Как да постъпя - кой трябва да наприви компромисът

• 18 765
  • 698
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте, прекрасни хора!
Скрит текст:
Бих искала да ви помоля за съвет, защото съм на кръстопът в живота ми. Явно, невинаги човек може да се справи сам с всичко. Ще се опитам да бъда кратка и ще се радвам изключително силно да ми дадете съвет, мнение или препоръка...

Имам връзка от година и половина. Живея във Варна, а родом съм от Пещера. Мъжът до мен се е преместил с баща му в родния ми град, когато е бил дете на 2 годинки. Така че – излиза, че и това е неговото „родно“ място. Аз живея във Варна от 10 години. На 29 съм, а той е на 37. Връзката ни е хубава– разбираме се лесно, подкрепяме се във всяко едно действие, споделяме неволи и радости така, както с никой друг не можем да ги споделим, с една дума обичаме се и то истински, вярвам в това. Имаме си и проблемите, но много говорим и това ни помага да ги разрешаваме. Имали сме кризи, в които сме се разделяли за кратко, но са преминавали. Връзката ни обаче е от разстояние, а вечна такава връзка няма, знаем го всички. Доволна съм, че предвид разстоянието се виждаме много често и всичко е наред. Дотук с лесното обаче. Идва времето за компромиси (а знаем, че всеки трябва да ги прави, за да е сполучлива връзката).

Взех категоричното решение да живея във Варна преди доста години, реализирам се чудесно, имам планове за бъдещето, чувствам се щастливо „избягала от провинцията“. Градът, в който съм, ми дава огромна сила. Това е моето място, знам го. Приятелят ми обаче още живее в малкия ни град. Преди време се наложи да дойде за 1 месец във Варна, плановете след което бяха да заживеем за постоянно тук. Поради различни причини обаче той се върна в провинцията и все още е там.

Говорили сме за съвместното ни съжителство много пъти, искаме да опитаме, да разберем един за друг ли сме, как ще се разбираме заедно. Наскоро обаче след поредния разговор разбрах, че той вече е на друго мнение. Ей така, изведнъж. Категорично не желае да се мести при мен, а иска да остане там, където е. Според него ще е правилно аз да променя мястото и да заживеем заедно там. Спокойно му е, има работа, близки, възможности и донякъде го разбирам – не всеки е с темперамент,който  да се вписва в динамиката на големия град. Това ме обърка много – до вчера сме мислили едно, а вече нещата стоят по различен начин. Защо? Зададох и този въпрос. ... Отговори ми, че все някога е щял да го осъзнае и го е осъзнал именно сега. Явно по-добре сега, отколкото късно, знам ли и аз...
Тук идва проблемът – аз, мечтите ми, средата ми ИЛИ той и нас? Да остана и да градя живота си БЕЗ НЕГО тук, въпреки  връзката ни или да се преместя там, където да започна всичко отначало? Да, имам близки, приятели, семейство в този град, но вече 10 години животът ми е различен. Вярвайте ми, дори не мога да си представя живота за постоянно там, с огромна сила и много безсънни нощи и трудности изградих това ,което имам тук, а сега съм на кръстопът дали да оставя всичко това. Не ми се иска, болно ми е, тъжно ми е. От развитие да обърна посоката и да падна рязко надолу, да отида в град без възможности и с ограничения от пространство и разбирания. И дори не знам дали ще се получи всичко между нас. Нямам никаква сигурност в това. Няма трети човек в отношенията и не допускам, че това е причина за промяна на мнението му, но защо тогава така бързо се отказа? Той казва, че винаги е знаел, че големият град не е за него, възрастен човек е, знае какво харесва и какво не, не иска напрежението тук, търси спокойния живот, не иска проблемите и явно му е трудно да поеме такова ново начало за него.
Как смятате? Аз ли трябва да променя нещата? Защо си мисля, че ако един мъж иска да е с една жена, то той ще преобърне света, само и само да е с нея? Защо си мисля, че не трябва компромисът да идва от мен, а от него? Защо трябва да избирам простия и лесен начин на живот без възможност за развитие пред големия град, в който можеш да осъществиш всичко.. можеш да дадеш различен светоглед на децата си, да ги научиш на различен поглед върху нещата? Аз ли греша, прекалено много ли искам, когато желая да се развивам далече от провинцията? Не ме разбирайте погрешно, обожавам малките градове, но тогава, когато не живея за постоянно там. Навсякъде има плюсове и минуси, но характерът ми, същността ми, ме теглят към динамиката, която в малкото място не мога да открия.

