С какво ви дразнят свекървите? – 120

• 27 072
  • 744
  •   1
Отговори
# 480
Добра вечер на всички ви.
Благодаря за мненията, изчетох ги, замислих се.
На въпросите, дали ще се видим със моите роднини- Не, няма. Сами сме си в България, старая се, доколкото е възможно да не го натоварвам, както и всекидневно да се синхронизира учебният материал. Да, с мен е ,чака пред кабинетите, не присъства за резултатите.
За "миличкият, бял мъж".. Не мога да си позволя да оставя синът ми. Смените на съпругът ми са ужасни, но не това е най-важно. Аз/ние може да си позволим отсъствие от училището  на синът ми за този период.
Не съм си измислила нищо. Не бих. Не обичам пързалките. Не ходя на такива и не бих си ги позволила.
Оплаквам се от свекървата, не се оплаквам от синът ѝ. Не се и оплаквам, всъщност. Споделям.

# 481
  • гр. Варна
А дядото скандинавец, като същински балканец, приписал къщата на внука си. И пързуууууул...

Скрит текст:
Цитат
Дядото,( лека му пръст) е баща на свекърва ми, останал рано вдовец, никога не се оженил повторно.Има още една една дъщеря. При сватбите купува на всяка от тях апартамент,на негово име, в един квартал. Свекърва ми се омъжва, раждат се децата, живеят си там. Мъжът ми е първороден внук, бил е негов любимец и е казал, че къщата, в която живее, ще остане за него. Приживе е завещал апартаментите на внучките си,не на дъщерите, къщата на внука.
За Швеция, относно запазени части на наследници:
Цитат
Децата на починалия се наричат наследници и имат право на своята запазена част от наследството. Запазената част е равна на половината от дела от наследството, който по закон се полага на наследниците. По закон наследниците на завещателя имат равни права по отношение на наследството. В това отношение завещания, които накърняват запазената част от наследството, не се считат за действителни. За да получи своята запазена част, наследникът трябва да поиска изменение на завещанието в срок до шест месеца от получаване на завещанието.
https://e-justice.europa.eu/content_succession-166-se-bg.do#toc_3

# 482
  • при късмета
Трябваше да подчертаеш и последното изречение. Има срок, който, ако не бъде спазен, завещанието остава. Какво се опитваш да кажеш?

# 483
И за такъв имот, който не съм виждала , по наследствено право, принадлежащ  на свекървата и сестра и, нямащ сантиментална стойност за мъжа ми , не бих се конфронтирала  с роднините , защото  не бих усещала да имам морално право  затова. Много съмнителна е историята, как целият род благородно не е оспорил завещанието, след като има и леля- съвсем възпитани викинги. Това по нашите ширини не може да се случи с толкова роднини и сега ще видят северните народи как е на Балканите. А не знам защо   ми се струва , че родата са руснаци, ако са въобще от Север. Защото скандинавци , с финансови проблеми, не биха си напуснали уредените, свръхсоциални държави, да ходят да мръзнат на друг континент.

Последна редакция: нд, 01 мар 2020, 03:37 от Анонимен

# 484
  • гр. Варна
Много съмнителна е историята, как целият род благородно не е оспорил завещанието, след като има и леля- съвсем възпитани викинги.
Евентуално може да имат договорки, обвързани с данъци. Може да има и др. документи, за които дамата да не знае.
ermalianna е написала нотариус, а такъв не се изисква при шведите.
Подписват се  двама свидетели, като може да не са запознати със съдържанието на завещанието.
Скрит текст:
Цитат
Официално е, разбира се. Завещание е, оформено чрез нотариус, след смъртта на дядото, е изплатен и данък наследство.
Има  разлика м/у "собственост" на апартамент и собственост на къща.
Скрит текст:
Цитат
Ако си купуваш апартамент, важно е да знаеш, че той на практика не е съвсем твой. Има голяма разлика с България. В швеция апартаментите се наричат bostadsrätt, право на живеене, а не на собственост. Купуваш го и го продаваш по пазарна цена - според това, колко се търсят апартаменти в съответния район и в какво състояние е апартаментът. Можеш да спечелиш доста или загубиш от последващата му продажба. Но апартаментът в известен смисъл е и си остава собственост на förening, фирма, която го е построила със заем и го поддържа, за което ти плащаш на тази фирма месечна такса в размер между 20 и 80% от размера на един наем за апартамент с подобно качество. Колкото по-добра и рентабилна е фирмата (förening), толкова по-ниска е таксата. Ти нямаш разходи по съществените ремонти на сградата, понеже те се покриват от тази такса. Ако фирмата обаче е зле с парите, може да ти увеличи таксата, в най-лошия случай да фалира и тогава ти си губиш апартамента .... Така че, преди да се купи апартамент, брокерът ти предоставя баланса и отчета за приходите и разходите на фирмата, плановете на фирмата за поддръжката в бъдеще и оставя на теб да прецениш, дали искаш да купиш. Много прилича на търговията с акции.

Освен отва, винаги има правила, какво може и какво не може да се прави в апартамента. Например не се разбира от само себе си, че можеш да го дадеш под наем. Трябва да питаш вс. съседи дали са съгласни.

