отново да блокират градове, например.

Ние брахме много (основно административни) ядове с летенето през април и май. Бяха непрекъснати притеснения ще летим ли, няма ли да летим и тн. Ако имаше вариант да си спестим тези логистични неудобства - със сигурност бихме.

# 637
Днес трябва да се бие вечерта инжекция Неуласта. Чета листовката и.....
Ако сте ги поставяли, какви странични реакции да очкваме? Искам да съм подготвена при необходимост.

# 638
  • София
Здравейте, някой знае ли нещо за процедура ТАБ за изследване на тумор на бял дроб. Извършва се от пулмолог. На нас ни отказаха всякакви процедури за изследване на тумора, които са с пълна упойка. Хирурга се опасява, че няма да издържи. Изпрати ни в белодробно отделение за тази процедура. Вземане на материал с тънка игла, но с местна упойка. От много мислене и внимание да не пропусна нещо сега не съм сигурна дали ще вземат проба от петното или от водния излив. Тя се страхува и отказва. Аз се опитвам да я убедя да го направи, но вътрешно и аз се страхувам. Чаках две седмици среща с един онколог за второ мнение и накрая той ми каза, че без биопсия не може да предприеме нищо. Изпрати ме при гръден хирург. Той отказа.Изпрати ме при пулмолог. Той каза, че нещата не са добри. Има лек излив. Но варианта за изследване е само ТАБ. Страх ме като се боде да не се разпространи по-бързо тумора. Не мога и да я оставя без лечение.....Много е слаба 45 кг......дали ще издържи после и терапиите...Не знам как да подходя. Моля помогнете ми..знам, че избора е неин...но искам да и помогна за решението някак си..Много объркано стана, нооо.... объркана съм.....

Едит: Аз не съм сигурна за това изследване, но не може ли с кръвен тест вместо биопсия?
Като ходих при проф. Куртева в Дървеница, ми каза, че за изследване за Т790N е необходимо само кръвен тест без биопсия.

Последна редакция: нд, 06 сеп 2020, 19:19 от catgirl123

# 639
T790M ли имаш предвид?

За да тръгнат да търсят мутации, първо трябва да знаят конкретната хистология. На теория, може да стрелят в тъмното и да изследват за мутации първо. На практика, няма смисъл, защото, ако не е доказан хистологично НДБК, НЗОК няма да плати лечението, каквото ще да излезе от течната биопсия.

Ако не бъркам, в случая на fionna7 още няма уточнено заболяване посредством хистология.

# 640
  • София
T790M ли имаш предвид?

За да тръгнат да търсят мутации, първо трябва да знаят конкретната хистология. На теория, може да стрелят в тъмното и да изследват за мутации първо. На практика, няма смисъл, защото, ако не е доказан хистологично НДБК, НЗОК няма да плати лечението, каквото ще да излезе от течната биопсия.

Ако не бъркам, в случая на fionna7 още няма уточнено заболяване посредством хистология.
Да, моя грешка, T790N. На мен така ми каза проф. Куртева специално за нея, не знам дали и за другите случаи може само с кръвен тест. Тя каза, че кръвния тест е по-сигурен защото се взема под внимание като цяло, а биопсията е от определен участък, в който може и да няма необходимия материал или недостатъчен брой клетки, нещо такова ми обясни.
Преди това ходих при Др Щерев в болница Надежда и той каза биопсия и кръвен тест, затова и не съм много сигурна има ли разлика в процедурите в различните болници.

Едит: Понеже утре сме на очен лекар, сега пак преглеждам нещата и малко се обърках.
Др Куртева е написала в картона да се види вътрешночерепното налягане, каза ни да отидем на очен лекар. Сега чета, че за вътрешночерепното налягане се прилагат някакви други методи (гледам неинвазивните), може пък грешно да е написала вътрешночерепното вместо вътреочно налягане за лъчетерапията.

https://bul.naturalhealthtools.com/kak-izmerjaetsja-vnutricherep … oe-davlenie-u.htm

Последна редакция: нд, 06 сеп 2020, 19:43 от catgirl123

# 641
Не е изключено. Има вариант офталмолог да мери вътречерепно налягане. Използват определени показатели на окото като индикация.

А за Т790М - това е само една от многото точкови мутации в ген EGFR. Обикновено е вторична. Тоест нещо твърде специфично е, за да се започне с него, предвид че липсва диагноза. Например, ако е дребноклетъчен карцином, няма никакъв смисъл да се изследват подобни неща. Той се лекува различно. Тоест със сигурност трябва да си уточнят хистологията първо с някаква биопсия (напр. игла, VATS, бронхоскоп); гените и биомаркерите - след това.

# 642
  • Пловдив
Няма неинвазивен пряк метод за измерване на интракраниално налягане. Косвено се съди за увеличето такова с изледване на очно налягане,преглед на очни дъна. Затова ви искат офталмологичен преглед.

# 643
  • София
Благодаря ви много за отговорите! Гледам да не пропусна нещо или да не съм направила както трябва Simple Smile

# 644
T790M ли имаш предвид?

Здравейте, имаме тумор на бял дроб с матастаза и плеврален излив. Гр.хирург не се наема да прави биопсия с обща упойка заради придружаващи заболявания и затова вида на тумора не е уточнен и нищо не правим 😞 .Предстои ТАБ в края на месеца. Дали ще се установи с него вида на тумора....уж казаха, че може.....Имаме още 20 дена чакане...много са ми се струва, но нямаме друг вариант. Господ дано е с нас.....

Общи условия

Активация на акаунт