Имате ли спестени пари?

• 35 194
  • 560
  •   1
Отговори
# 495
  • Mediterraneo
Ние излизаме рядко по заведения, но откакто отвориха кафета и ресторанти при нас, стана ясно, че едно 200 евро минимум заминават само за кафета, някоя закуска, нещо освежаващо. Тук седнеш, там седнеш, уж нищо, но за май месец 200 евро са си хвръкнали. Март и април са ми спестени.

# 496
Ето една интересна история за минимализма, пестенето и привличането на желания начин на живот, която ми попадна вчера.

https://www.becomingminimalist.com/financial-independence/?fbcli … fgFLtXSGF3bSyYUGU

# 497
По някое време ми омръзна да го чета, прекалено дълго е и става скучно, обаче схванах идеята и не виждам принципна разлика между моята философия, която аз развивах преди няколко страници, и идеята на авторката. За повечето млади хора, а и не само млади, но с относително нисък доход, дилемата наистина е тази:

Цитат
I could look rich, or I could actually grow wealth, but I couldn’t afford to do both.

И по мои наблюдения подавляващото мнозинства предпочитат да изглеждат богати и да консумират, отколкото да си изграждат финансовата независимост. Всъщност и на мен цял живот това ми е била целта - относителна сигурност (колкото и имагинерно да е това понятие) и независимост. А ако човек я има тази независимост, тогава той може да работи, или да не работи, или да работи само това, което му харесва, и даже да прати шефа на майната си и да тръшне вратата, вместо да се свива и да се оставя да го унижават и малтретират. Може да пътува, или да не пътува, и да учи, или да мързелува, но има избор. Ама нищо не е безплатно и този избор се плаща и си има цената. Цената обаче някак си по-лесно се плаща, когато си млад, силен и без задължения. Та в много отношения се допираме с мацката, но да видим дали нея някой ще я нападне като мен Wink
Като дете и аз не съм мислила много за пари, но после в гимназията разбрах какво е да нямаш много неща, а след сриването на социализма видях и какво сполетя родителите ми, та тогава си реших за себе си (колко сходно с авторката), че не искам да бъда бедна. И реших целенасочена да работя по въпроса. И всеки го може, ако иска и има мотивацията.

# 498
Разбрахме вече, че всеки може да е богат, само най-смотаните, които не искат, те не са богати.
Вземи си отвори ютуб канали, пиши книги, сайтове и пр, как се забогатява с искане, със сигурност ще имаш клиенти, сега това е много модерно.

# 499
Разбрахме вече, че всеки може да е богат, само най-смотаните, които не искат, те не са богати.
Вземи си отвори ютуб канали, пиши книги, сайтове и пр, как се забогатява с искане, със сигурност ще имаш клиенти, сега това е много модерно.

Нямам амбиции, още повече в България. Тук никой няма да си купи книгата ми Wink
И не съм казала богат, казах, че всеки може да подобри състоянието си. То е като в спорта - не всеки може да стане Арнолд Шварценегер, за това се искат гени, условия, мотивация... Но всеки, ако тренира, може да си подобри физиката. И с финансите е така - не всекиму е писано да стане богат, но относително финансово независим може да стане всеки. А ако има образование, знае езици и има общо взето търсена професия, нещата съвсем не са толкова имагинерни. Иначе за някой със средно образование и български език само говоримо (с правопис оле мале) ще има по-големи трудности, така си е.

Само не разбирам защо след всеки мой пост някой подскача като ужилен. Защо не подскочи след поста на
Yummy Mommy, а след моя, който е отговор на нейния и казва същото???

# 500
Сама си отговори защо, явно пишеш много и едно и също или не е така?

# 501
А ти, може би очакваш веднъж да пиша едно, а после друго???

# 502
И на мен ми писна да чета едно и също. Ако нямаш какво да кажеш, не се повтаряш, а прекратяваш.

# 503
Ей, хора, харесва ли ви или не, аз обсъдих статията в един линк. На никого от вас конкретно не съм апострофирала поста.

# 504
Ей, хора, харесва ли ви или не, аз обсъдих статията в един линк. На никого от вас конкретно не съм апострофирала поста.
И аз го възприех за отговор след статията пусната от мен.
Много се афектирате.  В дскусията е нормално всеки да си казва мнението, което е нормално да е еднакво с предишните ни постове.

# 505
Дайте да не сравняваме Щатите с България. Първо, авторката на статията е започнала да работи на 12, пишеше, че е получавала 5 долара, но не помня на час или на смяна, но надали е било на цяла смяна.
Второ, авторката е от проблемно семейство и това е уточнено, майка й не е искала да се изнесат, защото не е можела да изгледа трите чавета, които явно е могла да роди.
Трето, думица не може да става за сравнение между стандарта в САЩ и този тук. Отворете тубата и търсете клипове на тема екстремно малък бюджет, пазаруване за седмицата за 10 долара и подобни. И после не е интересен екстемният бюджет от няма 18 лв седмично, а етикетите с цените. Ако аз напълня количката си тук със същите неща, 50 лв не ми мърдат. Галон мляко, 3,78 литра, е долар, 1,75 лв, аз тук купувам от Лидл 1 (един) литър за 1,86. Това са 4 пъти разлика.
Та, изкушаващо е, но не е много удачно сравнението.

П. П. Сега влязох в темата за минимализма, където пак нищим същата статия - има коментари за бенефитите на военните. Еми...

# 506
Да, обаче за финансова независимост в САЩ трябват много повече пари, отколкото за финансова независимост тук. Там се споменаваше милион долара (около 1,7 милиона лева), а тук ще стигнат и 1/3 от тези пари, та нещата се компенсират. Освен това защо все търсите детайлите и конкретиката, като и аз, и статията, излагаме принцип. Все едно да вземем факта, че жените като цяло получават по-ниски заплати от мъжете, и да го оборваме с конкретни примери как в семейство Петрови жената имала по-голяма заплата, а във фирма Х управителката била жена...

# 507
Защото спестяванията пряко зависят от това колко ми е необходимо за живот. Ако тук ми трябват 50 лв на седмица, а там - 17,50 лв, и при разликата в стандарта, аз мога да спестя повече там. И то в пъти повече.
Освен това, ако съзрявайки съм развила комплекс, че ще стоя гладна, но няма да живея с еди какъв си човек, това значи, че аз ще стоя гладна и въпреки че ще спестя финансово, ще си платя това спестяване по друг начин - емоционални травми, стрес, безпокойство. Кофти сделка ми звучи.

# 508
Ами не спестявай. Не видях някой да е писал, че спестяването е задължително. Живей си без да пестиш и всичко ще е ОК. Както се вижда, повеч1ето хора го правят. Но ако случайно някой иска да пести и не се сеща как, може пък да му е интересно да чете и мен.

# 509
Ама аз спестявам. Вече. След като изплатих кредитите, които ми бяха нужни за покрив под наем. Тоест правя точно това, което и тази женица, при това без да са ми осигурили безплатно войнишко жилище покрай мъжа ми и без да се е налагало като дете да търпя ексцесии.

Общи условия

Активация на акаунт