Бихте ли пуснали 12 год си дъщеря да...

• 21 092
  • 487
  •   1
Отговори
# 390
  • Между гори и планини
[quote author=Skrekkelig link=topic=1181457.msg40325526#msg40325526 date=1583681586б.

Забелязала съм, че обикновено неуките родители са много нахъсани децата им да се изучат, щото си мислят че това ще им донесе пари и щастие. Е от мен да знаят - гаранция няма. Кво ти е писано това ще е, колкото и да се напъваш. Най-много да се насерш Simple Smile)))
[/quote]

Не слагай хората под знаменател.
Ако не друго, поне имаш чувство за хумор и наистина ме разсмя!

# 391
  • София
Само дотам ли стига визията в семейството, че ученето не е предпоставка за хубав живот? Леле!  Ето, това е консуматорство - да има някой пари и да не натиска децата си да учат! какво ще има следващото поколение, ако не образование! Чисто похабяване на ресурс! Финансов ресурс.

# 392
Забелязала съм, че обикновено неуките родители са много нахъсани децата им да се изучат, щото си мислят че това ще им донесе пари и щастие. Е от мен да знаят - гаранция няма.
А дали си забелязала, че ти, при всичките си претенции за ученост и интелект, си фрустрирана, неудовлетворена от себе си, от живота си, от семейството си, дори от децата си? И дали си забелязала, че и дъщеря ти е дезориентирана и далеч от щастлива?

# 393
  • София
Според мен не че бащата не иска да ги върши, а ти не го оставяш да ги върши. В действителност искаш ли дъщеря ти да си седи вкъщи? Защото ти сама каза, че той не би я пускал навън и е много вероятно той да я вкара в правия път.

позволи ми да познавам бащата по-добре от теб. Може много неща, но фактите са конкретни и не могат да се променят с Може пък и да ... еди кво си...
Освен това не съм чула някой да е вкарал детето си в правия път с насилствено изолиране и държане в къщи. Затова пък съм чувала, за опасни опити за измъкване и бягства, за скъсване на връзката с родителите и т.под.

Имам въпрос и те моля да отговориш честно - ако в един момент разбереш, че част от приятелите на дъщеря ти, без които тя не може да диша, са започнали да пушат трева или недай Боже да шмъркат кокаин, пак ли няма да я затвориш вкъщи с цел да я предпазиш, поради изброените от теб причини?

# 394
  • Между гори и планини
Предвид факта, че момичетата съзряват полово по-рано, надявам се си седнала и говорила с дъщеря си на темата безопасен полов живот, да не станеш млада баба. До време тия смесени компании само ще си бъбрят.
Темата за наркотиците още вчера я повдигнах, с пример. Но беше с лекота подмината, това се случва само на другите. Наркоман тресящ се за доза не може да бъде спрян от една врата.

Последна редакция: нд, 08 мар 2020, 18:17 от Топъл дъжд

# 395
  • София
И да стане млада баба, какво, системата ще даде помощи за детето!

Колкото до образованието - и уките, и неуките искат децата им да са образовани. Неуките, за да дадат по-добри шансове на децата си. Уките, за да продължат традицията в семейството.
Лично аз като човек и професионално мога да оправдая неукостта само при хора с интелектуални и други дефицити, но и те могат да напреднат. Останалите нямат оправдание, защото не учат от мързел.

# 396
  • София
В четвърти клас реших, че не ми се учи. Исках да си играя с приятелки, да ходим насам- натам следобедите, да си гледам телевизия вкъщи, бе свободен живот.
Естествено, оценките ми го показаха и учителите проведоха разговор с нашите.
Слава Богу, родителите ми не решиха, че съм си такава и това е израз на същността ми, а ми казаха съвсем сериозно, че съм Елена, ученичка от 4а клас, работа друга в настоящия период нямам, освен да се образовам и да си чистя стаята. Извън това, имам свободи и излизания, но не и без да съм си свършила задълженията. Увещания и пазарлъци нямаше, нито умолителен тон, нито компромиси по този въпрос.
Родителите ми бяха едни от най- либералните в градчето ни, което се водеше малко и забутано. Винаги на линия за разговори, изслушване, обсъждане, но не и за компромис по отношение на безопасност и образование. Винаги съм можела да спя у приятелки(момичета), но както казах, градчето е малко, разстоянията са малки и всички родители се познаваха идеално.