Скрит текст:
Не мога да заявя категорично, че това е мъжът на живота ми, няма как и да знам, докато не видя как ще се разбираме непрекъснато из битовизмите, всекидневното съжителство и пр. Допускам, че недоразуменията между нас могат да ескалират в един момент и бързо всичко да приключи. Реалист съм. Не мога и обаче да си представя как толкова голяма любов мога да пусна да си отиде, защото гледаме в различни посоки.... Как да постъпя? От кой трябва да дойде компромиса? Греша ли във възприятията си? Свива ми се сърцето като си представя, че трябва да загърбя всичко, постигнато до момента. Трудно ми е. Моля ви, дайте ми съвет, имам нужда от него. Благодаря.
Няма правилно и грешно.Просто НЕ сте един за друг.
Който и да направи компромиса, след време ще съжалява и ще намрази другия.
Твърде различни сте.

# 31
  • Бургас
Вероятно е от типа, решили да "възраждат" и пълнят с дечурлига семейната къща...

# 32
Мъж, на 37г., в малък град, който ти предлага да живееш в квартира на приятелка, без да го е обсъдил с теб и въпреки голямата любов. Казва ти, че ще ти намери работа, вероятно касиерка на местната кабелна телевизия ...
Не ми изглежда опция, която би те задоволила.

# 33
Грешиш в това, че според теб той трябва да направи компромис и да се премести. Няма такова правило, че мъжът е длъжен да последва жената. Грешиш и в това, че гледаш с явно превъзходство над неговия живот в малкия град с малките според теб хора. Грешиш и в това, че смяташ Варна или който и да е град за град с много възможности за развитие. Това кой град е с възможност за развитие или не е си го определя всеки човек за себе си. Ти си му начертала вече пътна карта - идва, намира си работа, развива се и гукате щастливо. Ти искаш той да живее по твоя начин. Аз го разбирам, че не иска и в това няма нищо лошо, освен за теб самата. Съжалявам, че го казвам, но няма да бъдете двойка още дълго време според мен. Много са ви различни целите.

Благодаря за мнението, ценно ми е. Но не мисля, че чертая карта, смятам че след десетките разговори до момента и той и аз бяхме с представата ,че животът ни ще е в големия град. И това негово ново и различно решение ме изненада... все  пак общата ни идея до сега е била различна. Никога не бих наложила мнението си, ако човекът до мен не вижд анещат ап осъщия начин. Явно проблема е наистина в това, че гледаме в различни посоки и предвид характерите и на двама ни , трудно някой би се "жертвал".

# 34
  • край голямата локва

разделяли за кратко, но са преминавали. Връзката ни обаче е от разстояние,......
Взех категоричното решение да живея във .... Градът, в който съм, ми дава огромна сила. Това е моето място, знам го. ... той вече е на друго мнение. Категорично не желае да се мести .....винаги е знаел, че големият град не е за него,  не иска ...... трудно да поеме такова ново начало за него.

...Защо си мисля, че не трябва компромисът да идва от мен, а от него?
Не мога да заявя категорично, че това е мъжът на живота ми,  Реалист съм... как толкова голяма любов мога да пусна да си отиде, защото гледаме в различни посоки....  От кой трябва да дойде компромиса?