Ако обаче купиш къща, тя си е съвсем твоя, с ремонтите и всички радости и рискове покрай нея.
https://zaedno.eu/forums/viewtopic.php?f=181&t=7854

# 485
  • София
И за такъв имот, който не съм виждала , по наследствено право, принадлежащ  на свекървата и сестра и, нямащ сантиментална стойност за мъжа ми , не бих се конфронтирала  с роднините , защото  не бих усещала да имам морално право  затова.
Скрит текст:
Много съмнителна е историята, как целият род благородно не е оспорил завещанието, след като има и леля- съвсем възпитани викинги. Това по нашите ширини не може да се случи с толкова роднини и сега ще видят северните народи как е на Балканите. А не знам защо   ми се струва , че родата са руснаци, ако са въобще от Север. Защото скандинавци , с финансови проблеми, не биха си напуснали уредените, свръхсоциални държави, да ходят да мръзнат на друг континент.
Защо да е принадлежащ на свекървата и сестра й? Собственикът /починалия дядо/ е пожелал този имот да остане за мъжа на ermalianna, а апартаментът /пак собственост на дядото/ е завещал на зълвата на ermalianna, т.е. осигурил и е и братчето и на сестричето с по 1 имот. И сега сестричката си къта нейния онаследен апартамент, а с маминка изискват братът да прдаде неговия онаследен имот и да им дари половината пари, и то за глупости, които не са жизнено важни?!?!

# 486
Честита Баба Марта!  Бъдете здрави ! Да са здрави   и  синове, снахи,  дъщери, зетьове, внуци,  свекъри и тъстове. Повече радост и по-малко дразнене!

# 487
  • гр. Варна
Защо да е принадлежащ на свекървата и сестра й?
Запазени части и последващи документи за плащания.
₪₪₪ Afrodita ₪₪₪, когато адвокат(или друг надежден източник) ви уведоми за Завещание,
където сте наследник по същото, от не на територията на БГ,
то се осведомете относно законодателството, на чиято територия е недвижимия имот.
Ако имате нещо конкретно, обвързано с казуса на съфорумката, то споделете,
прилагайки  надежден източник, какъвто съм посочил.
Всичко друго е суета.
И сега сестричката си къта нейния онаследен апартамент, а с маминка изискват братът да прдаде неговия онаследен имот и да им дари половината пари, и то за глупости, които не са жизнено важни?!?!
Наследство> Унаследяване
"Собственост" на апартамент и собственост на къща в Швеция са несъпоставими.

Последна редакция: нд, 01 мар 2020, 23:39 от pkol

# 488
  • при късмета
А ти как разбра, че свекървата си е поискала запазените части? С нея ли беше? В това, което е дадено срока е 6 месеца. Авторката ясно заяви, че мъжа й е собственик по документи от 20 години. Така, че свекървата понастоящем няма запазени части, няма също възможност да си ги поиска. Всичко друго е суета

# 489
Като стане дума за имоти, особено наследствени по мъжка линия, и почва оживлението в темата Joy

А историята много балканска ми изглежда - България, Гърция (Македония) и нейде си по-назапад из Европата евентуално. Къде забихте чак по Скандинавско пък вие. Wink

# 490
  • гр. Варна
А ти как разбра, че свекървата си е поискала запазените части? С нея ли беше? В това, което е дадено срока е 6 месеца. Авторката ясно заяви, че мъжа й е собственик по документи от 20 години. Така, че свекървата понастоящем няма запазени части, няма също възможност да си ги поиска. Всичко друго е суета
"Искането" може да е уредено чрез документ, който да е като "Запис на заповед".
Авторката може много неща да заяви, както написа и за нотариус... Simple Smile
Нотариус няма при завещание в Швеция.

ПП Авторката да провери авоарите по сметката на детето си,
понеже нейното "захранването" е обещано от бащата.

# 491
Цитат на: pkol
"Собственост" на апартамент и собственост на къща в Швеция са несъпоставими.
[/quote
Обаче авторката изрично написа, че не желае да уточнява националността на мъжа си и предложи ориентировъчно в темата да се смята, че е швед тъй като е от скандинавска страна. Затова няма смисъл да се рови законодателството в Швеция.

# 492
  • при късмета
Свекървата, ако имаше някакви права, нямаше да кара сина си да продава, щеше да заяви, че тя е решила да продава. Кара него, защото той е собственика, по един или друг начин. Преди 20 години авторката не е познавала мъжа си, не живеят в страната в която е имота, обяснява случая така, че да е най-ясно. Дали е нотариус, адвокат или нещо друго няма значение. И тук можеш да направиш саморъчно завещание и да го обяви нотариус след откриването, може и при нотариус да го направиш. Сроковете за оборване или промяна, обаче трябва да се спазват, в което и да е законодателство. А ти в стремежа си да блеснеш, изпусна важна част от собствения си цитат. "Може" да са много неща, ама обсъждаме конкретен казус, а не гадаем какво може или не може.
А и няколко пъти се каза, че дава пример с националностите и страна в която живеят. какъв е смисъла да продължаваш в тази насока? Пак да те питам какво точно целиш?

# 493
Защо задълбахме в юридическата част? Въпросът в темата е чисто морален. Има ли право свекървата да ощетява едното си дете, за сметка на другото, и защо. Сестрата доколко уважава брат си и семейството му. То, ако тръгнем в законодателството, и ако собственикът не е поглеждал имота си повече от 10 години, а друг си го свои, има  и придобивна давност.
Но авторката изрично посочи, че поддържат къщата, плащат и данъците, какво има толкова да се бистри в коя държава точно се развиват събитията. Дали е най - важното в  Анадол ли е , или в Нидерландия .
Пак казвам, въпросът е морален, а не юридически.

# 494
Бих казала, че въпросът тук е само литературно интерпретативен.

Общи условия

Активация на акаунт