Бихте ли пуснали 12 год си дъщеря да...

• 21 089
  • 487
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Аз лично измислици в тази тема не видях. Всеки сподели личното си мнение и това какво правят неговите деца през деня. Не разбрах кое точно звучи захаросано. Това, че майките, чиито деца не висят по моловете, а се занимават със значително по-важни неща, като курсове и спорт, ги развозват през почивните дни напред-назад, като луди по цял ден, висят, като киеци /буквално/ с часове, за да ги чакат да свършат курса или тренировката и да си ги приберат обратно? Или това, че след работа, вместо да си почиват, сядат да проверяват домашни, да изпитват на уроци и да се разправят с кисели тийнове, защото тийна мисли, че е научил перфектно урока, а майка му е видяла, че нищо не е научил и го връща да учи пак? Кое точно прозвуча захаросано, че не се сещам? Защото това е реалноста на доста родители в България. Всеки се стреми да инвестира в бъдещето на децата си - и така е редно.
Колко пъти съм летяла по улиците, защото сина ми трябва да стигне навреме за едикойси курс, а докато е на него трябва да се върна, да взема сестра му от детска градина, след което да ходя да го прибирам. Колко пъти съм го изпитвала и съм казвала "Отивай да учиш пак - не си си научил добре урока". Това захаросано ли е?  Айде стига глупости - захаросано било. Това е реалността.

Последна редакция: нд, 08 мар 2020, 20:29 от Lady Cassiopeia Duval

# 406
  • София
Да, по-лесно е да подкупиш детето, да го купиш с пари и липса на контрол. Родителството е и неприятно занимание, защото се налага да се казва "не" и да се търпят нацупени физиономии, рев или емоционално изнудване. Но когато трябва да се постъпи правилно, просто се постъпва правилно, независимо колко непопулярна ще е мярката. Утре ако стане беля с детето все тая, че си бил добър и си се поддал на сълзите и молбите, а остава цял живот да се питаш "защо не го спрях".

# 407
Казвам, че всеки зад компютъра може да напише каквото си иска и да се изкара какъвто си иска. Какво като сте ходили на срещи - там също може да разказвате каквото искате. Едва ли сте водили и децата си, за да ги разпитат другите. Аз не вярвам на захаросани истории и не виждам защо това ви пречи.

# 408
  • На остров
Аз познавам датчани и всичките са образовани, децата им ходят поне на едно извънкласно занимание и определено държат и искат децата им да учат в добри училища и университети.

След като на авторката всичко и толкова противно в Дания защо не се премести?

# 409
  • София
Да си родител е най- малко захаросаната история. Това е най- трудното, но и най-естественото нещо в живия живот.

# 410
  • София
Откъде знаеш, че няма? Антивирусните лекарства за лечение на COVID-19 с AI са установени. Ако децата ти учат софтуерно инженерство, току виж открили лекарството и взели Нобеловата награда за лекарство против СПИН.

Анди е права. Много от нас се познаваме и в реала и нищо захаросано няма. И на никоя от нас не ѝ е било лесно с децата.

# 411
  • Между гори и планини
Много майки слагат и снимки в темите за таланти, има и групи във фб. Аз лично съм от 2006 във форума, минала съм форумни срещи, с деца, без деца, с някои майки сме лични приятели и до днес.

# 412
  • София
Ако щеш вярвай, все ми е тая! Само че с твоите приказки само поощряваш авторката да се държи инфантилно и продължава да си фантазира поредното оправдание.
От това, което дотук е написала, дори бих казала, че имат доста добри дадености - родата на бащата са здрави, яки, бащата е дисциплиниран, а авторката е образована, семейството на мъжа й е обезпечено. Какво повече иска, децата с такива дадености могат да имат прекрасна перспектива, стига родителите да си седнат на четирибуквието и да се захванат да свършат малко смислена работа! Язък!

# 413
Казвам какво мисля и констатирам, че едва в последната страница пишете за трудностите си, преди това си беше само хвалба - колко сме умни, а авторката колко е зле.

# 414
  • Между гори и планини
Това е защото сме необразовани и натискаме децата си да учат, за да имат добри професии и да ни издържат. На авторката семейството е богато, могат да си позволят да работят в Макдоналдс за удоволствие, и никак не са материалисти.

# 415
  • София
Какво да пишем за трудностите, те се подразбират. Като във филмите Рамбо 1, Рамбо 2 - цялата мъка по тренировките на главния герой се дават набързо, за три минути песен, а останалите час и нещо са за геройствата му.  
На авторката сто хиляди пъти й казахме, че трябва да слезе на земята, да престане с оправданията с всякакви щуротии като датчаните са необразовани, прости и прочие, децата й били силни характери, зодиакът такъв и онакъв, мъжът егоист, на нея й е жал, че детето ще гние вкъщи, вместо да скита по молове. Тя се държи като инатесто 2-годишно дете - тропа с крак, истерясва и крещи "лоша си, не те обичааааам". Мъжът й й казва да си гледа здравето, а той ще поеме нещата и няма да пуска дъщерята да скита, ама авторката и това не ще. А, да и чуждите деца роботчета. Сякаш за нея "робот" е някаква обида или синоним на слабохарактерност и тъпота.

# 416
Казвам какво мисля и констатирам, че едва в последната страница пишете за трудностите си, преди това си беше само хвалба - колко сме умни, а авторката колко е зле.
Всъщност, това е твоята интерпретация на прочетеното, която отлично потвърждава максимата, че това, което Х казва за У, говори повече за Х отколкото за У.