На 29 години все още ли вярваш че голямата любов е достатъчна за една добра връзка!? Ми не, не е- справка форума. Да, любов е  необходима или поне е желателна, но трябва и да гледате в една посока. И този който ще  отстъпи да го прави с желание за общото бъдеще, а не като компромис. Компромис за който се обвинява партньора не се прави.
Да, той е абсолютно прав. И да - и ти си права. Застанали сте в двата края на един път с големи червени светофари и се чудите как да ги заобиколите.
Добре че нямате деца.
Или пък се преместете и двамата.

# 35
  • Бургас
И това негово ново и различно решение ме изненада... все  пак общата ни идея до сега е била различна.
Може да е свързано с нова и привлекателна..."опция" в Пещера, чест развой при връзките от разстояние. Различните посоки, може да са и най-правилното в случая.

# 36
Как смятате? Аз ли трябва да променя нещата? Защо си мисля, че ако един мъж иска да е с една жена, то той ще преобърне света, само и само да е с нея? Защо си мисля, че не трябва компромисът да идва от мен, а от него? Защо трябва да избирам простия и лесен начин на живот без възможност за развитие пред големия град, в който можеш да осъществиш всичко.. можеш да дадеш различен светоглед на децата си, да ги научиш на различен поглед върху нещата? Аз ли греша, прекалено много ли искам, когато желая да се развивам далече от провинцията? Не ме разбирайте погрешно, обожавам малките градове, но тогава, когато не живея за постоянно там. Навсякъде има плюсове и минуси, но характерът ми, същността ми, ме теглят към динамиката, която в малкото място не мога да открия.

Болднатото го казват и мъжете. Защо си го мислиш, ти си знаеш.

На въпроса ти - никой не трябва да отстъпва и да се мести. Търсете си други любови.

# 37
Надявам се думите ми да не се приемат като нападка, защото не са. Даже ми е тъжно като чета за мечтата, която явно няма да се осъществи. Съжалявам.
Явно неговото временно идване във Варна го е накарало да осъзнае, че това не е неговият град. Може да се е уплашил и не се подигравам! Нямам предвид селянчето в големия град, гледащо сградите с увиснало чене, по-скоро неувереността дали ще се справи, дали ще дойде на твоето ниво, един вид. Може шумът да го стресира.

# 38
Била съм в твоето положение два пъти. Двата пъти аз правя един и същ компромис с един и същ мъж. Първият път се преместих от Пловдив в Стара Загора, за да заживеем заедно, беше трудно. Тъкмо свикнах в по-малкия град, замъкна ме в Лондон!!!! Какво да ти кажа, просто знаех с цялата си душа, че това е човека за мен и интуицията ми говореше да го следвам. Не съжалявам, че не съм направила голямата кариера, имаме дъщеря Simple Smile и животът е пред нас . Сега и двамата сме студенти за кой ли път и мечтаем за второ дете Simple Smile...
Съветът ми е да слушаш сърцето си и да не правиш компромис, ако не си абсолютно сигурна. Да не се окаже, че след време ще му натякваш ти колко си жертвала, защото това не води до нищо добро!
Дано вземеш правилното решение Simple Smile

Съгласна съм и се радвам, че всичко се е развило добре. При мен липсва точнотази интуиция, за която говориш, а иначе ми е много силно развита. ..

# 39
Бих направила такъв компромис, само ако работата ми позволява да живея където пожелая, или ако в новият град има бъдеще за мен и без този човек.
Знам, че изборът е труден, но помисли си - той явно вече го е направил. Едва ли седи и се чуди кой път да хваща, оставил е съдбата на вашата връзка само в твоите ръце. Той е просто един зрител с нагласа "квот стане".

Точно това ме притеснява, че без разговори, той е взел решение. За себе си. А уж сме двама. Явно въпреки всиките разговори до момента, той е променил представите си и нагласите си, а това не е добре. Той така утре може да реши и нещо друго и аз да се окажа в ситуация , в която съм от стол на земята. Лесно бих казала - оставам тук, но тогава, когато не изпитвам тази обич. Ами ако с това решение сложа край на нещо истинско? Ами ако никога повече в живота ми не срещна човек, който да се държи по същия прекрасен начин с мен? Въпросите са много и наистина решението е трудно. Но трябва да го взема. Объркана съм.

