Плюсове и минуси на кварталите в София - 8 тема

• 44 871
  • 797
  •   1
Отговори
# 255
  • София
mandarinka, за да не влизат животни в магазина просто се слага стикер - има си наредба и за това. Няма ли стикер, значи мога да вляза, а как ще се държа вътре - пак е въпрос на индивид, уви. Аз съм напълно съгласна с теб, че контролът има точно тази функция да тушира напрежения между различни хора. Ако има контрол много стрес ще ни се спести от всичко, което си изброила. Даже и проблеми като домашно насилие, отношение към децата в детските градини, условията за живот в кварталите и др подобни, биха поизчезнали.

# 256
Какъв стикер бе, то е близко до акъла, че животни нямат място в хранителен магазин. Ей, съвсем изтрещяхте кучкарите. Иначе нямам нищо против животинките, даже много ги обичам. Ама, стягайте се.
Мандаринка, много добра карта! Прави ли ви впечатление, че повечето сгради, които вече не са част от паметниците на културата (оцветени в синьо) са махнати с наредби през периода 2004-2005-та година. Какво се е случвало тогава?

# 257
Какъв стикер бе, то е близко до акъла, че животни нямат място в хранителен магазин. Ей, съвсем изтрещяхте кучкарите. Иначе нямам нищо против животинките, даже много ги обичам. Ама, стягайте се.
Мандаринка, много добра карта! Прави ли ви впечатление, че повечето сгради, които вече не са част от паметниците на културата (оцветени в синьо) са махнати с наредби през периода 2004-2005-та година. Какво се е случвало тогава?
Стефан Софиянски.

# 258
Да, направиха ми впечатление синичките петна. Примерно фабриката на Прошек - там даже май нямаше инфо кога е махнат статутът, защото минаха с номера "вграждане на фасадата".

# 259
A понеже правят ремонт на парка в Дружба при езерото и става доста приятно там, да попитам как са там училищата? 4 ОУ Джон Атанасов, 89 ОУ д-р Христо Стамболийски, доколкото видях.

Ужас е някакъв с тези кучкари, даже ми се струват още повече напоследък. Някаква мода ли има да мъкнеш куче?Нищо против, ама да им чистят и да не ги пускат, огромни кучета, да си обикалят из парковете без повод. Два пъти се случва децата ми да ги гонят такива песове само в последния месец. Играят си, абе какво ме интересува, като е 4 пъти по -голямо от детето? Да си играете вкъщи насаме
Е, оправия няма. Вече явно дете ще водим на повод, за да могат други да си пускат немските овчарки свободно и да оцапват тротоарите.
Трябва яка регулация в това  отношение.
Друг е въпроса какъв любител на кучета си, като си го "заврял" огромен пес , 70-100 кила да живее в апартамент и го мъчиш горкото животно. ама така, любители са и това си е. Ние да мълчим . То си е мъка и за животното и за хората Confused
Не всички кучкари сме такива и съм напълно съгласна с казаното, но хора всякакви...

Аз затова и зададох въпрос, кой би бил идеалният хипотетичен апартамент, който би отметнал изискванията и ще бъде закупен. Еди колко си кв, еди какво си строителство, в еди кой си квартал, с еди какво си изложение.

"идеалният хипотетичен апартамент" не търсим, защото го няма за тези пари. Търсим този с най-малко компромиси. Бихме направили компромис с квартала до някъде и паркомясто (ако го позволява, то при ЕПК няма и такива обикновено). Не бихме направили компромис с парк и етаж (от 3ти нагоре и без последен на тухла, на ЕПК може). Не държим задължително да е до метро, но да има някакъв адекватен ГТ, някакви що-годе добри училища. За квадратите стига спалните да не са по 9кв нямаме изискване да можем да пускаме кон да тича вътре. С изложение също бихме направили компромис до някъде. Тераса задължително и то не такава, на която само да изляза и да се завъртя.
Не знам, може и много изисквания да имаме...

Последна редакция: вт, 04 авг 2020, 13:59 от SimonaDimitrova95

# 260

"идеалният хипотетичен апартамент" не търсим, защото го няма за тези пари. Търсим този с най-малко компромиси. Бихме направили компромис с квартала до някъде и паркомясто (ако го позволява, то при ЕПК няма и такива обикновено). Не бихме направили компромис с парк и етаж (от 3ти нагоре и без последен на тухла, на ЕПК може). Не държим задължително да е до метро, но да има някакъв адекватен ГТ, някакви що-годе добри училища. За квадратите стига спалните да не са по 9кв нямаме изискване да можем да пускаме кон да тича вътре. С изложение също бихме направили компромис до някъде. Тераса задължително и то не такава, на която само да изляза и да се завъртя.