# 417
На мен в последните няколко страници ми изпъкват следните неща:

1. Датчаните са прости и неуки, защото повечето нямат и средно образование, но авторката е съгласна и децата й да бъдат такива - прости и неуки, без завършено образование, работещи в Макдоналдс

Няма как да съм казала, че датчаните са прости, защото просто не е така - има доста образовани и интелигентни както и тотално неграмотни. Казала съм, че в тази фамилия нямат образование. Но явно все пак акъл не им липсва щото без образование правят много повече пари от образованите. Др седмица имам рожден. Поръчах си на свекъра да ме научи как се търгува с акции. Той от това си печели парите. Оплака се, че миналата седмица загубил милион заради короната ама ... бълха го ухапала... Явно все пак знае нещо щом има реални резултати.

Цитат
2. Само простите родители искат децата им да учат висше образование, защото онези, които имат образование знаят, че то не върши никаква работа. Интересно ми е лекарите, зъболекарите, адвокатите и т.н. как ли биха станали такива

Казах, че няма гаранция, а не образованието винаги означава мизерия. Моля те, чети с разбиране, не преиначавай думите ми. За мен образованието е важно, защото имам нужда от такъв вид храна за душата. Самият процес на учене е важе, а не после рутината на работата, която я работа я не. Но разбирам и хората, които нямат акъл за учене - не могат да се концентрират или нещо друго. Ако самата аз не бях получила такъв проблем нямаше да ги разбера, но предвид, че имам дете с такъв донякъде ми е от ползва, че мога да се поставя на негово място. Затова и не го натискам да учи - просто знам от опит колко е трудно.

Цитат
3. Авторката има огромно его и високо мнение за себе си, смята се за изключително интелигента, много, много по-умна от тъпите датчани, смотаните българи, колегите - хейтъри и т.н. и накрая се оказа, че учи какво - някаква съвсем обикновена специалност. На фона на всичките й претенции за интелект очаквах да изпляска в темата една засукана специалност, с която да ни затвори устите на всички, а то накрая какво се оказа......

Не искам да съм нескромна, но психолог, пратен от социалните ми е правил тест за интелигентност именно за да прецени дали имам капацитет за родител. И остана изненадан от представянето ми. Каза ми: "Ти си сред 10% най-интелигентни датчани." Понеже и на мъжа ми е правил отделно и го питах на мъжа ми какво е. Отговорът беше: "Неговото е нормално, като моето". Един вид каза, че те са нормални, а аз не съм.
Какво разбираш под засукана специалност. Имам още две: Електронен инженер и Computer science. Както и редица изкарани курсове във връзка с програмирането, Двустранно счетоводство, Туристически гид. Даже малко в узчилище за зонова терапия учих.
Това сега го уча заради здравословните си проблеми - опитвам се да се образовам и сама да си помогна. Освен това исках да уча нещо по-лесно за работа, защото програмиране и проблем с концентрация много трудно се съчетават. Не знам що си мислиш, че биоаналитик е лесно. Мога да ти кажа, че учим почти колкото и лекарите. Да не говорим, че практическите анализи ги знаем по-добре от тях. Дори поставяме някои онко-диагнози. Рядко ще намериш лекар да разбира цитологията, колкото биоаналитик практикуващ я. И аз мислех, че е лесно ама се оказа брутално учене. Била съм на практика във всички отделения (само до микробиологията не стигнах но може и там да пробвам като се върна на училище). Искаш ли да ти обясня какво представлява генетичния тест за корона вирус. Лично съм правила подобни преди има нема 3 месеца. Хората дори нямат представа какво коства  да се  направи подобен тест и не разбират защо просто не тестват всички желаещи, а само рисковите. Представят си го сигурно като лентичките, на които капваш кръв, буташ в апарата и ти излиза хемоглобина. Няма нищо общо. Там се изкарва генната последователност на генома и всяко нуклеотидче се сравнява с еталон.

Цитат
Аз лично не познавам образовани родители, които да не натискат децата си да учат. Образованието Е важно, защото, ако не беше, нямаше да е задължително, а щеше да е по желание. И да, съгласна съм, че трябва да има и работници, и обслужващ персонал - не може всички да са шефове, но е малко егоистично от твоя страна да инвестираш свободното си време в собственото си образование на дърти години, вместо да го вложиш в образование на децата си, които тепърва ще трябва да градят живота си. Много грозно впечатление прави това, че ти не се примиряваш да бъдеш проста чистачка или продавачка в Макдоналдс, но нямаш нищо против децата ти да са такива

Естествено, че не искам да работи в МакДоналдс. Но не се притеснявам - просто няма опасност да работи там, защото е толкова мързелива и бавна, че и 2 дена няма да я изтърпят. Ако преди това сама не избяга с писък.

# 418
  • София
С какъв проблем е едното дете и кое? За неможене да се концентрира говориш? А за да си завършила тази специалност няма как да не можеш да се концентрираш, не си измисляй сега!

А ако е вярно това за обезпечеността на другата рода, то е престъпление да не сте се задействали досега за децата да ги вкарате в правия път! Къде дремете, какво правите, хора! Имате всичко, не е като да сте умряли от глад, да имате деца с увреждания и да се чудите кое по-напред! Нямате никакво оправдание, никакво! Всичко си имате и всичко ви е наред - вие се правите на жертви!

Ох, не мога да повярвам какво написа за дъщеря си - нямало да я изтърпят в МакДоналдс, защото била бавна! А къде ще работи, в НАСА ли?

# 419
Написала е как вижда и чувства нещата, и то искрено, за разлика от някои други.
А дъщеря ти споделя ли с другите ти деца?

Общи условия

Активация на акаунт