Бихте ли пуснали 12 год си дъщеря да...

• 21 102
  • 487
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Аха, ясно не всички датчани подкрепят скиторенето на децата си. Включително мъжа ти не е съгласен и затова се карате. С това трябваше да започнеш.

# 346
  • София
Ох майко милаааа. Зарекох се, че няма да пиша, обаче направо не се сдържам вече

1. Стига си си измивала ръцете с тази Дания. Чичо ми е датчанин. Когато се пенсионираха с леля ми дойдоха да живеят в България. Невероятно бързо успя да се интегрира, че даже и български научи - а цял живот са живяли там. Много приятен, мил и симпатичен човек е. Весел, усмихнат, социален и добронамерен. Познавам техни приятели и негови роднини, които са им идвали тук на гости - същата работа са.

3. Какво значи Интегрира се? Даже и български научи? Не е ли точно това интегрирането - езика да научиш? Или може би имаш предвид че е проял зеле със свинско, сарми и е пропил ракия Smile
Аз също научих езика веднага. Карам второ образование на датски. Никога не съм вземала соц помощи. Дори и детските ми ги спряха заради високи доходи на мъжа ми. Пиша по-грамотно от много датчани. Имам се за абсолютно интегрирана. Това че не съм достатъчно тъпа да дъвча датски клишета, а си имам свой стил го смятам за плюс.

Значи преди няколко поста казваш, че не си се интегрирала и нямаш желание това да се случи защото не понасяш датчаните, а сега пишеш, че си се интегрирала, защото си научила езика и пишеш правилно, а също така завършваш образование на датски. Значението на думата "интеграция" явно изобщо не ти е ясно, затова обяснявам - да се интегрираш означава да се впишеш в дадена среда. За да се впишеш е необходимо не просто да научиш езика, а да приемеш местните обичаи и култура. Хората да те приемат, както и ти тях. При теб интеграция няма - няма и да има, защото освен всичко друго, явно си и доста чепат характер и тръгваш директно с рогата напред. Т.е. отиваш да живееш някъде, но вместо да се опиташ да се впишеш, ти само критикуваш и хейтиш. Дъщеря ти го знае това и затова не иска приятелите й да я виждат с теб - защото я излагаш. А за разлика от теб тя най-вероятно държи все пак да се интегрира, за да може да има приятели.

# 347
  • София
Значи много добре може да се оправи с децата и да не пуска дъщеря ви да скита. Интересно, как се изразяваш "да гние сама вкъщи". А може и да не "гние сама", а той да ги стегне и тримата да свършат някаква смислена работа. Наистина, защо не отидеш в чужбина да си оправиш здравето? Какво искаш, съвсем да се скапеш ли?

# 348
На мнението на Анди съм. Повярвай ми, ще се оправят супер без теб. Май ти разваляш дисциплината.

# 349
Ясно - накратко казано за теб да си интегриран, значи да те харесват хората. Е да ама не е това значнието на думичката. И да - за дъщеря ми е важно да я харесват всички. И да - за мен това не е приоритет. Такъв типаж съм, че малко хора ме харесват. Просто както казах Не съм достатъчно тъпа и лицемерна. Никога не съм казала, че не съм интегрирана - според моето разбиране за интегриране съм по-интегрирана от много датчани. Според твоято явно не съм. Надявам се един ден дъщеря ми да помъдрее и да ме оцени каквато съм. Има хора които ме харесват. Ако се променя те ще спрат да ме харесват за да ме харесват някакви други. Да ама другите не са ми важни - по са ми важни тия, които са ме оценили каквато съм автентична. По много показатели съм по-качествен човек от масите, колкото и нескромно да звучи. Самият факт че съм масово недолюбвана е показател, че съм по-различна, и в случая в положителна посока. И в БГ винаги съм била черната овца - такава си ми е природата.

# 350
  • София
След  24 страници започнахме да стигаме до същината на нещата.

# 351
Разбира се, че ще му я оставиш. Нека реве на него, тъкмо номера може да не мине Simple Smile Пробвай!

(Аз днес се разправях леко с моето 9 годишно, понеже вместо Мола на центъра, отишло с приятел на Големия Мол (и то по Моловете)  обаче после детето цъфна с приятелчето и се оказа,че "Не издържах, мамо, сега ще ти ги дам!") Детето ми купило фанелка от Waikiki и цвете за утрешния 8 март Simple Smile.

Та не е да забраняваме Моловете, ами просто да не са все там...

# 352
Скрекелия, ти си си супер. Спри да се отбраняваш. Гледай себе си, бъди си егоист, лекувай си здравословните проблеми и грам да не ти пука кой какво мисли. Постигнала си всичко, за което си се борила, сега остава само да се съхраниш. Та ти си почти на финала с децата. Още пет -шест години и всяко ще си хване пътя. Кой как ще се оправя в живота далеч не винаги зависи от родителите.
Ела си в бг, тук поне в София е пълно с доктори и частни болници, направи си изследвания и си почини. Остави ги тия деца с баща им, не ги мисли. Мисли за себе си. Те ще си пораснат, но ти ако се разболееш тежко и умреш, тогава за какво изобщо ти е всичко?