То повечето НС апартаменти са приблизително с такива балкони, изключвам горните етажи на сватбената торта с покривните тераси, защото обикновено там са големи апартаменти. ЕПК-тата са си по правило с нормално големи балкони, примерно 1-1,20 дълбочина, а дължината е ширината на стаята, т.е. 3-3,50 м. да речем.
Последен етаж ЕПК също не препоръчвам, за панелите е същото, най-малкото може да има проблем с пълненето на радиаторите. Образуват се въздушни възглавници по тръбите, които, по законите на физиката, се движат нагоре. Накратко - радиаторите на последните етажи често не са пълни до горе, съответно топлят по-малко. Може да се поправи това - обезвъздушаване на инсталацията, но не винаги е вариант. Освен това на най-високите етажи най-много се чака да се "източи" топлата вода, т.е. да потече достатъчно топла. И това се върти на водомера на жилището.

# 261
  • София
Скрит текст:
A понеже правят ремонт на парка в Дружба при езерото и става доста приятно там, да попитам как са там училищата? 4 ОУ Джон Атанасов, 89 ОУ д-р Христо Стамболийски, доколкото видях.

Не знам, може и много изисквания да имаме...
Ами очевидно имаме различни изисквания. За мен ЕПК или панел или СС е дийл-брейкър. Гараж също е задължителен. Терасата изобщо не е задължителна, даже е недостатък (ако вдига цената, иначе много обичам тераси).
Квартали, Младост, Ст. Град, Дървеница, Дианабад, Лозенец, Изток; съотвено за къщи, Драгалевци, Симеоново, Камбаните и района, може и с. Лозен и района, Бистрица.
Всичко друго .. не!
Метро би бил огромен бонус. Но мога да преживея и без него.
За училища, още не съм се замислил сериозно. Рано ми е. Като съм готов и да пътувам, и да возя, а и на частно.
Но според мен са много сериозен фактор.

Надявам се не се засягате, старая се да съм полезен, но забелязвам също, че основните ви изисквания за апартамента са за удобството на кучето. Всичко друго е с по-малък приоритет, било кола, дете, училища, съседи, състояние на общите части, близост до места за работа, магазини и тн. За мен това е неразбираемо. Както уточнихме, хората сме различни. Аз затова и нямам домашни животни, обаче. Не защото не ги обичам. А защото не мога да им осигуря огромния приоритет и внимание, което изискват. А още по-лошо е, когато нямаш условията да им осигуриш необходимото. Отделна стая, имение, двор, кучешка къщурка и тн.

# 262
Последен етаж ЕПК също не препоръчвам, за панелите е същото, най-малкото може да има проблем с пълненето на радиаторите. Образуват се въздушни възглавници по тръбите, които, по законите на физиката, се движат нагоре. Накратко - радиаторите на последните етажи често не са пълни до горе, съответно топлят по-малко. Може да се поправи това - обезвъздушаване на инсталацията, но не винаги е вариант. Освен това на най-високите етажи най-много се чака да се "източи" топлата вода, т.е. да потече достатъчно топла. И това се върти на водомера на жилището.

Това не го знаех, ще го имаме на предвид, благодаря.

Ами очевидно имаме различни изисквания. За мен ЕПК или панел или СС е дийл-брейкър.
Панел твърдо не, старо ЕПК само заради квадратурата и високите етажи-да.

Гараж също е задължителен.
Да, но ако трябва да избирам между апартамент, който много сме харесали, но няма гараж или е скъп, то ще вземем апартамента и после ще му мислим.

Терасата изобщо не е задължителна, даже е недостатък (ако вдига цената, иначе много обичам тераси).
Квартали, Младост, Ст. Град, Дървеница, Дианабад, Лозенец, Изток; съотвено за къщи, Драгалевци, Симеоново, Камбаните и района, може и с. Лозен и района, Бистрица.
Всичко друго .. не!
При нас пък точно тези по-скоро не , като изключим Младост може би.  Smiley Определено търсим много различни неща.

Метро би бил огромен бонус. Но мога да преживея и без него.
За училища, още не съм се замислил сериозно. Рано ми е. Като съм готов и да пътувам, и да возя, а и на частно.
Но според мен са много сериозен фактор.

Надявам се не се засягате, старая се да съм полезен, но забелязвам също, че основните ви изисквания за апартамента са за удобството на кучето. Всичко друго е с по-малък приоритет, било кола, дете, училища, съседи, състояние на общите части, близост до места за работа, магазини и тн. За мен това е неразбираемо. Както уточнихме, хората сме различни. Аз затова и нямам домашни животни, обаче. Не защото не ги обичам. А защото не мога да им осигуря огромния приоритет и внимание, което изискват. А още по-лошо е, когато нямаш условията да им осигуриш необходимото. Отделна стая, имение, двор, кучешка къщурка и тн.
Не се засягам, обсъждаме си и далеч основните ни изисквания не са само за удобство на кучето, може би само парка, но то ще е удобство и на нас. Както и да го гледаме кучето е на 2 години, поне още 12 ще се водим, пък и това за едно-две деца също ще е голям плюс да има парк на пешеходно разстояние, не да се мъкнем с кола. Училищата не са с малък приоритет, взимаме ги под внимание, но пък кой знае след 9-10 години като дойде време за 1ви клас какво ще е положението. Съседите няма как да ги прецениш като цяло. Общите части се преглъщат, поне от нас. Квартални магазини навсякъде има, а обикновено за седмицата ходим с кола до по-голям и пазаруваме за седмица напред.