Мисля, че Skrekkelig е много свестен човек и родител, но объркана и на кръстопът, опитва се да направи най- доброто, което може, но й е трудно.
Skrekkelig, важно е да знаеш къде и с кого ходи детето ти, да си сигурна, че е в безопасност и здрава. И да не изпуска учението, както казваш, че е умна. Тя може да си работи в Макдоналдс, щом й е толкова мерак, но е само в нейна полза да има и други варианти, които доброто образование може да осигури.
Иначе, аз не съм либерална по отношение на спане в смесена компания  и хойкане по принцип, но и е истина, че имам още време, докато се стигне до там. Определено съм либерална по отношение на разговори и компромиси в разумни граници. Груба не искам да съм, макар че, за да съм напълно честна с теб, ми се струва малко изпуснато положението, но не смятам, че сте на дъното или нещо подобно. Други потребителки се изразиха по- остро и няма да лъжа, съгласна съм с тях, но съм и убедена, че имаш нужда от време за себе си, да се почувстваш спокойна и да се погрижиш за здравето си. Това е най- належащо и не бива да се отлага. Ти си важна- и за себе си и за децата си.
Пожелавам ти да сте добре и да намериш най- верния път за себе си и семейството, дано всичко е наред.

# 397
  • София
На мен в последните няколко страници ми изпъкват следните неща:

1. Датчаните са прости и неуки, защото повечето нямат и средно образование, но авторката е съгласна и децата й да бъдат такива - прости и неуки, без завършено образование, работещи в Макдоналдс
2. Само простите родители искат децата им да учат висше образование, защото онези, които имат образование знаят, че то не върши никаква работа. Интересно ми е лекарите, зъболекарите, адвокатите и т.н. как ли биха станали такива
3. Авторката има огромно его и високо мнение за себе си, смята се за изключително интелигента, много, много по-умна от тъпите датчани, смотаните българи, колегите - хейтъри и т.н. и накрая се оказа, че учи какво - някаква съвсем обикновена специалност. На фона на всичките й претенции за интелект очаквах да изпляска в темата една засукана специалност, с която да ни затвори устите на всички, а то накрая какво се оказа......

Аз лично не познавам образовани родители, които да не натискат децата си да учат. Образованието Е важно, защото, ако не беше, нямаше да е задължително, а щеше да е по желание. И да, съгласна съм, че трябва да има и работници, и обслужващ персонал - не може всички да са шефове, но е малко егоистично от твоя страна да инвестираш свободното си време в собственото си образование на дърти години, вместо да го вложиш в образование на децата си, които тепърва ще трябва да градят живота си. Много грозно впечатление прави това, че ти не се примиряваш да бъдеш проста чистачка или продавачка в Макдоналдс, но нямаш нищо против децата ти да са такива

Последна редакция: нд, 08 мар 2020, 19:47 от Lady Cassiopeia Duval

# 398
  • София
Добре, авторката не искала съвети и критики, а само отговор на въпроса си. Ами получи го - сто процента от анкетираните са на мнение, че Не, не биха пуснали дъщеря си. И? С какво я обогати това?

# 399
  • София
Аз не смятам, че авторката има високо мнение за себе си и его. Наистина изглежда така от постовете й, но по- скоро е точно обратното. Неуверена е и все нанякъде трябва да избие. Но за съжаление, не афектира само нея.
Помня се на 11- 12 години, ами съвсем момиченце. Вярно, времената бях други, а и говоря за България. Но родителя си е родител, независимо от времената и независимо от държавата. Не може да си позволи лукса да каже: "Ми такова дете ми се е паднало!" и да вдигне ръце.

# 400
Скрек, прочетох внимателно темата и , ако ми позволиш, ще споделя мнението си:

1. Детето ти е бесен пубертет и не бива да се връзваш на приказки, че те мразела или се срамувала от теб, сигурна съм, че доста майки тук са чували подобен рефрен. Има и такива, които се срамуват от къщите си, от колите на родителите - зависи кой как го тресе пубертета.

2. Ти лично , освен да си по-ведра и да се усмихваш повече, нищо не можеш да направиш на този етап и не бива да се опитваш нещо да промянаш като дрехи, грим и т.н. Дъщеря ти трябва да те приема и обича такава, каквато си!

3. Аз бих се отдалечила от детето , дори бих я оставила да изживее сътресение. Знам, че е риск, но понякога точно това е необходимо, за да бъде разтърсен един тийнейджър и да влезе  в правия път.