# 353
  • София
Ясно - накратко казано за теб да си интегриран, значи да те харесват хората. Е да ама не е това значнието на думичката. И да - за дъщеря ми е важно да я харесват всички. И да - за мен това не е приоритет. Такъв типаж съм, че малко хора ме харесват. Просто както казах Не съм достатъчно тъпа и лицемерна. Никога не съм казала, че не съм интегрирана - според моето разбиране за интегриране съм по-интегрирана от много датчани. Според твоято явно не съм. Надявам се един ден дъщеря ми да помъдрее и да ме оцени каквато съм. Има хора които ме харесват. Ако се променя те ще спрат да ме харесват за да ме харесват някакви други. Да ама другите не са ми важни - по са ми важни тия, които са ме оценили каквато съм автентична. По много показатели съм по-качествен човек от масите, колкото и нескромно да звучи. Самият факт че съм масово недолюбвана е показател, че съм по-различна, и в случая в положителна посока. И в БГ винаги съм била черната овца - такава си ми е природата.

Ох, честно ти казвам ти си някаква патология. Значи правя обобщение на база написаното от теб до тук:

1. Всички датчани са тъпи. Ти си много по-умна от тях, затова не се вписваш. Защото, за да се впишеш трябва да станеш тъпа, като тях, а ти категорично отказваш.
2. Ти живееш с надеждата един ден дъщеря ти да вземе да помъдрее и да започне да те хареса и да те оценява. Демек и тя в момента е тъпа, защото не те харесва и се срамува от теб. Явно добре се е интегрирала - станала е, като датчаните, които ти толкова много мразиш щото нали - всички са тъпи, а ти не си
3. В Дания никой не те харесва, в България си била черната овца, мъжа ти не се интересува от теб, дъщеря ти се срамува от теб, ти си вечно начумерена, мразиш всички около теб, защото са тъпи, лицемерни, говорят на кофти език и се хиля. Обаче ти си готината и умната, а всички останали са тъпи и гадни хора.

Евала!

# 354
Бих добавила, остави бащата да се оправя и да бъде веднъж и той лошия родител, а ти по телефона само успокоявай и казвай, че като се върнеш всичко ще се оправи. Нека си чистят децата вкъщи и той да им плаща, това не е лошо, ако при вас работи. Не можеш да угодиш на всички капризи и не трябва.

# 355
  • Мюнхен
Дами, не знам дали ми е мястото да се обаждам по темата, защото не съм родител, ама ми се ще да споделя перспективата на бивш тийнейджър, че и от тази невероятно проклета зодия близнаци Blush

Кратък background: аз съм на 20, имам сестра на 25. И двете сме близнаци, майка ни е козирог. Смятайте за какъв "астрологичен сблъсък" става дума. Ама зодията хич не е оправдание.

И двете със сестра ми не сме били от тия кротички деца, слушащи мама и тате за всичко. Напротив, по родителски срещи все са се оплаквали от нас, че говорим в час, въртим се, еди-кво си, ама за резултати не са се оплаквали, щото се е работило с нас от ранна възраст. Сопкали сме се на нашите, карали сме се, някой път до малките часове на нощта са се водили дискусии по всякакви въпроси, ама такова е. Тия неща са важни, макар че ефектът проличава години по-късно понякога.

1. Skrekkelig, видях, че си разказала за своята майка, как всичко различно от нейните виждания било подложено на присмех. Ами ти си абсолютно същата - само прочети мненията си за "маймунския език на датчаните, тъпите им клишета и т.н..." Звучиш абсолютно закоравяла в мисленето си, убедена, че само ти си права, затова и детето ти е виновно, че се срамува от теб, понеже ти си си такава. За мен не е нормално едно дете да се срамува да бъде видяно с родителите си, докато е навън с тях. Не искам да бъда груба, но може би наистина има някаква логична причина това да е така - било то заради постоянните анти-датски приказки вкъщи, било то заради стила, липсата на личен пример...Опитай се да видиш откъде идва и да не бързаш да я контрираш за всичко. Имаш плюса, че тя обича да пазарува, така че можеш да превърнеш това във време за вас двете. Ако обича да говори за дрехи, остави я да го прави, може даже да вмъкваш въпроси за приятелите й - те как се обличат, кои магазини са им любими... Ако ти хареса нещо, мери, виж как ти стои, създай й впечатлението, че имаш желание да я слушаш. Не е нужно да се променяш цялостно, но не пречи от време да време да извличаш нещо полезно от комуникацията с дъщеря си. Не е най-приятното нещо на света 12-годишно да ти мели на главата, ама някой път се налага да го изтърпиш в името на това тя да започне да се заслушва повече в теб.

