Как да постъпя - кой трябва да наприви компромисът

• 18 764
  • 698
  •   1
Отговори
Здравейте, прекрасни хора! Бих искала да ви помоля за съвет, защото съм на кръстопът в живота ми. Явно, невинаги човек може да се справи сам с всичко. Ще се опитам да бъда кратка и ще се радвам изключително силно да ми дадете съвет, мнение или препоръка...

Имам връзка от година и половина. Живея във Варна, а родом съм от Пещера. Мъжът до мен се е преместил с баща му в родния ми град, когато е бил дете на 2 годинки. Така че – излиза, че и това е неговото „родно“ място. Аз живея във Варна от 10 години. На 29 съм, а той е на 37. Връзката ни е хубава– разбираме се лесно, подкрепяме се във всяко едно действие, споделяме неволи и радости така, както с никой друг не можем да ги споделим, с една дума обичаме се и то истински, вярвам в това. Имаме си и проблемите, но много говорим и това ни помага да ги разрешаваме. Имали сме кризи, в които сме се разделяли за кратко, но са преминавали. Връзката ни обаче е от разстояние, а вечна такава връзка няма, знаем го всички. Доволна съм, че предвид разстоянието се виждаме много често и всичко е наред. Дотук с лесното обаче. Идва времето за компромиси (а знаем, че всеки трябва да ги прави, за да е сполучлива връзката).

Взех категоричното решение да живея във Варна преди доста години, реализирам се чудесно, имам планове за бъдещето, чувствам се щастливо „избягала от провинцията“. Градът, в който съм, ми дава огромна сила. Това е моето място, знам го. Приятелят ми обаче още живее в малкия ни град. Преди време се наложи да дойде за 1 месец във Варна, плановете след което бяха да заживеем за постоянно тук. Поради различни причини обаче той се върна в провинцията и все още е там.

Говорили сме за съвместното ни съжителство много пъти, искаме да опитаме, да разберем един за друг ли сме, как ще се разбираме заедно. Наскоро обаче след поредния разговор разбрах, че той вече е на друго мнение. Ей така, изведнъж. Категорично не желае да се мести при мен, а иска да остане там, където е. Според него ще е правилно аз да променя мястото и да заживеем заедно там. Спокойно му е, има работа, близки, възможности и донякъде го разбирам – не всеки е с темперамент,който  да се вписва в динамиката на големия град. Това ме обърка много – до вчера сме мислили едно, а вече нещата стоят по различен начин. Защо? Зададох и този въпрос. ... Отговори ми, че все някога е щял да го осъзнае и го е осъзнал именно сега. Явно по-добре сега, отколкото късно, знам ли и аз...
Тук идва проблемът – аз, мечтите ми, средата ми ИЛИ той и нас? Да остана и да градя живота си БЕЗ НЕГО тук, въпреки  връзката ни или да се преместя там, където да започна всичко отначало? Да, имам близки, приятели, семейство в този град, но вече 10 години животът ми е различен. Вярвайте ми, дори не мога да си представя живота за постоянно там, с огромна сила и много безсънни нощи и трудности изградих това ,което имам тук, а сега съм на кръстопът дали да оставя всичко това. Не ми се иска, болно ми е, тъжно ми е. От развитие да обърна посоката и да падна рязко надолу, да отида в град без възможности и с ограничения от пространство и разбирания. И дори не знам дали ще се получи всичко между нас. Нямам никаква сигурност в това. Няма трети човек в отношенията и не допускам, че това е причина за промяна на мнението му, но защо тогава така бързо се отказа? Той казва, че винаги е знаел, че големият град не е за него, възрастен човек е, знае какво харесва и какво не, не иска напрежението тук, търси спокойния живот, не иска проблемите и явно му е трудно да поеме такова ново начало за него.

Как смятате? Аз ли трябва да променя нещата? Защо си мисля, че ако един мъж иска да е с една жена, то той ще преобърне света, само и само да е с нея? Защо си мисля, че не трябва компромисът да идва от мен, а от него? Защо трябва да избирам простия и лесен начин на живот без възможност за развитие пред големия град, в който можеш да осъществиш всичко.. можеш да дадеш различен светоглед на децата си, да ги научиш на различен поглед върху нещата? Аз ли греша, прекалено много ли искам, когато желая да се развивам далече от провинцията? Не ме разбирайте погрешно, обожавам малките градове, но тогава, когато не живея за постоянно там. Навсякъде има плюсове и минуси, но характерът ми, същността ми, ме теглят към динамиката, която в малкото място не мога да открия.

Не мога да заявя категорично, че това е мъжът на живота ми, няма как и да знам, докато не видя как ще се разбираме непрекъснато из битовизмите, всекидневното съжителство и пр. Допускам, че недоразуменията между нас могат да ескалират в един момент и бързо всичко да приключи. Реалист съм. Не мога и обаче да си представя как толкова голяма любов мога да пусна да си отиде, защото гледаме в различни посоки.... Как да постъпя? От кой трябва да дойде компромиса? Греша ли във възприятията си? Свива ми се сърцето като си представя, че трябва да загърбя всичко, постигнато до момента. Трудно ми е. Моля ви, дайте ми съвет, имам нужда от него. Благодаря.