4. Бих ти препоръчала да се отнасяш с повече уважение към датчаните и да не изказваш на глас негативното си мнение , защото дъщеря ти е датчанка и все едно я обиждаш всеки ден с коментарите си. Това сигурно много я обърква.

5. Забрави за зодиите и хороскопите. Признавам все пак, че всеки човек си има собствен характер и е възможно да си имаш работа с ужасен инат или просто с човек с гаден характер, нищо че ти е дете.  Децата не са някакви ангелчета.

6. Спиране на парите, инвестиране в спорт и семейни забавления, канене често на други деца на гости, дори и с преспиване.

7. На последно място - не се впечатлявай от разни захаросани приказки тук . Като четеш в тази тема се оказва, че всички са някакви перфектни родители  с невероятно умни и кротки деца, които по цял ден са, я на училище, я на кръжок, съпрузите и те - ангели. Това не е така и не се сравнявай с разни измислени герои от форум.

8.Най-важно е детето да израстне уравновесена личност, което е добра основа за постигане на щастието. За всеки щастието има различно измерение. За едни са резултатите от олимпиадата, за други - приятелите или нова дрешка. И хич не е задължително всички да ходят в университет, за да бъдат щастливи.

Последна редакция: нд, 08 мар 2020, 20:09 от klopishte

# 401
  • София
Няма нищо захаросано. Да не мислиш, че е най-приятното занимание на света да висиш по два часа на някакви места на репетиция и да се чудиш къде да стоиш в дъжда или в жегата? Или да слушеш до безкрай едно и също упражнение, охкане и пъшкане как не става, но въпреки това да се усмихваш и да казваш "давай, няма да се отказваш, следващия път ще стане"? Имаше преди време една реклама, не помня точно на какво, в която показваха реакциите на майките, докато децата им бяха на кулата за скок във вода или когато превързваха краката на малката балеринка. Е, така е в действителност - търпиш какво ли не като неудобство, за да може детето ти да върви напред и сърцето ти спира, когато усетиш, че нещо може да се обърка. Отстрани изглежда захаросано, сякаш децата са се родили идеални, няма какво толкова да им се гледа, но всъщност хич не е така. Всичко е търпение и работа, не е само от децата.

И ходещите по олимпиади имат приятели и се радват на нови дрешки.

# 402
Просто казвам, че стадният принцип се характеризира с начукване на канчето . Зад компютъра можеш да пишеш каквото си искаш и няма кой да те провери дали това е истина или не. Но измислиците и захаросванията могат да повлияят много зле на човек, който има проблеми с тийнейджъра си. За това помислете, ако искате да помогнете. Но и да се хвалиш като разпран подсказва, че има нещо проблематично в отношенията и  се опитваш да компенсираш нещо, фукайки се и измисляйки пред съвършено виртуална и анонимна аудитория.

# 403
  • София
Тук някои се познаваме вече, защото пишем по темите още от времето, когато децата ни са били малки. Минали сме заедно и първи клас, и четвърти, и седми, и гимназия. С някои потребители сме си правили форумски срещи, познаваме се лично, виждали сме си децата една на друга, дори често се е случвало децата да учат в едно училище. Няма лъжа, няма измама, няма захаросване. Постиженията на хората не можеш да им ги вземеш, защото са си техни.

Проблемите с тийновете идват от родителите. Това и по дебелите книги го пише, и емпирично е доказано. Когато видиш проблемно дете/тийн, поне половината от проблемите идват от проблеми със или между родителите. Докато родителите не преразгледат собственото си отношение към себе си, децата си и света, нещата не се оправят.

Ти кога се регистрира, кога взе да обясняваш кой каква виртуалност бил!

# 404
  • Между гори и планини
Разбира се, че е много по-лесно да преведеш пари за поредния парцал, отколкото всеки ден да стоиш на дървената пейка в залата докато детето тренира, да му станеш личен шофьор, за да го водиш по любимите му занимания, да стоиш до късно, за да решите задачите по математика, или предаде проекта си навреме.
Да, образованието не те прави щастлив, ако учиш по старата поговорка "учи, за да не работиш". И братовчедка ми има едно богословие за нищо.
Аз на бележки не държа, държа на обща култура, като седнем можем да не говорим само за дрехи, пари и компютърни игри.
Пределно ясно ми е, че децата ми няма да вземат нобелова награда за лекарство против СПИН .

Общи условия

Активация на акаунт