2. Това, че дъщеря ти е посещавала различни курсове, че тя разполага спокойно с пари, които да харчи, ме навежда на мисълта, че може би можете да си позволите да я записвате на спорт и на всевъзможни неща, които са й интересни. И е нормално да скача от хоби на хоби, аз бях същата на нейните години и до 18 вече имах затвърдени няколко неща, които много си обичам и са ми трайни интереси - танци, фитнес и готвене. ОБАЧЕ детето трябва да усеща подкрепа в тия неща, дори ти вътрешно да си скептична дали това ще остане или не. Значи дъщеря ти иска да прави мъфини и кексове, пък никой вкъщи не ги яде толкова и се изхвърлят? Е, гадно. Като не можете да смогнете вкъщи, накарай я да си покани приятелки вкъщи, за да ги изядат заедно, хем да ги видиш тия деца какви са. Ако пък не иска - да си ги занесе в училище. Когато готвите заедно, ако ти се размрънка, че много й се месиш, остави я да се оправя сама. Нищо няма да й стане, ако изтърве някоя гореща тава или се пореже, щото блее и не ги е хванала правилно. Тъкмо ще се научи.

3. За джобните: не е нормално да плащаш на детето, че си върши домакинската работа. Но дори и когато не я е свършило, трябва да има пари в себе си. Логиката на нашите беше, че всичко се случва, може да ми стане лошо и да имам нужда да си купя нещо сладко, може да имам нужда да си хвана такси, може да хвана грешен автобус и да се загубя....Ако не си върши домакинската работа, измисли други наказания, например днес да не излезе. Майка ми има един много хубав лаф по казуса - "Навън дама, вкъщи мърла." Ами не е нормално да е така, нали?

4. Личният пример: е супер важно нещо. Децата приличат на родителите си и от теб зависи да култивираш в нея позитивните си черти и да се опиташ да намалиш негативите. Съвсем спокойно мога да твърдя, че повечето от интересите и вкусовете ми са продукт на възпитанието ми. Интересът ми към здравословното хапване без крайности, вкусът за музика, тренировките...Та майка ми на 47 е в триста пъти по-добра форма от мен, как да не го видя това? И винаги, независимо до колко часа е била на работа, тя вече е тренирала и вкъщи има сготвено. И вече като живея сама, тия неща са ми норма или поне се опитвам да са в по-голямата част от времето.

5. Бащата също е много важен фактор. Мъжете по принцип са по-лежерни и не се занимават с битовизмите, само за по-сериозни неща стават много строги и явно за твоя съпруг хойкането на дъщерята насам-натам наистина е проблем, щом ти е казал, че "теб като не няма, аз няма да я оставям да е навън постоянно". Ами супер, остави го да се занимава той с това. Тъкмо малко ще си починеш от постоянните спорове с дъщеря си и тя ще се научи, че при него тия номера не минават. Трябва те двамата да си се сблъскат сами и да си изкарат изводите от това, така че си направи тоя експеримент и се опитай да не обикаляш като хеликоптер, готова да се намесиш веднага. Нито пък да му подронваш авторитета, като й дадеш нещо, което той не й разрешил. Ако случайно си промените мнението, или пък успееш да го разубедиш при затворени врати, пред нея винаги трябва да сте единен фронт. "Ние с баща ти така решихме." Няма аз, няма той.

Та така...Дано ти е полезно това.

# 356
  • Между гори и планини
Така е, поне за пред децата, родителите трябва да са на една страна. Да няма доброто и лошото ченге.
Слагането под общ знаменател на всички хора говори за тесногръдие. Как този човечец те е заобичал и взел при цялото това плюене по неговите хора?
Ако мъжът ми (американец) си позволи такова нещо, ще му се стъжни.
Не се вписваш там, не си се вписвала тук. Вместо да вадиш треските на другите, погледни своите. Ти за себе си си идеална, другите са кофти.
Интересно ми е какво работите, за да можете да попълвате безконечно шопинг манията на девойката.
Не знам, дали си направи някакви изводи за промяна, защото си постоянно в обяснителен режим.

# 357
  • София
Skrekkelig, извинявай, не е нужно да казваш, но ще попитам какво работиш, какво учиш в момента?

# 358
Биоаналитик (медицински лаборант). Сега съм в пауза заради здравословни проблеми и училищни причинени от колеги хейтъри. Та се проточи много ученето, не знам дали ще го завърша някога. Но ученето съм свършила, само практика остана

# 359
браво,  скрек. Важно е да си намериш работа по специалността и да се чувстваш полезна извън живота в семейството.

Общи условия

Активация на акаунт