# 1
  • Страната на чудесата
За мен да се върнеш в малък град заради мъж, който дори не си сигурна дали е точно твоя човек, си е чисто самоубийство. Освен това, много си млада и сега е времето да се развиваш и изграждаш, за което има повече възможнасти там, където си в момента. Лично аз не бих правила компромис, не бих и изисквала от другия да го направи. Понякога не малките, а големите камъни обръщат колата.

# 2
  • ЯМБОЛ
Стой си на мястото!Човек с амбиции и човек без.Интересно ми е,поне предлага ли отделен дом,как вижда твоята работа там.Или си търси кротка женица,да ражда деца и да върти манджи?

# 3
  • Terra incognita
Според мен е дошло време за раздяла.
На него му харесва в малкия град, на теб в големия. Никой от вас няма да се чувства добре при направен компромис и това в един момент ще даде отражение в отношенята ви.

# 4
Смятам, че не трябва да се връщаш там, тъй като очевидно искаш да се развиваш напред, а в по-малкия град ще водиш съвсем друг начин на живот и това в един момент ще избие нанякъде. Била съм преди години в подобна дилема, с човек, който беше щастлив на мястото, на което се намира и не желаеше да прави никакви промени нито в работа, нито в нищо. А аз, понеже съм различна и ми трябва разнообразие, нямаше как да потръгне.

# 5
  • Най-красивата страна
Не можеш да заявиш категорично,че това е мъжа на живота ти?
Явно не е чак толкова голяма любов.
Значи не си заслужава да пожертваш всичко,което си постигнала до сега.
Възможностите във Варна са много по-големи отколкото в Пещера.Ти си успяла да се адаптираш и се чувстваш добре.
Ако утре имаш деца ,те ще имат по-добри възможности за образование и реализация в големия град.

Той няма да загуби много,ако направи компромис.За него това е по-скоро добра възможност .
Но ти определено ще загубиш и после ще съжаляваш.

# 6
  • София
Освен "осъзнаването" друг разумен довод предостави ли?
Или - не, не искам! Защо? Защото така!

# 7
Не мисля, че е правилно едно съжителство да започва с компромиси (независимо от чия страна). Щом не е единодушно решението, няма смисъл нито единия вариант, нито другия. Никак не съм привърженик на постулата "Добрите отношения, се основават на компромиси". Hands V

# 8
Стой си на мястото!Човек с амбиции и човек без.Интересно ми е,поне предлага ли отделен дом,как вижда твоята работа там.Или си търси кротка женица,да ражда деца и да върти манджи?

Предлага квартира, която е на негова приятелка. И така.. до не се знае кога.
Смята, че може да ми намери подходяща работа, която да ме удовлетворява, но самия факт,че ще работя за по-малка заплата отколкото в момента , че ще работя с колеги без кой знае какви претенции за живота ,ме убива.

# 9
И ако се върнеш в малкият град, ще имаш ли работа. И ако имаш такава дали ще си доволна. Ще бъдете ли самостоятелни или ще живеете с техните. Изобщо животът ти ще се преобърне. Твоят живот. Неговият ще си е същият. Той няма да си е мръдна пръста, с нищо няма да си е нарушил комфорта. Не си заслужава.

# 10
Не мисля, че е правилно едно съжителство да започва с компромиси (независимо от чия страна). Щом не е единодушно решението, няма смисъл нито единия вариант, нито другия. Никак не съм привърженик на постулата "Добрите отношения, се основават на компромиси". Hands V

Винаги съм била с представата, че всички хора сме различни и е трудно да се открият двама, гледащи в една посока. Затова съм с впечатлението, че компромисите крепят и градят отношенията.. докато всичко не си дойде на мястото. Може би греша, не знам...

# 11
О, не, такива крачки назад заради мъж, с който даже не си живяла - не е разумно.

Но си признавам, че съм силно пристрастна относно връзките от разстояние. За мен при тях не се мери от колко време сте заедно, а колко време сте прекарали реално един до друг. Създават само илюзия за познаване. Щом и за тези кратки мигове заедно сте успели да се разделяте, че и няколко пъти...

Предлага квартира, която е на негова приятелка. И така.. до не се знае кога.
Смята, че може да ми намери подходяща работа, която да ме удовлетворява, но самия факт,че ще работя за по-малка заплата отколкото в момента , че ще работя с колеги без кой знае какви претенции за живота ,ме убива.

Ами щом "те убива", нещата са ясни. По начина, по който пишеш, според мен вече си взела решение, просто го реализирай.

# 12
Прави компроси с това кой филм ще гледате тази вечер и какво да хапнете за вечеря, не с бъдещето си. Има вероятност да се върнеш в Пещера, да станеш "скучна лелка" и той да те зареже заради някоя мацка от София - дори и да се премести там.

# 13
Бих направила такъв компромис, само ако работата ми позволява да живея където пожелая, или ако в новият град има бъдеще за мен и без този човек.
Знам, че изборът е труден, но помисли си - той явно вече го е направил. Едва ли седи и се чуди кой път да хваща, оставил е съдбата на вашата връзка само в твоите ръце. Той е просто един зрител с нагласа "квот стане".

# 14
Това да си гъвкав и адаптивен е различно от това да се правят компромиси.

Общи условия

Активация на акаунт