Имате ли спестени пари?

• 34 611
  • 560
  •   1
Отговори
# 75
Като съдя по познатите ми, хич не са инвалидизирани тези изучените,  с готовите апартаменти, уредените служби и отглежданите внучета, много добре даже си живеят.

# 76
И аз подкрепям мнението на ЕммаТ. Да, не трябва да се дава всичко наготово, но да ги оставиш сами без подкрепа, каквато и да е тя, на 18 да се оправят сами.. хм..това вече е естествен подбор.. Да, в западните държави повечето родители оставят децата сами след 18, но не мислите ли че това е една от причините повечето от тях да нямат висше образование и да живеят под наем цял живот. Не напразно повече от полвината местно население на запад няма собствен дом.. Не че човек не може да се оправи без подкрепа на родителите, но ако има трамплин е друго..
Ама малко се отклонихме от основната тема за спестяването.. Като гледам по новините май се задава криза отново..Започвам да се замислям как да заделя повече, че нищо не се знае

# 77
  • София
Нито една крайност не е нормална за мен - нито бих си изритала детето на 18 (както и мен не са), но и издръжка и дундуркане на вече пораснали деца със семейства не е здравословна. Ако имаме възможност след време, бихме осигурили начално малко жилище за старт, но не и на всяка цена.

# 78
Да, имам малко спестени пари. По принцип успявам да спестя, но имаше наскоро период, в който почти нищо не можех да заделя. Според мен е хубаво човек да има спестявания, не се знае кога и за какво биха му потрябвали.

# 79
Това е типична балканска черта, да се издържа и гледа детето/та, след това да се изучи и купи апартамент, след това се гледат внуците и т.н. до последния ден живот.
Мисля  глобални заключения не могат да бъдат направени извън контекста на конкретна ситуация. Детото ми е студент в чужбина, работи 4 дена в седмицата почасово за 4 часа за да не му пречи на учението , но изработените пари не стигат да се самоиздържа ,  както и ние не можем да го издържаме изцяло заради изключително ниския ни стандарт на заплати на фона на повечето държави в Европейския съюз. Затова смятам че сме постигнали за момента идеалния баланс. Така или иначе животът там където е студентството е двойно по-скъп от тукашния и съответно за спестяване при нас докато го подкрепяме не става и въпрос. За нас е по-важно да завърши стегнато и в график за колкото трябва,  а не да работи и да ходи на лекции и изпити междудругото като протака студентството найсет години.
И ей така, ако имам финансовата възможност бих му купила апартамент. Интересно защо хората от над средното съсловие ( и не само в бг ) купуват на децата си много материални неща и това не се трактува като минус ,  а масово за хората от средната и надолу класа такава придобивка за децата се счита едва ли не за глезене. Това е повече от двоен стандарт.

# 80
Това е типична балканска черта, да се издържа и гледа детето/та, след това да се изучи и купи апартамент, след това се гледат внуците и т.н. до последния ден живот.
Мисля  глобални заключения не могат да бъдат направени извън контекста на конкретна ситуация. Детото ми е студент в чужбина, работи 4 дена в седмицата почасово за 4 часа за да не му пречи на учението , но изработените пари не стигат да се самоиздържа ,  както и ние не можем да го издържаме изцяло заради изключително ниския ни стандарт на заплати на фона на повечето държави в Европейския съюз. Затова смятам че сме постигнали за момента идеалния баланс. Така или иначе животът там където е студентството е двойно по-скъп от тукашния и съответно за спестяване при нас докато го подкрепяме не става и въпрос. За нас е по-важно да завърши стегнато и в график за колкото трябва,  а не да работи и да ходи на лекции и изпити междудругото като протака студентството найсет години.
И ей така, ако имам финансовата възможност бих му купила апартамент. Интересно защо хората от над средното съсловие ( и не само в бг ) купуват на децата си много материални неща и това не се трактува като минус ,  а масово за хората от средната и надолу класа такава придобивка за децата се счита едва ли не за глезене. Това е повече от двоен стандарт.
Съжалявам, ако не си разбрала какво се има предвид с дондуркането и гледането включително на внуците до последния ден и още повече, ако си се видяла-припознала  ти в такава светлина.
Никой не е казал да не се помага, но за много хора, това става основна и фикс идея докато са живи и изведнъж се усещат, че живота им свършил, това е кофтито.
И не става дума само за пари и апартаменти, аз поне не съм срещал такова гледане на деца и внуци, като под гледане не визирам 1- 2 дни в седмицата, масово се хвърлят от петък до понеделник, понякога и през седмицата-визирам внуците.

# 81
Въпреки че имам чувството че леко залитнахме в посока възпитание на деца, искам само да кажа че според мен да помогнеш на децата си да получат хубаво образование е много по голяма инвестиция, отколкото да им купиш жилище или нещо друго материално. И моята дъщеря е студентка и я насърчавам да се концентрира върху следването и да завърши по скоро а не да протака с години.Ако нямах възможност да я издържам, да щеше да работи детето, но не намирам нищо грешно в това, човек да приоритизира спрямо целите и възможностите които има. За мен образованието е Най голямото имане, така както и човешките ценности. Това което е обект на тази тема - спестяването, е само средство за постигане на по велики цели и за спокойствие най вече. Поне при мен е така..

# 82
Парите за образование са много смислена инвестиция. Стига да се реализира добре после наследникът.
Но финансово подпомагане и пълно отглеждане на внуци не одобрявам и не бих го правила.

# 83
  • софия
Всеки месец отделям между 200 и 500 лв., в зависимост от това каква заплата ще получа, допълнителни приходи, извънредни разходи и т.н. Към момента нямам деца, поради което се старая да спестявам възможно най-много.

# 84
  • На топло в неговото сърце.
Много правилно правиш!

# 85
Колкото повече гледам да пестя, то точно тогава или излизат непредвидени разходи или се прецаква нещата и пращам висока цена за нещо което трябва.. Когато сам си изкарваш парите и сам си ги харчиш е друго..поне така си мисля, но може и да се заблуждавам защото никога не съм била в това положение.. Но когато ти си единствен финансов източник на семейството и трябва всичко да планираш и то така че да ти  и остане..е направо си е като домашен счетоводител без титла и заплата...😁

# 86
Ами то е умение това. Да планираш и да контролираш. Simple Smile
Дали сам ги харчиш, или имаш и семейство, пак може да се планира.

# 87
Да с тази разлика,че като имаш деца дохода се дели и за тях!

# 88
А и заради броя на зависимостите, риска да не се сбъдне планираното е доста по висок. ..

# 89
Да,винаги излиза нещо непредвидено!

Общи условия

Активация на акаунт