Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Домашен сапун

  • 3 564
  • 19
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 140
Каве, lady laura е права, това е вече готов разтвор. Никога не съм използвала, не знам каква е концентрацията на разтвора ти и не знам какво да ти кажа, обикновено рецептите са за чиста сода Каустик, която е твърда и се разрваря във вода точно преди употреба.  Всеки вид мазнина "консумира" различно количество сода, така че не е без значение вида на мазнината за определянето на количеството сода.
Не знам как да преработиш сапуна, защото не знаем каква точно е грешката, колко сода не му достига....може да се види от концентрацията на разтвора....но пак аз не мога да ти дам съвет. Веднъж съм преработвала на сляпо (беше ми се пукнала чашата и ми беше изтекъл част от разтвора на сода, не знаех колко)и не уцелих добре пропорциите...но по принцип, ако знаеш добре какво е сбъркано, сапуна може да се преработи, стопява се на водна баня, добавя се вода (Може и мляко че го разтваря по-добре), добавя се каквото му липсва (сода или мазнини) и може да де се довърши по горещ метод. Така съм правила аз, но работи само ако знаеш добре къде е грешката. 
Съвета ми е да задържиш за сега с преработката и да видиш какво ще излезе от втория опит, рецептата е написана на бутилката и най-вероятно имат предвид концентрацията на содата....а за следващия път може да коментираме тук и да направим сметките за мазнините ти и твърда сода.

# 16
  • Мнения: 17

Пише, че содата е 15-25%
Ще изчакам, за да видя какво ще стане след месец. Смятам да пробвам и с пепел вместо сода. За рецепти... имам мас, зехтин и кокосово масло, мога да купя и други масла, стига да стане. Добавям и рициново масло за избелване.

Последна редакция: чт, 03 юни 2021, 05:55 от kave

# 17
  • Мнения: 485
Каве, да точно както ти казахме е, това е сода вече разредена във вода. Освен това щом на бутилката пише 15-25% това означава, че съдържанието в различните бутилки може да е различно. Според мен трудно ще поправиш сапуна, който имаш. Щом имаш зехтин, кокосово масло и рициново, от тези трите само ще ти стане чудесен сапун. По-късно през деня ще ти напиша рецепта и ще ти я пусна.
Лек ден! 😄
Допълвам се да напиша рецептата.
С нея излиза около 1 кг сапун, за един човек е достатъчен за да се къпе всеки ден почти година 😄
445 гр зехтин
163 гр кокосово масло
42 гр рициново масло
91 гр сода
215 гр вода
20 капки есенциално масло.
На предната страница съм описала подробно как се прави по студения метод.
За топлия метод Пимпинела да каже 🤗
Успех и чакаме снимки! 😋

Последна редакция: чт, 03 юни 2021, 21:18 от lady laura

# 18
  • Мнения: 17
Благодаря за рецептата, ще се похваля като го направя, но не знам скоро ще имам ли време. Майка ми каза, че ставало и с твърдата сода и с течната, но тя е запозната само с горещия метод. Качвам снимка на първия опит от Интернет рецептата, деформиран, защото беше много мек и не се изваждане. Бях го оставила на терасата и няколко мравки го бяха нападнали... чиста мас.


А това е сапунът от рецептата от ботилката. От калъпа като го нарязах излязоха 10 сапуна. Няма побеляване от содата, но имам дупчици, въпреки, че го потупвах и цветовете не съм смесила добре, но след месец може и да стане сапун от него.
 

Последна редакция: сб, 05 юни 2021, 07:13 от kave

# 19
  • София
  • Мнения: 140
Каве, втория сапун ми изглежда добре, ако си уцелила съотношението сода: мазнини, може да  стане сапун. Втърдил се е, нарязала си го...без да претендирам, че съм много компетентна със студения метод, на мен ми изглежда добре.   Успех със следващия опит Wink

Общи условия

Активация на акаунт