В живота има повече от едно истински неща.. 😉

# 40
Изобщо не виждам причина да се местиш заради него.
Първо - не сте живели заедно, не знаеш как ще потръгне, риска е прекалено голям да загърбиш всичко и след няколко месеца хайде пак наобратно.
Второ - той е взел решение без да го обсъди с теб! "Аз няма да се местя, ти ако искаш идвай" - не звучи като да му пука кой знае колко, което още веднъж доказва, че не си струва.
Трето - мъж на 37 без собствен дом ти предлага да живеете на квартира в малко градче до незнайно кога!? Ако досега не си е стъпал на краката кога ще го направи на 50 ли?
Четвърто - вие явно сте много различни хора. На теб ти харесва един начин на живот, на него - друг. Щом осъзнаваш, че няма да се чувстваш добре, не бива да се връщаш и то под натиск. Няма да си щастлива.

# 41
Абстрахирай се за момент от живота си във Варна, от кариерата и и изобщо от живота ти до тук.
Виж нещата от една друга страна. Той взима решенията еднолично. Решил е че иска в Пещера. ТОЙ.Решил е че ще живеете в квартира на приятелка/това какво значи/Ти най вероятно даже не си я виждала въпросната квартира. Той ще ти уреди работа. Къде е твоето мнение в картинката. Той така иска и край. И тук не става въпрос за дневни, дребни компромиси. Той иска от теб да преобърне живота си заради него, заради връзката виа в същност той не иска да направи нищо за нея.

# 42
Впрочем живеенето в Пещера ще ти е най-малкият проблем. Дори във Варна, с ергенаш на 37, дето явно си обича комфорта и е със залязваща енергия...ще имаш една тежка котва. На 29 си в идеалната възраст: все още пълна с млада енергия, но знаеш какво искаш. На 37 вече, дори за мъж, енергията и хоризонтите не са толкова големи и повечето почват да дърпат не към експанзия и градене на нови неща, а към окопаване и комфорт. За теб е твърде рано да влизаш в такава фаза.

Също така мисля, че не го познаваш достатъчно и се опитва в Пещера да ти щракне един гаден капан и да му видиш истинското лице.

# 43
Бих направила такъв компромис, само ако работата ми позволява да живея където пожелая, или ако в новият град има бъдеще за мен и без този човек.
Знам, че изборът е труден, но помисли си - той явно вече го е направил. Едва ли седи и се чуди кой път да хваща, оставил е съдбата на вашата връзка само в твоите ръце. Той е просто един зрител с нагласа "квот стане".

Точно това ме притеснява, че без разговори, той е взел решение. За себе си. А уж сме двама. Явно въпреки всиките разговори до момента, той е променил представите си и нагласите си, а това не е добре. Той така утре може да реши и нещо друго и аз да се окажа в ситуация , в която съм от стол на земята. Лесно бих казала - оставам тук, но тогава, когато не изпитвам тази обич. Ами ако с това решение сложа край на нещо истинско? Ами ако никога повече в живота ми не срещна човек, който да се държи по същия прекрасен начин с мен? Въпросите са много и наистина решението е трудно. Но трябва да го взема. Объркана съм.

Той утре ще реши нещо друго вместо теб, от това, което описваш, явно тенденцията е такава.
Поговори с него за тези неща. Обясни му страховете си, разочарованието си, несигурността си, и виж накъде ще се развият нещата.
Той, в крайна сметка, има ли нещо сериозно, което го държи там? Работа на заплатка или пък "мама и татко", не са сериозни причини, до тях винаги може да пътува и да ги вижда.

# 44
А, и друго се сетих.
Преместил се е с баща си. Явно няма " свекърва" в картинката.
Тоя баща като остарее, все ще се наложи някой да помага. Няма да се учудя и той да е повлиял за решението на " младежа".

Общи условия

Активация на акаунт