# 263
То при общите части идеята е, че от тяхното състояние можеш да си направиш изводи за обитателите.... тъй че за мен лично са си доста важен критерии.

# 264
До 4-то ОУ в Дружба има ромски блокове съвсем близо, преди беше с входен тест в 1 клас и държеше ниво заради него, сега обаче не знам как е, по-скоро мисля, че не е така с районирането.

То при общите части идеята е, че от тяхното състояние можеш да си направиш изводи за обитателите.... тъй че за мен лично са си доста важен критерии.

И е така, и не е. Достатъчно е от 100 апаратмента да има двама-трима  катили  да спъват всички. Но все пак 97 от 100 читави обитатели е повече от добро съотношение, според мен.

# 265

Е да не са мръсни и гадни с графити и т.н., разбира се, но общите части на ЕПК, дори видимо стари, но чисти, подредени, не са ни такъв проблем. На други хора е проблем и искат ново, вкусове всякакви. Smiley
Единствено в ЕПК-тата има повече възрастни хора, което затруднява събиране на пари и разбирателство между различните поколения, според мен, но е същото като да имаш един-два дразнещи съседа на твоята възраст във входа.

До 4-то ОУ в Дружба има ромски блокове съвсем близо, преди беше с входен тест в 1 клас и държеше ниво заради него, сега обаче не знам как е, по-скоро мисля, че не е така с районирането.
То с това райониране няма ли доста да се променят нещата в бъдеще? Ако преди каймака е ходил в 5 избрани, сега няма да има избор и по-даровитите деца ще са разпръснати равномерно? Или всеки панически ще се мести от един квартал в друг, не знам.

# 266
Симона, не ми се навлиза в темата за училищата, защото ще ме изтрият, само загуба на време. Но на ваше място бих гледала внимателно кое е училището и какво съседи има около мястото, където избирате за покупка. А, и определено все повече хора гледат районните училища, когато избират за покупка, това става все по-важен критерий. Нещо, на което само преди две-три години тук, във форума,  се смееха. По този начин родителите, които държат на доброто образование на децата си, отново се концентрират около определени училища, квартали съответно.

# 267
Това за повечето възрастни хора в ЕПК-тата не знам откъде го взе. Аз пък нямам такова наблюдение. В ЕПК-тата обикновено има само по 1 гарсониера (едностаен) на етаж с 6 апартамента примерно, а едно време (което ти не го помниш, и то е добре, че не го помниш) жилищата ги разпределяха/продаваха според жилищните нужди на семейството (т.е. хора в семейството). В едностаен настаняваха или сам човек или двойка без деца (възрастни или млади - няма значение). Двойка млади можеха да получат и двустаен (стая, хол и кухня), защото се водеха "перспективни". Семейство с 2 деца, ако имаше свободни апартаменти, вече ги настаняваха в 3-стаен. Та с цялото това обяснение искам да кажа, че в 1 от 6 апартамента максимум може да са настанявали възрастни без деца. В останалите апартаменти все са били семейства с деца. От последните ЕПК-та в края на 80-те години на миналия век досега са минали 40 години, тези млади семейства с деца вече имат внуци, младите вече живеят в тези апартаменти.  Та не си съвсем права.
Освен това ЕПК-тата се търсят от семейства с деца, защото имат добри разпределения.
Бях писала - в хубава нова тухлена кооперация с фирма-домоуправител несъбраните суми по апартаменти варираха от 200 нагоре - до 500-600 и повече пари. Това при 25, макс 30 апартамента. В ЕПК блок, ако 75% си плащат, пари за поддръжка ще има, дори и за допълнителни ремонти, каквото се наложи - смяна на щрангове, заключваща се врата с чип и т.н. По спомен, в едно ЕПК 14 етажа събираха по около 100 лв. за смяна на вертикалните щрангове, но там в ЕПК-то са много щрангове. Т.е. не е непосилна сума.

# 268
От двата варианта: малък апартамент, ново строителство в по - краен квартал и голям, панелен в по-централен квартал, при почти сходни цени, какво ще изберете? И двата са в добро състояние, 4 етаж.

# 269
Това за повечето възрастни хора в ЕПК-тата не знам откъде го взе.

От познати из София и не само, които живеят в ЕПК-та, от огледи. Иначе според мен възможността в ЕПК или стара тухла да има повече възрастни, отколкото в НС е голяма, но не го казвам като минус, просто мое наблюдение. Това за парите е така, да, в комплекса като бяха залепили бележки кой колко пари има да дава, много бързо се скъсаха... Smiley Но пък съм чувала и истории, че в ЕПК старото поколение не иска да дава пари за чипове и домофони, защото не ми трябват. Няма как да знаеш кусурите на съседите, преди да заживееш там.

От двата варианта: малък апартамент, ново строителство в по - краен квартал и голям, панелен в по-централен квартал, при почти сходни цени, какво ще изберете? И двата са в добро състояние, 4 етаж.
Не искаме панел, ако го смениш на епк в по-централен, ще изберем това. Smiley

Общи условия

Активация на акаунт